Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2092

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 87

Rasputica ih moze spreciti da imaju znacajna napredovanja po dubini, ali kad stignu do Pokrvska tu ih rasputica nece bas previse ometati.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 1002
  • Gde živiš: Republika Srpska

Kako su tekla ruska napredovanja oko pokrovska
Video prikaz pomjeranja na mapi
https://x.com/MilitarySummary/status/1829850561077719104


Zrobljen neki latinos iz AFU
Nisam skontao da li je spanac ili spanski jezik samo u pitanju. Moguce Kolumbija
https://x.com/Zlatti_71/status/1829850411878039885



offline
  • Pridružio: 18 Mar 2022
  • Poruke: 23

@Kunktator
Ako Rusi nisu baš ispogađali vučne trafostanice 25kV ili dalekovode koji ih napajaju urušavanje EES Ukrajine nema direktne posledice na funkcionisanje železnice. Ima naravno neke, ali manje nego na bilo šta drugo širom Ukrajine. Ako obližnji gradovi imaju uopšte ikakvu struju u toku dana znači da železnica radi. Čisto sumnjam da će neko da ugasi vučnu trafostanicu da se Mikoli ne bi otopio zamrzivač. Ovo "u toku dana je bitno" jer tokom dana troše jeftinu/besplatnu struju koje uglavnom ima u višku u EU kad je sunce najjace. Uveče se ranije legne.

Neko je postavio vest (izvinjavam se, ne sećam se ko tačno) da su Ukrajinci navukli zalihe transformatora i uklopne opreme i sad mirno čekaju zimu. Moguće, ali besmisleno. Ako imaju dovoljno opreme da zamene uništenu bolje im je da to urade odmah, nego da pojačano habaju ono što je još u funkciji.
Sve u EES je duplirano i postoji potencijalno napajanje bar sa dve strane. Svrha ovoga je otklanjanje kvarova, ali i smanjenje opterećenja transformatora i ostale opreme. Kad nema druge strane znači da preostala strana radi na 100% umesto na 50% prosečnog opterećenja, a to ne može večno. Onda to dalje povlači restrikcije, a svako okidanje prekidača smanjuje resurs istog. Na visokom naponu prilikom prekidanja koriste se i raznorazna sredstva za gašenje luka. Posle određenog broja prorada prekidač ide na remont. Nije baš na svako deseto okidanje, ali limit postoji.

Znaju sve ovo ukrajinski stručnjaci mnogo bolje, naravno, tako da je sigurno da imaju neku "stratešku rezervu" da mogu nekako da osposobe ono što im je mnogo bitno, ali to nije za svaki dan. Informacije o stanju EES Ukrajine je jako teško naći, ponekad izađe neka mračna analiza uvoza/izvoza sa Zapada, ponekad dobra vest da su prešli 50% pogonske spremnosti iz Kijeva. Zato se i celo ovo pisanije drži na "ako" i "nekako", uzmite ga sa mnogo rezerve.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

@Posetilac.

Pažljivije pročitaj moj post. Citirani deo se odnosi na deo južno od Selidova i onaj uz akumulaciju Kurahovo.

Na početku posta sam napisao da su Rusi na severu (čitaj Pokrovsk), već izbili ili su nadomak te linije koja brani gradove Mirnograd i Pokrovsk. Odnosno posle Grodovke i Novogrodovke bi trebala da se nalazi ta linija.

Ranije sam pisao da se sa one strane jaruge i rečice Žuravka, nasuprot Grodovke nalaze Ukro utvrdjenja. Da bi Ukri mogli pružiti neki simboličan otpor u samom gradiću i povući se na tu višlju obalu, gde bi mogli pokušati pružizi neki značajniji otpor. Tako se i desilo.

Medjutim, Rusi su provalili i zauzeli Nikolajevku, selo zapadnije od Grodovke i severoistočno od Novogrodovke i time opet narušili integritet te pretposlednje linije ispred Pokrovska i Mirnograda.

Jugoistočno od Mirnograda iz pravca Grodovke, pored te linije na jaruzi rečice Žuravka, postoji još jedna linija na jaruzi rečice Seni. Poslednja linija ispred tog grada.

U pravcu Pokrovskog iz smera Novogrodovke, postoji linija od sela Lisovka sa vezom na južni deo Mirnograda. Ovo je poslednja linija tog grada sa juga. Rusi su zauzimanjem Novogrodovke i Nikolajevke izbili na nju. Takodje, izmedju ostalog zbog toga sam spomenuo zalamanje ka selu Lisovka iz Novogrodovke zbog presecanja puta E50. Ali i zbog poslednje linije ispred Pokrovska. Jer se time dodatno opterećuje Selidovo ali i Ukro linija, koja se proteže na potezu Mirnograd- Rivne- Novopavlovka-Ševčenko sa vezom na onu liniju iz prošlog posta. Jaruga rečice Solona koja se proteže od Selidova na severozapad. Ova linija rečicom Solona bi trebalo da se rešava onom gredom iz Cukurina.

Kod pisanja postova, teško, bar meni je u jednom ili dva posta napisati sve što mi je u glavi. Kako bi moglo da se napreduje, kako jedna situacija ima uticaja na drugu. I tako redom.

Kad sam pisao o Cukurinu, mislim da većini uopšte nije palo na pamet da se time pored linija jugozapadno i zapadno od Selidova, ustvari tim uklinjavanjrm narušava integtitet i linija na severu. I obrnuto.

P. S.
Čak i bez Pokrovska, samo da se uzme Mirnograd, veza sa ostatkom istočnog Donbasa je narušena. Ostaje veza iz Pokrovska preko Dobropolja, ali ona je pljucomet od Rusa u tom slučaju. Tako da Rusi uopšte i nemaju moranje da udju u Pokrovsk. Jer se ta veza Pokrovsk-Dobropolje može prekinuti i napredovanjem iz Mirnograda.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3354
  • Gde živiš: Makedonija

ако су ово одглумили браво и спремају бог зна шта
али ако нису
https://youtu.be/tfdeSykXsuw?si=j9iOAtDNIVrD6Psn
овоје колапс

Halytsynivka Has Fallen⚔️ 72nd Brigade Lost Its Combat Capabilities💥 Military Summary For 2024.08.31

[youtube]https://youtu.be/tfdeSykXsuw?si=HjfrWTW4HEGPkYv0[/youtube

Citat: прегледи
Премиерата беше пред 3 часа
This video describes the military situation in Ukraine on the 31st of August 2024
THE MAP: https://dev.militarysummary.com
Store: https://www.militarysummary.store/
Google doc: https://docs.google.com/spreadsheets/...
Rumble: https://rumble.com/c/c-1613003
Telegram channel: https://t.me/militarysummary
Twitter: / militarysummary
Email: military.summary.info@gmail.com

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Zaboravio sam u prethodnom postu. To je ono što ne može sve da se kaže u postu, dva.

Kao što je već Babaroga spomenuo i napisao, naredna dešavanja na tom severnom delu, mogu nam ukazati na stanje OSU. Ako tu izostane žešći otpor Ukrainaca ispred Mirnograda i Pokrovska, možemo konstatovati da su Ukrajinci upali u ogromne probleme.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Pocelo zauzimanje Grigorovke kod Bahmuta:
https://t.me/creamy_caprice/6617

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5119
  • Gde živiš: Novi Sad

Ode još jedan kapitalac, Cezar haubica, dobila po zatvaraču izgleda.

https://t.me/lost_armour/3334

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3354
  • Gde živiš: Makedonija

sve adute na KURSK
po ceni DOnjeck


PMC Vagnerbrani Kursk

offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 128

x.com/GeromanAT/status/1829892330926510424

Наш извор у ОП-у је рекао да је Пентагон препоручио Зеленском да заврши операцију Курск и пребаци војску на правац Покровск како би елиминисао колапс фронта. За Оружане снаге Украјине је важно да сачувају резерве и држе фронт; ако Покровск окупира руска војска, онда неће имати смисла да Запад подржава Украјину.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 663 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 5 sakrivenih i 624 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, Areal84, Ben Roj, bigfoot, Boris BM, ceman, cenejac111, cifra, DonRumataEstorski, Dr.Strangelove, dushan, Faki-Valjevo, ivan1973, Kubovac, kuntalo, M1los, Marko Marković, Mcdado, milenko crazy north, NoOneEver Dreams, pein, Prometeus, rajkoplje, repac, RJ, Srky Boy, stegonosa, strelac07, suton, TTN, uruk, vathra, vladulns