Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2255

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 138

t.me/intelslava/67020

Dodali mlazni motor na FAB UMPK ?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3361
  • Gde živiš: Makedonija

UGledar

i kakve su Posledice od pada @DENAJA ??

https://x.com/i/status/1838501008810410175
tamir [eik izvor


PODOLJAK i crne
prognoze


https://t.me/sheyhtamir1974/101225

"Citat:Шеф фсё пропало"

Да что ж такое то)))


+++




offline
  • Pridružio: 16 Mar 2018
  • Poruke: 177

ILGromovnik ::Evo izveštaja MORF u slučaju dvojice poginulih pripadnika 87-og odvojenog motorizovanog puka

"Ovlašćenja nisu prekoračena", kriminalne aktivnosti nisu dokazane, ali je kompletan komandni kadar zamenjen i degradiran na niže funkcije, uz druge mere koje su u toku, zaključak donesite sami iz teksta...


Zar je neko očekivao drugačiji ishod?

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2271
  • Gde živiš: Beograd

Potvrda i od Suriyaka:

Citat:Ekskluzivno: Ruska vojska je preuzela kontrolu nad važnim rovom na putu između Pavlovke i Bogojavlenke ( https://maps.app.goo.gl/yUh2NCWJzduWhNQ26 ). Povlačenje ukrajinske vojske se ubrzava.




https://t.me/Suriyak_maps/3836

__________________________

Citat:Jaruga „Žuravka“ je prešla pod našu kontrolu. Smer Svatovo-Kremenaja.




https://t.me/divgen/55035

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 770
  • Gde živiš: United Kingdom

zoran MKD ::У Јагледару ситуација закухтава /

Pad Ugledara je pitanje dana, na citavom tom delu skroz do Ukrajinska- VSU je skroz na klimavim nogama, ili ce brzo morati da ubacuju nove snage ili ce biti naterani na povlacenje i gubitak teritorije nece biti mali.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2271
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Dronovi bacaju letke u Ugledaru sa pozivom na predaju. Jedini put za povlačenje vodi preko otvorenog seoskog puta, koji je pod našom vatrenom kontrolom. U međuvremenu, u ukrajinskom delu interneta počinje kuknjava zbog opkoljavanja ostataka 72. brigade.

DivGen, vidi se i ucrtani položaj koji je pao:



https://t.me/divgen/55039
https://t.me/zovpobedy/13208

_____________________________

Citat:Želanoje Prvo. Napredovanje naših snaga istočno od sela. Napredovanje u dubinu od 1,5 km.

https://t.me/zovpobedy/13207

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1784

yagosh ::
+ Proizvodnja art. cevi

Ako сам добро схватио, 9 месеци траје цео процес са све сазревањем челика или како год се то звало, не разумем се. То им не смета да сваки дан излију и откују по ко зна колико цеви. Хоћу рећи, не праве једну дневно, него ко зна колико, само могу да се користе тек после 9 месеци. Или грешим?


U suštini ne grešiš. Proces proizvodnje počinje topljenjem gvozdene rude u elektrolučnim pećima. Ne može svaka železara ili čeličana praviti čelik koji se koristi za izradu tih cevi. Tu sad ima mnogo faktora a jedan od mnogih jesu legirajući elemenati koji se dodaju gvoždju u tačno odredjenom uskom opsegu. Zbog toga se izmedju ostalog koriste elektrolučne peći.

Kako je korišćenje elektrolučnih peći skupa rabota, one se ne pale-gase nonstop, već se rade velike serije proizvoda u odredjenom kvalitetu. Tako da se izliju jedna-dve-tri stotine tona i taj čelik odlije u ignote ili cevi. On tako može stajati godinama i u tom periodu se desi starenje čelika. Tako da je livenje čelika tu najmanji problem. Za par dana može se izliti količina čelika dovoljna za godišnju proizvodnju.

Cevi manjih kalibara kao i orudja čija cev ne trpe ogromne pritiske se može raditi iz toplo livene bešavne cevi.

Izliven ignot se ponovo greje na odredjenu temperaturu i počinje kovanje. Ovo je jeftiniji način nego da se u elektrolučnoj peći topi gvoždje i pravi čelik za par cevi koje se mogu iskovati na presi. Cev koja trpi velike pritiske se radi postupkom kao na snimku. Na snimku je preskočen dobar broj operacija. Tokom mašinske obrade (izmedju dve ili više operacija) cev se tretira ponovnoj toplinskoj obradi. Svaka toplinska obrada iziskuje vreme, gde se čelik normalizuje u nekom odredjenom vremenu. Na kraju bi se trebala odraditi cementacija unutrašnjeg dela cevi. Kovanje i mašinska obrada je ono što usložnjava i odredjuje koliko cevi se može napraviti. Odnosno broj mašina koje vrše odredjenu operaciju. Npr, bušenje može biti usko grlo u proizvodnji.

Postoji i treći način izrade cevi gde se manja cev (cev kalibra) umeće u širu cev. Tu se šira cev zagreva u koju se umeće ohladjena uža cev. Normalizovanjem tempetature, stvara se hermetički spoj dve cevi. Ovaj vid izrade cevi omogučava duži vek kao i manji gubitak preciznosti tokom eksploatacije Na ovo, uticaj imaju različiti kvaliteti čelika od kojih su cevi. Ali izrada traje duže kao i povećani troškovi proizvodnje.

P. S. Ako se ne varam Vladimir I. je hvalio kvalitet Kineskih cevi na jednom njihovom tenku. Na kom je radio.

P. S. S. Broj izradjenih cevi pre rata, ne može biti reper za sad. Tad se u Rusiji mnogo više proizvodilo cevi za naftovode i gasovode, koji su imali uticaj na kapacitet proizvodnje cevi za tenkove, artiljeriju i ostale sisteme. Takodje mnogo više vojnih orudja, pa i samih cevi je išlo u izvoz, koji su takodje "jeli" kapacitete proizvodnje cevi za proizvodnju Msta.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3263

Krvava Devetka ::
Pad Ugledara je pitanje dana, na citavom tom delu skroz do Ukrajinska- VSU je skroz na klimavim nogama, ili ce brzo morati da ubacuju nove snage ili ce biti naterani na povlacenje i gubitak teritorije nece biti mali.


Pitanje minuta, mislim da je Ugledar vec u sivoj zoni ili Ruski, samo treba da nam stigne info Smile

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6512

Kako izgleda vožnja pod vatrom😱
https://youtube.com/shorts/fAMQtorG3h4?si=1wWG061Dz-CmuDRx

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5306

kybonacci ::Boris BM ::Pre par meseci je bila emisija, mislim da je u pitanju emisija Vojni prijem, u kojoj su bili u poseti jednoj fabrici u kojoj se proizvode artiljerijske cevi, da ne dužim prvobitna namena fabrike i mašina je proizvodnja cevi za transport gasa i nafte ,a sada se proizvode artiljerijske cevi. Koliko se sećam za izradu cevi je potrebno 8 meseci. Објављивао сам већ овај снимак на некој од стручних тема

U konkretnom snimku se radi o Zavodu Motovilihinka u Permu , to je zavod u kom se osim topov proizvode i uragani i smerchevi. Ako se pođe od rude i visokih peći u Magnitogorskoj čelićeni onda treba sigurno i godina dana da se dođe do cijevi, ako se pođe od starih cijevi i elektro topionce onda je to par mjeseci kraće. Ako se pođe od gotovih ignota legiranog čelika koji negdje čekaju u ratnoj rezervi da budu prerađeni u cijev za top ili cijev za bušenje nafte onda je to puno kraće. U konkretnom snimku vidimo "moderno" radijalno kovanje cijevi na strojevima firme GFM gmbh , koja je dio koncera Styer , to je neka druga ili treća faza u tom procesu, Moguče da komadi nakon ovog idu na strojnu obradu , a moguće da idu na još jedno kovanje kako bi se što manje skidalo materijala sa tokarenjem. Nije to nikakvo "božje slovo" takvih strojeva raznih dimenzija mogu imati desetke komada samo u Motovilihinki , a gdi su i oni drugi zavodi koji na "prostiji" naćin kuju osovin e za generatore ili brodove.

Uvijek se u tim poslovima gleda kritični put u PERT mreži i na tome se onda jaši kroz investicije ili stvaranje rezervi. Ako je prije 50 godina kritični put bilo izrada žljebova , to pojavom glatkih cijevi više nije. Ako je prije 30 godina kritični put bilo tvrdo kromiranje cijevi za tenkove onda se to jednim dekretom rješava , nema više tvrdog kroma, i cijev ne bude trajala 600 nego samo 300 granata.

Dakle velika je razlika između ratne i mirnodopske produkcije, Čak je u ratnim uvjetima dozvoljeno centrifugalno livenje cijevi za haubice od visoko legiranih čelika, kod toga je rupa pa skoro gotova. Da podsjetim mlađe članove da je 1952 godine u sklopu američke vojne pomioći oprema za lijevanje cijevi za haubice bila postavljena u željezaru Ilijaš, a kako su se Tito i Hruščov slizali do puštanja tvornice u pogon ( 1954 godine ) ona je preorijentirana u livnicu gusnatih cijevi za kanalizaciju. Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 853 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 8 sakrivenih i 811 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Areal84, Bobrock1, bojankrstc, ceman, darkangel, Darko_X, Denaya, djboj, DRDR, Georgius, hooraay, Još malo pa deda, kybonacci, mačković, MB120mm, milenko crazy north, nebkv, nnovakis, Oscar, Panter, Parker, raptorsi, Recce, robertino, S1Mk3, SlaKoj, Smiljke, stegonosa, USSVoyager, vathra, W123, šumar bk2