Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2196

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1968

Napisano: 14 Sep 2024 11:08

novator ::^

Kada su u pitanju betonski uređeni položaji, polako postaju prošlost. Njih smo gledali na početku operacije na ukrajinskoj prvoj liniji koja je sada na mnogo mjesta pregažena. Vjerujem da takvih sada neće biti sve do kapitalnih mjesta poput Slavljanska ili Kramatorska.


Аман ја и ти не пратимо исти рат Ziveli

Што се тиче бетонских конструкција, ја сам прије пар мјесеци хтио почети дискусију о утврђености укра и како би обје стране конфликта на појединим дјеловима фронта вјеровато издржале и ударе тактичких нуклеарних б/г, али знам да се помињање нуклеарки на овој теми брзо измакне контроли.

Dopuna: 14 Sep 2024 11:10

novator ::
Donbas je generalno nizak, od 100-250m.n.m. Ima mnogo rijeka, jezera i močvara. Nikad nisam tamo bio ali poprilično sam siguran da od 2,5m dobine ide podzemna voda (vjerojatno i pliće).


Поготову у Сербряном лесу, који једним малим дијелом и јесте некаква мочвара/бара. Тамо је са хидроизолацијом вјероватно најгора ситуација.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

ILGromovnik ::

@ šumar bk2
Odličan video, pored obuhvata rudnika sa bokova, vidi se i pomoć artiljerije u zadimljavanju linija ispred rudnika, da bi se prikrilo iskrcavanje desanta...


Ovaj snimak pokazuje mnoštvo toga, što nama nije baš najjasnije. Meni je za oko pala ruta kojim su se kretala ona tri vozila i vreme koje im je bilo potrebno da od početka snimanja do vremema dolaska u rudnik.

Ako pogledamo ona tri vozila, posle uvodnih kadrova granatiranja rudnika možemo primetiti sledeće. Od početka snimanja ta tri vozila 00:31dek, pa do ulaska u selo Vodjane je prošlo 1:12 minuta. Znači njima je na onako ubrzanom snimku trebalo više od minut samo da stignu do sela preko polja i uz lesopolose. I to ruta kretanja nije izjedna već iz iseckanih kadrova. A verovatno početak snimanja nije polazna pozicija kretanja ta tri vozila. U lesopolos pored rudnika su došli na 02:25h, znači skoro celih dva minuta. Sa preko 90% sam siguran da je ovo ruta kojim su se kretala.



Čitavih, ogromnih 11km su prešli na snimku. A polazna tačka odakle su krenuli je najverovatnije selo Solodka, to je dodatnih još 7km. Znači posada i desant su se truckali bezmalo 20km u onako skučenom prostoru.

Prvo dejstvovanje Ukrajinaca po njima, je na snimku vidljivo kad su stigli na glavni put i skrenuli ka Vodjanu. To ne znači da nisu bili izloženi artiljerijskoj vatri i ranije, ali tu se prvi put vidi. Znači minimalno rastojanje koje su prešli izloženi neprijateljskoj vatri iz artiljerijskih orudja je 4,8km. I kad su napokon stigli do rudnika, Dodatno truckanje preko par železnićkih koloseka pre stizanja na mesto iskrcavanja. I to opet pod artiljerijskom vatrom, jer se očavaju dve eksplozije od artiljerijskih granata. Nije poznato jel od Ruskih ili Ukrajinskih, mada mislim da su Ukrajinske. Rusi su zadimljavali teren neposredno pre dolaska napadne grupe.

Ruta druge napadne grupe. Grupa je bila izložena atriljerijskoj vatri od početka snimanja kreta. U uvodnom kadru se uočava terikom i toranj rudnika Pivdenodonbaska, odnosno onog istočno od Ugljedara. Rudnik se nalazi severozapadno od rute kretanja. Sledeći kadar je prilaz onim hangarima zapadno od Vodjana iz smera jugoistoka. I dalje razvijanje napada na rudnik sa južne strane. E sad ovde je zanimljivo da se napad nije razvio iz smera Pivdenodonbaskog rudnika. To upućuje na zaključak da su Ukrajinci prisutni zapadno od puta izmedju ova dva rudnika, a na to ukazuje i prostorija koja je zadimljavana. I pored zadimljavanja prvo vozilo je pogodjeno, nažalost ne mogu ustanoviti čime. PO sredstvom ili nekim dronom, jedino je sigurno nije artiljerijom.

Ova grupa je prevalila 4,6km od početka snimanja. Polazna pozicija ove grupe su ili Volodimirovka ili Mikoljske. Kako nije poznata ruta ne mogu izračunati koliku ukupnu udaljenost je prešla ova grupa.




Sad zašto sam pisao ovaj tekst. Pa njime hoću da približim čitaocu poteškoće koje iziskuje napad. Kolike su udaljenosti koje prevaljuje napadač prilikom oklopno mehanizovanog napada, tu dole na južnom delu. Gde je gustina naselja manja. Da to što će Rusi u nekom trenutku izbiti u manje naseljeni deo ne mora nužno da znači da će i lakše napadati. Da se jurišnici truckaju dosta dugo u skučenom prostoru, sa ergonomski nepovoljnim položajem tela. I posle iskrcavanja moraju stupiti u borbu a noge utrnule. Da predjeni put pod artiljerijskom vatrom nije ni malo mali. Što je jedan od presudnih parametara za uspeh odbijanja napada.

Takodje ono što je primetno za razliku od perioda pre samo nešto manje od godinu dana. U tom periodu ove grupe bi bile zasute sa ogromnim količinama čelika, kako klasičnim tako i kasetnim. Ovde, na ovom snimku. da se tako izrazim je simbolično. Iako je artiljerija rano počela da dejstvuje po napadaču, gustina isporučenog čelika, kao i preciznost je nedovoljna da neutrališe pretnju i odbije napad.

Sa svim ovim poteškoćama, Rusi su se ranije susretali prilikom napada na ovom sektoru. Ali ono što je izgleda presudno je nedostatak artiljerijske podrške Ukrajinskim borcima na prvoj liniji. Jer kad im Ruski desant dodje u rovove, tu je priča završena. Za razliku od ranije kad im nisu ni mogli prići ili ako i kad im pridju prve jurišne grupe, to nisu mogle učiniti snage drugog ešalona. Sad je sasvim druga priča i to je vidljivo na terenu.



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

ILGromovnik ::Napisano: 14 Sep 2024 7:10

Borbe za terikon kod Ukrainska:
https://t.me/divgen/54485


Dobar snimak. Mada kako i komentar snimka kaže, ovo su borbe u blizini terikona. Zapadno od njega. Po svoj prilici, Rusi su išli u obuhvat terikona i presecanje puta iz grada na zapad. Po crtačima mapa, to još nije uradjeno i Ukri imaju vezu sa Selidovim i Cukurinom.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

Denaya ::Ovaj snimak pokazuje mnoštvo toga, što nama nije baš najjasnije. Meni je za oko pala ruta kojim su se kretala ona tri vozila i vreme koje im je bilo potrebno da od početka snimanja do vremema dolaska u rudnik.Ovo je i meni prvo privuklo pažnju. Na tvoj komentar mogu samo dodati utisak koliko su mape varljive. A poznati pojmovi kao što su polazni položaj, linija dodira, pretpolje i mnogi drugi, postaju prilično rastegljivi, u ovom ratu možda i više nego inače. Naročito na nižem taktičkom nivou, kad su manje jedinice u pitanju, odeljenje, vod, pa čak i četa. Pa i kolokvijalni termin "siva zona" mogao bi se primeniti na prostor širi od onoga koji nam predstavljaju popularni crtači mapa.

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

@Denaya nesto mi se mota po glavi pa možda bi mogao da mi resis tu nedoumicu.

Vidimo da Rusi na kurskom pravcu krenuše u kontru.Ocekivao sam da njihov napad krene sa boka al mi je ovo suviše mali zahvat.Iz nekog razloga kao da neće da prelaze na Ukri teritoriju ka Sumiju.

Šta može biti razlog tome.
1)nedovoljno ljudi

2)želja da još Ukrajinaca padne u klopku-nece da prerano zatvore kotao.

3)neki politički dogovori sa strane.

4)topografija terena.

5)dodaj neki svoj razlog

Ps:Još jedna stvar.Voleo bih da čujem tvoje ali i mišljenje drugih foruma sa o tome šta kad se ruke izbace neprijatelja sa svoje teritorije.Dalje ka Sumiju ili da se zaustave i ukopaju.

Ja sam za varijantu dalje.Ma koliko to napredovanje bilo sporo-mic po mic .Pomoglo bi dosta jedinicama kod Pokrovska plus bi Sirski morao da bira između Pokrovska ili Sumija.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 142

t.me/SrbijaRusija/69103

Snimak ruske podzemne baze na frontu. U jednom trenutku oficir kaže da su četri metara ispod zemlje.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Citat:Znaci svabo kulira Putinivu prijetnju ratom, bukvalno odgovor je "yawn" ili ti "zijev" kao da da smorio si ajde malo prosetaj Putine.

Stani, polako @koridor, ostalo mi još 5 g.do penzije.Poslje nek rade što im volja🫣🤣

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 142

nemkea71 ::-
Што се тиче бетонских конструкција, ја сам прије пар мјесеци хтио почети дискусију о утврђености укра и како би обје стране конфликта на појединим дјеловима фронта вјеровато издржале и ударе тактичких нуклеарних б/г, али знам да се помињање нуклеарки на овој теми брзо измакне контроли.


Heheh. Zamišlajm profesora Milinovića kako se smeje na ovu tvoj konstataciju. Very Happy Very Happy Very Happy

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1939
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Prvo neka sto vise ukra izbace iz borbe, kao i tehnike, i mlrs sistema artiljerije preko granice. Polako ociste teritoriju od ukra i povrate sve do granice.
Ukri napadaju ruse i na drugim mestima uz granicu treba i to braniti. Sto se tice kontra nastupanja kada sve ociste misljenja sam da nije neophodno koliko je neophodno pronaci sto vise artiljerije u tom podrucju i neutralisati je. Vidimo da ukri imaju sve manje cevi i da rusi iz tog razloga uspevaju napraviti vece prodore.
Nije im potreban trenutno novi front mada zauzimanje sumija deluje primamljivo, mislim da jos nije vreme za zauzimanje vecih gradova, docice i to samo po sebi. Sto bi ruska vojska krvarila u vecim gradovima kad isti mogu zauzeti kad ukrima padne moral ponestane tehnike uz male gubitke

offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 300

^^ Davno beše kad sam gledao tablice i računao, da ih sad imam, odmah bi ti odgovorio dal prolazi ili ne, bar u kom %...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 507 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 6 sakrivenih i 473 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ArchaBasha, Belac91, Bubimir, ccoogg123, Georgius, Još malo pa deda, kikisp, ladro, laki_bb, Lutvo_Redzepagic, mercedesamg, mile23, Milos ZA, mkukoleca, ObelixSRB, rajkoplje, raptorsi, robertino, rodoljub, royst33, udbas, vargas, vathra, virked, zillbg, zlatkoa987, 79693