Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2023

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25582

Jedna malo šira analiza oko dešavanja na kurskom pravcu u svetlu stradanja pontonaca i sukoba na relaciji generala Lapina i Sirskog sa druge strane iz autorskog teksta sa VK.

,General Lapin opet razvaljuje generala Syrskýja i njegovu taktiku. Zapadni mediji šire sumanute izvještaje o opkoljavanju nekoliko tisuća Rusa na Kurskom bojištu. Međutim, stvarnost je sasvim drugačija.
Primio sam nekoliko e-mailova od vas u kojima ste pitali o "navodnom opkoljavanju nekoliko tisuća Rusa u regiji Kursk, nakon što su Ukrajinci uništili 3 cestovna i 1 pontonski most preko rijeke Sejm (ruski Sejm). Budući da niz čeških i njemačkih medija tvrdi da su Rusi zahvaljujući ovakvoj ukrajinskoj taktici rušenja mostova odsječeni te da će najvjerojatnije biti uništeni ili zarobljeni, u današnjoj analizi ću cijelu stvar objasniti potanko kako bi bilo jasno da mediji opet jako pretjeruju.
Rijeka Seym čini okrugli zavoj u svom srednjem toku između sela Tetkino (Tetkino), gdje se ulijeva u Ukrajinu, do grada Korenova (Korenevo), u koji Ukrajinci sada pokušavaju prodrijeti, i na njihovim južnim obalama ruska vojska se brani od napada Ukrajinaca na sjeveru. Dubina ruske obrane prema toku rijeke Seym je od 5 do 20 km, a Ukrajinci su doista uništili 3 cestovna mosta i jedan pontonski. Ali to nije presudno jer:
Ruska obrambena linija na južnim obalama rijeke Sejm od Tetkina na ukrajinskoj granici do grada Koreneva povezana je s ruskom pozadinom kopnenim mostom širine najmanje 5 km. Ovaj kopneni koridor ide duž južne i istočne obale rijeke Sejm do grada Rylsk, koji se nalazi 20 km sjeverno od Koreneva. I dok taj koridor ne prekinu Ukrajinci, Rusi koji se brane na južnoj obali rijeke Sejm (na lijevoj obali!) imaju zgodan i dovoljan opskrbni put, koji od grada Rylska vodi isključivo lijevom obalom rijeka Sejm. Dakle, Rusi su porušili mostove preko rijeke Sejm s lijeve na desnu obalu, ali to ih ne sprječava u opskrbi i kretanju, jer kontroliraju 5 km širok kopneni koridor duž lijeve obale Sejma, a to spaja njihovu pozadinu s borbenim trupama. Koridor uglavnom prolazi šumovitim područjima uz rijeku.
Rijeka Sejm na dionici od Tetkina do Koreneva, u kojoj su srušeni mostovi, ima ljeti protok od 32 m/s, te je stoga sličan toku češke rijeke Berounka između Zbečna i Berouna. Na dionicama od nekoliko gazova (brojao sam tri velika + 1 brana, vidi ovdje prati tok rijeke), njegova dubina je 0,5 do 1 metar, tako da se može udobno prijeći i vojnom opremom i pješice. Prosječna dubina je 2 do 3 metra. Obale i dno su glinasti, ali pjeskoviti i šljunčani na dijelovima gazova. Na dionici ima 8 mostova, 5 gazova i 1 branu. (Dio mostova, moguće su staze po dnu rijeke na dijelu nekadašnjih gadova, nemam dostupnu posebnu vojnu kartu, ali na satelitima postoje u 5 slučajeva staze koje prelaze rijeku. U u tom slučaju može biti do 10 fordova). Rijeka ima vrlo spor tok. Ovu rijeku vojske u ljetnim mjesecima lako prelaze bez upotrebe posebne opreme. Problem će biti u razdoblju od jesenskih kiša do proljetnog otapanja.
PAŽNJA! Rusi su zapravo izgradili pontonske mostove na jednom dijelu rijeke. Za razumijevanje zašto su ih Rusi izgradili važan je ovaj video. U vrijeme 00.08., lijevo od crvenog kursora možete čak vidjeti trčećeg ruskog inženjera koji se pokušava spasiti od udara kazetnih projektila HIMARS. Međutim, volframove strijele su ga sigurno rastrgale. Čak ni ruski ratni komentatori ne razumiju zašto je general Lapin naredio izgradnju ovih pontonskih mostova i bjesne od bijesa. Nisu oni hladnokrvni generali poput Lapina. Naredio je izgradnju mostova od 6 do 10 dijelova, što odgovara najmanjoj širini rijeke na ovom području od 40 do 50 metara. Izgradnju takvog mosta izvodi 5 do 10 inženjera s nekoliko dijelova opreme. Tako je Lapin žrtvovao malu skupinu vojnika kako bi ih američki sustav HIMARS ili M-270 napao rafalnom paljbom tijekom izgradnje nepotrebnog mosta. Budući da su Lapinovi stručnjaci znali kada i gdje će most biti izgrađen i znali su domet kazetnog streljiva HIMARS-a (max 45 km za Ukrajinu), znali su područje s kojeg će HIMARS gađati. Ovo područje nadzirale su bespilotne letjelice, a za odmazdu na HIMARS navodio ih je ruski radar koji je pratio putanju ukrajinskih projektila ispaljenih na konstrukciju mosta. Dakle, došlo je do klasičnog vojnog žrtvovanja gdje je Lapin žrtvovao nekoliko svojih inženjera i starih (čak i pontonske mostove postavljene kranom!) kako bi dobio koordinate modernog oružja HIMARS i M-270 i uništio ih. S ruske strane to je genijalno, iako je civilima i ruskim vojnim blogerima, koji uopće ne razumiju ratnu logiku velikih vojskovođa, neshvatljiv čin, u suprotnosti s njihovom amaterskom logikom. Ono što je najtužnije u Lapinovoj zamci na HIMARS-u i M-270 je potpuna naivnost ukrajinskog pandana. Ona mora vrlo dobro znati iz svojih vojnih karata da priroda toka rijeke Sejm između Tetkina i Koreneva i postojanje kopnenog koridora duž lijeve obale rijeke Sejm ne prisiljava Ruse da grade pontonske mostove i žrtvuju svoje vojnika kako bi ih ukrajinci lakše uništili tijekom tih gradnji. Ipak, dat će uništiti svoje najučinkovitije zapadno oružje HIMARS i M-270 samo kako bi zapadni mediji mogli pokazati kako je lako ubiti "glupe Ruse".
Tijekom cijelog razdoblja Putinove specijalne operacije uništeno je 6 HIMARAS i 1 M-270. Za vrijeme borbe u Kursku uništeno 3 HIMARS-a i 1 M-270. Na lijevoj južnoj obali rijeke Sejm djeluju uglavnom ruski graničari i jedinice 810. brigade marinaca. To su jedinice koje mogu uštedjeti streljivo i nemaju velike potrebe za opskrbom kao mehanizirane jedinice. Borba s rječicom u njihovoj pozadini, preko koje su porušeni mostovi, ne plaši ih, tim više što rijeku mogu pregaziti na nekoliko mjesta ako je potrebno. Lapinova taktika koju češki mediji s nerazumijevanjem ismijavaju je briljantna a novinari koji su plaćeni da pišu dezinformacije ionako ničem nerazumiju. Cilj joj je uništiti što je moguće više najsuvremenije opreme ukrajinske vojske uz ograničene vlastite gubitke. Prema ruskim podacima, 4400 vojnika, 65 tenkova, 27 teških oklopnih vozila, 53 oklopna vozila, 316 lakih oklopnih vozila, 133 automobila, 31 top, 5 raketnih sustava protuzračne obrane, 9 raketnih bacača, uključujući 3 HIMARS-a i 1 M-270.Sada zapadna medija mogu dalje glupim ovcama prodavati laži i dezinformacije.

Namerno sam ga preneo u celini za one koji nemaju pristupa na VK a evo i izvorni link da se zna autor.

https://vk.com/wall865566275_138



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33803

Ozbiljan dogfight ukro MI 8 juri ruski Geranj 2 i naravno ukrainski pulumjotničik na dverima puca na kamikazu
Перехват российского БпЛА-камикадзе «Герань» огнём пулемёта с борта Ми-8 ВСУ.
https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_4295417



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Srle993 ::Руске оружане снаге заобилазе Калиново са обе стране.



Pošto su Rusi prešli jarugu i onu vodenu prepreku kod Karlovke, slobodan sam da kažem da se tu kod Kalinova, situacija po Ukre ne odvija ni malo dobro po njih. Mislim da je pad Kalinova pitanje sati a ne dana. Rusi su ispred Karlovke stajali par meseci i baš sad krenu da prelaze ni malo naivnu prepreku. Hmmmm......

Ono što Ukrima, ne ide nikako na ruku, jeste da Rusi nesmanjenim intenzitetim guraju na tri mini pravca. Grodovka, Novogrodovka i dole na jugu ka reci Vovča. Ukrainci opet uporno drže neke snage oko Nevelskog i onog praznog prostora severno i severozapadno od Krasnogorovke. U ovoj situaciji totalno nebitna teritorija. Jeste da bi i Rusi oslobodili neke snage za dalje napade, ali Ukrajinci bi mogli dobiti mnogo više. Ne verujem da bi Rusi prelazili Vovču bilo gde, tako da bi Ukri te snage mogli iskoristiti da pokušaju stabilizovati front oko Selidova. Aj da taj potez od Grodovke sve dole do reke Vovče okarakterišem kao sektor Selidovo. Jer je to sad najveće naselje u tom delu.

Mislim da je Novogrodovka sa svojim rudnicima i terikonima, mnogo važnija i od Grodovke i od Selidova. A Rusi su upali u nju relativno lako i već stigli do centra.

Neko je pre izvesnog vremena, spomenuo da se primećuje da je glavni pravac Ruskog napredovanja pruga. Pruga se proteže vrhom grede koja se prostire od Očeretina sve do Pokrovska. Tako da je to logičan izbor. I na nju je nas par ukazivalo još od pada Očeretina. Kako je Progres bio vrata tog prostora, tako je sad Novogrodovka i neposredan deo severno od nje, vrata Selidova i Pokrovska. A ona je opasno i relativno lako ugrožena. Što se vidi na sledećoj mapi.



Dole na jugu ako i kad padne Ukrainsk, drma im se ceo jedan deo fronta. A Ukrainsk se nalazi na vrhu omanjeg platoa, koji se deli na dva kraka. Jedan ide na zapad a drugi na jug ka Gornjaku i Kurahovci. Zapadnim krakom, Selidovo je ugroženo i sa juga a guranjem preko južnog kraka, ugrožava se ceo onaj prostor istočno i severoistočno od Kurahova. Aj da kažemo nešto ovako. Linije razgraničenja nisu baš tačne ali suština se vidi. Nisam sad detaljno gledao mape sa ucrtanim Ukro položajima dole južno od Selidova i prema Ukrainsku.




Aj sad kad sam počeo da maštam da nastavim. Ima jedno mestašce, za koje mi se čini da nije uopšte spominjano, i sad kad gledam mape pa nije tako ni daleko. A ono u kombinaciji sa V.Novoselovkom bi podiglo ceo prostor od V.Novoselovke sve gore do Kurahova. A prilaz tom mestu ide preko Selidova i Ukrainska. Padom Ukrainska i Gornjaka, pada i cela ta linija sa zapadne strane Vovče i otvara se put ka tom mestu. Ustvari tu su dva mesta. Andrejevka i Konstjantinopolj. Pošto je Kurahovo dobro utvrdjeno iz smera istoka i juga, tako bi ga bilo i poteško zauzeti. Na ovaj način bi se Kurahovo a time i ceo taj potez južno i jugozapadno od njega odsekli i stavili u poluokruženje.


online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3488

https://x.com/JulianRoepcke/status/1827230831774962044

GP":Ukrajinski aktivisti potvrđuju da ruska vojska nastavlja brzo napredovanje prema Pokrovsku i da je očito toliko malo pješaštva u tom području da zapovjednik brigade sada raspoređuje pilote dronova u rovove."

Ruje još malo pojačali dobitke u prošloj sedmici (https://x.com/Pouletvolant3), tako da bi se moglo reči, da ukri pješaštva imaju malo svuda na frontu. Osim kod Kurska? Ali i tamo su primjetno usporeni. Razporedivanje pilota dronova u rovove, to je nalik brzom samoubistvu, naravno ako Julijan piše istinu.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 25 Avg 2024 12:08


Citat:Vodiane. Naše trupe su napredovale u pravcu sela.
Oslobođeno je 6 km².


Citat:Konstantinovka. Naše trupe su napredovale značajno južno od sela.
Oslobođeno je 3,9 km².


https://t.me/zovpobedy/12872

Dopuna: 25 Avg 2024 12:10



Citat:Ruska pešadija je ponovo ušla u Olgovku u Kurskoj oblasti nakon nedavnog napada Oružanih snaga Ukrajine u blizini Aleksandrovke.

https://t.me/divgen/53346

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 406

Ja sam mislio, da če Novogrodivka biti veoma tvrd orah za Ruse, pošto je relativno dosta velik gradič ( veči od Nju -Jorka ), jer je na brdu ( za razliku od Grodivke ) i jer ima rudnike sa terikonima ... Al eto.. Rusi pregazili pola Novogrodivke u tjedan dana... Đaba ti utvđene linije, terikoni i rudnici ako nema ljudi, da to i brane.. Pogotovo ako nema ljudi, da urade neke ozbilnije kontranapade ... Kurska opereta, če stajati Ukre puno više nego to netko mislio..

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Bas bas brzo napreduju generalno po Donbasu Rusi, mislim brzo za ovaj tip pozicionog utvrdjenog sukoba. Sa druge strane vidimo da Rusi vracaju neke teritorije i na Kurskom pravcu, polako parce po parce i ode torta... Ovaj Mirnograd pored Pokrovska mi deluje skoro ko i Pokrovsk velicine?

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 87

Bobrock1 :: Razporedivanje pilota dronova u rovove, to je nalik brzom samoubistvu, naravno ako Julijan piše istinu.

Brzo napredovanje Rusa, brzo za merila u poslednjih godinu dve, je moguce samo ako sa Ukro strane fali ljudstva, tako da mi ta vest o slanju "pilota" u rovove i ne deluje kao nemoguca. Ne znam sta je u pitanju, ali mi sve vise i vise deluje kao da Ukro strani generalno ponestaje ljudsi i mislim da to sad postaje i vise nego ocigledno. Nije pucanje fronta, da su Rusi provalili jednu liniju odbrane, a da su druge i dalje konsolidovane, nego vidimo da Rusi imaju znacajna pomeravanja na vise pravaca, a to mi govori da je Ukro strana tanka sa ljudima.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

voja64 ::

+ Reka Sejm


Uz dužno poštovanje, o ovom kopnenom koridoru sam pisao, kad se pojavila prva vest o rušenju mosta kod Gluškova. Pisao zašto je Ukrima bilo važno da prvog, eventualno drugog dana ovladaju Korenovim. Zašto su ga i zašto ga i dalje Rusi uporno brane a Ukri uporno napadaju. Značaj sela Snagost a posebno sela Oktobrjanskog, jer onaj ko kontroliše ovo selo, kontroliše taj kopneni prolaz izmedju te dva područja.

Za ovo ostalo nisam znao i neizmerno hvala što delite sa nama takve dragocene informacije.

Citat:Ruska obrambena linija na južnim obalama rijeke Sejm od Tetkina na ukrajinskoj granici do grada Koreneva povezana je s ruskom pozadinom kopnenim mostom širine najmanje 5 km. Ovaj kopneni koridor ide duž južne i istočne obale rijeke Sejm do grada Rylsk, koji se nalazi 20 km sjeverno od Koreneva. I dok taj koridor ne prekinu Ukrajinci, Rusi koji se brane na južnoj obali rijeke Sejm (na lijevoj obali!) imaju zgodan i dovoljan opskrbni put, koji od grada Rylska vodi isključivo lijevom obalom rijeka Sejm. Dakle, Rusi su porušili mostove preko rijeke Sejm s lijeve na desnu obalu, ali to ih ne sprječava u opskrbi i kretanju, jer kontroliraju 5 km širok kopneni koridor duž lijeve obale Sejma, a to spaja njihovu pozadinu s borbenim trupama. Koridor uglavnom prolazi šumovitim područjima uz rijeku.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2015
  • Poruke: 141
  • Gde živiš: Podgorica

Надам се да не идем ван теме - овогодишње ходочашће у знаку противљења забрани рада УПЦ.

spzh.live/en/news/81757-processionist-to-p.....l-trembles

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 594 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 554 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, ajo baba, Bobrock1, bojan_t, bokisha253, cenejac111, cvrle312, Dimitrije Paunovic, Djokislav, gorican, havoc995, ivan1973, ivica976, Koja79, Krusarac, LUDI, m0nstrum_, Marko Marković, Miha79, milenko crazy north, Milometer, moldway, nuke92, ObelixSRB, Parker, Raso75, repac, RJ, saputnik plavetnila, SR-3m, Tvrtko I, Viceroy, Zavodnik 1klase, 125