Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2059

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5449

beowl ::

Ovo podebljano važi i za građane, pogotovo one koji nemaju okean ili dva da ih čuva od protivnika u vreme rata. Kao što država ne treba da bude neoprezna i nemarna, tako ni njeni građani u pograničnim oblastima ne smeju da budu neoprezni, nemarni i 100% oslonjeni na to da će država garantovano da ih zaštiti ako korpus neprijateljske vojske provali preko granice. Nije pametno sedeti preko puta NATO u vreme rata protiv NATO, i uzdati se u državu koja je kroz istoriju pokazivala da joj nije prioritet da brani svaku stopu nego da istera nešto grandiozno na kraju, pa uspela ili ne uspela.

.


Jel shvataš koliko ovo nema nikakvog smisla što si napisao? Ili ne?
Još samo fali da kao jedan drugi forumaš citiraš Kenedija ovde. Mislim, svašta se može pročitati na ovoj temi, samo da neko drugi bude kriv. Taman i sami ruski građani. Ali ne dirajte nikako Putina i državno i vojno rukovodstvo Rusije, oni su bezgrešni i vide dešavanja "u više dimenzija", igraju ne znam više koji "D šah" i ovde "isteruju nešto grandiozno".

Baš onako zamarajuće. Ovakve "tirade" mi prosto izvuku svu "životnu" energiju dok pročitam do kraja.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Polemarchoi ::+ Upravo je ova svrha guranja ka Pokrovsku na štetu severnog pravca ka Baravenkovu i ka Slavjansku.Moguće. Već rekoh i da ono nije jedini scenario a i da Rusi imaju poteza na raspolaganju. Videćemo kako će Ukrajinci pokušati da kanališu ruski udar. Ako gledamo prirodne prepreke, rekao bih da će pokušati da ih usmere negde u prostor između Samare i Volče (fleka na slici), sa nekakvim linijama odbrane ispred i iza. Ali Rusi mogu odraditi upravo ovo što govoriš i, umesto da sve grunu tamo, mogu zaokrenuti kod Ugljedara pravo na zapad i pregaziti i V. Novoselku i Guljajpolje (crvene strelice). Mislim, posle svega što smo videli ovih dana, pitanje je i kako će se Kurahovo braniti i ima li potrebe gurati tamo jake snage.



online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5449

beowl ::

Otkud ta teorija? Samo uzmi u obzir da ne govorimo o ukrajinskom nego o NATO jurišu, gde ukrajinsko ljudstvo za NATO komandu ima manju vrednost od pojedinačne granate za minobacač ili haubicu.



NATO jurišu? Da NATO krene u juriš na Rusiju, samo nuklearno oružje bi moglo spasiti Rusiju. Nadam se da to razumete? Ili i dalje sanjate o "ruskoj zimi"?

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 87

Bobrock1 ::Samo se treba prisjetiti, kako stvari se nerealno brzo pokretale, kad je počela bežanija ruja i razpad linija, no utvdenih linija nije ni bilo, u širem rajonu Harkova. Mislim da je tada izgubljena teritorija skoro veličine Slovenije. Hoču, da kažem kad jednom počne bežanija vrlo težko je to kretanje zaustaviti. Pa tako če biti i sada. Još malo pa če ukrajinci da šaltaju u "Panic mode". Da sada več možemo, da kažemo, počela bežanija ukra, izgleda još nekako organizirana ali pritisak ruja ne popušta. I ako potraje, videčemo svašta. Pomeranja fronta je več sada vrlo težko pratiti.

Samo tad, kao sto kazes, nije ni bilo utvrdjenih linija. Rusi su tada kao muve bez glave bili, sramotno al dobro sta je tu je.

Ukro strana je imala 10 godina da postavi odbrambene linije, pa vidimo da se i to rusi kao kula od karata.

Ako su Rusi sada makar malo pametni nadam se da rade neke linije odbrane na novooslobodjenim teritorijama za ne daj Boze neke Ukro kontre.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Mislim da sve što se može prikupiti od informacija sa istoka i zapada upućuje da Rusija trenutno nema ozbiljnu rezervu koja bi bila spremna da uđe u bitku u datom trenutku.

Kao i do sada, Rusija se prilagođava sukobu u realnom vremenu, nekad nažalost i kasni zbog milion faktora, od kojih je jedan nažalost neadekvatan/neozbiljan pristup situaciji.

Tako rade očigledno jer trenutno mogu tako, mogu sa toliko ljudi da guraju, mogu da podmire tražene količine ratnog materijala, mogu ekonomski itd.

Trenutno, eksploatišu način rata koji je aktuelan od propale ukrajinske ofanzive. Sada se otvorilo na dobrom dijelu fronta. Ovdje se slažem sa Babarogom kada postavlja pitanje kakva je rotacija i u kakvom su stanju jedinice na području stalnog ruskog napredovanja.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Hmmm... Kursk kao pomoćni pravac da privuče deo Ruskih rezervi. OK, može biti. Teza ima smisla, ali tu mi se nešto ne uklapa.

Piše se da Ukri spremaju ili imaju već spremno desetak novih brigada. Onih na 150 i dalje. E sad, ako je Kursk pomoćni pravac, meni je logično da te nove, neiskusne brigade baciš na taj pravac. Dok one prekaljene ostaviš za glavni. Zašto ovako trošiti prekaljene jedinice? Videli smo kako su se provele novoformirane brigade u prošlogodišnjoj Ukro ofanzivi.

Osim ako Ukri nisu napravili maskirovku, pa su ove stare brigade popunili novajlijama, a prekaljene borce iz ovih brigada prekomandovali u te nove. Odnosno samo zamenili oznake i nazive jedinica. Mada ovo je već u domenu teorija zavera. Very Happy

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Dragon Order ::Истина је да изгледа прелако, али мислим да немају снаге да бране, сигурно ће они покушати офанзиву (али баш огромно питање да ли ће имати и у будућносткапацитет) очекивано пут Крима мада опет треба оставити резерву да можда не буде баш ту јер мислим да ју руска одбрана много јака. Bila je jaka ruska odbrana i kod Hersona. U direktnom sukobu Ukrajinci im nisu mogli ništa. Jeste bilo gadno po obe strane, bilo je pomeranja ali ništa kritično. Na kraju je presudila logistika. Rusko snabdevanje i manevrisanje preko Dnjepra bilo je opasno ograničeno pa su se ipak povukli. Ne znači da će tako biti i u ostatku Hersonske oblasti, no treba imati na umu.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5118
  • Gde živiš: Novi Sad

babaroga ::

Opet cu ja ko nadzak baba. KO je god bio u pravoj vojsci (sto se tice discipline) zna da se mora svaki dan brijati, i uniforma mora biti cista. I da mora da se skuplja lisce. Inace, nece da valja, jer onda nemas vojsku nego dobrovoljno vatrogasno drustvo.

U rovu, licna higijena i higijena rova je mozda najveci problem, i mozda najevca opasnost po borbenu gotovost jedinice.

Isto se odnosi i na donirana vozila. Vozila mogu da se doniraju komandi, i onda ce komanda da odredi da li ce da uzme vozila i gdje ce sa njima i ko ce da vozi.

To sto se neki likovi kurobecaju na TG jer su im uzeli donirano vozilo je njihov problem. Jer nisu postovali proceduru. U pravoj vojsci nema poslala mi tetka iz Kanade pa sad ja vozim a pukovnika ko sisa.

Surik je potpuno u pravu. Polazite od vasih civilnih percepcija, plus TG kuknjava. A vojska je prost mehanizam. I mora da ima oficire. I oficiri su ili dobri iili losi, ili prosjecni, ili debeli, ali takvi su kakvi su i bez oficira ne moze.


Održati uniformu čistom kad si u rovu više meseci mogu samo Tik Tok ratnici.
Donirana vozila, problem je što ne postoji uniformno pravilo. Neke jedinice dozvoljavaju, na nekim sektorima oduzimaju vozila iako su se jedinice sa doniranim vozilima obraćale komandi da dobiju vojne tablice, odbijani su uz objašnjenje da TT karakteristike vozila ne odgovaraju i ko vas jebe, idite peške po stepama Ukrajine umesto da se vozite u landroveru ili čemu već.

Što se tiče TG kuknjava, mnoge dolaze od proverenih kanala i uglavnom se kuka na iste stvari. Ispadne da ćemo samo da uzimamo vesti koje nam odgovaraju a ono što ne odgovara, pripisaćemo kuknjavi i proglasićemo za CIPSO, nepouzdano itd? Very Happy

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5118
  • Gde živiš: Novi Sad

Pominjano je ovih dana neko obaranje F-16, za sada bez materijalnih dokaza u vidu olupine.

Ovaj lik je izneo zanimljive podatke:

Pilot Aleksej Mes, prvi obučeni Ukrajinac za F-16, iz 204. eskadrile stacionirane u gradu Luck
https://t.me/ZOV_Voevoda/3554

Ovde je potvrda od strane gradonačelnika grada Luck, da je pilot pod imenom Aleksej Mes, poginuo 26.08. na borbenom zadatku prilikom obavljanja dužnosti zaštite otadžbine.

https://t.me/ZOV_Voevoda/19395

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Како било, Украјина ће морати ускоро да повуче неке потезе који ће нам отворити ширу слику по питању њиховог офанзивног потенцијала у донбасу тренутно или разјаснити ситуацију за читање њихових стратегијских планова или ће им бити сувиуше касно.
Ово планско отступање јединица не личи на оно што подразумјевамо под ,,бјежанија,,,а и не видимо нешто масивнија руска дејства па да се због тога повлаче или су разбијени,него и даље темпирано,укључујући и руско дејство и наступање.
Можда план Зеленског ,,за побједу,,из вашингтона кад се врати,понесе још бензина за гашење овог пожара.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 490 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 460 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alekkus, amaterSRB, Andrija357, brana959, cifra, Darko8, Denaya, Dorcolac, HogarStrashni, hyla, ILGromovnik, jna ratnik, kolle.the.kid, Krusarac, Kubovac, ladro, Magistar78, mkukoleca, nebidrag, Nobunaga, Oscar, Petarvu, sevenino, suton, Trpe Grozni, vathra