Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2198

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Aj kad sam već kod FIRMSa. Zanimljivo u poslednjih 7 dana nema term.aktivnosti oko Južnodonbaškog rudnika. Ali zato ima danas severno i zapadno od njega, baš na mestima gde se na Sentinelu uočavaju Ukrajinski položaji.



Takodje, poslednja dva dana a posebno danas je veoma vruće kod Bogojavljenke i Novoukrainska. Kod Novoukrainska se uočava i poveći stub plavog dima.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Ukrajinci ponovno pokušavaju ući na teritorij RF, gluškovski pravac.

Kurska oblast, gluškovski dio granice

"U Vesyolyu se vode borbe, neprijatelj se učvršćuje. Tehnika Oružanih snaga dovlači se u selo Novi Put, iskrcavaju trupe i vraćaju se natrag. Informacije se ažuriraju. Naši kontakti ocjenjuju situaciju kao tešku.

Dva majora"

Inače pokušavaju na ovoj lokaciji:



A evo i video sa granicom koja ima protutenkovski rov i tri reda betonskih zapreka. Bpl snima rad vozila inženjerije kako radi prolaz oklopnim jedinicama.

https://t.me/zoka200/26754



offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Курски правац: почетак битака за Љубимовку и одбрана Веселог
стање од 20:00 14.09.2024

На Курском правцу руске трупе су током контраофанзиве стигле до предграђа Љубимовке и Покровског. Истовремено, непријатељ напада бок Оружаних снага Русије како би успорио темпо напредовања.

🔻На југу Глушковског округа, борбе се воде више од једног дана на јужној периферији Веселог, где су украјинске формације ушле након што су неколико дана раније савладале баријере на граници.

Раније заузету Нову стазу непријатељ користи као прелазну тачку, где силазе јуришне групе Оружаних снага Украјине за даље ангажовање у бици код Веселог.

🔻У Корењевском округу, напредне јуришне групе Оружаних снага Русије стигле су до предграђа Покровског и Љубимовке, у чијем се западном делу воде сукоби. Непријатељ помера појачања да успори напредовање руских трупа.

Наступајуће јединице Оружаних снага Русије подржавају артиљерија и авијација, који редовно „нокају“ ватрено оружје Оружаних снага Украјине. Тако је у рејону Дариино авијација Ваздушно-космичких снага уништила непријатељски самоходни топ на ватреном положају у шуми.

❗Ослобађање Љубимовке створиће претњу комуникацијама Оружаних снага Украјине које пролазе аутопутем 38К-030. У том случају, непријатељска група у рејону Коренева може да се суочи са озбиљном несташицом снабдевања.

Ширење информација о ослобађању Дарјина још увек није потврђено, иако садашњим темпом напретка можемо ускоро очекивати да ће Оружане снаге Русије доћи до северне периферије села. Потешкоћу представља река Снагост, која делује као природна граница.

🔻У Суџанском округу, руске оружане снаге извеле су напад на Борки: након ваздушних удара, јуришне групе су ушле у село и почеле да уништавају ватрене тачке украјинских формација.

Тренутно је непријатељ оборен са положаја најмање у североисточном делу села. Штавише, овај вектор напредовања руских трупа сугерише да је суседно Спалное већ под контролом Оружаних снага Русије.
https://t.me/rybar/63522

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: RS/BiH

Cijeli "Svijet" podrzava Ukre kako finansijama tako i orudjem i oruzjem a na terenu nedostaje i art cijevi i municije.

Bice da bi se mogla nova kletva patentirati tipa "da bogda ti Cesi municiju nabavljali " 😜

offline
  • su27 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2517

troše se ogromne količine a rat traje 2 i po godine, njima Danska pošalje komplet artiljerijsku rezervu Ukri to spale za 2-3 dana

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3251

Nemački kancelar Olaf Šolc isključio je isporuku dalekometnog preciznog naoružanja Ukrajini u budućnosti, bez obzira na odluke partnera iz alijanse, prenosi dpa.


Šolc je danas na skupu sa građanima u Prenclauu u istočnoj nemačkoj državi Brandenburg ponovio svoje protivljenje isporuci krstarećih raketa Taurus, rekavši da bi to značilo "visok rizik od eskalacije" ukrajinskog sukoba.

"Rekao sam ne", potvrdio je Šolc.

"I naravno, ovo se odnosi i na drugo oružje, da smo ga mi isporučili, koje bi moglo da dostigne ovoliku udaljenost“, rekao je Šolc.
"Tako će i ostati čak i ako druge zemlje saveznice odluče drugačije“, dodao je on.

https://www.b92.net/info/svet/58595/tezak-udarac-u.....arusa/vest

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 144

procesor ::Cijeli "Svijet" podrzava Ukre kako finansijama tako i orudjem i oruzjem a na terenu nedostaje i art cijevi i municije.

Bice da bi se mogla nova kletva patentirati tipa "da bogda ti Cesi municiju nabavljali " 😜


Pa nije kod njih stanje tako sjajno i bajno. Kaže zvaničan podatak da je u periodu od 2013-2023 broj prijavljenih regruta za pružanje snage SAD opao za 35%. U periodu 2018-2023 broj belih muških regruta opao za 50%. Trend je dalji pad. 2023 su imali prijavljenih 37 000 regruta. Oko 10% regruta čine žene.
Dakle stanje je jako loše sa tendencijom daljeg pogoršanja. Isto je i sa pilotima.
Pre neki dan su otkrili ilegalnu wifi antenu na američkom razaraču.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2202
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Ministar odbrane Belousov naložio je zameniku ministra odbrane Ruske Federacije – načelniku Glavne vojnopolitčke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, general-pukovniku Viktoru Goremijkinu, i načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije – prvom zameniku ministra odbrane Ruske Federacije, armijskom generalu Valeriju Gerasimovu, da zajedno sa Odeljenjem vojne kontraobaveštajne službe FSB-a Rusije što pre istraže situaciju u vezi sa informacijama o pogibiji dva vojnika sa pozivnim imenima „Ernest“ i „Gudvin“ iz 87. odvojenog streljačkog puka Južnog vojnog okruga. Ministar je preuzeo lični nadzor nad ovim zadatkom.
https://t.me/mod_russia_en/16430
https://x.com/MyLordBebo/status/1835016699084464602





Verujem da su već neki od vas upoznati sa ovom pričom koja se vrti zadnja 2 dana po ruskim tg kanalima. Ukratko, Dmitrij Lisakovski (pozivni - Gudvin) i Sergej Gritsaj (Ernest), dvojica pripadnika BPL jedinice, koja je bila u sastavu 87. Odvojenog streljačkog puka, objavili su video u kojem su optužili komandante jedinica za izdaju, tešku korupciju, trgovinu drogom i malverzacije oko donacija. Čim su pokušali da ukažu na ovaj kriminal, izgleda da su po kazni poslati u prve redove kao jurišnici, iako su bili specijalisti za dronove.
E sad, poenta je što je taj snimak ostavljen kao zaveštanje, čuvan za slučaj da im se nešto dogodi, što se na kraju i desilo i video je pušten u etar.
Citat:"Gudvin" i "Ernest" su bili dobro poznati, često su delili video snimke svog rada na mrežama. Njihov odred operatera bespilotnih letelica je takođe bio dobro poznat. Borci u svom videu kažu da ne razumeju razloge za raspuštanje odreda i pretpostavljaju da su poslati na front u "preventivne svrhe" nakon što su kritikovali svoju komandu.
Mislim da se Gudvin javio poslednji put iz okoline Memrika, na Pokrovskom pravcu. Prema njegovim rečima, njegova grupa nije imala adekvatno snabdevanje, ni mape minskih polja, a broj borbeno sposobnih ljudi je bio manji od 12. Poginuli su u prodorima oko Ukrajinska.
Sam Gudvin borio se od 2014. godine u Donbasu, i jedan je od osnivača prvih donbaskih BPL jedinica.
Ovaj slučaj je uzdrmao rusku javnost i vidim da je moralo i MORF da reaguje.

Evo na youtube linku oba videa u kojem su ova dva pripadnika otkrila sve informacije.



Na telegram kanalima ovaj slučaj je izazvao ogromnu polemiku, svi poznati vojni blogeri su preneli ove video snimke. Neki su i lično poznavali dvojicu pokojnika.
Evo nekih pojašnjenja:
Citat:Izuzetno čudna priča dogodila se uoči smrti Dmitrija Lisakovskog (Gudvina). Snimio je video, u kojem je optužio svog komandanta puka za namerno rasformiranje jedinice dalekometnih bespilotnih letelica i premeštanje celokupne jedinice u jurišne trupe. Takođe ga je optužio za narko-trgovinu i tvrdio da je najbliži krug komandanta puka povezan sa zapadnim obaveštajnim službama. U videu se navodi da će sve biti objavljeno u slučaju njegove smrti. Nekoliko dana kasnije cela jedinica je poginula u jurišu, uključujući i Gudvina. Poslednje poruke ( https://t.me/ghost_of_novorossia/26379 ) je objavio Vladimir Grubnik.
Verovatno ne bih pisao ovaj post, ali ovde postoji činjenica da je više rukovodstvo optuženo za teška krivična dela, i to ne u otvorenoj emisiji, već u vidu zaveštanja, u slučaju da se osoba ne vrati iz borbe. Upravo to se i dogodilo.

Drugi predsmrtni video momaka ( https://t.me/RSaponkov/9115 )
.
https://t.me/RSaponkov/9110
Citat:Još jedan predsmrtni video operatera bespilotnih letelica, koje su poslali u juriš, gde su poginuli. Prvi video je ovde ( https://t.me/RSaponkov/9110 ).

-Optužuju komandu puka za zaštitu narko-trgovine u puku ( 01:18 ).
-Optužuju komandanta puka (pozivni znak „Zlo“) za nenanošenje udara po prenetim koordinatama (01:54). Kažu da, čim se pojavila mogućnost da prenose ciljeve višim instancama, jedinica je rasformirana, a osoblje prebačeno u juriš, gde su, kako već znamo, i poginuli.
-Optužuju komandu puka za krađu humanitarne pomoći (komandant puka je muž jedne od volonterki „KatjaValja“) (03:40).
-Optužuju volonterke „KatjaValja“ za isporuku obnovljenih dronova pod maskom novih (03:59).

Čini mi se da su potrebna objašnjenja samih devojaka iz "Katja-Valja", a i od strane komande ne bi bila na odmet.

https://t.me/RSaponkov/9115

Izdvojio bih jednu među mnogim objavama u vezi sa ovim slučajem:
Citat:
....Za to vreme smenjena su tri komandanta puka, od kojih je svaki bio ubeđen da sposobnosti grupe prevazilaze njihovu sposobnost da u potpunosti iskoriste postignute rezultate, a sada je po treći put grupa raspuštena. Inženjeri elektronike popravljaju vozila, posade bespilotne letelice tipa Albatros M5 sa dometom do 70 km, poslate su u pešadiju, operateri FPV i Mavik-a su prebačeni u bataljone, gde su, izolovani od uobičajenog snabdevanja, obuke i popravke, za 2 meseca izgubili svu opremu (od 60 izviđačkih naleta dnevno u junu mesecu, spali na maksimalno 3 u septembru).
Uređaji za radionicu za elektronsko ratovanje, skupi „Inkubator 2.0”, teški agrodronovi, kompleks „Albatros M5” - leže neiskorišćeni, a najgore je što je zaustavljen sveobuhvatan razvoj, koji je umesto toga pretvoren u privatne projekte i razbijen na pojedinačne „delove“
...

https://t.me/ghost_of_novorossia/26383

Ostali osvrti na ovaj slučaj:

https://t.me/NeoficialniyBeZsonoV/39685
https://t.me/Alekhin_Telega/11563
https://t.me/dva_majors/52536
https://t.me/dva_majors/52535
https://t.me/beard_tim/20050
https://t.me/beard_tim/20051
https://t.me/beard_tim/20059

Iz medija:

https://ria.ru/20240914/belousov-1972743004.html
https://www.rbc.ru/politics/14/09/2024/66e5c45d9a794739ff49cb64
https://dzen.ru/a/ZuSG4tzzFW6qi_uq
https://ura.news/news/1052817626
https://www.trud.ru/article/13-09-2024/1648571_eks.....dovoj.html
____________________________

Ako neko može da prenese opširniju priču iz youtube videa koji traje 9 minuta, da dopuni informacije koje sam sakupio iz više izvora, bio bih zahvalan. Ovo sam preneo da bi smo znali na kakve sve prepreke nailaze određeni pripadnici ruske vojske i podvukao sam suštinu. Naravno, nešto će morati da se dokazuje.
Molio bih unapred sve kolege da što manje skreću sa teme po ovom pitanju. Svesni smo da ovoga ima na obe strane, kao i da batale teoretisanje o umešanosti drugih visokih vojnih kadrova i načinu na koji će se sprovoditi istraga. Nemojmo zatrpavati temu bez potrebe.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2202
  • Gde živiš: Beograd



_______________________


Citat:Bespilotne letelice su postale faktor koji je potpuno promenio predstavu o ratovanju

Zamenik ministra odbrane Rusije, general-pukovnik Aleksandar Fomin, izjavio je da je specijalna operacija u Ukrajini potpuno promenila predstavu o ratovanju. „Još pre nekoliko godina bilo je teško zamisliti aktuelne razmere primene bespilotnih letelica i drugih bespilotnih sistema, kao i ulogu sistema za obaveštajnu podršku, komunikaciju, radio-elektronsku borbu i potčinjavanje“, istakao je on.
Komandant jedinice BARS-23 „Orlov“ Oružanih snaga Rusije, Aleksej Sosoni, takođe je potvrdio da se karakter borbenih dejstava u zoni specijalne vojne operacije značajno promenio u poslednje dve godine zahvaljujući upotrebi bespilotnih letelica. „Ako je na početku u našoj jedinici bilo samo dva drona, sada su s obe strane prisutne različite vrste bespilotnih letelica: FPV dronovi, 'kopteri' sa isporukom, i 'krila' za obaveštajnu podršku“, navodi se u publikaciji. Dodao je da su na frontu počeli da se koriste i zemljišni bespilotni uređaji koji omogućavaju efikasnu evakuaciju ranjenih tokom jurišnih operacija.




https://ria.ru/20240913/spetsoperatsiya-1972425493.html

_______________________________

Izvršena je razmena zarobljenika:

Citat:Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je snimak vojnih lica oslobođenih iz ukrajinskog zarobljeništva i zarobljenih u regionu Kursk. Kao rezultat pregovaračkog procesa, 103 ruska vojna lica vraćena su sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima. Razmena sa Kijevom odvijala se po formuli „103" prema „103".



https://russian.rt.com/ussr/video/1368865-103-plennyh-vernulis
video: https://www.ntv.ru/novosti/2848051/

Ukrajinci:


video: https://t.me/warhistoryalconafter/184589

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3698

Председник владајуће грузијске странке каже да би Грузија требала да се извини Јужној Осетији за агресију 2008. и да ухапси све који су је организовали. Тако ће и Украјина једног дана, ако буде постојала.

https://tass.com/world/1843267

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 385 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 2 sakrivenih i 371 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, Duce, Istman, Mendonca, novator, nuke92, strelac07, vathra, yrraf, Zimbabwe, šumar bk2