Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2235

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1946
  • Gde živiš: Republika Srpska

Rece Zelenski, ako nije izvuceno iz konteksta, da su se sastanci sa ruskim poredstavnicima obavili online i da ce u buducnosti biti personalnih i online sastanaka. Neki direktan kontakt ipak postoji, pitanje je na kom je nivou prica. Znamo da se razgovara i dogovara razmjena zarobljenih, al to se obavlja na nizem nivou. Vjerujem da je Ukrajina u teskoj situaciji pred zimu. Mnogi zaboravljaju da ni finansijska situacija nije stabilna i da ce se u buducem periodu morati smanjiti primanja gradjana, u kombinaciji sa energetskim problemima, tokom zime bi volja za otporom mogla da padne znacajno. Rat ce da se osjeti i na zapadu Ukrajine vise nego ikad do sad. Mislim da Zelenski pokusava da dogovori neko primirije iz vise razloga, koji nisu samo vezani za Ukrajinu, nego i za Ameriku u prvom redu a zatim i zbog EU koja ce tesko natjerati sve u zajednici drzava da se odreknu novca i energenata u korist pomoci Ukrajini koja ce sigurno biti potrebna u velikm obimu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 159

nemkea71 ::
Ма изнервирам се некад кад падобранци ускоче и "посеру се" (извините на изразу) на нечији рад.

Данас је један члан почео расправу о броју уништених авиона, а није ни погледао тему о ваздушном рату над Украјином и тему коју је покренуо Тони. Тони је уложио силан труд да документује обарања, оштећења, да поткријепи сликама, изјавама преживјелих, објавама из мртвачница итд, да би га просто игнорисали..

Бојан објашњава неке ствари, поткрепљује их доказима колико може, труди се и на овој теми и на другим да нам свима објасни неке ствари, па дођу појединци и причају глупости.
Ја се не слажем са тврдњама Бојана о 120 новопоизведених БМП, али знам да Бојану та цифра није пала са неба, него је рачунао, гледао разне изворе, вјероватно читао изјаве људи који на неки начин укључени у производњу и дошао до те цифре. После тога му други члан форума контрира са поруком типа "Амерички генерал је рекао...."

Ја сам прије неки дан рекао да је у Украјини остало око 900.000 нераспоређених резервиста пасивне резерве. Мени та цифра није пала са неба, него сам истраживао становништво, упоређивао количину призивника прије почетка рата по свакој области у Украјини, колико је људи напустило земљу, колико се вратило, која је старосна структура њихова, гледао колико поуздано има погинулих, колико рањених и још милион милион ствари и на крају дошао до цифре од 900.000 људи. После тога Бабарога (мисли да је он, нисам сигуран) качи линк на CNN и BBC о томе како скоро па да нема кога да мобилишу у Украјини.

Ако је дошло такво вријеме да вјерујемо Америчким генералима, телевизијама CNN и BBC на ријеч - онда стварно више немам шта да кажем.

Ја максимално подржавам сваку квалитетну расправу, али не и глупости.
Напишите "Бојане, није произведено 120 БМП, него сам ја рачунао и произведено је 121/119/2000/милион БМП."
Напишите "Тони, није уништено нпр. 20 авиона Су-34 него је уништено 5/10/15/20/милион авиона. Овај конкретно авион је лажна новост, овај конкретно авион си заборавио".
Напишите "Немкеа, нема 900.000 резервиста него сам ја пажљиво рачунао и има их 20 хиљада/пола милиона/2 милиона."



Izvini molim te a čime ti potkrepljuješ tvoje tvrdnje o "900 000" rezervista? Time što si napisao da si istraživao? Pa daj relevantne izvore za te tvoje podatke. U suprotnom to se ne razlikuje mnogo od napr. moje tvrdnje da nemaju ni 9000 rezervista.
Sve je samo stvar forme. Kako ćemo da upakujemo svoju tvrdnju. Ti tvoju nisi ničim potkrepio.
Zaista troluješ temu. Po svemu viđeno to činiš planski. Za razliku od tebe ja sam se izvinio kada sam počeo da zatrpavam temu. Zapravo da razvlačim o nekim stvarima koje su prežvakane.
A nisam počeo tu diskusiju već sam se samo nadovezao i bio uporan.

A ti kolega ako nisi trol onda nemoj da se tako ponašaš. Spusti malo loptu.



offline
  • su27 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2518

kakvih crnih 900.000 rezervista

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 759
  • Gde živiš: United Kingdom

Polemarchoi ::

Taman kao i sve zlatna sredina. Izmedju putinovih 1:8 i zapadnih/bojank-ovih 1:1 Smile stvarno stanje je 1:3 do 1:4.


Zapadni mediji uglavnom govore o mnogo vecim gubitcima s Ruske strane (oni to objasnjavaju cinjenicom da su Ruske snage uglavnom te koje napadaju).
Bojank nije iznosio nikakve konkretne brojke, vec izrazava sumnju u to da VSU ima nesrazmerno vise gubitaka.

Posetilac1 ::
Zvanično 34 000 (dezertera) za šest meseci u ovoj godini. A ne za sve ukupno od početka rata. A nezvanično je bar duplo više.


nezvanicne brojke dezertera su mnogo vece od nezvanicnog broja poginulih pripadnika VSU (medjutim problem ovde je sto ne samo sto se iz raznih izvora dobijaju drugacije brojke nego i sam kriterijum).U svakom slucaju ovo jeste problem, kao i cinjenica da je tokom 2.5 godina rata izgubljeno dosta "motivisanih" vojnika.
ruso :: Mislim da Zelenski pokusava da dogovori neko primirije iz vise razloga, koji nisu samo vezani za Ukrajinu, nego i za Ameriku u prvom redu a zatim i zbog EU koja ce tesko natjerati sve u zajednici drzava da se odreknu novca i energenata u korist pomoci Ukrajini koja ce sigurno biti potrebna u velikm obimu.
Pre neki dan su iz EU obecali Zelenskom 35 milijardi eura, ne verujem da ce u bliskoj buducnosti EU i SAD ostaviti Ukrajinu bez finansija, medjutim zasigurno je da Ukrajince ocekuje teska zima, a koliko ce to uticati na moral vojnika i gradjana tesko je proceniti, no ne verujem da ce doci do zavrsetka rata.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2234
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Kruglјakovka. Napredovanje naših snaga u pravcu sela. Napredovanje u dubinu od 1,5 km.


https://t.me/zovpobedy/13175

Citat:Situacija na Toreckom frontu: U poslednja tri dana ruska vojska je osigurala Dečiju gradsku polikliniku i ušla u centralni mikrodistrikt. Danas su trupe stigle do Ribošapke, zauzevši značajan deo ovog mikrodistrikta. Takođe, tokom ovog perioda, ruske snage su napredovale severno od Nju-Jorka duž reke Krivij Torec i ušle u Leonidivku.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....5&z=13 ]



https://t.me/Suriyak_maps/3812

Citat:Situacija na frontu kod Pokrovska:
Ruska vojska je preuzela kontrolu nad 95% Grodovke i stigla do Nikolajevke sa istoka. Pored toga, ruske snage su proširile tampon zonu oko Novogrodovke i zauzele rudnik Novogrodovska broj 2. Takođe, opkoljavanje Selidova se nastavlja, pri čemu su Rusi preuzeli kontrolu nad rudnikom Selidovskaja.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....9&z=11 ]



https://t.me/Suriyak_maps/3814

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2379

Kad god krene priča o gubicima krene i svađa. A mi jednostavno ne možemo znati prave brojke. Jer ni jedna od pomenutih metoda ne valja. Ili su zastarele ili se baziraju na labavim, često pogrešnim pretpostavkama.

- Oslanjanje na tablice je zastarelo. To najviše vidimo kod Rusa, u svodkama. Daju preterane brojke tako što pogledaju izveštaj o utrošku granata, u tablicama nađu koliko je npr. granata potrebno za kakav cilj i pišu "uničtoženo toliko i toliko". To je za javnost, na brzinu. Za svoje potrebe sigurno rade i detaljniju i tačniju procenu, sa uključenim rezultatima izviđanja i korekcijama. Ali to traje. A javnost je nestrpljiva (a i forumaši izgleda). Hoće izveštaj svaki dan. Isto važi i za drugu stranu. Filozofija "gađao sam, to znači da sam pogodio". Pa nije uvek tako.

- Na prethodno, mogla bi se dodati i potpuno izmenjena slika ukupnog efekta a koju menjaju dronovi i nova precizna municija. To nije ranije viđeno, bar ne u ovom obimu, i za tako nešto tablica nema.

- Video i foto potvrde. Ni to ne valja, zato što nije potpuno. Tu je jak "survivorship bias". Ispada da ako nismo videli snimak onda se nije ni desilo. Previše potvrda se traži previše brzo. Budući istoričari utrošiće decenije analizirajući nešto što mi mislimo da se može proceniti jednom prostom računicom. Nikad ranije nismo imali ovoliku količinu snimaka iz raznih izvora. A mogu nam stvoriti pogrešan utisak, razmazili smo se. A da ne pominjem koliko se oslanjamo na tuđa tumačenja. Pa ni mi ovde često nismo saglasni kome je pripadalo oruđe čiju olupinu vidimo na snimku.

- Statistika iz prethodnih ratova. Ni ta komparacija ne valja. S jedne strane suviše se stvari promenilo, s druge strane ovaj rat se vrlo čudno vodi. Suviše nepoznatih za precizniju procenu.

- U vezi s tim, ni ovaj "relativni" pristup, da se odnos gubitaka ceni prema brzini napredovanja, takođe ne pije vodu. Ako tako gledamo onda podrazumevamo da svaka strana želi napred što brže. A ne mora biti tako. Recimo, ja smatram da Rusi doziraju rat. Kako i zašto, možemo samo nagađati, dokaza njet. Ali mnogo toga govori u prilog ove teze (a i više puta sam obrazlagao, neću sad ponavljati). Šta to može značiti u proceni? Recimo, umesto da kažemo "rusi ne napreduju, sledi da je odnos najviše 1:1.5", mogli bismo reći "Rusi su postavili prag visoko, na 1:5". Pa ako negde mogu napredovati i ostvariti takav odnos, oni napreduju. A ako je iole nepovoljniji, ukopaće se i čekati kontru jer ne žure nigde. Ne znam da li jeste tako ili nije, ali nekog rezona ima, kako strateškog tako i ekonomskog. A vala i mnogi "čudni" događaji na terenu idu u prilog takvoj tezi.

Zadovoljimo se grubim procenama i budimo svesni da ipak može biti i ovako i onako. A svako neka i dalje ceni po sopstvenoj proceni jer će se teško ubediti u suprotno. Da ne trošimo opet desetine strana na nedokazivu stvar. Pliz.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19758

kljift ::Kad pomenuste T 64 na ukrajinskoj strani, nejasno mi je zasto isti nije izvadjen iz skladista na ruskoj strani.
Jeste vadjen jos 2014, tj. oni koji su se mogli osposobiti i poslati L/DNR. Jos deo je poslat 2022. nakon toga jednostavno nije bilo vise rezervnih delova za osposobljavanje 30+ godina zalivadjenih.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 657 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 4 sakrivenih i 627 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, darkangel, draggan, HogarStrashni, Ibar, kalens021, kunktator, kybonacci, Lazarus, Litostroton, m0nstrum_, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, miodrag, Ognjen D., radionica1, repac, sabros, trutcina, virked, wolverined4, zastavnik, šumar bk2