Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2057

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1763

BBC:
Ukrajina će predstaviti "plan pobede" SAD - Zelenski
Citat:Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je upad njegovih trupa u rusku oblast Kursk deo „plana pobede“ koji će sledećeg meseca predstaviti američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Govoreći na forumu u utorak, predsednik Zelenski je rekao da će uspeh plana zavisiti od predsednika Bajdena i od toga da li će SAD dati Ukrajini „ono što je u ovom planu ili ne, [i] da li ćemo biti slobodni da koristimo ovaj plan, ili ne“.

„Možda nekome zvuči preambiciozno, ali za nas je to važan plan“, dodao je on, rekavši da će plan pokazati i predsedničkim kandidatima SAD Kamali Haris i Donaldu Trampu.

https://www.bbc.com/news/articles/crrlnl2vqe2o



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 127

Apok

1200 ostecenih, koji Lost Armor prema njihovom rigidnom pravilu da je unisteni cilj unsiten tek kad se lasnira u blizu orbitu nije svrstao u unistene, pa cemo cemo upisati u tehniku koja je nastavila rat ?
ili 300 neutvrdjenih ishoda, zbog smetinji na osmatrackom dronu, ili prekida signala ni tu nema unsitenih ?



offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3488

https://x.com/Kalibrated_Maps/status/1828787451328086391

GP":Ruske snage su napredovale južno od Memryka i ušle u Lisivku, bratski grad Ukrajinska."

Ovo povlačenje izgleda postaje operativni problem ukrajinaca.

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1331

Što se statistike tiče, taj izvor za ukrajinske gubitke u tehnici je vrlo pouzdan i podrazumeva minimum gubitaka, koji su verovatno nešto veći pitanje koliko, ovo posebno zbog dosta nedokumetovanih gubitaka iz prvih nekoliko meseci rata.

Što se tiče Lanceta, slaba mu je bg, ali vrlo visoka stopa pogodaka tako da je ima 2000/2300 uništenih, oštećenih/ispaljenih. Lost armor pouzdan izvor.

Takođe ima potvrđeno npr 500 stranih plaćenika poginulih, što znači da se ukupan broj verovatno meri brigadama.

Konktator oko Krima, nije mi jasno teza, ali je naravno ne odbacujem i slažem se da je Krima glavni strateški cilj obe strane.

Za slučaj da Rusi izbiju na administrativnu liniju Dnjepropetrovske oblasti uz Vovču ili severnije, samim tim zatvore prostor južnije Ugledar Velika Novoselka, smatram da bi celo krilo ukr. napada prema Krimu bilo ugroženo, što nije bio slučaj leta 2023, pa su prošli kako su prošli. Kada kažem ugroženo ne samo kontrom već i sredstvima osmatranja i preciznim oružjem. U tom delu u geo. širini grada Zaporožja, Dnjepar se "ispravlja", pa je od Dnjepra do administrativne linije sa Donjeckom oblašću +/-100km. Faktički bi se ta udarna pesnica morala koncentirasti u tih 100km okružena dvema ruskim linijama i Dnjeprom.

Druga stvar je što se daje komfor želenzničkom saobraćaju, odbacuje nepriajtelj od železničke mreže, analogno i brodske veze kroz Azov, a time i rešavaju i potencijalni probleme po Krima za slučaj rušenja Krimskog mosta.

Upravo je ova svrha guranja ka Pokrovsku na štetu severnog pravca ka Baravenkovu i ka Slavjansku. Dalja zaštita Krima.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

Citat:
Када престану да говоре да је све нормално, онда ће се и покренути из мртве тачке.


По мени основни проблем је недостатак воље у руском друшту за побједом. Јбг, ратује се већ 2 ипо године, народ се уморио.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

DejanCG ::Moze li mi neko objasniti sta se desava ovde, Rusi idu ka Pokrovsku kao nozem kroz maslac!
Cini se da napreduju i spornije nego sto bi mogli, jer se jasno vidi, malo naprijed pa onda sire bokove...
Sela, gradovi, padaju za dan dva, Julian Ropke retvituje Ukrajinske postove u kojima se govori o pustim rovovima u kojima nema bukvalno niko, juce sam na nekom od proruskih TG kanala gledao snimak koji je snimio stanovnik Pokrovska da je adminstracija otisla prije 5 dana, a od danas (tj. juce kada je on to snimao) vise ni policije nema po gradu...
Ja se izvinjavam ali ja sam jos pod utiskom poslednje dvije godine u kojima se krvoliptirlo za jednu ulicu i drvored, a sad su pomjeranja koja su bila do prije mjesec dana nepojmljiva... Sta je sa Ukr vojskom na tom sektoru, ima li ih uopste...


Pisao sam pre neku stranu...

Nije isto kad je ulica u stambenom bloku koji čine desetospratnice od armiranog betona i ulica sa po dva reda prizemnih kuća od daj bože cigle.

Pogledaj Ugljedar, mislim da je on odličan primer. Niti je ukrajinski kontigent tamo preterano veliki niti im je vatrena moć velika. Ali sede ispod zgrada i Rusi im maltene ne mogu ništa. Kako jurišati na takvo utvrđenje kad je tu praktično dovoljno dva mitraljeza da drže bataljone.
Tu mislim da su napravile prevagu ove FAB bombe sa planirajućim modulima i to posebno ove baš velike jer kapiram da je neizdrživo kad ti ona padne u blizini, koliko god da si fizički zaštićen.

Sada više tih utvrđenja nema ili su isterani iz istih i onda je artiljerija a i sve ostalo postalo mnogo efikasnije.

Mojih dva centa, makar...

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 127

t.me/debeljaca1vrs/27029

Navodno, Ruske snage usle u selo Ukrajisnk...

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5118
  • Gde živiš: Novi Sad

ShurikSST ::

Kolega, sa sve duznim postovanjem prema vasoj moderatorskoj ulozi - mislim da nema smisla. Ovaj post je onako gomila predrasuda i uopste ne bih hteo da komentarisam jer sve su to onako neke price. To sto je kamera "ulovila" vozilo pa verovatno poslala softverski (toga ima svugde) je onako zvuci nama "realno" jer imamo te predrasude o pijanim i zadriglim Rusima i debelim generalima i to onda nam imponuje. Kao recimo neka prica da je kod Kurska eto sve su bas videli ali Putin bio pospan pa kada su oni trazili dozvolu da rostiljaju po kolonama Ukra koji prelaze granicu Putin bas bio u WC-u a telefon ostavio pored televizora pa nije bas stigao dase javi i ovi ih puste jer nicu imali komande.... mislim. Uzimati te price koji se sire okolo kao zdravo za gotovo, mislim da imponuje nasim predrasudama o ovakvim ili onakvim Rusima ali jednostavno nisu istina. Ne odgovaraju situaciji. Tako i to sa prekoracenjem brzine, verovatno je automatizam softvera a ne neka birokratija i sta ja znam. Ali sirokim narodnim masam imponuje da se fatalisticki i doomerski (kao i kod nas) sve to prihvati. Nista ne valja, mi smo najgori, nemacka medicina - die beste!


Шурик,

Не пишем ништа напамет. Ово изречено овде је на шта се људи жале (не појединци) већ читаве јединице и то не једном већ више пута, са више различитих места што указује на системски проблем. На неке бесмислене ствари око којих дркају обичне војнике, указује се још од фебруара 2022. и до дан данас нису промењени нити је ишта урађено по том питању (бријање и чисте униформе у рововима на фронту, конфискација донираних возила, иако војска многим јединицама није обезбедила возила итд, итд.). Ово све што сам написао нису моје речи нити моја фантазија већ су директно пренесене од њих. Уз дужно поштовање теби, као старијем члану форума, не можеш боље од њих знати како тамо ствари фукнцонишу или не функционишу. Иза речи о дебелим генералима којима се униформе цепају од окачених ордена а немају дана ратног стажа, стојим и даље чврсто. Кад се рат заврши многе ће главе летели и то од стране учесника који су те медаље заслужили.

Што се тиче бирократије њихове, ја сам имао прилике да се сусретнем са њом почев од папирологије везане за дечији додатак па до неких других ствари о којима сада не бих јер су превише приватне.

Не би било лоше да се понекад реално сагледају ствари и скинути, како они кажу, "розовые очки"

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

Citat:imas sve na Lost Armor

https://lostarmour.info/tags/lancet


Ти напишеш глупост, и даш извор који НЕ поткрепљује твоју тврдњу. Стварно фасцинантно.

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 743

https://x.com/GeromanAT/status/1828772920686154156
Grodivka navodno vec pala i rusi krenuli na Mirnograd.. Ako je istina stvari se neralno brzo desavaju

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 470 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 1 sakriven i 441 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alekkus, Andrija357, ArchaBasha, Atomski čoban, brana959, cifra, comi_pfc, Dannyboy, Darko8, Denaya, Dorcolac, HogarStrashni, ILGromovnik, jackreacher011011, Jeremiah, kolle.the.kid, Krusarac, laurusri, nebidrag, Oscar, raptorsi, ruger357, suton, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, zlaya011