Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2226

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5878

Posetilac1 ::
...
Da bi se razumeo odnos gubitaka najbolje je da se prati razmena posmrtnih ostataka. Kod razmene zarobljenika tu je uglavnom 1:1. Dešavalo se da Rusi daju dosta više za nekog pojedinca. To je bilo na početku rata. Ali najbolji pokazatelj je razmena posmrtnih ostataka. Tu je često 5-6 prema jedan. Za jednog ruskog nekoliko ukrajinskih vojnika.


Racunas da strana koja se povlaci obicno ostavlja barem deo mrtvih ba terenu, a da oni koji napreduju sakupljaju svoje mrtve ???
U ovom periodu rusi napredjuju, a ukrainci se povlace.

Posetilac1 ::
Ima tema. Ima fotografije oborenih aviona a i ima i video dokaza primopredaje novih aparata. Ove godine je bilo tri serije novih aparata Su-34 a verovatno će biti još jedne do kraja godine.



I barem jedna od ovih serija radila se o remontiranim letilicama.

Da se razumemo, ne znam kakav je odnos u aktivnim vozilima (pre svega u vozilima) i letilicama na stanju u ruskoj armiji. Samo uvek racunaj da je barem deo ovih vozila i letilica na redovnom ili izvanrednom odrzavanju, ali mislim da je brojka vozila i letilica nesto povecana zbog povecanja stanja same ruske armija. Tu ne racunam rezervne letilice i narocito vozila, ali racunam na one koji su na odrzavanju i moderniziranju (na spisku u naoruzanju).



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2066
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

@posetilac

Svaka partija novih aviona su u 90% slučajeva kod Rusa dva do tri aviona.

Čovjek je na temi (Toni) fenomenalno obradio gubitke. Sam vodim evidenciju i na ono njegovo nisam imao ništa dodati niti oduzeti. Čak je pronašao fotografije koje nismo imali na forumu nikako.

Rusi sigurno nisu nadomjestili sve gubitke kada su avionu u pitanju.



offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 754
  • Gde živiš: United Kingdom

Do direktnog sukoba izmedju NATO i Rusije nece doci, niti to ikome odgovara, a cini mi se da su tenzije splasnule- tj vrsi se propaganda sa obe strane i to uglavnom isti akteri, no njih uglavnom slabo ko i slusa, takodje nakon toliko klipova pogibije iz ovog rata splasnuo je entuzijazam obicnog gradjana, sustina ovog rata je vise razgranicenje Natoa i Rusije, a posle ce mozda biti proksi ratova, ali glavno polje naticanja ce biti na drugim poljima.
Inovacije i tehnologija je verovatno najbitniji segment- a to ce zatim uticati na ekonomiju, ali i na odbranbenu industriju i vojne snage, ovde je Rusija dosta u zaostatku i morat’ ce da ulozi mnogo napora, i naravno moraju da zavrse rat koji je poprilicna rupa u budzetu.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2023
  • Poruke: 53

@Posetilac
Ima tema. Ima fotografije oborenih aviona a i ima i video dokaza primopredaje novih aparata. Ove godine je bilo tri serije novih aparata Su-34 a verovatno će biti još jedne do kraja godine.

A koliko je to u brojkama, koliko aviona ima jedna serija?
Jel ima negde tabela,onako najprostija,gde piše koliko su Rusi izgubili do sada aviona ili helikoptera od početka SVO,a koliko su uspeli da proizvedu novih?
Recimo,čuo sam za podatak da su Rusi pre početka SVO imali na stanju 120 helikoptera K-52,da su ih do sada u SVO izgubili 30 e sad ako je taj podatak tačan koliko su uspeli da obnove flotu i da naprave novih?

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2534

http://www.nspm.rs/hronika/poljski-ministar-spoljn.....slena.html

Каква хебена фантазмагорија. Ови Европљани су тотално отишли дођавола са поимањем реалности.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 152

novator ::@posetilac

Svaka partija novih aviona su u 90% slučajeva kod Rusa dva do tri aviona.

Čovjek je na temi (Toni) fenomenalno obradio gubitke. Sam vodim evidenciju i na ono njegovo nisam imao ništa dodati niti oduzeti. Čak je pronašao fotografije koje nismo imali na forumu nikako.

Rusi sigurno nisu nadomjestili sve gubitke kada su avionu u pitanju.


Pa koliko su izgubili? Ako vodiš evidenciju napiši podatke.
Kada Rusi objave snimak primopredaje nove partije aviona zaista se na snimku vide dva do tri aviona. Dakle to je minimalno po partiji jer ih možda ima više.
U svakom slučaju čini mi se da je od početka proizvodnje aviona Su-34 tokom jedne godine proizvedeno 18 primeraka.
Koliko su do sada izgubili aviona tipa su-34? Dokumentovano mislim. Uporedite sa brojem novih aviona koji su zvanično uvedeni i eto razlike.
Koliko je helikoptera Mil-28 do sada izgubljeno? Kolika je godišnja proizvodnja? Ako se ne varam izgubljeno je sedam.
Šef Rosteka je avgusta 2023 izjavio da je 2022 Rusija proizvela ukupno 296 helikoptera. Naravno možda laže. To je 2022. Dakle imamo još godinu ipo proizvodnje. Ok, to su sve vrste helikoptera. Ali neka je 10% Ka-52 to je 30 za godinu dana. Teoretski mogli su da proizvedu do danas 70 helikoptera ka-52.
Naravno pod uslovom da je izjava istinita.


Kada je zadnji put oboren Su-34?

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257



Verovatno najpopularniji vojni influenser na svetu objasnjava stvari po prvi put nesto realnije nego inace, a i komentari vise nisu samo support for Ukraine nego:

-I think deep down everyone knew that Kursk was a PR operation.
-No binkov dont post this video. You ll be accused of being a zigger.
-I had to stop watching when he said he was using deep state mapping. Deep state is extremely pro Ukrainian.
-Russia will win it has the strongest ground army

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5122
  • Gde živiš: Novi Sad

Посетилац, ајде се опусти мало. Постоје и друге теме на форуму осим ове где је мање више све документовано.

Arrow Ваздухопловни губици

Arrow Ваздушни рат над Украјином

Као и цео подфорум на копненој војсци

Што се тиче руске производње авиона, ту су је све изузетно јасно и нема недоумица као можда код производње тенкова коју је мало теже проценити.

Затрпаваш форум причом прежваканом милион пута.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 152

procesor ::Moze li iko otprilike pojasniti zasto Rusi ne koriste MiG-29 u SVO. Nije valjda da od onolikog broja na stanju nisu mogli spremiti 20 komada da bacaju FAB-ovke sa UPMK???

Grehota je avione 4+ generacije (SU) koristiti za prilicno jednostavan zadatak


Ima par snimaka sa početka rata gde je leteo Mig-29. Generalno nema razloga da ga koriste. Imaju dovoljno Su-35, 27, 34, 25, i mig-31.

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

Napisano: 20 Sep 2024 20:17

Руска војска је ушла у Тихаје у правцу Волчанског.

https://t.me/divgen/54827





U centru Torecka Rusi:
https://t.me/divgen/54830

Dopuna: 20 Sep 2024 20:19

@bojank

"Postoji jos jedan momenat, Rusi uglavnom napreduju, sto znaci da ce oni naci vise ostavljenih poginulih nego Ukrajinci koji se uglavnom povlace."

Ovo ne mora znaciti, nekoga mnogo vise zaliva artiljerija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 899 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 11 sakrivenih i 831 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Andrija357, Bobrock1, bojank, Boris90, Bubimir, cavatina, CrazyDiablo, darcaud, Darkhunter, Darko8, drimer, Duce, dule10savic, Georgius, GORDI, havoc995, Ilija Cvorovic, Jeremiah, Joja, kikisp, kljift, kolle.the.kid, Krusarac, Kubovac, KUZMAR, kybonacci, loon123, mackenzie, mačković, mercedesamg, Metanoja, mile23, milenko crazy north, milimoj, milos.cbr, miodrag, MiroslavD, momcilob55, Ne doznajem se u oružje, nebojsag, nuke92, Rema000, repac, RJ, rovac, sabros, Shinobi, Srle993, styg, tmanda323, Volkhov-M, wolverined4, zdrebac, zixmix, Živković, šumar bk2