Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2061

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Pa do ponoći verovatno 120k.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Posetilac1 ::Da bi nameravali znači da postoje sredstva za ostvarivanje namere.
To znači da Ukrajinci imaju hiljade tenkova i bvp-2, stotine artiljerijskih oruđa i stotine sistema PVO. I da imaju 200 000 vojnika u rezervi.
Ja nit' znam koliko imaju nit' šta imaju. Ali vidim da ne odustaju, pa valjda smatraju da imaju dovoljno za ono što nameravaju. I pod tom pretpostavkom pišem.



offline
  • Pridružio: 05 Mar 2023
  • Poruke: 61
  • Gde živiš: Lekino/Pašino Brdo

@kunktator
Не бих да драматизујем, али ако Крим заиста буде угрожен, или му буде претило одсецање копнене везе, мислим да ће Руси одговорити далеко драстичнијим мерама него што је виђено до сад. То је мој скромни утисак, знајући шта њима Крим значи у националном, симболичном, војном и сваком другом смислу.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2172
  • Gde živiš: Beograd

ikan ::
"Denaya"
Piše se da Ukri spremaju ili imaju već spremno desetak novih brigada. Onih na 150 i dalje.

Koliko je tačno ne znam, ali ovo sam našao
На фронте 150,151,154 МБР
152 мбр стала егерской, забрали все гусеницы. На условно боевая. Граница с Россией чернигов обл.
153 МБР волоччанск второй эшелон.
155,156,157,158 , 159 МБР имеют около 10%личного составв.


Objavu sličnu ovoj sam primetio pre nekoliko meseci i našao sam je:
Tekst je sa kanala Dva Majora iz aprila meseca. Tu je popis nekih jedinica i naravno, ovo ne prikazuje ni približno pravo stanje ukrajinske rezerve:

Citat:Štaviše ( https://t.me/dva_majors/38901 ), Oružane snage Ukrajine ubrzanim tempom pripremaju nove formacije, pored popunjavanja već postojećih, ne samo za odbranu, već, sudeći po broju formiranih brigada, i za ofanzivu.

Postoji mnogo pitanja u vezi s tim, jer sada neprijatelj nema isti višak ljudskih resursa kao što je to bio slučaj tokom leta 2022. To se jasno vidi u detaljnoj potrazi službenika TCC za 'topovskim mesom' za front.
Međutim, trenutno se priprema deset novih formacija. Od jeseni 2023. pripremaju se 150, 151, 152, 153. i 154. odvojene mehanizovane brigade — za sada bez uspeha. Još uvek su potrebni ljudi, tehnika i naoružanje.
Takođe, ukrajinsko rukovodstvo je započelo rad na formiranju 155, 156, 157, 158. i 159. pešadijske brigade. S obzirom na probleme sa snabdevanjem, verovatno će biti formirane po uzoru na 141. posebnu mehanizovanu brigadu — koja nema ni artiljerijska oruđa velikog kalibra, ali ima jurišne grupe sa protivoklopnim raketnim sistemima i prenosnim raketnim sistemima.

Najzanimljivije je da Oružane snage Ukrajine planiraju da ove brigade formiraju do kraja leta ove godine. To znači da neprijatelj želi da osigura svoju rezervu, i to verovatno ne samo za običnu odbranu, ako uzmemo u obzir i isporuku lovaca F-16.

Sve to dok u Odeskoj oblasti već postoje strukturalne promene u korpusu mornaričke pešadije. Priprema se baza za još četiri brigade mornaričke pešadije na osnovu 124. odvojene brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine, kao i 1. divizije mornaričke pešadije.


https://t.me/dva_majors/38944


U nastavku je post sa nekog TG kanala pre nedelju dana, spisak brigada koje su bile neaktivne, neke od juna a neke uopšte i tek je neki manji deo sa spiska aktiviran u kurskim operacijama. Nemam link, jer sam ovo sačuvao u tekstualnoj formi.

Citat:Od kraja juna na frontovima nije zabeleženo prisustvo sledećih neprijateljskih brigada:

61. mehanizovana brigada;
62. mehanizovana brigada;
117. mehanizovana brigada;
144. pešadijska brigada;
150. mehanizovana brigada;
152. mehanizovana brigada;
153. mehanizovana brigada;
154. mehanizovana brigada;
155. pešadijska brigada;
156. pešadijska brigada;
157. pešadijska brigada;
158. pešadijska brigada;
159. pešadijska brigada;
38. brigada marinaca;
78. vazdušno-jurišni puk;
3. tenkovska brigada;
5. tenkovska brigada;
17. tenkovska brigada,

To ukazuje na njihovo povlačenje radi popune.
Deo navedenih jedinica već je angažovan u Kurskoj oblasti.
Međutim, ne manje od 10 popunjenih brigada iz navedenih nalazi se u rezervi.
Ne treba precenjivati sopstvene zasluge niti potcenjivati mogućnosti neprijatelja.
Ovo je već treći avgust u kojem takva procena dovodi do neizmernih gubitaka.


A ovo je grafički prikaz jedinica koje su trenutno "na safariju", drugu sliku sam već kačio:




Ostavljam vama da uporedite, ja nisam stigao.
Naravno ovim se ništa ne dokazuje, ni stanje ni brojnost ukrajinske rezerve.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 970

babaroga ::
Nije vojska civilna zastita, niti je zadatak vojske da stiti civile. Da je Stepa brinuo o civilima na Sapcu i na Ceru, bio bi svabo u Nisu prije novembra. I Srbija onda ne bi crtala granice kraljevine SHS u Versaju. Nego bi ih crtali Talijani i Bugari.

To sto mi vojsku dozivljavamo kao besplatne tjelohranitelje svakog pojedinca, to je nas problem.


Da se nadovežem: ja sam u vojsci bio graničar, i to na onoj "najosetljivijoj" granici. Mi smo tamo dobili prilično jasna uputstva i bili obučeni kako da ih sprovedemo ako nedajbože bude potrebe.

Uputstva: ako nas napadne neka šenluk-ekipa koju možemo bez problema da odbijemo sa onim što imamo, zaposedamo svako svoj položaj i odbijamo ih.

Ako nas napadne nadmoćna neprijateljska grupacija sa ciljem da nas pregazi, nema nikakve odbrane crte po cenu života i u ime zaštite civila koji su iza nas, nego se organizovano izvlačimo par kilometara u dubinu i tamo čekamo interventni vod ili pojačanje iz baze. Ko od civila ostane između našeg rezervnog položaja i crte, to mu je što mu je (sreća pa si ih mogao izbrojati na prste ali bilo ih je).

Sad ovu incidentnu situaciju na nivou jednog voda protiv neprijateljske čete podigneš na nivo malte ne svetskog sukoba, gde preko crte upada grupacija jačine korpusa a ovi što su sa druge strane su već bacili gotovo sve ozbiljne snage u klanicu na drugim pravcima, sa konstantnom opasnošću od metastaze i nekontrolisane eskalacije, i jasno ti je gde tu po važnosti dolazi hermetička zaštita civila u pograničnom pojasu.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Kujo Kriještorac ::@kunktator
Не бих да драматизујем, али ако Крим заиста буде угрожен, или му буде претило одсецање копнене везе, мислим да ће Руси одговорити далеко драстичнијим мерама него што је виђено до сад.
Realno, daleko je Krim od ugroženosti, u smislu invazije nekakve. Čak ni prekid kopnene veze nije realan u dogledno vreme.
Zatim, svedoci smo da se neki potezi, neki delovi plana realizuju mesecima pa i godinama. Ništa se rešavajuće tu neće desiti ni u par nedelja ni u par meseci. Moguće je samo značajnije pomeranje, oblikovanje. A nekakva rešavajuća bitka (sa ishodom nepovoljnim po Ruse) sačekala bi još godinu ili dve. Te ostaje vremena i jednoj i drugoj strani.
I na kraju, Rusi na raspolaganju imaju čitav niz mera kojima mogu da odgovore a još nisu. Ne mora biti ništa dramatično drugačije. Slično kao i do sad, samo jače.

Pretpostavljam na šta misliš. Neće se desiti. Wink

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 87

Telegram/X uveliko u ulasku Rusa u Selidovo, a ovde slusamo o ugrozenosti Krima.

Ne znam kako bi tih famoznih 10 brigrada, ako uopste i postoje, moglo da uradi nesto zapanjujuce ili vise u odnosu na ono sto je Ukro strana uradila tokom prolecne ofanzive. Tad nisu dosli ni do prvih ozbiljnih fortifikacija Rusa, a sada ce tih 10 famoznih brigada da udje na Krim. Ako i postoje te brigade, gde su stacionirane, jer posle Pokorovska na zapada je samo stepa, sumnjam da su tu.

Mada, moram priznati, da ovakav nonsalantan ulazak Rusa u sve i jedno mesto, bez maltene neke vece borbe, u poslednjih desetak i vise dana stvarno deluje zapanjujuce.

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2023
  • Poruke: 61
  • Gde živiš: Lekino/Pašino Brdo

Алекс са HistoryLegends објавио нови видео:
Ukraine RETREATS in Toretsk Smashed by Superior Russian Tactics
youtube.com/watch?v=SNd4PGnj6zI

Болесници са Реддита су га оптужили да је српског порекла, да је зато "проруски" постоје читави болесни тредови о томе Very Happy Везе нема никакве, човек је Франко-Канађанин.
Можда је зато његов прошли видео о упаду Украјинаца у Курску област био мало наглашено оптимистичан са становишта Украјине, јер га оптужују да навија за Русе.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2593

@babaroga
Cini se da si ti u sat vremena presao sa https://www.mycity-military.com/viewtopic.php?p=2661257&highlight=#p2661257

Do "pa I Stepa je napustao teritoriju i nije brinuo o civilima".

Nije ni bitno, cinjenica je da svi uglavnom emotivno gledamo na ovaj sukob stoga i ovakve reakcije s vremena na vrijeme ali je cinjenica da se od ruske vojske ocekivalo vise. Da je recimo moglo milion stvari da se nauci iz rata u Gruziji u kom su Rusi dobrano dobili po tintari, pa i iz rata u Siriji i Ukrajini 2014 no nekako su se samo dijelile medalje i ordenje. Pametnom dosta.

Rusi nemaju potrebu da zauzimaju teritoriju a narocito ne stepu pa ako im Ukri vec ostavljaju najutvrdjenije tacke bez borbe nek uzmu to (da se ovi ne bi vratili) i stop. Utrcavati u "ofsajd" bi bila greska.
Problematicno je sto se Ukri izvlace iz borbenog dodira, cuvaju ljude i tehniku i pravi se tampon zona tako da presudno ce biti ko ima duzu motku dakle dronovi izvidjanje I udari po jedinicama u dubini, teritorija nije bitna.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Sa ovog spiska, po UaControl trenutne lokacije su sledeće.

Citat:Od kraja juna na frontovima nije zabeleženo prisustvo sledećih neprijateljskih brigada:

61. mehanizovana brigada;
62. mehanizovana brigada;
117. mehanizovana brigada;
144. pešadijska brigada;
150. mehanizovana brigada;
152. mehanizovana brigada;
153. mehanizovana brigada;
154. mehanizovana brigada;
155. pešadijska brigada;
156. pešadijska brigada;
157. pešadijska brigada;
158. pešadijska brigada;
159. pešadijska brigada;
38. brigada marinaca;
78. vazdušno-jurišni puk;
3. tenkovska brigada;
5. tenkovska brigada;
17. tenkovska brigada,


Od tri tenkovske dve su na frontu jedna u pozadini.

Borbeno angažovane za sad su sledeće brigade. Kako ne znam i nemam informacija da li su prisutne cele brigade, ja ću okarakterisati kao elementi istih.

61. mbr. Reon Sudža
78.VD puk - Selidovo
117.mbr - Južno od Selidova
150. mbr. u Toreck sektoru
151. mbr. u reonu Grodovke

U pozadini:

38. mornarička - Leva obala Dnjepra
144.pešadijska - Černjigovska oblast
152. Jager br. Voronjkov kod Kijeva
153. i 154. meh.br. - Kijev
155. pešadijska - Rivne
156.; 157.;158. - Kijev
159. -Nikolajev

Ono što je primetno jeste da od 5 angažovanih, tri su aktivirane u sektoru Pokrovsk. Koje donedavno nisu imale evidentirano prisustvo u tom sektoru. Znači poslate su da krpe rupe i verovatno kao sveže osiguraju izvlačenje i povlačenje ostalih jedinica. Po jedna su angažovane na vrućim mestima. Jedna u ekskurziji u Kurskoj oblasti, dok druga na Torecku.

Ostaju dve mehanizovane, jedna brigada marinaca i 6 pešadijskih brigada. Mršavo za bilo kakav pokušaj neke ofanzive.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 522 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 485 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, bbogdan, Boris BM, cifra, cuculo, FileFinder, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, Istman, jna ratnik, kolle.the.kid, Kubovac, ladro, Lieutenant, Magistar78, maiden6657, Matija, nebidrag, Nobunaga, Panter, Parker, proka89, raso76, sevenino, Srki94, strelac07, suton, Vlada78, xoxxvelja, YugoSlav, zillbg