Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2197

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5302

Napisano: 14 Sep 2024 12:53

@NOBUNAGA , oteo si mi pitanje , vrtim i ja taj film, ima tamo neka rijeka- rusima na desnom boku , ona ide malo kriš kraš , malo po granici malo ne , mislim da im za sada paše mokri desni bok, a po međunarodnom pravu , ako je to sad uopče bitno mogu goniti neprijatelja mislim 20 km .

Dopuna: 14 Sep 2024 12:58

ivan1973 ::^^ Davno beše kad sam gledao tablice i računao, da ih sad imam, odmah bi ti odgovorio dal prolazi ili ne, bar u kom %... ako je HIMARS u pitanju onda prolazi sloj zemle od metar, jer je njegova bojeva glava po koilićini eksploziva u rangu granate 155 , glava se ne odvaja od rakete već tresne kompletna prazna i lagana, nema probojnost budući pada brzinom od oko 250 m/ s



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3489

https://x.com/distant_earth83/status/1834920891488047481

GP":regija Kursk. Ljubimovka: Ruske snage su napredovale i oslobodile zapadni dio sela, a borbe se vode u središnjem dijelu."

Oslobodenje Ljubimovke če otežati logistiku ukra.



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

@Nobunaga

Neću biti od neke koristi, štaviše mislim da ću samo uneti dodatne nedoumice.

Posle početnih par dana, cca nedelju dve, prestao sam se nešto baviti tim dešavanjima u Kurskoj regiji. Kad sam uvideo da od toga nema ništa, "prepustio" sam Rusima da to reše sami. 😁. Čak sam često sebe uhvatio da čak i preskočim vesti sa tog dela. Više me zanimaju dešavanja dole u južnom delu Donbasa. Mislim da to ima više uticaja na dalji tok rata.

Medjutim kad si me već pitao, a po prirodi sam takav da "moram" odgovoriti. 😁

U početku sam spominjao da Ukri moraju ostaviti odredjeni broj jedinica na bokovima. U slučaju Ruske kontre i obuhvata preko teritorije Ukrajine. Jer u suštini jedina logistička ruta Ukrajinaca je put H-07. I nešto ovako sam imao na umu.




Iz Gordejevke sa Ruske strani, postoji put koji se spaja sa H07 kod Pisarovke.
Zapadni bok bi mogao biti i pomoćni pravac, ujedno i osiguranje tog boka. Putem iz Elizatovke do sela Hotin. I baš na tom pravcu ne vidim neku veću prirodnu smetnju. Istočni bok bi mogli osloniti na rečicu Snagost i njenu jarugu.
I tako prekinuti jedinu logističku rutu, put H07 kojom se snabdevaju snage koje su upale u Rusiju.

Za potpunu izolaciju snaga u džepu, na istočnom delu bi bilo potrebno uzeti mesto Miropolje, koje je na svega par km od granice. IJestebda bi tu Rusi morali ići preko polja, jer tu nema puta izmedju Rusije i tog sela. Ali imaju neki poljski putevi i osim toga nema nekih prirodnih prepreka. Dalje teren izmedju puta H07 i naselja Miropolje su neke vrtače i šume. Tu ima selo Mogricja preko koje bi se Ukrajinci teškom mukom izvlačili iz džepa.

Kako vidimo Rusi nisu odigrali tako, već kontru rade na svojoj teritoriji. Da li zbog nedostatka ljudstva ili možda jačine Ukro utvrdjenja na tom potezu, ne bih znao reći. Ako su planirali posle neutralizacije džepa, ući dublje u Ukrajinsku teritoriju, ovaj obuhvat bi bio idealna polazna tačka.

Ovo nisu neke razdaljine i ovaj obuhvat ne bi iziskivao neke ogromne snage. Ovde su najbitniji jurišnici, da odrade posao brzo a vidimo da su u prvom naletu uzeli desetak sela. Tamo gde su Ukrajinske glavne snage. Osim ako Ukri nisu izvukli te snage i prebacili ih u rezervu ili na bokove u iščekivanju ovakvog obuhvata. Rusi to primetili pa udarili na svojoj teritoriji.

Možda su ovo neki od razloga zašto za sad ne pokazuju ambicije za prelazak granice a ostali ostaju nepoznanice. Izostaju čak i demonstrativni napadi preko granice, štaviše vrše ih Ukrajinci u pokušaju obuzdavanja ofanzive. Tako da mislim da neće biti prelaza granice u tom sektoru, bar ne u skorije vreme.

U političke ili neke druge razloge, ne bih ulazio. Tanak sam na tom polju.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3489

https://x.com/TobiAyodele/status/1834963905036100060

GP":Ukrajinski resurs Deep State potvrdio je da su ukrajinske oružane snage potpuno napustile grad Ukrajinsk u DNR."

Ukrajinsk osloboden. (Dopuna : uzet je i terikon; Twiter KalibratedMaps).

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

@Kunktator

O tim pretpoljima ili ti "sivim zonama", sam mnogo puta pisao. Takodje i o polaznim pozicijama oklopno mehanizovane grupe. Ovo sam konktretno spominjao prilikom opisivanja napada na utvrdjenu poziciju kod Verhokamjanske. I tad sam napisao da sam kod pojedinih članova primetio da prednju liniju dodira, doživljavaju kao početnu poziciju napada.

U ovom poslednjem snimku napada na južnodonbaški rudnik, nedvosmisleno je da Rusi kontrolišu i Vodjane i Pivdenoedonbaški rudnik. Nisu u predpoljima. To je uočljivo po rutama kretanja napadnih kolonica. Ali da te dve pozicije još neko vreme ne mogu i neće biti polazne tačke oklopno mehanizovanih napada. Da sad ne širim temu, kako i zašto.

Mislim da je tebi a i pojedinim članovima jasno. Ali zbog ostalih, ako večeras uhvatim vremena pisat ću o tome. Baš na primeru ova dva mesta. I zašto mislim da se pojavljuju "zastoji" prilikom napredovanja. Ne samo ovde već i na drugim mestima.

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2016
  • Poruke: 274

Bobrock1 ::https://x.com/TobiAyodele/status/1834963905036100060

GP":Ukrajinski resurs Deep State potvrdio je da su ukrajinske oružane snage potpuno napustile grad Ukrajinsk u DNR."

Ukrajinsk osloboden.


Ako su jedinice VSRF zauzele i terikon pored Ukrajinska onda je to gotova priča.

Iz Ukrajinska pravac Cukurino pa prugom kroz Balku, Voznesenku i Novoselidovku do Berestki, a sa druge strane pojačati pritisak na Ostroe i Maksimilijanovku.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Курск регион. Наше трупе су напредовале на широком фронту у правцу села Нижњи Клин, Дарино, Николаево-Дарино.
Ослобођено 21 км².

Наше трупе су напредовале и заузеле западни део села, борбе се воде у централном делу села.
Ослобођено 9,8 км².








topi se ovo fino Ukrima, jedini "uspeh" ove godine Laughing

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3349
  • Gde živiš: Makedonija

evo i Blogeri shta kazhu
Ukrajinski Debakl u Kursku⚔️Haotične Scene i Gubici⚔️8km Tenkovski Proboj Prema Kurahovu.13.9.2024
и з З.Г



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777



Ovu mapu sam napravio 27.08.2024. Tu sam označio potencijalne linije odbrane na kojima bi Ukrajinci mogli pokušati pružiti otpor u slučaju gubitka Ukrainska, Cukurina i Gornjaka. U postu gde sam postavio ovu mapu , sam opisivao neke moguće scenarije. Iz tog posta neke stvari su se desile i pre nego što sam očekivao. Tako su Ukri napustili celu onu prostoriju oko Neveljskog i Krasnogorovke sve dole do Maksimilijanovke i pre pada Gornjaka. Označeni sa 1 i 2.

Sad, zašto opet postavljam ovu mapu? Ako pogledamo termalne aktivnosti u poslednja tri dana u tom sektoru, primećuje se sledeće. Pored term.aktivnosti na liniji dodira, postoji ogromna aktivnost na jednoj od linija koju sam ucrtao. Ona skroz levo. tkz moja druga linija Ukro odbrane. Na FIRMS mapi, mesta označeni sa br.4. se u potpunosti poklapaju sa mestima koje sam naveo da bi mogli sačinjavati tu poslednju liniju iza koje bi Rusi izašli iz zone bivše linije na reci Vovča. Da li su to Rusi već krenuli da mekšaju tu liniju. To onda upućuje na neki zaključak da planiraju u skorije vreme stići do nje. A boga mi i proći je.



Brojem 3 je označena zona borbenih dejstava. Krug Br. 2 odgovara poziciji cevne i raketne artiljerije 152mm i preko. Kad se selektuje npr. 7 dana deo severno od toga se crveni od bezbroj crvenih kvadratića. Krug br.1 po udaljenosti od prve linije odgovara kalibru 122mm.

Pozicije br.5 su Grodovka i Mihajlovke ispred Selidova. Za ove crvene kvadraiće ne mogu sa sigurnošću reći koja strana je uzročnik. Jer mogu obe.

Novogrodovka bez sumnje je posledica udara Ukrajinske artiljerije. Nije mi poznato šta gori. Mogu i stambene kuće i zgrade, razni hangari itd. Ne mora nužno da znači da je nastradala vojna tehnika ili oprema.

Ovo je sat.snimak od 14.09.odnosno od danas deo oko Dačne i Slovjanke. Uočava se veliko nagorelo područje kod Dačne. 12.09. nema tragova paljevine. Kod Slavjanke se uočava plavi dim.



P.S.
Istu ovakvu proveru sam uradio i za pozicije 1 i 2. Vidljivi su tragovi paljevine na poljima. Ono što je zanimljivo aktivnost oko Opitna i Vodjana se pojavila od 06.09., dok ona što sam naveo kao moguća pozicija orudja od 122mm 09.09. Ovo se poklapa sa postepenim izvlačenjem Ukrajinaca sa tog dela. Kako su se oni povlačili tako su izgleda Rusi približavali svoju artiljeriju, Pozicija br.1 je cca 10-12km od Ukrainska i Gornjaka, dok je pozica br.2 cca 20-22km od ova dva grada.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2172
  • Gde živiš: Beograd



Citat:Situacija na kurskom frontu:
U Korenevskom okrugu ruska vojska nastavlja kontraofanzivu i povratila je nove položaje, ulazeći u dodatne delove Tolstog Luga i Darina.
U Sudžanskom okrugu ukrajinska vojska je ponovo zauzela severni deo Čerkaskog Porečnoja i ponovo ušla u Borki.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....7&z=11 ]



Ovaj Borki na dnevnom nivou menja statuse, ili upadnu Ukri u selo, Rusi isteraju, ili je u sivoj zoni. Za sobom obavezno vuče i Spaljnoje ispod njega.
Citat:Kurska oblast. Borki. Naše snage su povratile kontrolu nad selom, Ukrajinci koji su upali i krili se po kućama su uništeni.


_____________________

Citat:Peščanoe. Naše trupe napredovale severno od sela.
Oslobođeno je 5,5 km².


Citat:Ruska vojska širi kontrolu zapadno od Tabaivke u pravcu Kupjanska.


_________________________

Citat:Kontrola je proširena zapadno od Sinjkovke u pravcu Kupjanska.


________________________

Citat:Bitke za Ukrajinsk su u završnoj fazi. Čekamo zastavu u gradu ili na gomili otpada.



https://t.me/zovpobedy/13097
https://t.me/divgen/54527

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 745 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 702 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Alexandar-1973, amaterSRB, aramis s, Ben Roj, bobomicek, cavatina, cenejac111, Dežurni_Automatičar, dijica, Dimitrije Paunovic, Djokislav, DonRumataEstorski, dragan_mig31, drimer, Duh sa sekirom, Excalibur13, herrDule, ILGromovnik, kubura91, ladro, laurusri, ljubicad7, mercedesamg, mile23, milutin134, MiroslavD, Parker, Prometeus, radoznao, raso76, Shinobi, Smajser, Toper, Vlada1389, vukdra