Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2248

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19768

Leklerk ::
Видимо да математика ти и није јача страна...

Omasio si i fudbal i travu i zemlju.

Citat:
АКО је животни век цеви 5000 граната ,и АКО је годишња производња 100-ак цеви(крајње сумњив податак) годишње, и ако је до сада испуцано колико милиона граната ИЗ КОЛИКО ДЕСЕТИНА ХИЉАДА ОРУДЈА долазимо до потуно других закључака...


Prva stvar, ne pise sve velikim slovima, to se smatra vikanjem na forumu.
Da pojasnim za one koji vole da vicu a ne shvataju:

Procena je da su Rusi trosili u proseku oko 5 miliona granata godisnje
5miliona granata /5000 granata zivotnog veka cevi = 1000 cevi je otislo u otpad godisnje, samo zbog habanja.
Zamenska proizvodnja je ~100* = znaci da godisnje ne bude nadoknadjeno 900 cevi. Za tri godine rata = 2700 cevi nije nadoknadjeno. Plus sva artiljerija koja je unistena, a nje je bilo poprilicno.

*Neka su i duplirali proizvodnju na 200ak, to je i dalje 2400 otpisanih cevi.

Da li sada malo bolje shvatas ili ces opet da vices jer nisi shvatio naopisano? Smile

Citat:тако да ништа не брини има цеви и на претек..
Ima, samo je pitanje koliko dugo ce da ima. Ni zalihe SSSR nisu vecne pogotovo sto su skladistene kako su skladistene.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1602

Прилично редак случај уништења украјинске пешадије од стране Ланцета.

Дрон Ланцет је погодио групу за евакуацију.



Видео https://vk.com/video-123538639_456311510



offline
  • Pridružio: 21 Jun 2023
  • Poruke: 136

Posetilac1 ::Ako otvoriš YouTube kanal koji postane dosta posećen a ne slaže se sa aktuelnim narativom lagano ti ugase kanal. Nije u skladu sa standardima zajednice...
1. Teško da će stručan kanal po pitanju vojne tematike postati nešto značajno popularan, pogotovo ako nije na Engleskom.

2. Na primer ovaj kanal često priča u korist Rusije već duže vreme, pa nije banovan niti mu je kanal ugašen.
Jest da kanal ima 50K pratilaca, pa i nije nešto preterano popularan, ali opet, nije ugašen.

3. A i na kraju krajeva i ako kanal bude ugašen, nije smak sveta.

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2014
  • Poruke: 343

Matematika je dobra ako je 5 miliona granata ispaljeno iz 1000 orudja, ali ako se ispaljuje taj broj godisnje iz recimo 3000 orudja prve ce doci na zamenu tek posle tri godine.

online
  • Milos
  • Pridružio: 13 Jun 2022
  • Poruke: 50
  • Gde živiš: Stockholm

@ bojane, ali ja ne kapiram. Mozda imaju 2000 orudja iz kojih ispucaju 5miliona i onda bude 2500 godisnje. Ili ja pogresno razmisljam ?
Je l se zna koliko artiljerije ima u zoni SVO ?

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2606

Valjda se habaju i ukrajinske i NATO cijevi. Nisu imuni na istu matematiku.
Sigurno postoji "algoritam" kako se puca I mijenjaju orudja po brigadama i korpusima. Ne koriste se ravnomjerno nego se neka svjesno koriste do kraja resursa pa se zanavljaju jerbo da ih habaju ravnomjerno dolazi se u momenat kad ostanes bez svega a nemas dovoljno novih. Mora da se radi pametno a i nije to nista novo, svaka vojska ima to.

Vidim Blinken kaze da Putin koristi zimu I energente kao oruzje protiv Ukrajine. Ne znam jesu glupi ili pokvareni ili oboje. Niko ne brani Ukrajini da koristi zimu i energente protiv rusije.

A tek nagrada Zelenom za "unapredjenje covjecanstva"? Jel realno koliko je sve otislo u pm

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 137

Bojank

Zanima me o kakvom otpisu cijevi pises posto moje prakticno iskustvo na topu M46 130mm koji je intezivno koristen tokom ratova 90 tih nije dovelo do otpisa ali jeste do smanjenja dometa.
Konkretno to orudje je vec ucestovao u ratu od 91 a onda sve do kraja 1995 tih 5k ispaljenja je sigurno dostigao krajem 1992, a dalje ko zna, nije se brojalo.

P.S.
da li je pucano iz orudja od 1970 tih kada je nabavljen iz CCCP ne znam

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1682

Trinitron1 ::Прилично редак случај уништења украјинске пешадије од стране Ланцета.

Дрон Ланцет је погодио групу за евакуацију.



Видео https://vk.com/video-123538639_456311510


Znaci sada toliko imaju tih sokocala da im se isplati gadjati i nekoliko pjesaka.

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2014
  • Poruke: 343

Kazes nista samo smanjenje dometa. Zbog toga cevi i imaju propisan vek trajanja jer tada postaju neprihvatljivo neprecizne zbog ishabanosti. U prevodu mozes ispaliti milion granata iz cevi ali s vremenom sve ce manje pogadjati.
Zato se u vojsci i vodi evidencija ispaljenih metaka cak i kod pusaka, a pogotovo kod vecih kalibara.
Mislim da samo minobacaci nemaju resurs cevi.

online
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 257
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

Dok čekamo rešenja kod Ugledara, Pokrovska, Kupjanska, da li je neko analizirao kad bi ovaj sukob mogao da se završi?
Na početku smo većinom smatrali da će biti kratak sukob. Sumljivo smo slušali procene kolega o 2024-oj, 2025-oj...ali sukob se razvukao...
Gledajući ceo ovaj sukob, brzine napredovanja Rusa, ukrajinske ostvarene i neostvarene operacije, gubitke obe strane, probleme oko mobilizacije, linije, umor vojske, ali i javnosti, probleme ekonomije i sve zajedno, moja procena je da bi ovaj sukob mogao da se završi oko leta sledeće godine.
Rusi će nastaviti ove male, ali konstantne napretke duž celog fronta, ali i dalje ne vidimo operaciju koja bi odlučila, slom fronta, proboje i uništenja većih jedinica. Sve je to malo i polako. Donosi pobede, ali predugo traje, za neko rešenje rata. Svakog dana gubici se uvećavaju na obe strane, iako niti jedna strana ne odustaje. Ukrajina je pri kraju i svojih i savezničkih mogućnosti. Dobili su do sada skoro sve, a nisu završili sa pobedom. Verujem da ni zapad nije rupa bez dna, koja će beskonačno davati. Mislim da su i Ukrajinci svesni toga i da je linije fronta granica i da je sve sa druge strane izgubljeno.
Od septembra, vremenske prilike, rasputica, prekidaće operacije i davaće priliku za manji predah i konsolidaciju obe strane, ali ništa što će drastično promeniti stanje. Očekujem sa ukrajinske strane još jednu veliku operaciju. Predviđam, prikupiće snage i tehniku do proleća i pretpostavljam pokušati da napadnu i "nešto reše" i tako dovedu Ruse u situaciju da pregovaraju.
Rusi će sigurno planirati i raditi i tokom zime, a posle jesenje rasputice, nastavak operacija i izlazak na neke povoljne linije sa kojih bi imali osnovu ili za brži napredak ili barem da budu zadovoljni postignutim. Sigurno će biti uporni da izguraju Ukrajince iz Kurske oblasti i tu neće biti kompromisa. Procenjivaće i oni mogućnosti Ukrajinaca i šta bi mogli da pokrenu, gde da napadnu i kako ih nadigrati i slomiti.
Bez obzira na sve naše procene, verujem da i Ruska strana želi ovo da završi pobedom ili povoljnim rezultatom. Shodno tome, napraviće i oni veliki napor, prikupiti snage i tehniku, sve u nameri da to i uspe do leta sledeće godine.
Pitanje je u proleće, koja će strana prva krenuti, ali verujem da se obe strane spremaju za tu veliku bitku ili operaciju. Kao u boksu kad krene poslednja runda, pa nema više visokog garda i taktiziranja, već udaraš i levom i desnom do zvona. Mislim da je sledeće leto momenat kad će obe strane stati i politika ponovo preuzeti primat i krenuće pregovori.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 861 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 4 sakrivenih i 816 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, amonsrb, bladesu, Bluper, bojcistv, brundo65, cenejac111, Dannyboy, Darko8, dekir, Georgius, Hans Gajger, hatman, Istman, ivan979, Jeremiah, kalens021, Koridor, kybonacci, laki_bb, LUDI, mercedesamg, Mercury, mgolub, milenko crazy north, Milometer, nebojsag, Nemanja.M, nemkea71, novator, nuke92, ObelixSRB, Panter, predragc, sabros, sevenino, sombrero, vaso1, Vlada1389, vrag81, zastavnik