Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2022

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1945
  • Gde živiš: Republika Srpska

Donbas pun gas...samo napred ne smije se stati ni trenutak.

Dobri pomaci na Toretsku uz pomalo neocekivanu dinamiku a i u Chasov Jaru se krece linija. Doduse ja nisam nacisto sa strategijom RA oko Chasov Jara, uporno se forsira taj frontalni napad, mnogo vremena je potroseno i mnogo resursa. Meni je logicnije bilo da se napada juzno od Bahmuta, da se poravna linija sa kanalom i predje dalje u pravcu Stupochky i Bila Gora.

Pravac Pokrovska zadrzao dinamiku prodora, sad dolazimo do trenutka kada RA komanda mora da se odluci da li nastaviti prodor ka Pokrovsku ili skrenuti juzno na Selidovo i pokusati urusiti kompletnu Vovcha linju UA odbrane. Ako bi RA zauzela Selidovo i nastavila sa prodorom juzno u odredjenom periodu UA bi morala da razmisli o napustanju rejona Neveljska i Krasnogorovke osim ako ne osiguraju Maksimiljanivku od prijetnje da je RA.

Kursk mi je postao misterija. Neocekivana pasivnost RA dovela je do toga da se UA konsoliduje na zauzetim teritorijama i da pokusa dalje nastupanje. Lako prepustanje Sanagosta i Olgovke ce se pokazati kasnije kao ozbiljan problem. Za ocekivati je ruski kontranapad, cilj RA ce biti da potisne UA sto dalje od Kurska i postrojenja nuklearne elektrane.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

pein :: Verovatno su imali strah da ce se sa malim snagama previse ukliniti, koje kasnije zbog malog broja lakse mogu biti odsecene i unistene.Imali su ljudstva, ali su krenuli sa tim malim brzim grupama kao da nisu bili sigurni kakve su zaista protivnicke snage na tom pravcu.Kada su videli da je linija porozna i kada su mogli da uvedu vece jedinice,Rusi su se vec konsolidovali
Koliko je opasno podceniti neprijatelja nista manje nije opasno preceniti ga


Mislim da im se upravo to desilo u selima Girku, Kaučuk i Sofonovka. Možda i još negde, pa su Ukri povukli ručnu i odustali od brzih dubljih prodora.



offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Руске оружане снаге заобилазе Калиново са обе стране.

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25582

Sve misterije oko činjenja i nelinjenja kao da imaju iza sebe dublju pozadinu.
Prateći više grupa i pojedinaca na VK se stiče utisak da se stvarno tu odigrava neka šahovska finesa ali za nas obične smrtnike još nema jasna završnica.
Nomad je gera ladno izneo tok dešavanja putku i za očekivati je bilo svašta kad se zatresla gora.
Umesto očekivanog rođenja miša dobili smo rat do istrebljenja pacova.
Za to vreme druga strana naduvava ove mikro uspehe do neslućenih razmera i samo što ne uđu u moskvu..
Kuročka i dalje melje sa tendencijom ubrzavanja i ja tu vidim mogućnost da se okači još znamenja geroja rusije i promocija nove armijske elite za tihu smenu starih i potrošenih .
Tako će se izbeći potreba za rešavanje repova iz istraga o korumpiranosti i raznim NeČinjenjima za šta bi neki mogli po brkinom recepisu da omaste konopče jal sibirevskog i tiho odjezde u istoriju a sad što će malo sirote i nevine raje da fasuje je drugi par opanaka.
Čitam sa više izvora da se tu može izroditi Ako sve prođe u realnim okvirima i neki novi Kutuzov pa čak i direktni putkov nadlednik pod krinkom geroja rusije a sve u šah/mat maniru dok se nata i jevropejci ne dozovu pameti i zaustave agoniju ukradine i ukradinaca..
Kontraverzi i kombinatorike je na pretek a sve ide ispod žita pa sad vi vidte di to vodi..!
Jedno je sigurno da se sve odvija na tankoj žici i gde je žongleraj vrlo mučan a žica još zdravo jaka i ne puca a i žongleri sa obe strane su još u snazi.
Fasuje raja iz nedužnog gledališta obe strane dok ne shvati da im baš i nije nužno da budu nemi posmatrači i da je krajnje vreme da i sami nešto aktivno protiv žonglera preduzmu...

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Kako je na temi već bilo reči o hapšenju Durova, da prenesem šta je o tome jutros Medvedev napisao baš na tom njegovom Telegramu.

https://t.me/medvedev_telegram/525

Citat:
Jednom davno, prilično davno, pitao sam Durova zašto ne želi da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona o teškim zločinima. „Ovo je moj principijelan stav“, rekao je on. „Onda će biti ozbiljnih problema u bilo kojoj zemlji“, rekao sam mu.

Smatrao je da su mu najveći problemi bili u Rusiji, pa je otišao, dobijajući potom i državljanstvo/boravišne dozvole u ​​drugim zemljama. Želeo je da bude briljantan „svetski čovek“ koji dobro živi bez svoje domovine. Ubi bene ibi patria!

Pogrešio je. Za sve naše sada zajedničke neprijatelje, on je Rus – i samim tim nepredvidiv i opasan. Drugačija krv. Definitivno ne Mask ili Zakerberg (koji, inače, aktivno sarađuje sa FBI). Durov mora konačno da shvati da se Otadžbina, kao i vremena, ne mogu birati...

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Као интересантна чињеница на овом фронту, руске снаге су сада ближе Дњепропетровској области него граду Доњецку.

https://t.me/Suriyak_maps/3582

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

babaroga ::Rusi prvih pet dana jednostavno nisu imali nista tu da zaustave jedan ozbiljan prodor. Dobro se sjecam da su na brzinu kopali 40 kilometara protivtenkovskih rovova ispred Kurska. Plus rovove za vodne otporne tacke na raskrsnicama i kod mostova. To je guverner Kurske oblasti raportirao Putinu drugi dan, svi smo vidjeli i culi taj raport.

Trpili su gubitke od helikoptera i lokalnih snaga, to je sigurno, ali zasto su stali? Zasto nisu isli dalje dok je meko?

Ta kolona sto je snimljena razlupana, to je do desetak vozila. Mozda jedna ceta. To je vjerovatno bila prethodnica.

Brigada u borbenom marsu treba da ima preko 100 vozila samo osnovni bataljoni. Ako ceta koja je u prethodnici upadne u zasjedu, brigada bi trebalo da marsuje par kilometara iza i moze da se razvije za borbu i oduva tu zasjedu bez problema. Ali nije se islo brigadama, cak ni bataljonima. Islo se nekim grupicama, koje nisu bile podrzane.

Znaci bili su iznenadjeni lakocom prodora. Nisu imali spremne snage da nastave u dubinu. I mozda su odlucili da ne izlaze ispod kisobrana svoje artiljerije koja je ostala sa ukro strane granice. Sto opet pokazuje da su im planovi bili ogranicenog obima. Da nisu predvidjali da artiljerija prati napredovanje i da se premjesta preko granice.




Из овог,а рекао бих потпуно тачног сагледавања ситуације дало би се закључити да се овај препад укра може подвести под уџбениџку дефиницију борбене радње о којој смо већ на почетку писали и да нема никакав виши стратегијски значај и своди се само на морал ПР ефекат који је Русија ,,ладно,,пребобала.
ПР удар је био поприлично агресиван и није било лако суздржати се од исхитрених потеза.
До сада је требало већ укри да раде на извлачењу снага ако им је до њих стало,а они и даље фингирају офанзиву,на шта је у једном тренутку и личило.
Руси се нису упецали и почели су веома брзо да их тамбурају са дистанце да данас можемо рећи да су укри већ претрпјели прекомјерну штету.
То нас доводи до закључка који се може извући из Ватриног поста,а то је да је руска команда,рекао бих ,,наравно,,разрадила методологију поступања у случају једне овакве експедиције.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3347
  • Gde živiš: Makedonija

Курск Руски мек стомак
и анализа шта после курска Даглас МекГрегор

у јденом дани д аизгубиш 2500 Људи неке је и гешка много је
Douglas Macgregor Unveils: The Crushing Reality of Ukraine's Losses in Kursk's Battlefields!


Citat:Explore the insightful military analysis by Colonel Douglas Macgregor on the evolving battlefield dynamics in Eastern Europe. In this episode, we delve into the Kursk conflict, examining Russia's strategic maneuvers and the significant losses faced by Ukraine. Join us as we uncover the tactical shifts, missile strikes, and the psychological warfare shaping this intense conflict. Macgregor provides expert commentary on the impacts and implications of Russia's actions and Ukraine's responses, offering a deeper understanding of the war's complexities.
#DouglasMacgregor
#MilitaryAnalysis
#KurskBattlefield
#RussiaUkraineWar
#StrategicInsights
#MilitaryTactics
#WarfareAnalysis
#EasternEuropeConflict
#MilitaryExpert
#DefenseStrategies #WarZoneEcho #MilitaryAnalysis #GlobalConflicts #StrategicInsights #WarZoneEchoChannel

И СКот Ритер
https://youtu.be/bJYZvZkbHuM?si=u6R61bZVQtlW0n0Y

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11138

Ove male ukrajinske brze grupe su odrađivale konjički posao, opadajući u zonu bez otpora. No kako ih nema puno, morali su da zastanu i čekaju pojačanja. I to im je otprilike bio kraj.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3347
  • Gde živiš: Makedonija

Прелепо речено

Могуче д аим је био задатак и Курска ТЕ
што би био успех без преседана , лакао је било побити редове у руској војсци..
питање је з аУКР шѕо даље./

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 587 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 9 sakrivenih i 542 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, Bobrock1, bojan_t, bokisha253, cenejac111, cifra, cvrle312, Dimitrije Paunovic, Djokislav, havoc995, HrcAk47, ivan1973, ivica976, Koja79, Krusarac, LUDI, m0nstrum_, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, Milometer, mkukoleca, moldway, nuke92, ObelixSRB, Parker, Petarvu, Raso75, repac, RJ, saputnik plavetnila, SR-3m, su27, Tvrtko I, Zavodnik 1klase, 125