Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2216

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2540

Koridor ::@bobrock
Pa to I kazem, 115mm je neperspekrivna municija, vjerovatno i 122 plus gomila krsa 152 iz 50ih i 130 pa je miguce da je to grunulo u Tveru.

Pricajuci s jednim Rusom pitao sam ga "sta mislis imate li vi milion upotrebljivih kalasnjikova" on kaze "nisam suguran" eto toliko o tome. Ne mora da znaci da nemaju (ja licno mislim da nemaju 2M garantujem a moguce ni milion) o ostalim stvarima da ne pricamo


po onome sto se vidi na slikama, i sto se moze naci na netu, skladiste se sastojalo iz dva dela.
starijeg, gde je bilo svega i svacega. pa cak i na otvorenom.
novijeg dela koje je pusteno u rad pre koju godinu.

u tom novijem delu, ne verujem da su drzali prastaru municiju.
bilo je i oko 200 ljudi koji su radili tamo, ima snimaka sa ruske tv sa otvaranja, imali su i kantinu i sl.
sreca njihova da nije bilo vecih zrtava.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 161

Par slika
x.com/Tatarigami_UA/status/1836422725025333419
x.com/MartinMakh/status/1836435502141989111/photo/1



offline
  • su27 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2517

DragoslavS ::Gledam različite snimke ove nove eksplozije, totalna apokalipsa. Tokom ovog rata kako prolaze godine tako i tehnika i taktika evoluiraju. Od 2014. godine ako gledamo nije bilo malih dronova bombardera niti FPV dronova. Sve je to evoluiralo u ovom nastavku rata od 2022. u smeru koji se nije mogao predvideti.

još jedan razlog zašto se moralo ovako reagovati 2014. a ne 2022. godine

ali Rusi hoće da se lokalci izbore za njihove interese, hoće kako ne

offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 303

Jel može cenjeni kolega raketaš da da svoje viđenje šta gori/detonira?
Meni liči na neko raketno gorivo ili nešto na bazi celuloze...
Ne zamerite ako sam lupio.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5303

mene više zanima što je doletilo do tamo i odakle, a ne što je grunulo. Obično se municija koja nije perspektivna, ili municija koja je zarobljena gomila u nekom skladištu i čeka neka bolja vremena da se uništi ili reciklira.

Rusi su specifični po rukovanju s municijom, mogu imati milion granata koje nisu napunjene eksplozivom, ili raketa bez baruta. Barut leži u vrečama ili sanducima čuva se dok mu istekne rok, nakon toga ide u tvornicu rudarskih eksploziva gdi se reciklira, a novi barut se opet čuva dalje. Recimo tvornica proizvede godišnje 1000 tona raketnog baruta za GRAD i taj barut ide u skladište , a barut star dvadeset godina ide u recikliranje.

Municija koja se proizvodi za rat nije farbana , već samo premazana s kolomazom, Rusi jedini u svijetu imaju tablice gađanja za ovarbanu i neofarbanu municiju. Znaći kad prvi put vidimo neofarbanu granatu za D-30 to bude znak da je na red došla ratna proizvodnja.

Rusi imaju cca 5 put više granata od čahura , jer se čahure recikliraju u radionicama na nivou Korpusa ili Armija.

Poznati su primjeri da su u toku Kurske bitke tenkovske čahure u jednom danu 5 puta reciklirane, a u toku Staljingradske bitke su prazne granate dolazile na front. Trotil se kuhao u kazanima za kuhanje hrane i šefarkom nalivao u granate , takvu granatu bi vojnik zagrlio i spavao sa vojom bebicom u rovu na minus 30 C . Do jutra bi ga ona grijala .

Svjedok sam eksplozije u skladištu nadomak Zagreba kada su rakete za VBR padale po Dubravi i Sesvetama ali to je bila municija povučena sa bojišta sumnjivog kvaliteta ili ona koja je oglašena neperspektivnom. Isto tako ova fotka pokazuje postupak sa municijom koja nije perspektivna i čeka neku odluku , to što je to vraški opasno , to s eone čate u ministarstvu ne tiće oni su dovoljno daleko, ali da je to grunulo .. kuku lele.

offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 303

Sećam se 2-3. noći bombardovanja 99-te kad je pogođeno skladište raketnog goriva i rakete koje su ostavljene (Dvine valjda) u Lipovičkoj šumi...Nebo je gorelo...

offline
  • Cigi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Jan 2011
  • Poruke: 2861
  • Gde živiš: Novo mesto

DragoslavS ::, Štancovanjem dronova u stotinama i hiljadama primeraka, a zatim slanjem na Rusiju, ni jedna ruska baza, elektrana ili rafinerija ne može više biti spokojna. Rusima se može naneti ozbiljna materijalna šteta na ovaj način. Zamislite sada hiljade dronova koji lete na 10 ruskih rafinerija, 100 dronova na svaku. Odbrane nema. Može li Rusija podneti gubitak 10 rafinerija? Mislim da će u jednom trenutku morati da se kaže "ne" ili "dosta je bilo" i da se potegne veliki buzdovan kojim će se završiti ovaj rat kapitulacijom Ukrajine inače će biti kapitulacija Rusije.
Ide se u tom smeru, jer to je jedino što je još preostalo. Eskalacija Zapada ili poraz.

Tema Vazdušni rat u Ukrajini analiza rata je otvorena. Recimo, dal imaju jurišni avioni još posla?

offline
  • Duce 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 12 Sep 2024
  • Poruke: 1

Teško je razumeti i same Ruse u Rusiji. Moskovljani i stanovnici drugih gradova kao da nemaju želju da isteraju Ukrajince iz Kurske oblasti. I tu je Ruska kontraofanziva stala. Sve što se dešava Rusima, svi porazi su odraz njihove nesposobnosti a ne deo nekog tajnog plana, neki takticki vojni potez, manevar. Ja sam rusofili, priznajem, voleo bih da mogu da pobede, gajio sam nade ali je jasno da oni sve karte bacaju na pobedu Trampa i dogovor u stilu daj šta daš, treba nam mir i da opet prodajemo gas Evropi i da naša oligarhijija uziva.

offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 128

после напада на магацин ракетне муниције или чега већ на форуму су измилили невидљиви чланови као жохари да шире свој дефетизам, опуштено људи, рат је.
не води се рат цвећем и лизалицама, већ тако што се уништава све што се може уништити, од живе силе до најмањег куршума.
да је било пропуста, јесте, али муниција и складишта се могу надокнадити, а људство не може.
гореће много складишта док се не дође до краја, краја рата или света каквог познајемо.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 146

Duce, mediator

Odakle iskačete vi? Čučite e u nekom budžaku i iskačete po potrebi? Kako vam je dosadi? Treća je godina rata ne pali to više kod ljudi. Provalili su vas.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 653 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 8 sakrivenih i 618 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ArchaBasha, Boris Bosiljčić, Boskovic, Denaya, djordje92sm, djuradj, dragoljub11987, FOX, Istman, Karla, Koja79, kolle.the.kid, Kubovac, kybonacci, Marko Marković, milenko crazy north, Prašinar, robertino, solic, Srki94, suton, Toper, trajkoni018, vukovi, Zvrk, šumar bk2