Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2202

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Citat:Rusi počinju kljucati sve više, sve češće i na sve više mesta. I tu Ukrajinci ne mogu parirati. Lepo je to Babaroga nazvao "Kuročka"

Šumar na prethodnoj strani postavio vijest da se aktiviralo i na Zaporoškom pravcu!
A mnogi su se, da ne kažem, izrugivali Kuročki.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1680

Hebeni dron i ponovo kada pomislim da sam skoro sve vidio, rat me nanovo demantuje.

https://x.com/runews/status/1835289417725968613

Sta je u glavi ovom covjeku...



online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Citat:Never mind the war, the French Riviera still loves oligarchs
https://www.politico.eu/article/never-mind-ukraine.....-russians/

Ovi i dalje spinuju.Ne kažem da ih nema, ali kako ne napraviše neku svježiju fotografiju nego staviše jednu iz 2013, Abramovičeva jahta negdje na rivijeri.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3353
  • Gde živiš: Makedonija

Мали офф топик


offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 144

novator ::
Pomozi mi da shvatim,

postavio si link koji kaže kurska oblast, zarobljeni ukrajinski tenkovi 2024 godina.
Dakle, nije u pitanju kurska oblast nego luganska. Na linku pod brojem 9999:

ukr.warspotting.net/search/?precise_date=09-10-2022&belligerent=2

Dalje, događaj je iz 2022 godine, dok ti kažeš da su zarobljeni u kurskoj oblasti dakle aludiraš na 2024 godinu i opet nije točno. Za kraj, nekoliko tenkova su ruski, definitivno. I definitivno su zarobljeni.

E sada objasni ''Nije važno koji je model u pitanju nego vreme i lokacija'', kad je oboje promašeno.

Osam tenkova zajedno na frontu nitko nije vidio ima godina i pol...


Kažem važna je lokacija na snimku. U koliko je to Lugansk onda je tvit neistinit.
Tenkovi su mogli biti zarobljeni u Lugansku a potom korišćeni u Kurskoj regiji. Tenkovi imaju ukrajinske oznake na snimku. Ali ako je na snimku zapravo lokacija u Lugansku onda je tvit propaganda.
To sam rekao.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15103

novator ::^
To gore sa tenkovima nije kurska oblast i 2024god. To je iz 2022 od luganski pravac, 10 mjesec, vrijeme kada je Rusija naoružavala Ukrajinu
Nažalost, ove koje prepoznajem su sigurno ruski tenkovi koji su zarobljeni. Par ih može biti i od jednih i drugih.

Писали смо више пута о тим бројевима са стотинама и хиљадама заробљених руских оклопних возила, по чему је Русија наводно постала највећи снабдевач украјинске војске.

У пракси, на основу снимака са терена, видимо да нема украјинских јединица које су једнобразно опремљене трофејном техником. На сликама је увек неки трофејни тенк, са украјинским. Немају ни два на гомили.

Имамо јединице комплетне опремљене са Т-55С, Абрамс, Челенџер којих су добили по 30-ак комада. Нема ниједне јединице са нпр Т-72Б3 или Т-80.

Од уништених тенкова, видели смо 15-ак трофејних комада на ЛостАрмоур. У време кад су слични тенкови имали и преко 50% губитака, за краће време службе.

Украјинци су користили свега неколико десетина заплењених руских тенкова. Раније сам мислио можда 50-ак, сад мислим да је и то превише.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3353
  • Gde živiš: Makedonija

https://t.co/ynFf2BT4Hi

[youtube]https://t.co/ynFf2BT4Hi[/youtube]

+++

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Артјомовски правац: успеси руских трупа у области Калинова и Клешчејевке
стање на крају 15.09.2024

На правцу Артемовск, руске трупе „угризу“ у одбрану непријатеља на неколико сектора фронта одједном. Јединице Оружаних снага Русије успеле су да прошире зону контроле како у рејону Григоровке на северу тако и на западу Клешчејевке.

▪Руске трупе су избациле украјинске оружане снаге са неколико положаја северно од Железнодорожног (Зализњанског), оживљавајући „замрзнути“ део фронта. Узимајући у обзир географске карактеристике подручја и информације из наших извора, можемо рећи да је у овом тренутку напредовање руских трупа знатно веће од онога што може да потврди расположиво особље.

▪Југозападно од Григоровке, руски јуришнe grupe су значајно напредовали, преузели контролу над шумским подручјем и физички пресекли један од путева који воде до села. Руско Министарство одбране је такође најавило ослобађање насеља, што ће, по свему судећи, у блиској будућности потврдити надлежни кадрови.

▪На југу, јединице руских трупа прешле су канал Северски Донец-Донбас и ослободиле значајан део Калинова, заузевши упориште у стамбеним зградама. Село је постало поприште жестоких борби због свог значаја за Оружане снаге Украјине – заузимање положаја руских оружаних снага у овој области омогућиће им да покрену офанзиву ка југу, заобилазећи одбрамбене линије непријатеља у Октјабрском. микроокруг у Часовом Јару.

❗Рускe јуришнe grupe методично чисте положаје украјинских формација, користећи сва расположива средства за то. Током једне од ових операција, борац Оружаних снага Русије уништио је (хттпс://т.ме/вдд98/4310) особље у упоришту Оружаних снага Украјине, опремљено у цеви испод железничког моста, бацивши ранац са противтенковском мином унутра.

Упркос извесној опасности употребе противтенковских мина на овај начин, ова тактика постаје све распрострањенија међу руским јуришним групама.

▪Северозападно од Клешчејевке, команда Оружаних снага Русије води офанзиву са циљем да избаце Оружане снаге Украјине са леве обале и да дођу до широког фронта према кориту канала. Током низа борби на овом подручју руске трупе су избациле украјинске формације из неколико шумских појасева. Сада су суочени са задатком да јуришају на непријатељске положаје у шуми на западу, чија је контрола неопходна за прелазак канала на неколико места.

▪У исто време, руске оружане снаге редовно нападају војну инфраструктуру иза непријатељских линија. Руске Ваздушно-космичке снаге су јуче извршиле удар (хттпс://т.ме/дон_партизан/5279) на територију вагонског депоа у Константиновки. Према неким извештајима, објекат је коришћен као база за поправку и складиште за опрему Оружаних снага Украјине.
https://t.me/rybar/63547

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3492

https://x.com/simpatico771/status/1835394009897783710

GP":Kako ruske trupe uništavaju neprijateljske kolone koje se pokušavaju probiti do Gluškova i udariti trupe koje napreduju u pozadini.

Naši vojnici već peti dan odbijaju napade oklopnih skupina Oružanih snaga Ukrajine u okrugu Gluškovski, uništavajući desetke komada opreme i stotine militanata Oružanih snaga Ukrajine."

Ometanja nema, zna se kakvi su to dronovi.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Покровск правац: битке на периферији Мирнограда и ослобођење већег дела Украинска
стање од 19:00 часова 15.09.2024

На Покровском правцу воде се борбе на прилазима Мирнограду, где је непријатељ организовао нову линију одбране јужно од града. Истовремено, Оружане снаге Русије успеле су да пробију одбрану Оружаних снага Украјине у околини Украинска и заузму већи део града.

▪У Гродовки украјинске формације држе положаје на левој обали реке Журавке. Одбрана Оружаних снага Украјине у овој области ослања се на мрежу утврђења северно од насеља, која се налазе изнад њега у односу на терен. Ово омогућава непријатељу да врши визуелни надзор прилаза селу.

▪Јужно од Николајевке, Оружане снаге Украјине кренуле су у контранапад на Крутој Јар како би спречиле консолидацију Оружаних снага Русије у насељеном месту. Руске јединице су се повукле у шумске појасеве јужно од насеља, где су се поново груписале.

С обзиром да су положаји непријатеља у Крутом Јару практично полуокружени, можемо очекивати наставак напада руских трупа на овом подручју у блиској будућности.

▪Ситуација на подручју Новогродовке остаје стално напета. Према доступним подацима, украјинске формације се уздржавају од контранапада и припремају одбрану на линији Лисивка-Вишњеве.

У зони депоније рудника Новогродовска бр. 2, борбе се још увек нису појавиле.

▪На југу се боре јединице Оружаних снага Русије у Селидову и околини. Борбена линија пролази улицама Гогоља и Криничне, западно од којих су Оружане снаге Украјине организовале одбрамбену линију у блоку вишеспратница.

▪Југозападно од Михајловке, настављају се борбе у зони раније порушеног железничког моста. Ниједна страна, судећи према снимку објективне контроле, није успела да успостави контролу над пругом.

Успех руских трупа у овом сектору омогућиће им да обезбеде јужни бок групе Оружаних снага Русије која се бори за Селидово.

▪Олујивачи Оружаних снага Русије прогурали су одбрану Оружаних снага Украјине северозападно од Украинска, идући у позадину непријатељских трупа које се бране у граду. Након тога, руске оружане снаге су у низу напада избациле непријатеља из већег дела насеља.

Одвојене јединице украјинских формација и даље се бране на западној периферији града и на депонији украјинског рудника.

▪Руске трупе методично „разбијају“ кључне објекте непријатељске транспортне инфраструктуре у Покровску и околини. Оружане снаге Русије су 13. септембра увече извеле ракетни удар (хттпс://т.ме/дон_партизан/5269) који је уништио неколико распона „Источног надвожњака“ – кључне транспортне артерије преко које се снабдевао мирноградски гарнизон. .

Заједно са уништењем (хттпс://т.ме/дон_партизан/5204) ранијег „Мирноградског надвожњака“, ово ствара претећу ситуацију за систем снабдевања Оружаних снага Украјине у целој агломерацији.
https://t.me/rybar/63544

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 464 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 3 sakrivenih i 446 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, babaroga, Duh sa sekirom, galijot, Georgius, helen1, kolle.the.kid, ladro, Metanoja, Milometer, nuke92, S2M, Trpe Grozni, šumar bk2, 125