Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2164

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3340
  • Gde živiš: Makedonija

Хеличи исто како и БВП
са Џамерима..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 743

Srle993 ::Kako se aktiviraju te mine, na jaci udar ili? Kolike su bile sanse da je aktiviraju?

Zavisi od tipa, ima ih raznih, od onih na pritisak (udarac), do onoh koje se aktiviraju kad detektuju metal (na fazon magneta).

U svakom slucaju svakako nije za igru jer sto rece kolege iznad, minimum 50kg tnt (obicno oko 80kg)



offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Evo i u večernjem defetistički članak. Sad koliko je realan ne želim tvrditi ali brojke koje su iznjeli su u najmanju ruku zanimljive..

Citat:Nakon dvije i pol godine, rat u Ukrajini i dalje bijesni. Dok Rusi napreduju na istočnoj fronti, Ukrajinci i dalje ofenzivom na Kursk zauzimaju njihov teritorij, no suočavaju se s velikim problemom - ozbiljnim padom morala. Rat je desetkovao brojne ukrajinske jedinice, pojačanja dolaze rijetko, a vojnici su sve umorniji. Najgore je stanje oko Pokrovska gdje se vode najljuće bitke. Za razliku od volontera koji su prvi uzeli oružje u ruke, brojni novaci nisu imali izbora zbog Zakona o mobilizaciji koji propisuje da ne mogu napustiti vojsku bez posebnog dopuštenja.

Zapovjednik Dima bio je odgovoran za 800 ljudi koji su vodili neke od najkrvavijih bitki u ratu, među ostalim i u Pokrovsku. Većina njegovih vojnika danas je mrtva ili teško ozlijeđena, a on je odlučio da više ne može, dao otkaz i prihvatio vojni uredski posao u Kijevu. "Više nisam mogao podnijeti gledati svoje dečke kako umiru" kazao je za CNN. Dima je jedan od šest zapovjednika koji su pristali pričati o dezerterstvu i neposluhu, sve češćim pojavama u ukrajinskim taborima. Četvorica generala, uključujući Dimu, zatražila su da im se imena promijene prije objave, jer im razgovor s novinarima nije dozvoljen.

"Većina mobiliziranih vojnika napušta svoje položaje. Jednom izađu na bojište i, ako prežive, nikada se ne vrate. Ili napuste položaj, ili odbiju ići u borbu, ili pokušaju naći način da napuste vojsku" otkrio je zapovjednik koji se trenutno nalazi u Pokrovsku. Kako se situacija na bojištu pogoršava, sve više vojnika odustaje. Tužitelji su samo u prva četiri mjeseca ove godine pokrenuli kaznene postupke protiv gotovo 19.000 vojnika zbog dezerterstva, no zapovjednici priznaju da su stvarni brojevi vjerojatno puno viši jer časnici često ne prijavljuju napuštanje pozicije, u nadi da će uvjeriti vojnike da se vrate bez prijetnji kaznama.

https://www.vecernji.hr/vijesti/ukrajinski-zapovje.....nu-1798655

Ako je ovo službeno i to samo za prva četri mjeseca.. A od onda im se stanje na terenu još dosta pogoršalo...

Inače komentari su vrh Laughing "Ruska propaganda" Very Happy

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Simon simonović ::Već ima solidan broj snimaka udara fpv dronova na helikoptere. Postali su ozbiljna pretnja, ne znam kako helici mogu da se zastite

Evo,uvažene kolege da i ja ponekad napišem nešto ozbiljno.I ukratko...
U ratnim uslovima, zaštita helikopterskih snaga od dronova zahteva pristup koji kombinuje tehnologiju, taktiku i obuku. Evo malo detaljnijeg razlaganja ključnih aspekata ovog pristupa koji objedinjuje sve do sada napisano u ovih par hiljada strana u temi.

-Razvoj sofisticiranijih sistema protiv dronova i integracija radarskih sistema i senzora koji mogu identifikovati bespilotne letelice na različitim udaljenostima je ključna. Ovi sistemi mogu uključivati i elektro-optičke i infracrvene senzore za poboljšanu vidljivost u različitim uslovimaa svedoci smo o sijaset video klipova kako noću love Baba Jage,recimo.

- Kada se dronovi detektuju, važno je da sistemi mogu pratiti njihovu putanju kako bi se procenio potencijalni rizik. To može uključivati korišćenje softvera za analizu podataka koji omogućava brzu reakciju.

-Upotreba sistema koji ometa signale između drona i njegove kontrolne stanice, što može prisiliti dron da se vrati ili sleti.

- Pilotima helikoptera potrebno je obezbediti obuku o prepoznavanju dronova i njihovim sistemima, kako bi mogli da identifikuju potencijalne pretnje pre nego što postanu opasnost.

- Regularne vežbe koje uključuju interakciju sa sistemima protiv dronova, kao i situacione simulacije, mogu pomoći posadama da se pripreme za realne scenarije.

- Helikopteri mogu smanjiti svoje izloženosti tako što će leteti na većim visinama gde FPV dronovi možda neće moći da operišu efikasno ili gde će biti teži za detekciju.

- Korišćenje taktičkih manevara kao što su iznenadne promene brzine i pravca leta može otežati dronovima da unapred predviđaju putanju helikoptera, čime se smanjuje verovatnoća uspešnog napada.

Kombinovanjem ovih pristupa, helikopterske jedinice mogu značajno smanjiti rizike koje predstavljaju FPV dronovi u ratnim uslovima. Skoro je sigurno da kontinuirani razvoj tehnologije, obuka i taktika će biti ključni za očuvanje bezbednosti i efektivnosti operacija na bojnom polju.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2151
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Водяное освобождено армией РФ 🇷🇺.


https://t.me/zovpobedy/13023

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19737

Srle993 ::Kako se aktiviraju te mine, na jaci udar ili? Kolike su bile sanse da je aktiviraju?

One stare "rogate" imaju u "rogovima" ampulu sa kiselinom koja kada se rog zgnjeci usled udara biva razbijena i kiselina se slije u galvanski element, koji onda da struju koja aktivira upaljac. Star (150+ godina) i veoma pouzdan mehanizam koji moze da radi i posle vise desetina godina.
https://www.rct.uk/collection/69498

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

ljubacv, Ја бих додао и интеграцију собствених дронова у некакав јединствени систем, који ће бити доступан пилоту хеликоптера.
Не зна руски оператор дрона на земљи да на његов дрон иде руски хеликоптер, и аналогично, не зна пилот руског хеликоптера да се на његовој путањи налази руски дрон.
Мислим да је се том проблему frendly fire исто треба посветити пажња.
И не само хеликоптери, Су-25 су у неколико наврата приликом кабирања прошли веоома близу руских дронова.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Citat:The military action comes as German Chancellor Olaf Scholz called for renewed peace negotiations between the two sides. Speaking to broadcaster ZDF, Scholz said he had talked with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, and that they had both agreed on the need for a new peace conference that would also include Russia.
https://www.politico.eu/article/russia-seized-town.....-pokrovsk/

Račun bez krčmara ili mlate praznu slamu, kako god.Naročito Šolci.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1598

Јучерашњи мина који је допловила до обала Сочија показао се као лутка.

Вољени Сочи, неко се добро зезао.



Ево чему онолика хладнокрвност од стране туриста.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15096

Овај натпис "Вољени Сочи" је жиг веб странице која је објавила слику, не налази се на мини.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 366 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 360 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: mane123, nikoladim, Pohovani_00, vasa.93, šumar bk2