Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2063

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Koridor ::@babaroga
Nisi pominjao civile direktno ali si rekao
"U stvari, mislim da je najveci problem arogancija, tipa makoimjebemater, ne mogu nam nista."

A onda je to se pretvorilo u genijalan a-la Stepa potez uz sva opravdanja ipak eto bio je OMJ korpus.
Polako s emocijama, necu dalje a nadam se ni kubovac ni Georgius ni ostali.


Opet ne razumijes.

Aroganciju sam pomenuo jer sve lici na aroganciju velike sile.

Na samom pocetku ove ukro avanture napisao sam da je to otprilike najjidiotskiji potez zemlje koja na svojoj teritoriji vodi totalni rat sa Rusijom, da napadne na rusku teritoriju snagama jednog korpusa.

I napisao sam da se na Rusiju ne napada osim ako nisi siguran da ces joj nanijeti makar operativni, ako ne i strategijski poraz.

Iz toga, velika sila je arogantno rezonovala da na protivnickoj strani bar u vojsci sjede obrazovani i normalni oficiri kojima na pamet nece pasti da rade takve budalastine.

Pricu o civilima je uveo @kubovac iz samo njemu znanih razloga. Na vojnom nivou Kurske operacije, prica o civilima je potpuno nebitna, nema nikakav uticaj na vojna dejstva. Niti je imala.

Na politickom planu ima itekako uticaj. Ali o tome ja nisam pricao.

Stepa je pomenut u kontekstu da vojska u bitci ne treba i ne moze da vodi racuna o zbrinjavanju civila. Jer to vojsci veze ruke i onda ne moze da radi ono sto joj je prevashodni posao, a to je da vodi i dobije bitku. Zato je izvlacenje civila umjesto branjenje sela punih civila po svaku cijenu ispravan potez.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 127

Tandrkalo ::Telegram/X uveliko u ulasku Rusa u Selidovo, a ovde slusamo o ugrozenosti Krima.

Ne znam kako bi tih famoznih 10 brigrada, ako uopste i postoje, moglo da uradi nesto zapanjujuce ili vise u odnosu na ono sto je Ukro strana uradila tokom prolecne ofanzive. Tad nisu dosli ni do prvih ozbiljnih fortifikacija Rusa, a sada ce tih 10 famoznih brigada da udje na Krim. Ako i postoje te brigade, gde su stacionirane, jer posle Pokorovska na zapada je samo stepa, sumnjam da su tu.

Mada, moram priznati, da ovakav nonsalantan ulazak Rusa u sve i jedno mesto, bez maltene neke vece borbe, u poslednjih desetak i vise dana stvarno deluje zapanjujuce.


Nesto se sa Ukrima desava, a sta, mozemo samo da nagadjamo, desavaju se kako ti kazes zapanjujuce stvari. Ukri su se grcevito borili, za svaki pedalj teritorije a ovde vidimo grad Novgorodka od 14 hilj koji je pao bez rupe od metka na fasadama kuca, sada se klima Selidovo...
Pa se i razmatraju sve opcije, a jedna od opcija je da ta da su Ukri povukli snage sa tog pravca i da spremaju nekakvo iznenadjenje



offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

Kubovac ::Mislim, ovde ima stvarno komentatora koji bi da se neka velika ruska jedinica nađe u okruženju i da joj "nema spasa" rekli: "to su oni namerno uradili, sad mogu lepo da napadaju u svim pravcima".


Čudi me da se to još nije desilo, s obzirom da su po nekima ovde Rusi nesposobni.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2593

Rusi nosu nesposobni ali nisu naucili ama bas nista iz jugoslavije 90ih, Cecenije. Gruzije, Ukrajine jer valjda se iz "pobjede" nema sta nauciti. To je ta logika.

@baba
Vojska ne mora direktno da se bavi civilima ali politika i drzava moraju dakle cak i oficiri i Generali to moraju uzeti u obzir pri izradi strategije i doktrine. Upad u Kursku oblast moze kostati VVP vlasti, nemira, ekonomskih problema cak i po okoncanju rata u Ukrajini pobjedom. Isti ti gradjani na kraju krajeva isplacuju plate toj vojsci.

@laki-bb
Azov je sad 3 jurisna brigada. Malo ih je zapad nasminkao

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

DejanCG ::[
Pa se i razmatraju sve opcije, a jedna od opcija je da ta da su Ukri povukli snage sa tog pravca i da spremaju nekakvo iznenadjenje


Mene neodoljivo podseća na obrnutu situaciju, kad su se Rusi povukli sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti za jednu noć bukvalno, što je OTAN-u i njihovim ukroslugama bilo neverovatno pa su bar još dva-tri dana posle toga dok nisu oprezno preuzeli napuštenu teritoriju čak i preko zvaničnih zapadnih propagandnih glasila pozivali na oprez, da nije u pitanju ruska zamka.

No, zanimljivo mi je kako ovakve ukrajinske "uspehe" bukvalno prati efekat onog što im nelegalni predsednik konzumira. Početna euforija, zatim kreću halucinacije koje se završavaju neumoljivim padom i depresijom. Dovoljno je pogledati "timeline" poznatih proukro iksaša.

Kod Rusa ne primećujem preteranu euforiju oko ovog očigledno ubrzanja stvari u Donbasu. Kao što je "sve to normalno" kod loših stvari po njih, tako je i ovo "sve normalno".

online
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

1)Postavilo se pitanje gde ce Ukri da uspostave glavnu liniju odbrane.Za bolji pregled pogledajte odlicnu mapu kolege @Kunktatora na stranici 2059.

Verujem da ce glavna linija ici duz reka Haicur-Vovca-Solena.Ona je takodje oivicena gradovima Guljapolje-Pokrovske-Veliko Mihajlovka-Ivanovka-Novopavlovka -Pokrovsk.Sve juzno i istocno od te linije ce biti tretirano kao "usporavajuca zona".Stoga i ne ocekujem da ce odbrana snaga Kijeva pre spomenute linije biti jaka. Zadrzece Ruse koliko mogu pa povlacenje.Zasto mislim da ce tu ukri da se brane.

a)Kombinacija prirodnih prepreka(sliv tri reke) i vecih gorespomenutih naselja daju barniocu kakve takve sanse za zaustavljanje napadaca.

b)Povlacenjem na te polozaje mogu formirati lokalne rezerve.Takodje u zavisnosit od toga koliko osujete Ruse u prodoru mogu kupiti vreme za dozalak pojacanja(sa drugih frontova ili strateskih rezervi).

c)"Najmanje bolan " gubitak teritorija.Ovo pod navodnicima se odnosi na cinjenicu da je gro teritorje koju napustaju u sastavu donjecke oblasti.Ona je i onako pro ruski orijentisana te verujem da ce njen gubitak lakse pasti vlastima u Kijevu.


2)Ruske rezerve i pitanje kud dalje.

Ajde da vidimo sta ova grupa koja ide ka Pokrovsku ima u svom sastavu.Cak tri armije (2A,41A I 51A-ex 1AK) plus razne PMC i dobrovoljci.Takodje je tacno da je deo tih snaga poslat na Toreck/Djerzinsk ali je stanje kod Ukra losije i pored ovoga.Zasto dobro napreduju? Verujem kvalitetna rotacija.

Pitali ste i za starteske snage .One se sa pravom zovu strateske jer im je cilj da rese konflikt.Kao sto i mi cesemo glavu bice i da Ruse zbunjuje ideja do koje mere ce zapad eskalirati(ulaz nato tupa).

Dodajmo tome i ljudski faktor-zavist je cudo.Grupa Avdevka/Pokrovsk je zasigurno najuspesnija od svih ostalih.Kad kazem najuspesnija to gledajte kroz prizmu obicnog gradjanina-osvajaju gradove i teraju Ukrajince u beg.Verovatno da se zapovedniku ove grupe smesi unapredjenje.A neciji uspeh je uvek na neciju stetu.

Ako uzmemo istorisjku paralelu Gerasimov i njeov stab su u dilemi.''Mali Saturn'' ili ''veliki Saturn''

Mali Saturn bi za ove prilike bilo samo nastupanje juzno od Selidova.Zadatak ovakve operacije je doci do Kurahova i Androvke/Bagatira.Ukloniti pretnju zvanu Ugledar(o mogucoj pretnji se govorilo i ranije i @Kunktator je ponovo spomenuo sa idejom Ukrajinskog napadana Krim).I onda mic po mic severnije.

Veliki saturn je znatno rizicniji ,komplikovaniji i zahteva vece snage/rezerve.On bi osim juznog podrazumevao i severni krak.On bi zavrnuo do reke Solene i prisao Pokrovsku.U najludjoj varijanti direkt udar na Pokrovsk/Mirnograd pa iza ledja ovoj potencijalnoj liniji.Izbor plana dace nam okvirnu sliku sa kojim snagama raspolazu rusi i dal su ubacili te strateske rezerve.

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

Koridor ::Upad u Kursku oblast moze kostati VVP vlasti, nemira, ekonomskih problema cak i po okoncanju rata u Ukrajini pobjedom.

Šališ se, naravno? Ovo me podseti na one flashove fleševe prvih par dana nakon početka SVO da će protesti u Rusiji koštati VVP vlasti.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2531

Napisano: 28 Avg 2024 20:11

laki_bb ::AZOV je sada gde? Mislim, kako se zovu jedinice gde su oni, sektor i ostali ?

oko onih suma kod kremine.

Dopuna: 28 Avg 2024 20:14

Frunze ::
Šališ se, naravno? Ovo me podseti na one flashove fleševe prvih par dana nakon početka SVO da će protesti u Rusiji koštati VVP vlasti.


rat nije gotov pa da budes tako siguran. ima tu jos dosta, ko zna sta ce biti ako potraje god dve jos.
nije ni rusima prijatno kad im ovi lupaju postrojenja po rusiji niti kad sahranjuju najblize.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2593

Frunze

Pa u iole normalnom svijetu neko bi morao da ODGOVARA svom narodu (ne inostranoj bagri) za ovo e sad u svijetu Kimova I VVP-a mozda je sve normalno.

Znam samo da je Slobu kostao rat 99 I vlasti i glave. Kostao je i Sadama njegov rat a ako cemo pravo i carska porodica Romanov je nastradala iz slicnog razloga (pa makar samo formalno).

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

Citat:Алекс са HistoryLegends објавио нови видео..

Он је прије седмицу/мјесец дана (не сјећам се) направио видео о злочинима Хрвата над Србима у 2. свјетском рату, и тиме себи направио велике проблеме. Наравно, почеле су прозивке да је србин и да промовише нацизам.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 484 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 3 sakrivenih i 455 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alekkus, amaterSRB, bbogdan, brana959, cifra, Darko8, Denaya, Dorcolac, FileFinder, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, jna ratnik, kolle.the.kid, Kubovac, ladro, Magistar78, maiden6657, mkukoleca, nebidrag, Nobunaga, Petarvu, proka89, sevenino, Trpe Grozni