Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2221

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 131

Napisano: 19 Sep 2024 13:39

Satelitske fotografije skladista u Tverskoj oblasti prije i posle napada.
Navodno je detonirala municija koja je bila uskladistena van, samo jedan podzemni objekat je detonirao...

Dopuna: 19 Sep 2024 13:40





Dopuna: 19 Sep 2024 13:44

t.me/front_channel_sr/24999

FPV dron pogadja LEO 2A6 u ceoni oklop, solidno kuvanje...

Dopuna: 19 Sep 2024 13:56

t.me/DDGeopolitics/123416

Putin u posjeti tehnoloskom centru u St. Pitersburgu.
Uocavam da je istaknuta i cijena za FPV dronove od 10k i 15k Rublji, (ako je to cijena) sto je oko 1000 i 1500 Evra. S, obzirom sta mogu da naprave i sta da uniste, bagatela...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5121
  • Gde živiš: Novi Sad

15 000 rubalja je ~140e



offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5121
  • Gde živiš: Novi Sad

Dokle planirate kao da upirete prste jedni u druge?

Uglavnom, biće obrisana svaka dalja poruka.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 749

Борис Рожин, познати руски блогер, познат и као Colonel Cassad даје своју процену штете на војном складишту у близини Торопца у Тверској области:

https://t.me/s/boris_rozhin

На опубликованных снимках с вражеских спутников хорошо видно, что существенная часть склада в Торопце уцелела за счет подземных хранилищ, которые выдержали каскадную детонацию. Ущерб разумеется существенный, но не терминальный.
Собственно, наглядная иллюстрация того, зачем нужно строить такие хранилища боеприпасов.

На објављеним снимцима са непријатељских сателита добро је видно да је главни део складишта у Торпоцу преживео јер су то подземног типа складишта, која су издржала каскадну детонацију.
Штета је, разуме се, суштинска, али не и терминална тј. коначна.
Заправо, примерна илустрација тога зашто је потребно градити таква складишта муниције и експлозивних срестава.


Вести са ресурса страна.уа тј. ctrana.news

Велики украјински град Суми (пре рата је имао преко 250.000 становника) је после јаких удара по главним трансформаторима увео рестрикције воде:

https://ctrana.news/news/472198-v-sumakh-vvedjon-hrafik-otkljuchenija-vody.html

ОУН је на позив Украјине да пошаље своје представнике на тему хуманитарне помоћи у моментално заузети део Курске области одговорила негативно. Могу да оду само на позив РФ.

https://ctrana.news/news/472187-v-oon-otkazali-ukr.....ossii.html

Ђенерал Ваљера Залужни је био против операције украјинске војске у Курској области.

https://ctrana.news/news/472177-zaluzhnyj-ne-podde.....blast.html

Бывший главнокомандующий ВСУ Валерий Залужный был против наступления на территорию РФ, когда президент Владимир Зеленский впервые поднял эту тему в начале года и настаивал на проведении такой операции.
Об этом сообщает Politico со ссылкой на источники.

Бивши главнокомандујући ВСУ Валериј Залужни је био против офанзиве на територију РФ, када је председник В. Зеленски први пут предложио ту тему почетком године и инсистирао на извођењу теакве операције.
О томе саопштава Politico са линком на изворе.


Тогдашний главком спросил президента, что делать дальше в случае прорыва границы и создания плацдарма.
"Он так и не получил четкого ответа от Зеленского. Он чувствовал, что это была авантюра", - говорит источник.

Тадашњи главком је питао председника, шта радити даље у случају пробоја границе и стварања упоришта.
"Он тако и није добио јасан одговор од Зеленског. Он је осећао да би то била авантура", -
говори извор.


Также против этой операции был командир 80-й десантно-штурмовой бригады Эмиль Ишкулов. Оба были уволены - Залужный в феврале, Ишкулов - в июле.
Против отставки Ишкулова публично выступили некоторые командиры. СМИ писали, что причиной увольнения стало то, что он "выступил против задачи, которая не соответствовала численности бригады".

Такође против те операције је био и командант 80-те десантно-јуришне бригаде Емил Ишкулов. Оба су смењени - Залужни у фебруару, Ишкулов у јулу.
Против оставке Ишкулова су јавно иступили неки командири. Средства масовних информација су писала да је разлог смене постао то, што је он "иступио против задатка, који није одговарао бројности бригаде".


17. септембра се Зе-коња срео са министром иностраних дела Пољске, Радославом Сикорским.

https://ctrana.news/news/472174-smi-pishut-chto-vo.....ilis-.html

Польский портал Onet сообщает, что атмосфера во время встречи "была крайне напряжённой, можно было даже говорить о ссоре".
На встрече также присутствовал глава МИД Литвы Габриэлюс Ландсбергис.

Пољски портал Onet је саопштио да је атмосфера за време сусрета "била крајње напета, може се чак говорити о свађи".
Сусрету је такође присуствовао министар иностраних дела Литве, Габриелос Ландсбергис.


"По сообщениям участников разговора, атмосфера между Зеленским и Сикорским была крайне напряжённой, можно было даже говорить о ссоре. По словам источников Onet, поляки, похоже, были как минимум удивлены стилем, в котором Зеленский пытался обращаться с главой польского МИД", - пишет журналист, публицист и бывший польский дипломат Витольд Юраш.

"По саопштењима учесника разговора, атмосфера између Зеленског и Сикорског је била крајње напета, могуће је било говорити чак о свађи. По речима извора Onet, пољаци, су били као минимум задивљени стилом, у ком се Зеленски покушавао обраћати са шефом пољског МИП", - пише новинар публициста и бивши пољски дипломата Витолд Јураш.

Зеленский сразу обвинил Польшу, что она не поддерживают Украину в переговорах о вступлении в ЕС. Сикорский ответил, что Польше потребовалось десятилетие для вступления, а предложенный Офисом Зеленского срок "нереалистичен".
Далее президент заявил, что Варшава должна передать Украине больше военной техники и сбивать ракеты и дроны над Украиной. Сикорский ответил, что это невозможно без решения НАТО.

Зеленски је одмах оптужио Пољску да она не подржава Украјину у преговорима о ступању у ЕУ. Сикорски је одговорио да је Пољској требала деценија за ступање, а да је предложени Офисом Зеленског рок "нереалан".
Даље је председник изјавио да је Варшава дужна да преда Украјини више војне технике и да обара ракете и дронове над Украјином. Сикорски је одговорио да је то немогуће без одлуке нато.


Затем Зеленский сказал, что Польша раздувает тему Волынской трагедии из внутриполитических соображений и не должна поднимать эту тему. Сикорский призвал к эксгумации жертв для достойного перезахоронения.
"В какой-то момент атмосфера была настолько плохой, что можно было даже говорить о стычке. Литовская делегация не пыталась поддержать польского министра", - говорится в статье.

Затим је Зеленски рекао да Пољска надувава тему Волинске трагдеије (масовне ликвидације пољака, од стране украјинских нациста, 1942-44. године у данашњопј западној Украјини) из унутрашње-политичких разлога и да не треба да помиње ту тему. Сикорски је позвао на ексхумације жртава у циљу достојног сахрањивања.
"У неком моменту је атмосфера била толико лоша, да се може чак говорити о сукобу. Литванска делегација није покушавала да подржи пољског министра", - говори се у чланку.


Забринути сеирачи и торопецки земљотресачи су се размахали как гиены. Када је горело велико украјинско складиште код Винице, евакуација је трајала данима, док су житељи Торопца позвани да се врате кућама истог дана после подне. Али за ове, увек, оде Винча.
Недостаје им изгледа и вести са ове стране, па да мало читају. Кад већ не могу да поднесу руски језик и сву ту заосталу и њима и наравно, пиндосима, крајње одвратну земљу и народ...

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

Makejevka je skoro potpuno Ruska:

https://t.me/zovpobedy/13144

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2211
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Toreck. Naše trupe nastavljaju da napreduju u gradskoj oblasti.


https://t.me/zovpobedy/13144
https://t.me/divgen/54765

online
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 147

ArchaBasha ::
A sta da komentarisu u medju vremenu
Da li su Rusi osvojili Nedjinu ili Miletovu livadu...
Sta je uporedivo sa ovime u poslednoj nedelji da su Rusi uradili ?


Čovek je lepo objasnio a ti teraš po starom. Za takve stvari se na drugim forumima momentalno banuju članovi. Jedan novi član je mrtav hladan napisao da će ruski front uskoro pući. Nema dve napisane poruke na ovom forumu. Sve sami zabrinuti "prorusi".
A itekako ima svakodnevnih dešavanja na frontu. Evo baš juče je pao Ukrajinsk. Mnoga od tih "malih" mesta koje Rusi zauzimaju su nešto manja ili veća od Vukovara. To su izuzetno teške i krvave borbe koje Rusi vode i uspešno rešavaju.

Svima je jasno o čemu se radi. Radi se o raznim trolovima koji povremeno iskaču da zatruju temu. Šire neki defitizam. Zapravo to nije defitizam jer mi nismo učesnici sukoba to je neka vrsta fatalizam i svakako truje temu.
A ispostavilo se da ovo skladište ipak nije otišlo u vazduh nego je izdržalo detonacije. A da je zapravo odletelo u vazduh ono što je bilo nagomilano na otvorenom. Umesto konstruktivne kritike na račun odgovornih za gomilanje ubojitih sredstava na otvorenom mi imamo toksično fatalistično narikanje.
U svakom slučaju najvažnija sredstva su sačuvana a u vazduh je verovatno odletelo nešto neperspektivno. A to neperspektivno je ugrozilo mnogo civila.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2395
  • Gde živiš: South of Heaven

Kako je izgledalo uništavanje komunikacione opreme, nadzornih sistema i sistema za REB na terikonu kod Ukrajinska iz perspektive Sudoplatovaca:
https://t.me/sudoplatov_official/2850

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2022
  • Poruke: 111

reuters.com/world/ammunition-india-ent.....reddit.com

Indijci ko i mi
Nit luk mirisali nit luk jeli


Ponekad treba staviti i ovako mapu, pored raznih osvajanja sela i manjih gradova. 2 godine kasnije..
Jos mnogo ima u sivom delu
reddit.com/r/MapPorn/s/ow7SZp8mHw

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2211
  • Gde živiš: Beograd

Neko je pitao pre koji dan za Volčansk i fabriku agregata, bila je objava u vezi sa tim:
Citat:Situacija sa agregatnom fabrikom je stabilizovana. Prema izveštajima sa terena, kontrola nad fabrikom je ponovo uspostavljena. Nema promena na karti.


https://t.me/divgen/54757

_________________________
Citat:
Ukratko o Gornjaku. Jurišne operacije se nastavljaju. Pokušavamo da dođemo do centra. Trenutno je zauzet veći broj severnih kvartova grada. Podaci da su se grbovi povukli iz grada nisu tačni.
Ukri su pripremili grad za odbranu. U gradu postoji nekoliko deponija i minsko područje, gde su Ukrajinci uspostavili ozbiljne odbrambene linije.


https://t.me/divgen/54767

_________________________

Citat:Darjino, Kurska oblast.
Četiri regruta su provela 39 dana u šumi blizu Darjina, prateći kretanja ukrajinske vojske.



Reportaža: https://t.me/divgen/54770

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 731 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 9 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, Bobrock1, Boris90, Bubimir, cenejac111, comi_pfc, dane007, DejanCG, Denaya, DH, djboj, Djokislav, djuradj, Dorcolac, Dragacevac, draggan, Džordžino, Excalibur13, gomago, Hans Gajger, helen1, Insan, ivan1973, Japidson, Joja, Koridor, kovac9mm, Krusarac, Litostroton, Marko Marković, milenko crazy north, milimoj, Motocar, mrvica78, Panter, Parker, pera12345, Posetilac1, proka89, raptorsi, rodoljub, Shinobi, SlaKoj, Smajser, SR-3m, strelac07, Toper, tubular, vathra, VJ, vladaa012, VladaKG1980, voja64, Wiesel092, wolverined4, xanadu, zdrebac, zixmix, |_MeD_|, šumar bk2, Čivi