Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2237

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1779

Reon Kurahova je trenutno na tom delu fronta izmedju V. Novoselke i Torecka možda i najutvrdjenije područje. Kako po broju, tako i po veličini i snazi samih utvrdjenja. Možda i utvrdjenije od Ugljedara. Zato ga treba posmatrati iz šireg ugla, kako mu prići, po mogučnosti zaobići i uzeti sa što manje borbi na tom utvdjenom području.

Prilazi samom gradu su pokriveni sa istoka i juga. Selo Maksimilijanovka je samo deo tog utvrdjenog istočnog pojasa. Kako mi se čini, Rusi žele preko Ostroe i tog zatvora, prići sa severna boku sela. Za sad izmedju njih i sela je ona močvarna jaruga rečice/potoka ( ne mogu pronači ni kako se zove) i rudnik. Deo severno od Ostroe, odnosno selo Aleksandropolj, ne predstavlja neku poteškoću. I to bi trebalo relativno lako da se reši, pre samog pokušaja bočnog udara na Maksimilijanovku.

Na ulazu u sam grad Kurahovo iz smera Maksim. kod one uvale se nalazi veliko utvrdjenje. Relativno dobra pozicija za odbranu. Tako da tuda je teško ući u grad.

Ona polja izmedju Maksim. i auto puta su zasićena utvrdjenjima. Isto kao i deo južno i jugozapadno od autoputa N15. Tu bi uzimanje Maksimilijanovke malo poremetilo sistem odbrane, jer bi došli tom utvrdjenom pojasu oko autoputa u poljima sa severnog boka. Ali mislim da to nije dovoljno da se olako podigne taj pojas. Za razliku kad su Rusi probili Progres i sa boka podizali liniju na Vovči. Drugačiji je raspored utvrdjenja kao i sistem vatre istih. Za razliku od Vovče, koji su gradjeni da se odupiru prelazu reke, ovi su gradjeni dugačije. Tu sad na scenu nastupa pravac Konstjantinovka a pogotovo Ugljedar. Tu vidimo da Rusi atakuju na desnom boku Ugljedara, na osovini Vodjane-Bogojavljenka i levom boku, osovina Prečistovka-Novoukrainsk. Ugrožavanjem ovog mesta i Bogojavljanke, sektor Ugljedara se stavlja u operativno okruženje. Ima tu još posla da bi se Ukri digli iz Ugljedara. Ugrožavanje ova dva mesta nije dovoljno već se moraju uzeti da bi se Ukrajinci primorali napustiti reon Ugljedara.

Izbijanje i poravnjanje linije Novoukrainsk-Bogojavljanka je samo deo prilaska južnom pojasu odbrane Kurahova. Za sad neću spominjati pravac iz Novoukrainska ka Šahtjorsku, iako je veoma poželjno da se razvije i ta osovina napredovanja. Za sveukupnu sliku i obuhvat Kurahova.

Osovina Vodjane-Bogojavljanka bi trebala da se širi na sever, ka nizu naselja u smeru Konstjantinovka-Uspenovka. Vidimo da Rusi to sad rade i šire taj desni bok Vodjana. Da se osigura taj bok osovine i ostvare predispozicije da se iz Bogojavljane napadne Uspenovka. Padom Uspenovke ravna se linija tog desnog boka i formira na potezu Konstjantinovka-Uspenovka. Izbija se na utvrdjeni južni i jugozapadni deo odbrane Kurahova.

Ovaj pravac u koleraciji Novoukrainsk-Šahtjorsk, tera Ukro artiljeriju dalje na sever i zapad, a ujedno omogućava Rusima da približe svoju. Ovo ke neophodno ako se ide na obuhvat Kurahova. Rusi u tom slučaju mogu nastaviti dalje pravcem preko Jasne poljane i Suhog Jala ka Bagatiru. Takodje pojačati art. podršku severnom pravcu preko Cukurina i Gornjaka ka Andrejeci.

Ova dva pravca, odnosno ugrožavanje Bagatira sa juga i Andrejevke sa istoka bi Kurahovo stavilo u operativno okruženje. Taj severni pravac posle Gornjaka i Cukurina nema neke velike prepreke sve do linije Ševčenkovo-Solncovka-Novoaleksovka. Tu je sad posle Ukrainska prva prepreka savladana i sad je ključ Cukurino i njegov plato severno-severozapadno od njega. Vidimo da su Rusi izbili i presekli put Selidovo-Cukurino. Zauzeli onaj rudnik severno od njega i započeli aktivan rad na tom platou. U nekim ranijim pisanjima sam opisao zašto i zbog čega je bitan taj plato.

Rezime. Smatram da dešavanja na potezu V. Novoselovka-Ugljedar-Kurahovo-Gornjak-Selidovo treba posmatrati kao celinu. I da imaju veze jedno sa drugim, mnogo više nego ostala dešavanja na bilo kom drugom delu fronta. Da ono što se dešava kod Ugljedara ima više veze sa Selidovim, nego dešavanja u Torecku sa Časov Jarom. Iako su ova poslednja dva navedena mesta bliža jedno drugom nego ona prva dva navedena. Prva dva u koleraciji mogu izazvati tektonska pomeranja fronta.

Toliko od mene za sad.

P. S. Hvala Ds69 na pohvalama. Imponuje kad neko primeti i pohvali autora za pisanja, ali ima ovde na forumu još dosta članova koji zaslužuji ništa manje pohvale. Bez kojih ovaj forum ne bi bio ono što jeste.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1987

Posetilac1 ::Ako su tako namerno izvrnuli podatke onda nije moja krivica.


Него те неко натјерао да добровољно преносиш изврнуте податке?



offline
  • Pridružio: 18 Nov 2022
  • Poruke: 112

Nalazim od jutros tekstove od problemima testiranja Sarmata, ali ne nalazim temu o njemu, a ovde ce neko najbrze odgovoriti 😊

online
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25595

Uz sve do sada poznate vidove i oblike borbe u SVO pojačava se i propagandno psihološko i u tom kontekstu vidim ovaj prilog na TG grupi.

https://t.me/sharp33377/297574

Poziv ukraincima da targetiraju svoje kako se u tekstu nazivaju Mogilizatore/grobare da sami ne bi tamo dospeli kao kolaterala..

Za one koji nemaju TG evo izvorni tekst.

👆👇 ❗️❗️так что укрограждане, разговор короткий: хотите чтоб могилизаторам было не до вас - давайте координаты целей👇 Или вас могилизаторы отправляют в расход, или вы помогаете отправить в расход могилизаторов, вариантов у вас с гулькин нос. А остальным остаётся медленно подыхать, когда уже начали отлов ещё и 25-26-летних, и вдобавок - зиму вы уже не переживёте без света. У вас всё меньше времени на радикальное решение, хотите вы это быстро закончить, или медленно подыхать без денег, света, газа и воды. Вас закрыли в бутылке, сами видели польскую, румынскую, молдавскую границы. Делайте выводы. Чем быстрее поможете истребить ваших душегубов - тем раньше начнёте спокойно жить.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33841

Arča Baša evo tema Arrow https://www.mycity-military.com/Vojske-sveta-baze-.....al_97.html



I jedan za kolegu što kaže da nema snimaka Lanceta evo uničtožili ukrima Akaciju
https://t.me/intelslava/66901

online
  • Pridružio: 21 Jun 2010
  • Poruke: 589

@Nemkea71, izvor nije loš, ne znam ni zašto se kolega posetilac pravda. Izvor je jasno rekao da je slučajeva dezerterstva bilo 9000 - '22, 21000 '23, 37000 za 7 meseci '24, a da se sumnja da je stvarni broj duplo veći.
Ovo je forum, niko od nas ne živi u Ukrajini i samim tim ne možemo znati punu istinu, kad se ne bi citirali razni izvori, ostalo bi samo da postavljamo naše analize zasnovane na nekoj našoj metodologiji koja možda nema veze s vezom i da se svadjamo oko toga čija je metodologija tačnija.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 163

nemkea71 ::

"Posetilac1"Ako su tako namerno izvrnuli podatke onda nije moja krivica."


Него те неко натјерао да добровољно преносиш изврнуте податке?



Neću komentarisati tvoje trolovanje. Neka moderacija vidi čime se baviš.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 163

milos.cbr ::@Nemkea71, izvor nije loš, ne znam ni zašto se kolega posetilac pravda. Izvor je jasno rekao da je slučajeva dezerterstva bilo 9000 - '22, 21000 '23, 37000 za 7 meseci '24, a da se sumnja da je stvarni broj duplo veći.
Ovo je forum, niko od nas ne živi u Ukrajini i samim tim ne možemo znati punu istinu, kad se ne bi citirali razni izvori, ostalo bi samo da postavljamo naše analize zasnovane na nekoj našoj metodologiji koja možda nema veze s vezom i da se svadjamo oko toga čija je metodologija tačnija.


Ne pravdam se dotičnom. Već sam odgovorio kolegi bojanu. Jasno je čime se bavi kolega nemkea71.
Nije on to radio od početka. Tek od skora je počeo da troluje.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 972

ArchaBasha ::Nalazim od jutros tekstove od problemima testiranja Sarmata, ali ne nalazim temu o njemu, a ovde ce neko najbrze odgovoriti 😊

Ako mislimo na iste X tekstove, u pitanju je uglavnom dežurna OSINT ekipa koja iskopa fotografiju nekog kratera i sprženog tla na poligonu za testiranje, pa odatle zaključi da je eksplodirao Sarmat, zatim dalje zaključi da je laž da je isti postao operativan, a odatle suptilno propagiraju da ako Sarmat nije operativan jer je eksplodirao na poligonu, onda to bez dvojbe znači da čitava ruska nuklearna trijada ne vredi pet para i da rat treba voditi kao da ista jednostavno ne postoji.

online
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2535

Napisano: 22 Sep 2024 11:28

nemkea71 ::

Него те неко натјерао да добровољно преносиш изврнуте податке?


Hoće li neko da sankcioniše ovog trola? Čovek je preneo podatke koje je zvanično saopštio zvaničnik ministarstva odbrane Ukrajine.

Dopuna: 22 Sep 2024 11:30

nemkea71 ::Украјина је непосредно прије рата (без Крима) имала мало више од 4.200.000 војнообавезника. Одбијемо Лугањску област (70.000), више од половине Доњецке области (~170.000), дио Херсонске области (~50.000) и дио Запорожске области (~90.000) и добијемо цифру од око 3.850.000 војнообавезних људи.

Gde nalaziš ove podatke? Koliko je od ovih 3 850 000 mobilisano? Koliko je pobeglo u inostranstvo? Zašto ako ih imaju toliko potežu poteze kao što je smanjenje starosne granice za mobilizaciju?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 929 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 4 sakrivenih i 886 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Rade, A.R.Chafee.Jr., bigfoot, bojank, Boskovic, Botovac, bufanje, Denaya, djo97, Dukelander, dule10savic, flash12, Frunze, HrcAk47, ikan, ivan1973, kunktator, mercedesamg, Mihajlo, milos.cbr, naki011, nemkea71, Nobunaga, nuke92, pristinski korpus, Reddot, repac, robertino, skvara, solic, Srle993, Stanlio, Tvrtko I, voja64, VP6919, W123, wizzardone, Yellow Pinky