Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2046

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Pored municije i ljudi, zafalilo sad i para. Ukro prajm ministar kaze fali im 12 milijardi dolara samo za vojsku do decembra

Vlada trazi da se pare namaknu kroz dodatne poreze. Medjutim, (gruba racunica) to mu dodje po hiljadu dolara po radno aktivnom ukrajincu. Mrka kapa.

Citat:MOSCOW, August 27. /TASS/. Ukraine is facing an urgent need to find an additional 500 bln hryvnia (about $12.1 bln) by the end of 2024 to ensure its defense capability, according to Ukrainian Prime Minister Denis Shmygal.

"We now have a critical need to raise additional money for our defense capabilities," he said, adding, "This amounts to hundreds of billions of hryvnia. Proposals to tax 500 bln hryvnia have been submitted to the parliament."

Shmygal clarified that 500 bln hryvnia are necessary expenditures specifically for defense and do not include funds needed to finance other needs of the state.


https://tass.com/world/1834679



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3488

https://x.com/DD_Geopolitics/status/1828472697883632086

GP":114. brigada podigla je Zastavu pobjede nad Kalinovim u sektoru Pokrovsk."

Video potvrda - Kalinovo oslobodeno. Podignuta zastava 114. brigade.

(Sloven @: tenkovi nemaju kavez)



offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5302

vathra "sad me utjera u dugove" moram malo to preračunati naime nije to samo 500 tona željeza i ima tu dosta drva i kartona i zraka , naravno i baruta. Ta roba bi trebala kroz poljsku budući nije u ratu ići regularno po svim pravilima za transport " B " materije. Kad pređe granicu onda je druga situacija , nisam do sada razmišljao na taj naćin, a sad vidim da je u mom selu kafana prazna i da često pijem sam, nema mojih vršnjaka koji imaju C kategoriju.

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2024
  • Poruke: 7

Denaya ::
Ovo potenciram još od Očeretina, kad sam Progres i njegov plato označio kao primarni cilj i vrata u ovaj prostor. Da će se preko Progresa ići na dizanje linije Vovča.

Slažem se sa tvojom konstatacijom da se oslobode dodatne Ruske snage koje su u Krasnogorovci i u njenoj okolini. Uostalom Rusi već sad mogu te snage prebaciti gore kod Selidova ( ako već i nisu Very Happy ) ili bilo gde misle da im treba. Ono što mene čudi, a mi to vidimo odavde sa foruma, jeste šta Ukrajinci još traže u tom delu istočno od Vovče. Neko čudo, vanzemaljce sa svemirskim brodovima da i pomognu. Tu ni Enterprise sa sve kapetanom Kirkom da doje ne može im više pomoći.


I meni je to interesantno, pogotovo što sam danas kada sam pripremao post na deep state mapi vidio da je Ruska artiljerija nedavno djelovala na Ukro proložaje u tom području.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2015
  • Poruke: 141
  • Gde živiš: Podgorica

Juri pred kraj dana Smile)
Selidovo-Kurakhovskoe pravac: Selidovo...

Ukrajinski izvori kažu da su danas naši DRG već radili punom parom u Selidovu. Štaviše, došli su sa sjevera.

A uzimajući u obzir činjenicu da je juriš na Novogrodovku već završen i da smo došli do pogodnih položaja za napad, vrlo je vjerovatno da će juriš na ovaj grad početi sutra.

Usput. Danas su minobacači, artiljerija, pa čak i avijacija radili na identifikovanim ciljevima u Selidovu. Što takođe govori u prilog ovoj verziji.

LINK
Držimo palčeve i pomolimo se za momke.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

Dozvolite mi da malo širim paniku, kako bi to neke kolege nazvale Wink, a da me ne razapnete previše.

Ima nešto što me muči već neko vreme, što mi unosi neki nemir, a to je da je sav ovaj slabiji otpor pred Rusima ka Pokrovsku možda deo nekog šireg plana Ukrajinske/Nato komande. Imaju oni još dosta ljudstva i naoružanja u rezervi, tu ne treba da se zavaravamo.
Neko je ovde preneo a i ja sam naišao na više objava o "neaktivnosti" nekih još ranije i skoro formiranih brigada ukrajinske vojske. Znamo i da se iz vrha Ukrajine najavljuje formiranje još mnogo novih jedinica. Kad su imali mesa za onaj safari na severu, ne sumnjam da će kada se stvore uslovi, novo meso baciti na drugi pravac. A dokle god "Holivud" drži "česmu" odvrnutu, neće se ni prestajati sa takvim pokušajima.
Da li se u nekom momentu napravio plan, nakon pada Avdejevke i Očeretina i nakon silovitih okršaja kod Berdičija, Semenovke itd, da se Rusi što više izvuku "na čistinu" i da se u najpovoljnijem trenutku napravi kontraudar....Da li je po sredi nekakva navlakuša, razmišljam već neko vreme.
Za sada ruski prodori izgledaju kao udarna pesnica koja gura ka zapadu.
Ali šta je sa tim bokovima? Zašto se oni još ne rascvetaju?
Najveća mi je enigma još od prodora preko Očeretina i daljeg napredovanja zapadno, zašto se ne širi ta severna zona, zašto i dalje (mesecima) miruje pojas iznad Keramika i Arhangeljskog. Išlo se i onda je sve stalo. Mogla se otežati na taj način ukrajinska odbrana u pravcu Nju-Jorka i Torecka. Napredovanje ka Vozdviženki na severozapadu takođe stoji, ima već mesec dana i kusur. Još pre pada Novoselovke Prve i Progresa.
A "preko puta", sa druge strane imamo taj plato ispred Neveljskog tj. ispod Netajlova, koji takođe odoleva neko vreme ili se minimalno razvija. Čudilo me je zašto se tuda nije probilo i tako izazvao snažan pritisak na Krasnogorovku sa severa. Da olakšaju operacije grupama koje su jurišale sa juga. Kako to do sada nije pregaženo?



Može biti i da je teško minirano područje, teško prohodan teren, vodene prepreke, ali ni taj Berdiči ni Semenovka ni tereni ispred, nisu bili laki zadaci. Bez želje da umanjim uspeh ruske armije, ja bih rekao da su možda na tim krilima postavljena ukrajinska pojačanja baš sa određenim ciljem. Tako da Rusi opipavaju, nasrću i probijaju tamo gde je mekše.
Bojim se da ovo ne bude neka vrsta "usmerenog napredovanja" tj. da Ruse ovim poslednjim napredovanjima ne uvlače u neku zamku.
Zato smatram da u ovom momentu treba usporiti u tom naletu ka Pokrovsku. U narednom periodu bi trebalo da se poradi upravo na tim bočnim naseljima i prostorima. I jesu sada ti bokovi odnedavno širi , ali mora to još više i snažnije. Pa onda praviti dalje planove.

Neka bude da nisam sagledao sve aspekte vojne strategije, jer i nisam neki stručnjak, i da sam propustio neke faktore i detalje i pored uloženog truda, i da su Rusi zaista siloviti na tom pravcu. Ali intuicija me uvek vodila ka opreznosti. I nikada olako ne padam u euforiju. A u ovom ratu smo se svačega nagledali.
Izvinjavam se ako ste ovako nešto predvideli u ranijim analizama a ja pročitavši možda ovlaš, ne obratih dovoljno pažnju.

_________________________

Nešto sam razvukao ovo pisanje, pa vidim da su neki u međuvremenu već postavili svoja predviđanja o operacijama na jednom od krila u neko skorije vreme. Ostaje da vidimo kako će se sve odvijati.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1647

Јел је качен овај снимак из Новогродовке? Иако се вијају тенковима по граду, на зградама су минимална оштећења
https://t.me/RVvoenkor/75793?single

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2024
  • Poruke: 7

kybonacci ::Јел је качен овај снимак из Новогродовке? Иако се вијају тенковима по граду, на зградама су минимална оштећења
t.me/RVvoenkor/75793?single


Upravo je o ovome govorio kolega Denaya. Rusi su kod Časov Jara nekoliko puta prelazili kanal ali se gotovo nemoguće učvrstiti na drugoj strani kanala jer od grada nije ostalo praktično ništa.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

šumar bk2 ::Ima nešto što me muči već neko vreme, što mi unosi neki nemir, a to je da je sav ovaj slabiji otpor pred Rusima ka Pokrovsku možda deo nekog šireg plana Ukrajinske/Nato komande.E baš na tome je naglasak tog malo dužeg posta koji spremam! Wink
Biće noćas ili sutra, sad sam na odmoru pa imam malo više vremena za pisanje.

šumar bk2 ::Najveća mi je enigma još od prodora preko Očeretina i daljeg napredovanja zapadno, zašto se ne širi ta severna zona, zašto i dalje (mesecima) miruje pojas iznad Keramika i Arhangeljskog. Išlo se i onda je sve stalo. Mogla se otežati na taj način ukrajinska odbrana u pravcu Nju-Jorka i Torecka. Napredovanje ka Vozdviženki na severozapadu takođe stoji, ima već mesec dana i kusur. Još pre pada Novoselovke Prve i Progresa.Pisali smo detaljnije o tome Denaya i ja, pre dvadesetak dana, prevrti malo ako te ne mrzi. Ukratko, ispalo je da Progres i NjuJork idu lako pa se čeka da na red dođe Suva Balka i da sve ode odjednom.

šumar bk2 ::A "preko puta", sa druge strane imamo taj plato ispred Neveljskog tj. ispod Netajlova, koji takođe odoleva neko vreme ili se minimalno razvija. Čudilo me je zašto se tuda nije probilo i tako izazvao snažan pritisak na Krasnogorovku sa severa. Da olakšaju operacije grupama koje su jurišale sa juga. Kako to do sada nije pregaženo? A i to smo pretresli. Nedavno, pa sam lako našao:
https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2659113

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

@kybonacci
Jeste, gledali smo to.
Iz nekog razloga su se te oklopne jedinice brzo izvukle iz grada. Sad se ni nećam snimaka, ali nije ih puno ni bilo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 342 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 334 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, deimos25, DejanSt, Libertas, M1los, Metanoja, VJ