Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2203

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15103

mercedesamg ::vathra ::Једно питање.
Да ли је неко видео на снимку обарање Герања са дроном?
Видели смо обарања из школског авиона, из хеликоптера, из МиГ-а, али нисам видео са дроном.

Има снимака обарања извиђачких дронова, попут Орлана и сл, са дроном.
Али они имају мању брзину, и крећу се изнад очекиваних позиција.



Za njih razvijaju posebnu BPL, ne mogu sad pronaći sliku. Uglavnom trebala bi biti brža od FPV koptera.

Питам зато што је јуче изашао нови Радићев текст на великим причама, где спомиње како ради украјински ПВО. Обарају крстареће и Герање уз помоћ западних ПВО система, а Герање све чешће уз помоћ дронова. Ја рекох да нисам преспавао нешто пошто се не сећам да сам видео тако нешто.

Мрзи ме да постављам линк, не заслужује да се дискутује овде.
Наводи да се Украјинци добро држе у Курској области (текст је објављен дан после руске контре), а да су сачували Покровск.
Поменуо је непостојеће дронове, опет не спомиње како Ориони и Форпости лете без проблема изнад Курске области јер нема украјинског кишобрана. Можда зато што су Руси објавили неке снимке уништења украјинског ПВО (које опет не спомиње)...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

@Vathra

Rusija nije naoružavala Ukrajinu samo tenkovima. Naoružavala ju je svime i svačim u prvim danima rata.
Vidim da je i sada kolegi nepoznata oznaka grupe centar na tenku kojeg usput Ukrajina ne koristi u naoružanju pa dva puta piše da je tenk sa ukrajinskom oznakom.

Dalje, kako sam naveo, Ukrajina je zarobila dosta ruskog naoružanja na različitim frontovima. U ovom kuršusu od rata jasno je da se svi prilagođavaju ratu i momentu. Jel' objektivno misliš da ako je Ukrajina zarobila 13 tenkova T-80BV na više lokacija od Hersona do Harkova (navodim kao primjer, neutemeljeno) da će ih sabirati po državi s ciljem da napravi jednoobraznu jedinicu. Neće, priključit će ga prvoj oklopnoj ili nakakvoj mješovitoj jedinici. Sa ruskim tenkovima tamo svi sve znaju i budi siguran da će biti u funkciji. Trofejna tehnika se najčešče tako i koristi.

Ove gore navedene tenkove su dobili odjednom u trenutno. Normalno je i prirodno da se dodijele jedinici na korištenje kao cjelina i da se kao takvi koriste.



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

bladesu ::...
▪Јужно од Николајевке, Оружане снаге Украјине кренуле су у контранапад на Крутој Јар како би спречиле консолидацију Оружаних снага Русије у насељеном месту. Руске јединице су се повукле у шумске појасеве јужно од насеља, где су се поново груписале.
С обзиром да су положаји непријатеља у Крутом Јару практично полуокружени, можемо очекивати наставак напада руских трупа на овом подручју у блиској будућности.
...
Ima li kakvih detalja o ovome? Gledajući samo ovu kartu, ne može se ništa konkretno zaključiti. Jesu li Ukrajinci prikupili dovoljno za ozbiljniju kontru na tom delu ili opet nekog vade iz problema? Ili su se zaleteli sporta radi?

offline
  • 13892 
  • Super građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2009
  • Poruke: 1458

Da li je nešto od tog silnog zarobljenog naoružanja završilo u Americi ?

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15103

novator ::@Vathra

Rusija nije naoružavala Ukrajinu samo tenkovima. Naoružavala ju je svime i svačim u prvim danima rata.

Тенкове сам навео само као пример који се најлакше провери.
Који показује колико је погрешан принцип "снимак напуштеног возила = заробљено руско возило".

novator ::Vidim da je i sada kolegi nepoznata oznaka grupe centar na tenku kojeg usput Ukrajina ne koristi u naoružanju pa dva puta piše da je tenk sa ukrajinskom oznakom.
Колико се сећам, о овим тенковима смо дискутовали у то време. Мислим да се радило у доба руског продора северно од Луганска. Питање је било да ли су ово остављена украјинска возила, или ЛНР током напад. Вероватније је ово друго. Да су заробљена руска/ЛНР тешко да је могло да буде.

novator ::Dalje, kako sam naveo, Ukrajina je zarobila dosta ruskog naoružanja na različitim frontovima. U ovom kuršusu od rata jasno je da se svi prilagođavaju ratu i momentu. Jel' objektivno misliš da ako je Ukrajina zarobila 13 tenkova T-80BV na više lokacija od Hersona do Harkova (navodim kao primjer, neutemeljeno) da će ih sabirati po državi s ciljem da napravi jednoobraznu jedinicu. Neće, priključit će ga prvoj oklopnoj ili nakakvoj mješovitoj jedinici. Sa ruskim tenkovima tamo svi sve znaju i budi siguran da će biti u funkciji. Trofejna tehnika se najčešče tako i koristi.

Ove gore navedene tenkove su dobili odjednom u trenutno. Normalno je i prirodno da se dodijele jedinici na korištenje kao cjelina i da se kao takvi koriste.

Oryx тврди да је заробљено око 180 Т-72Б3, у различитим варијантама. Има их још који су оштећени, нејасно да ли су и заробљени. Ти тврдиш да би већину Укрјаинци могли да одржавају исправном.
Од тога су могли да направе 5 оклопних батаљона, са још нешто мало резерве.
А не видимо ни два комада један поред другог.
Добро, да помислимо да их мимо сваке логике и логистике користе помешано са другим типовима возила. Можда да, ако се нађу заједно не крену да планирају неку побуну.

Онда остаје питање како има само 11 документованих губитака тенкова овог типа, за преко две године рата. То је око 6%. Подсетимо се да су Абрамси за око пола године коришћења имали око 2/3 губитака. Различита су возила, али би Т-72Б3 као савремен тенк свакако ишао на прву линију.
Челенџер и М-55С као возила са друге линије имају 6% губитака, за око годину дана, местимичног коришћења.

Ако је теби ова рачуница у реду и све логично, нема проблема, веруј у шта хоћеш.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1942
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Ako me secanje sluzi trebalo bi da je slikan jedan T90 u amerike ili su ga spremali za transport sve jedno.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

kunktator ::bladesu ::...

+ ужно од Николајевке, Оружане снаге Украјине кренуле су у контранапад на Крутој Јар


Ima li kakvih detalja o ovome? Gledajući samo ovu kartu, ne može se ništa konkretno zaključiti. Jesu li Ukrajinci prikupili dovoljno za ozbiljniju kontru na tom delu ili opet nekog vade iz problema? Ili su se zaleteli sporta radi?


Za sad nisam naleteo na nešto detaljnije. Ako je u pitanju napad samo na Kruti Jar, gde će iz njega. Bez onog terikona i rudnika br.3, zapadno od njega ne mogu na Novogrodovku iz tog smera. Preko polja na gradić mislim da bi bilo samoubistvo. I da stignu do njega nemaju logističku vezu. Ona ide preko rudnika. Da krenu na Žuravku, onda bi trebali pokrenuti i Krasni Jar. Jer bez njega slična situacija kao i sa smerom Novogrodovke.Rusi i dalje imaju vezu iz Grodovke i mogu ih odseći. Neznam, videćemo sutra-prekosutra kako se stvari odvijaju. Ako se ne mrdnu iz Krutog Jara, teško će se tu održati.

P.S.

Ovaj napad na Kruti Jar sugeriše da Rusi nemaju kontrolu nad Nikolajevkom i Krasnim Jarom. Iz Nikolajevke su izgleda nedugo posle osvajanja izbačeni, odnosno povukli se. Jer nisu uspeli da ovladaju onim položajima iznad nje. Ona je sa one strane rečice Žuravka a Ukro položaji su na uzvisinama iznad. Teška pozicija da držanje. Najverovatnije je bilo "siva zona". Nešto slično kao i Ivano-Darjovka, samo su ovde uzvisine niže. Što se tiče Krasnog Jara ili je i on bio u "sivoj zoni" ili su ga Ukrajinci sad zauzeli, čim su stigli do Krutog Jara. Jer u suprotnom ne mogu proći do Krutog pored Krasnog ako su Rusi tamo. Ili je u pitanju neka DRG koja se provukla izmedju.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Vathra, znaš i sam da Orix pretjeruje i ni u jednom momentu ne tvrdim da su njihove brojke istinite. Brojke su znatno manje.

Što se tiče ostatka teksta, slažem se, svatko ima pravo da vjeruje u što želi. Meni neke brojke uopće nisu čudne, posebno ne u ovom ratu. Ovo mimo svake logike i logistike je bespredmetno komentirati. Ukrajina danas ima T-55, T-62, T-72, T-64, T-80 (sve u mnogo varijanti), čak i koji T-90, zatim Abramsa, Leoparda, Chalenger-a i to opet u različitim varijantama (Leopard), zatim kod oklopa bmp-1, bmp-2, bmp-3, btr-60, btr-80, Strykera, Bradleya, M113, M-80, amx10 itd itd i opet u milion izvedbi... Aludiram na količinu različite tehnike koju ukrajinci koriste i čini se suludo za logistiku i održavanje ali to sve i dalje funkcionira.

Prvo inozemna pomoć ali i muka u ratu natjera te da radiš sa svim i svačim. Ukrajina je država koja je imala strašne potencijale u proizvodnji i održavanju oklopnih vozila. Evo gledam primjere i zarobljene tehnike koju su Rusi uzeli Ukrajincima. Oni mehaničari i serviseri kako vidim rade i na Bradleyu i na Marderu itd... Znam, pitanje je i dijelova, te općenito logistike da bi se nešto koristilo....

Imali smo slike koje pokazuju ruske zarobljene tenkove ne bjeloruskoj granici. Dokazi isplivaju uvijek i kada sve završi vidjet će se kakvo je stanje.

Na bjeloruskoj granici dva T-72, od koji je jedan B3
https://x.com/CalibreObscura/status/1590763291583733760

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Denaya ::Ako je u pitanju napad samo na Kruti Jar, gde će iz njega. Bez onog terikona i rudnika br.3, zapadno od njega ne mogu na Novogrodovku iz tog smera. Preko polja na gradić mislim da bi bilo samoubistvo. I da stignu do njega nemaju logističku vezu. Ona ide preko rudnika. Da krenu na Žuravku, onda bi trebali pokrenuti i Krasni Jar. Jer bez njega slična situacija kao i sa smerom Novogrodovke.Rusi i dalje imaju vezu iz Grodovke i mogu ih odseći. Neznam, videćemo sutra-prekosutra kako se stvari odvijaju. Ako se ne mrdnu iz Krutog Jara, teško će se tu održati.Rybar piše jedno ali strelice na karti govore drugo. Izgleda kao da je cilj napada Novogrodovka jer ide i drugi napad, preko okna br.2, bar se meni tako čini. A Rusi se neće ni na terikonu ni u Novogrodovki zadržavati ako su u opasnosti da budu okruženi. Potom bi i Krasni i Kruti Jar bili u problemu. Zato i izdvajam ovaj detalj. Jer gubitak Novogrodovke i "Jarova" mogao bi dosta usporiti nastavak ruskih operacija, jednom kad prođe pauza na tom delu prema Pokrovsku.

Denaya ::Ovaj napad na Kruti Jar sugeriše da Rusi nemaju kontrolu nad Nikolajevkom i Krasnim Jarom. Iz Nikolajevke su izgleda nedugo posle osvajanja izbačeni, odnosno povukli se. Jer nisu uspeli da ovladaju onim položajima iznad nje. Ona je sa one strane rečice Žuravka a Ukro položaji su na uzvisinama iznad. Teška pozicija da držanje. Najverovatnije je bilo "siva zona".Sve je to siva zona ako mene pitaš. Nešto sam zapeo sa tim sivim zonama u poslednjih par postova. Ako držiš naselje a ne i livade ispred naselja, makar na onom kraju livade imao samo borbeno obezbeđenje, onda je i samo naselje siva zona. Od početka je prikazivanje "teritorije" moja glavna zamerka "kartografima". Bolje je prikazati ugrubo linije dodira ili razvoja i približna mesta rasporeda jedinica. Više volim da znam gde je koji bataljon ili brigada nego da gledam ofarbane površine. Ali tako je kako je. Bolje nemamo.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33810

Vathra ubi se tražeći znam da sam juge gledao snimak novog ukro FPV drona ovaj bi mogao da ganja Geranje
Швидкісний FPV дрон від Диких Шершнів розігнався до 325 км/год. Побито наш попередній рекорд швидкості/Брзи ФПВ дрон компаније Вилд Хорнетс убрзао је до 325 км/х. Побеђује наш претходни брзински рекорд
https://t.me/ButusovPlus/13608

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 467 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 3 sakrivenih i 448 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, babaroga, croato, Duh sa sekirom, galijot, Georgius, helen1, kolle.the.kid, ladro, Metanoja, Milometer, nuke92, S2M, Trpe Grozni, šumar bk2, 125