Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2199

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Medvedev o strpljenju... Nije se oglašavao po pitanju UKR par nedelja.

Citat:
Šta zapadni šefovi i njihov politički establišment, koji su se previše uključili u rat, misle o reakciji naše zemlje na moguće raketne udare „duboko u teritoriju“? Evo u čemu je stvar: Rusi mnogo pričaju o tome da odgovore oružjem za masovno uništenje, ali ništa ne čine. To su jednostavno „verbalne intervencije“. Rusi neće preći granicu. Samo su strašni. Oni nemaju koristi od nuklearnog sukoba, mogli bi izgubiti više, uključujući podršku „globalnog juga“. I uopšte, kome treba apokalipsa? Pa, i tako dalje u istom duhu.

Šta reći: nuklearni sukob zaista nikome nije potreban. Ovo je veoma loša priča sa veoma teškim ishodom. Zato do sada nije doneta odluka o upotrebi nuklearnog naoružanja (nestrateškog ili još više strateškog). Iako, iskreno govoreći, za to postoje formalni preduslovi, razumljivi celoj svetskoj zajednici i u skladu sa našom doktrinom nuklearnog odvraćanja. Isti Kursk, na primer. Ali Rusija je strpljiva. Uostalom, očigledno je da je nuklearni odgovor izuzetno teška odluka sa nepovratnim posledicama.

Međutim, pompezni anglosaksonski idioti jedno ne žele da priznaju: svakom strpljenju dolazi kraj. I na kraju će biti u pravu oni umereni zapadni analitičari koji su upozoravali: „Da, Rusi, najverovatnije, neće na ovaj način odgovoriti... iako još postoji mogućnost. Štaviše, odgovor bi mogao biti korišćenje novih nenuklearnih sistema isporuke.

I to je onda to. Ogromna siva rastopljena tačka na mestu majke svim ruskih gradova. Holy shit! To je nemoguće, ali desilo se…



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1472

Evo i Rybar je sada dodao tekst o ta dva poginula operatera dronova

Prokleto tačno (https://t.me/dva_majors/52592): ima dovoljno problema u trupama.

Nažalost, u sadašnjoj formaciji (pre svega, to se tiče razmišljanja oficira i onih koji su odgovorni za donošenje odluka po ovom pitanju) postoje dve krajnosti: ili je sve po veoma nefleksibilnim uputstvima i pravilima (zdravo, izbor civilnog prevoza od vojske i besmislenih propisa komande), ili - Mahnovshchina i zakoni džungle.

Potrebno je mnogo vremena i truda da se sve ovo popravi zajedno. Moramo da unapredimo ceo vojni sistem.

Današnja uputstva (https://t.me/ribar/63523) rukovodstva vojnog resora sugerišu da je to zaista počelo.****Nastavak dole

📌Nažalost, rešavanje ovih problema je često povezano sa rezonantnim (i obično tragičnim) incidentima. U 99% drugih slučajeva uvek traže da pokažu razumevanje, mirno reše problem, ne peru prljavo rublje u javnosti i ne daju hranu neprijatelju.

Može se naći mnogo sličnih izgovora. Ali ovaj pristup nikada ne vodi ka rešenju problema kao takvog.

❗I da budemo iskreni: postoji vrlo zgodan članak za diskreditaciju Oružanih snaga RF, koji oni uzimaju i okreću u pravom smeru. I to mnoge odvraća od želje da kažu istinu.
https://t.me/rybar/63524

****Nastavak vesti
Glasan slučaj pogibije (https://t.me/ribar/63492) posade UAV u Prvoj slovenskoj brigadi, po svemu sudeći, ima dostigao sam vrh: ministar odbrane Andrej Belousov je dao instrukcije (https://t.me/bbbreaking/190010) svojim potčinjenim da zajedno sa vojno-kontraobaveštajnim odeljenjem FSB da što pre razumeju situaciju.

Do čega će istraga na kraju dovesti je otvoreno pitanje. Štaviše, praksa prebacivanja ljudi na „juriš“ samo je jedna od manifestacija problema sa odgovornošću komandanata, rukovodstva i formiranja naređenja.

Međutim, ako je suditi po ovako izuzetno brzoj reakciji Ministarstva odbrane, bar ne planiraju da sve puste „na kočnicu“. I to daje, iako skromnu, nadu da će Augijeve ergele konačno biti zbrinute, a mnoge slične pojave početi da se nazivaju pravim imenom.

Štaviše, nakon revizije koja je u toku (https://t.me/ribar/63227) u Ministarstvu odbrane, novo rukovodstvo resora odbrane ima kredit od poverenja, što im u izvesnoj meri daje besplatno ruku i omogućava da se razbiju podle stvari koje su postale norma u vojnom okruženju.
https://t.me/rybar/63523



offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1945
  • Gde živiš: Republika Srpska

Sve sto imam reci je... pravac Tsukuryne Very Happy

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2174
  • Gde živiš: Beograd

Citat:U okrugu Korenevski, ruska vojska je ušla u Ljubimovku. Sukobi sa ukrajinskim snagama se nastavljaju kod Tolstog Lug-a i Darina.
U okrugu Gluškovski, tokom poslednjih 36 sati, ukrajinska vojska je pokrenula novi napad prelaskom granice, preuzimajući kontrolu nad Novim Putem i dostigavši predgrađe Veseloje, gde je napad odbijen od strane ruskih snaga.
Mapa: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....6&z=12 ]





https://t.me/Suriyak_maps/3760




offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 613

Apti Aludinov kaze da odbijaju da razmene Cecene koji su se predali, a da nisu bili tesko ranjeni .. zbog sramote
https://t.me/istocni_front/45152

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2174
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Maksimilianovka. Naše trupe napredovale su u stambenoj zoni u pravcu centra sela.


Tvrdo i dalje na severu:

Citat:Kurska oblast, okrug Gluškovski. U rejonu naselja se vode oštre borbe. Veselo, neprijatelj pokušava da uđe u njega i da se učvrsti, samo selo je trenutno pod našom kontrolom.
Sela Novi Put, Obuhovka, Medvezje su iza neprijatelja. Ukrajinske oružane snage nastavljaju da povlače rezerve kroz selo Novi Put, pokušavajući da prošire mostobran kako bi obezbedili pristup železničkoj stanici Gluškovo i samom selu. Ukri deluju u malim oklopnim grupama, ulazeći pod okriljem dima i elektronske borbe. Neprijatelj lovi i naše izviđačke bespilotne letelice. Artiljerija radi na obe strane, a na našoj strani radi i avijacija.
Neprijatelj trpi velike gubitke i na kraju će biti uništen.



https://t.me/zovpobedy/13103

online
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1472

Снимак напада на утврђење Оружаних снага Украјине у правцу Угледара

Јуришне оклопне групе пробијају се под артиљеријском ватром са врхова до рудника Јужнодонбаска бр. 3. На снимку се види да групе улазе из различитих праваца. Када су стигли до задате тачке, момци почињу да чисте подручје
https://t.me/boris_rozhin/137453

У атару села Часов Јар, непријатељ се учврстио у цеви испод железничке шине, где је опремио упориште које је отежавало јуришним групама да се крећу даље од канала. Борац је одлучио да разнесе ово упориште тако што је у ранац ставио противтенковску мину са ватрогасном гајтаном на 15 секунди горења. Као резултат тога, назначена позиција је уништена заједно са непријатељем!
https://t.me/boris_rozhin/137445

Руска војска масовно уништава НАТО оклопна возила и милитанте Оружаних снага Украјине у региону Курск

▪Гранничари заједно са војском настављају да уништавају положаје украјинских нациста који су заузели руско тло.
▪Први видео приказује изузетан рад на уништавању пешадије од 15 милитаната и опреме Оружаних снага Украјине у близини насеља. Плехово, Суџански округ.
▪На снимку бр. 2 и 3 уништавање оклопног транспортера НАТО-а у региону Курск и самоходних топова у пограничној области Сумске области.
https://t.me/RVvoenkor/77006

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Nobunagin post o Kurskoj oblasti me podstakao da malo detaljnije proučim dešavanja u tom delu. Jeste nezahvalno prognozirati šta I kako bi se mogla odvijati situacija, al aj da probam. Da bar malo pokušamo da razjasnimo neka dešavanja pa nožda I ubodem nešto. Bazirat ću se na dosad poznatim činjenicama. I to delimičnim, jer I dalje nam nisu poznate nakane zašto je tako radjeno.

Ovde ključnu ulogu igra reon Gluškova. Poznato je da su Ukrajinci uložili značajne napore da izoluju ovaj reon od ostatka Rusije. O ovome smo pisali nešto u aktuelno vreme kad su Ukri rušili mostove na reci Sejm. Ali izgleda da nismo prokljuvili razlog.

Izolovanje je radjeno iz više etapa I sad ću samo ukratko. Težnja Ukrajinca da u prva 2-3 dana ovladaju gradićem Korenovo se izjalovilo. Potom su 3 ili 4 dana krenuli na Snagost kad su ga I uzeli. Potom na Krasnooktobrjansko I tako prekinuli kopnenu vezu reona Gluškovo sa ostatkom Rusije. U medjuvremenu su porušeni svi mostovi na reci. U prvi mah deluje da su uspeli u svojoj nameri i u dobroj meri izolovali taj reon. Da li je tako, mislim da nije. A zašto malo kasnije u postu.

Jedan od razmatranih razloga je lakše ovladavanje Ukrajinaca ovim reonom, pošto bi Rusima bila otežana odbrana u nedostatku adekvatne logistike. Medjutim to izgleda nije slučaj, jer prosto Ukri nisu ni napadali nešto agilno na ovaj reon sa svoje teritorije. I onih prethodnih dva tri pokušaja je više bilo opstrukcija I demonstracija da su prisutni sa one strane granice. Tako su I sad ovi napadi u jeku Ruske kontre u svojstvu opstrukcije Ruske kontre. Vidimo da Rusi ne daju da se Ukri učvrste I tako ugroze njihovu pozadinu. Onda ostaje opstrukcija I ograničavanje Ruske kontre iz tog reona. Kako vreme odmiče, sve me više vuče da je ovo razlog. A boga mi I Rusi svojim postupcima mi podgrevaju tu sumnju. Istrajali su u svojoj nameri da premoste reku na više mesta pontonskim prelazima. Trpeli su gubitke I bez obzira na to I dalje nisu odustali od te namere.

I onda šlag na tortu. Kontra počinje baš iz tog reona. Ali ne na teritoriju Ukrajine već na desni bok Ukro džepa. Pomalo iznenadjenje kako za nas, izgleda I za Ukrajince. Ne zato što kontra ne ide preko granice, već zato što se pokreće iz reona koji su Ukri navodno izolovali I tako ga lišili neke perspektivne polazne pozicijee. Toliko iznenadjujuće da su sela I teritorije padale ko kruške u prvom naletu. Toliko da su pojedine Ukro posade u selima, ostajale odsečene I okružene. Iako deluje da je primarni cilj prve faze selo Ljubimovka I zaseok Zeleni Šljah sa raskrnicom puteva , ne mora da je tako. Možda je primarni cilj vraćanje pod kontrolu puta Korenevo-Snagost-Gordejevka. Da ista ona koju sam spominjao u postu o Ruskoj kontri preko granice. Vraćanjem puta pod kontrolu Rusije, reon Gluškova je opet kopnenom vezom spojen sa ostatkom Rusije, ali i ostvarena predispozicija da se selo Gordejevka iskoristi za prelaz granice. Sve dok je taj put bio pod kontrolom Ukrajinaca, pokretanje neke kontre iz tog reona I oslanjanje na pontonske prelaze, bi bilo igranje po tankoj žici.

Iako sam u tom postu, naveo da mislim da neće uskoro biti Ruskog prelaza granice, sad posle ovog malo detaljnijeg pogleda, ne bih u potpunosti izbacio tu mogučnost. Jer u suštini do pre par dana takva opcija je bila na tankoj žici. Medjutim sad su se okolnosti promenile I sve je moguće.

Takodje sam bolje pogledao šta bi to Rusi trebali uzeti da bi odsecanje bilo još uspešnije. Pored svega navedenog u prethodnom postu, ne bi bilo loše preći rečicu Snagost (u prošlom postu sam napisao Snahist) I kod sela Jablunovka izbiti na glavni put. Ovaj dodatak ne mora biti moranje ali bi na ovaj način I selo Mogricja odvojili od glavnog puta. Dodatno otežala pozicija Ukrajinaca u džepu I dodatno otežalo izvlačenje iz džepa.




Ostao sam nedorečen sa linijom dodira severno od raskrsnice kod Zelenog Šljaha. Jer stvarno ne mogu prokljuviti Ruske namere pošto ima dosta opcija.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15099

Једно питање.
Да ли је неко видео на снимку обарање Герања са дроном?
Видели смо обарања из школског авиона, из хеликоптера, из МиГ-а, али нисам видео са дроном.

Има снимака обарања извиђачких дронова, попут Орлана и сл, са дроном.
Али они имају мању брзину, и крећу се изнад очекиваних позиција.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Trenutno vredne male pčelice u rumunskom VAP-u.



Ništa more, možda duva vetrić. Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 667 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 4 sakrivenih i 617 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., asdfjklc, bladesu, cavatina, cikadeda, CikaKURE, DejanCG, Dorcolac, dragan_mig31, gomago, Hans Gajger, kolle.the.kid, Koridor, ladro, laurusri, Mendonca, mile23, milos.cbr, milutin134, MiroslavD, Oscar, Prašinar, proka89, repac, Rocky I, royst33, ruma, sabros, Shinobi, Singidunumac, stegonosa, StepskiVuk, Stoilkovic, t84dar, TTN, tubular, vaso1, Vatreni Zmaj, VJ, Vlada78, wizzardone, YugoSlav, |_MeD_|, Žoržo, šumar bk2