Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2166

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25581

Gro morskih mima,bilo da su Sidrene,plutajuće il pak plivajuće po mestu postavljanja ili Kontaktne jal brez kontaktne imaju par zvrčki.
Osim načina paljenja (kontakt ili neki impuls poput magnetnog senzora)imaju u tzv paljbenom krugu zaštitu i to.
Kao prvo od prevremenog aktiviranja(ove rogate imaju čeličnu navlaku sa zadržačem od šećernog bloka koji kad se otopi oslobađa tu čeličnu navlaku i ostavlja rogobe sa olovnom zaštitom na izvolte da mogu da dejstvuju /stvaranjem galvanske struje kako je već opisano) i li je to rešeno elektronski tajmerom.
Druga zaštita je rešena da im se prekida paljbeni lanac po isteku određenog roka i da se tako izbegne naknadno stradanje.

Meni je na prvu palo na pamet da je nekome iz ekipe koje je dovukla minu poznato da joj je prekinut paljbeni lanac i da je tista brezbedna za rukovanje i da su je zato i onako ladno izvukli na obalu.
Bivslo je par snimaka gde su poznavaoci te fele morskih mini znali da je mina sa otvorenim paljbenim lancem pa su sa distance gađali rogobe mine i izazivali na taj način eksploziju dok je mina još plutala.
Da sad ne kopam ima ih na nekoliko VK grupa od 2022 do danas siguran sam.

Da stavimo ovde ..
i još malo pojašnjenja oko zatvorenog lanca paljenja i otvorenog kad je mina poput ove iz familije SAG aktivna/neaktivna..

Tek kada mina dođe na određenu dubinu hidrostaski osigurač (reaguje na pritisak vode) dovodi minu u AKTIVNO Stanje(spremna za dejstvo), tj. zatvara strujni krug između paljbenog uređaja i upaljača. Šećerno osiguranje je mehanička zaštita, da se hidrostaski osigurač ne može nikako dovesti u ’’oštro stanje’’ pre nego što se mina položi u vodu i taj sam šećerni detalj sa čeličnim zasunom pojasnio da se ne ponavljam. U slučaju da minsko sidro popusti ili pukne sidreni konop, minska posuda isplivava na površinu i hidrostatski osigurač prekida strujni krug između paljbenog uređaja i detonatora, te čini minu neopasnom.
U pojedine tipove mina se ugrađuje potapač. To je malo eksplozivno (najčešće barutno) punjenje usmerenog dejstva, koje posle isteka postavljenog vremena detonira i otvara otvor na oplati minske posude, ne izazivajući pri tome detonaciju eksplozivnog punjenja mine. Na taj način mina tone na dno mora i postaje bezopasna (uslovno rečeno).

Ako je mina sa snimka opremljena sa hidrostatskim osiguračem jasno vam je da je bezbedna/neaktivna a isto važi i za mine sa tzv potapačem koje je možda kasnije Plima izbacila u zoni gde je nađena...

Ovo je ono osnovno da sad ne idemo u sitna crevca jer nije ni mesto a ni VREME pa bi bilo dobro da ovde dođe jedno ENDE..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Кад сам видио да је онај лик вуче за ланац,помислио сам да је испливавањем деактивирана ,а онда сам видио да има контакторе по пуном обиму како се радило прије ,не знам,70 год,а то код тих старих нема.
Оне бабе около свакако не знају ништа о томе па ни повући се мало у позадину.
На накнадној снимци на сувом виде се деформисани и поломљени контактори8како ли се већ зову оне сисе).



offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2154
  • Gde živiš: Beograd

Snimak nailska krilate i totalno uništenje objekata:

Citat:Predivan dolazak FAB-a sa UMPK u Kupjansku.



video: https://t.me/divgen/54235
https://x.com/chilim67/status/1833161059324031329

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1776

Srle993 ::Rusi rasirili kontrolu oko Sinkovke:
https://t.me/zovpobedy/13028


Da li se Ukri polako izvlače sa tog dela akumulacije oko Kupjanska? Mislim da za sad imaju još vremena i da im nije hića iako, deluje da će Rusi prekinuti vezu za južnim delom svakog časa. Zašto mislim da je tako u nastavku posta.

Oko Piščana se stvara, odnosno već je stvorena jedna situacija, koja možda nije svakome baš najjasnija. A to je da se možda neko pita, što Rusi već nisu sišli i presekli taj put, pa tako i to područje na dva dela. Nije bila ni meni dok nisam detaljnije pogledao teren i saobraćajnice. Ako pogledamo sat.snimke i mape Rusi su nadomak presecanja puta, koji povezuje Kupjansk sa Borovom na jugu. Ostalo im je još da uzmu 4-5 utvrdjena položaja i sisli su u selo Kolisnikovka.



Sad zašto to još nisu uradili? Mislim da se Rusima ne žuri da preseku taj put, jer nisu još ostvarili predispozicije za to. Kako bi snabdevali te snage u Kolisnikovci. Izmedju Piščana i tog sela nema puta. Kako se vidi na gornjoj mapi postoji zemlljani put izmedju Piščovke i Gluškovke. Znači moraju uzetu u cugu i to selo. A to več iziskuje značajno angažovane snage u napadu. Rusi napreduju polako sa obe strane puta. Na severu sa osloncem na onu malu jarugu severno od Gluškovke, dole na jugu sa osloncem na jarugu rečice/potoka Pišćane. U jedno delu su prešli ovu jarugu ali o tome malo kasnije.

Naravno pitaju se nešto i Ukrajinci. Mislim da su zato i pokrenuli onu kontru severno od Piščana, na zaravni izmedju Tabaevke i Pišćana, koja je imala neke usprehe. Da taj put učine neupotrebljivim za Ruse u spuštanju prema Oskolu. Medjutim Rusi ih vratili nazad, ali time nisu otklonili opasnost od neke ponovne kontre. Perimetar oko tog puta je mali, ranjiv i opasan a to je pokazala Ukro konta severno od Piščana. Znači mora se gurati još malo na sever. Drugo, to je zemljani put. I za sad još može poslužiti, ali kakav će biti kad počnu kiše....Ufffff... Tako da Rusi i da uzmu ta dva sela, njihovo snabdevanje bi bilo dosta otežano kad počnu kiše. Mislim da se u takvoj situaciji Rusi ne bi mogli dugo zadržati u njima. Zato i ne žure da sidju u njih.

Medjutim, po ovome Rusi više pažnje poklanjaju južno od Piščana. I to me kopkalo zašto. U jednom trenutku sam bio siguran da je u pitanju "kota" 180, selo Lozova i ulaz na onu gredu. Kad ono postoji asfaltni put iz Berestova do Kurgljakovke. Sad da ne kačim mapu šireg područja, kako izgleda to zalamanje, već su se poslužiti sat.snimkom uvećan oko tog puta.



Na ovom snimku se vidi da su Ukrajinci relativno jako utvrdili tad deo uz put. Žuti krugovi. Da je gustina položaja vidljivih na lošoj rezoluciji Sentinel satelita poprilična. Oni u lesopolosima se i ne vide a sigurno ih ima. Crvene linije gde su Rusi po navodima zalomili iz Pišćana i izbili na taj put Berestovo-Kurgljanovka. Ono što me takodje kopka jesta da se mesecima nisu mrdnuli iz Berestova, već zalamaju iz Pišćana na taj put. Oni Ukro položaji označeni sa br.1 ne bi trebalo da su smetnja tome, iako po crtačima mapa su još uvek pod kontrolom Ukrajinaca. Rusi bi prostim, jednostavnim spuštanjem iz Berestova putem u lesopolose označeni br.2 rešili ta dva utvrdjenja. Ali ni po crtačima mapa Rusi nisu tu. A po Sentinelu nema vidljivih tragova artiljerijskog dejstvovanja za razliku od područja južno od Berestova. Odnosno ulaz na onu gredu, gde je tlo toliko izrovareno da podseća na mesečevu površinu. Uostalom to ovako izgleda.



Da se ja vratim na put koji ide iz Berestova. Dok se situacija ne razjasni zapadno od sela, moram izraziti sumnju da li se Rusi "osećaju" komotno u njemu. Šta ih to drži prikovene u selu? Jer u suprotnom ne vidim drugi razlog, zašto se ne spuste u područje br.2 pa čak i dalje i tako ostvare predispozicije da krenu dalje niz put na zapad ka Kurgljanovci. Već su zalamali iz Piščana preko jaruge da izbiju na put. A opet ako taj "zalomak" ne spoje sa Berestovim, teško da će tuda moći podići onoliki broj utvrdjenja sa logistikom preko jaruge bez puta. A taj put iz Berestova je možda i najbitniji u celoj priči uspešnog odvajanja Kupjanska od južnog akumulacije. Na uspešno mislim da se učvrste, uspostave logističke rute i odupru eventualnim Ukrajinskim kontrama na sela uz reku.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Izgleda da su Rusi napokon počeli više koristiti Inohodece i Foproste. Nakon lova na vodene dronove, tu love tehniku u Kursku.

https://t.me/CyberspecNews/62897?single

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 26

Ja bih ovo nazvao sabotažom. Ni jedna granata nema upaljač !!?

x.com/simpatico771/status/1832856807200465266

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Дјелује класична да је тенковска тренутно фугасна 125мм са основним пуњењем за испаљивање али без упаљача.Дал је на вјежби ,неко стручнији ће знати али саботажа на тако плитком нивоу,нема шансе.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3340
  • Gde živiš: Makedonija

Џулијан


Cool

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Citat:Ukraine's fatal F-16 crash should scare Russia and China
https://www.msn.com/en-us/news/world/ukraine-s-fat.....5&ei=3

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3248

Napisano: 09 Sep 2024 19:40

Rusi uzeli Rudnik iznad Ugledara, snimak zastave:

https://t.me/creamy_caprice/6724




Mislim da su svi uslovi sada ispunjeni da Ugledar padne ovaj mesec, a mozda i ove nedelje.

Dopuna: 09 Sep 2024 19:46

Херсонски правац. Наше трупе су напредовале северно од козачких логора на острвима.
Ослобођено 17,4 км².


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 372 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 3 sakrivenih i 363 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, ArchaBasha, drimer, Nikolaa11, StefanNBG90, t84dar