Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2055

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Hteo sam napraviti jedan sveobuhvatan post ali uvek nešto iskrsne da poremeti plan. Umesto toga sve sam zbibao na jednu sliku uz tek nekoliko objašnjenja. Pa posle možemo detalje. Čitajte ovo ne kao predviđanje već kao pokušaj da se pročitaju namere NATO/Ukrajine.
Elem, znajući da se strateški planovi retko, teško i sporo menjaju, pretpostaviću da NATO (režim u Kijevu) ne odustaje od zacrtanih ciljeva - Krim, a potom i ostatak Ukrajine kakva je bila pre 2014, i na koncu destabilizacija Rusije. Sad, izgleda da je i njima jasno da to ovako ne može, da gube iscrpljujući rat u Donbasu i da neće imati vremena ni snage da stvar preokrenu samo pumpajući pare i opremu u Kijev. Jasno im je da se front u Donbasu ruši i sad modifikuju osnovni plan i gledaju šta se može u ovoj situaciji. Ako pokušamo da u jedan okvir smestimo sve dosadašnje ukrajinske akcije i povežemo ih sa ekskurzijom kod Kurska, povlačenjem kod Pokrovska i okolo, upornim napadima na PVO opko Krima, demonstracijama u Hersonskoj oblasti, itd, itd, neće biti previše opštih slika koje svemu tome daju smisao. Jedna bi mogla biti ova:


Dakle, ideja bi im mogla biti da ovim očajničkim akcijama utiču na raspored i upotrebu ruskih rezervi. Ne samo nešto operativno, da odvuku s Donbasa nego ukupno. Ulazak u ciklus odlučivanja na celom vojištu. Ukratko, povlačenjem u sredini (dokle i kako je posebna priča) mogu podstaći Ruse da krenu duboko, do Pavlograda ili dalje, i Slavjansku iza leđa. Rusi ne mogu brzo u takav zahvat ako ne uvedu dosta rezervi (na slici su crveno R u A, naravno da nemam pojma ni gde su tačno ni koliko ih je, ovo je samo ilustracija). Za to vreme, upornim napadima prema Kursku i Belgorodu, Ukrajinci bi pokušali da izmame i ostatak ruskih rezervi tako da većina raspoloživih ruskih snaga bude vezana što u odbrani na severu što u napadnoj operaciji u centru. Gde zapadni deo fronta ostaje ranjiv jer je grupa "Dnjepar" ionako razvučena po velikom prostoru a ovako bi potencijalno ostala bez snažnije podrške. A onda, u pogodnom momentu, Ukrajinci bi uveli svoje rezerve (na slici plavo R u A), zaustavili rusko napredovanje i ponovo pokrenuli ofanzivu prema Krimu. Ta ofanziva podrazumevala bi stvaranje privremene vazdušne prevlasti u ograničenom prostoru (plava mreža). Možda bi i bilo izvodljivo ako je ruska avijacija zauzeta u centru i na severu, PVO Krima pod stalnim pritiskom a NATO EW avioni patroliraju u prostoru obeleženom zelenim i pružaju podršku ukrajinskim F-16 koje zbog PR-a valja prikazati u akciji. Ne treba posebno ni pominjati kako bi se bojište dodatno izolovalo napadima na kerčki most i teretni saobraćaj po Azovskom moru.
Ako Ukrajinci za sve ovo nemaju dovoljno snaga, uvek se može napraviti neki incident na granici sa Belorusijom i time opravdati uvođenje rezervi iz NATO zemalja (pod ukrajinskom zastavom verovatno), recimo iz Poljske (zeleno R). Ili da se aktivira kriza u Pridnjestrovlju pa da utrči neko iz Rumunije. Krajnji cilj svega ovoga bio bi da se Rusija prinudi na pregovore u po nju nepovoljnim uslovima, sa prenapregnutim snagama na nešto skraćenoj liniji fronta (siva zona na slici) i nametnutom odbranom na krilima, naročito kod Krima. NATO bi bez problema žrtvovao Donbas za Krim, čak i samo za realnu pretnju Krimu, jer ako kontrolišu Krim, pao bi im i Donbas u ruke, kad-tad.
Dakle, osnovna namera NATO bila bi da izazove kolaps ruzskih linija samo na zapadu jer su svesni da ne mogu parirati na celom frontu. I ako je ovo povlačenje navlakuša, svakako nije ni taktička ni operativna već strategijska navlakuša.

Opisani scenario daje nekakav smisao svim dosadašnjim potezima, mada nije jedini takav. Ipak, ima tu više problema. Prvo, sva ta premeštanje rezervi, povlačenja i napadi, u suštini predstavljaju niz kompleksnih strateških manevara. I to zahteva izuzetnu koordinaciju i sinhronizaciju (zato sam pitao za železnicu, ne zbog golog snabdevanja sa zapada). Pa još, ... za pomenutu vazdušnu bitku od najvećeg je značaja izbor prostora. I jedni i drugi su željni sukoba u vazduhu, samo NATO bi da se to desi iznad mora i na desnoj obali Dnjepra a Rusija bi da obara F-16 bliže svom PVO. Na kraju, i vreme je bitno. Uskoro kreće rasputica, bliže se američki izbori a eskalacija je sve rizičnija, mora se vrlo pažljivo sprovoditi. Naći će se tu još mana. O tome kasnije. Kao i o detaljima severa, centra i zapada.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 775
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

babaroga ::

I Rusi i vojvoda Putnik, u jednom drugom ratu.


...taj je sa našim dedovima i državu napustio, pa su se vratili ko pobednici.

Veći smo mi fatalisti od rusa..ima još primera ali da ne idemo u off.



offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 406

Kaže, najomiljeniji NAFO glumac... Menjam, Donbas za par selfija u Kursku....Prvo "Harkovska" Ruska ofanziva a posle i Tik-tok Ukrajinska u Kursku odradile svoje... I tu još uvijek slušamo, kako se u Ukrajini ima još dosta rezervi i mesa... Možda ... Ali kvaliteta više nema...I sve sam sigurniji, da je i kvantitet sve više žgoljav, tako onaj mesnati kao i onaj čelični deo...

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 127

Moze li mi neko objasniti sta se desava ovde, Rusi idu ka Pokrovsku kao nozem kroz maslac!
Cini se da napreduju i spornije nego sto bi mogli, jer se jasno vidi, malo naprijed pa onda sire bokove...
Sela, gradovi, padaju za dan dva, Julian Ropke retvituje Ukrajinske postove u kojima se govori o pustim rovovima u kojima nema bukvalno niko, juce sam na nekom od proruskih TG kanala gledao snimak koji je snimio stanovnik Pokrovska da je adminstracija otisla prije 5 dana, a od danas (tj. juce kada je on to snimao) vise ni policije nema po gradu...
Ja se izvinjavam ali ja sam jos pod utiskom poslednje dvije godine u kojima se krvoliptirlo za jednu ulicu i drvored, a sad su pomjeranja koja su bila do prije mjesec dana nepojmljiva... Sta je sa Ukr vojskom na tom sektoru, ima li ih uopste...

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5118
  • Gde živiš: Novi Sad

babaroga ::

это всё нормально.



Фраза којом се правдају многи зајеби као што су: мањак политичке воље да се противничка страна удари јаче/озбиљније, дебели генерали који и даље војску смарају да морају бити обријани а униформа чиста док су у рову на првим линијама, одузимање донираних возила (од стране волонтера) војним јединицама јер нису "по прописима", убијање било какве приватне иницијативе о развоју дронова, па сад имамо једну фирму која штанца дронове који раде на истој фреквенцији, неспособност да се ставе 3-4 ПАТ-а око рафинерија, аеродрома, јер упорно украјински дронови који су величине Цесне и лете брзином од 150км/ч пролазе комотно, писање саобраћајних казни за брзу вожњу у Курској области јер камере за мерење брзине још раде итд. итд...и гомила других ствари.

Када престану да говоре да је све нормално, онда ће се и покренути из мртве тачке.

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Кунктатор,,
Такав сценарио се и мени мотао по глави али ми је било потешко да то све сажмем у краткој писменој форми.Зато ме интересовало стање укро резерви и да ли је ишта примјећено у рејону Орехова нпр.
Она Безглава из укро парламента критикује свакодневно извлачење укра према Дњепропетровску,а те јединице неће бити пуштене кући.
Због свега тога сам мислио да руси неће правити притисак јужно од Селидова и Карловке као што и нису али укри се систематски повлаче и руси морају тај простор стављати под контролу.
Има ту много проблема за укре али вјерујем да ће нешто покушати.Можда је садашња ситуација већ реализација неког РФ-САД аранжмана,а гдје опет не значи да амери неће,,ударити сучку,,русима.
Угрожавање Крима је и русима битније од донбаса и подлијеже одређеним доктринарним потезима Русије,о чему амери морају да воде рачуна при чему било какву директну конфронтацију стављају,барем официјелно,ад акта.
Како руски ГШ нема паметнија посла,за разлику од већине нас него само о овоме да думају,а и озбиљније квалификације имају од већине нас,ваљда неће бити ,,ето свјо нормално,,већ ,,харашо,,
Ако до некаквог сличног сценарија и дође вјерујем да ћемо, по први пут ,, гледати масовне концентрисане ракетне ударе Русије.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 970

DejanCG ::Moze li mi neko objasniti sta se desava ovde, Rusi idu ka Pokrovsku kao nozem kroz maslac!
.


Ovo što kaže kolega Kunktator par postova iznad. NATO komandi je jasno da trenutni način ne mogu da zadrže Donbas gde im linije polako ali sigurno pucaju. Zbog toga izvlače sve što mogu iz Donbasa i prepuštaju veliku teritoriju kako bi namamili Ruse da ubace svoje rezerve. Kursk im je pomoćni pravac koji ima za cilj da odvuče još ruskih rezervi.

Sve što izvuku iz Donbasa, okupiće i pregrupisati kod Zaporožja i odatle udariti prema Krimu. Ideja ne mora da im bude proboj u srce Krima, dosta je da dođu do Melitopolja i uz rušenje mosta efektivno odseku Krim od Rusije. Posle toga će se baviti Donbasom u godinama koje dolaze.

Hipoteza ima smisla. Ako je suditi po ruskim reakcijama kod Kurska, tamo nisu zagrizli mamac i ubacili strateške rezerve. Videćemo da li će to uraditi u Donbasu i da li će NATO komanda probati nešto drugo ako ni tamo ne zagrizu.

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5449

babaroga ::

Zatio ih i ne mozes pobjediti. To je kolektivni fatalizam koji im je ugradjen u genetski kod stoljetnim neprekidnim ratovanjem.

Narod koji ima ovakve pjesme na rat gleda potpuno drukcije od nas.



Jel Rusija pobedila u I Svetskom ratu? (da ne idemo dublje u istoriju). Jeli pobedila u Hladnom ratu? (mada to nije "pravi rat"). Treba uvek biti spreman na sve. Preterani optimizam i samouverenost mogu biti štetni, jer dovode do neopreznosti, nemarnosti, a usled toga i do propusta u odbrani (jerbo samo misliš o napadu) koji mogu da te koštaju. Neće Rusija ovaj rat izgubiti, sada su prilike drugačije, ali zašto trpeti udare po dubini svoje teritorije i raseljavati stotine hiljade ljudi u izbeglištvo? Ovde se i ne piše o tome da je par hiljada ljudi ostalo u Kurskoj oblasti pod Ukrajincima sada. Šta je sa njima?
Svakako gledam kritički na ovakav odnos države Rusije prema sopstvenim građanima. Ostavljenim nezaštićenim u kritičnom trenutku.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

sap ::Како руски ГШ нема паметнија посла,за разлику од већине нас него само о овоме да думају,а и озбиљније квалификације имају од већине нас,ваљда неће бити ,,ето свјо нормално,,већ ,,харашо,,Imaju Rusi sasvim dovoljno različitih poteza na raspolaganju. Čak mislim da su raketni udari prethodna dva dana deo supresije NATO planova, ovakvih ili sličnih. Videćemo. Ubeđen sam da se neće odmah zaletati previše iza Pokrovska, bar dok tamo severnije ne pređu Oskol. Izjum ostaje i dalje bitna tačka. Ne bi trebalo biti dalekog napredovanja bez spajanja kod Barvenkova. Mislim, zapitajmo se zašto se Ukrajinci ne povlače i iz Konstantinovke, Kramatorska i Slavjanska, ako im je toliko loše i ako moraju da skraćuju front? Ne napuštaju još uvek jake položaje.
Ima tu još gomila bitnih detalja. Ali kao što si rekao, teško je sve sažeti u kratku pisanu formu. Ipak ovi naši postovi nisu odgovarajuća forma za pravu, detaljnu analizu. Mora na parče.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

DejanCG ::
Samo Lancet je imao do sad 2300 pogodaka, odnosno 2000 unistenih ciljeva sve dokumentovano video snimkom.

source: Dude, trust me!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 505 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 472 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, bbogdan, Boris BM, cifra, FileFinder, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, jna ratnik, kolle.the.kid, Kubovac, ladro, Lieutenant, Magistar78, maiden6657, Matija, nebidrag, Nobunaga, Panter, Parker, proka89, raso76, sevenino, Srki94, strelac07, Vlada78, xoxxvelja, zillbg