Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2256

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3502

https://x.com/MikaelValterss1/status/1838536304411161043

GP":ANALIZA: MNOGI UKRAJINSKI KOTLOVI U JESEN I ZIMU, 24. RUJNA 2024.
RuAF nastavlja s napredovanjem i na frontama Pokrovsk-Kurakhove i Ugledar (Vuhledar), stvarajući kotlove za UkrAF. To tjera Ukrajince da biraju između neizbježnog povlačenja ili opasnosti od opkoljavanja. Sadašnji Nevelski i Ugledarski kotlovi tek su prvi ove jeseni.

RuAF je jučer osigurao preostale dijelove Zelanne Pershe i preuzeo kontrolu nad Zelanne Druhe (ZD), čime je presjekao posljednji preostali put za bijeg iz sve manjeg Neveljskog kotla (1). Sada ukrajinske jedinice koje se povlače moraju putovati preko polja izvan kotla.

RuAF će nastaviti svoje napredovanje prema jugu od Zelanne Druhe prema Zoryane i sjeverno od Ostre (O) prema Oleksandropil'u kako bi eliminirali preostale rute za bijeg iz Nevelskog kotla.

U isto vrijeme ruske snage napreduju prema Tsukuryneu i susjednoj željeznici. Prema nekoliko različitih ruskih izvora, borbe su u tijeku u predgrađu Tsukuryne.

Pad Tsukuryne otvorio bi se za nastavak ruskog napredovanja prema JZ i rezervoaru Kurakhove, kao i prema zapadu kako bi se zaobišlo Selidove (2) s juga. Rusko osvajanje terakona jugozapadno od Novogrodivka (NG) će u isto vrijeme otvoriti ruskom napredovanju da zaobiđe Selidove sa sjevera.

Ove će operacije stvoriti dva nova kotla, jedan oko Gornika (G) zapadno od rijeke Vovcha (3) i jedan oko Selidove. Još jednom će UkrAF biti suočen s izborom između povlačenja ili suočavanja s okruženjem.

Ako se malo odmaknemo, imamo trenutni omotač Ugledara na JI (4). Nakon pada Ugledara ruske snage će vjerojatno nastaviti prema sjeveru kako bi se povezale sa sjevernim krilom ruskih snaga na zapadnom kraju akumulacije Kurakhove. To će stvoriti još veći kotao između Kurahova i Ugledara (5).

Vremenski okvir za ovaj razvoj bio bi sljedeći; Neveljski (1) i Ugledarski (4) džep vjerojatno će biti eliminirani za tjedan dana. Džepovi Selidove (2) i Gornik (3) u roku od mjesec dana. To bi moglo vrijediti i za džep Kurakhove (5), ali bi se moglo protegnuti i na dva mjeseca.

Tijekom kasnijeg dijela jeseni RuAF će vjerojatno nastaviti s napadima prema Velikoj Novosilki (VN), i sa sjevera i s juga. Stvaranje drugog kotla (6). Konačno, operacije protiv Pokrovsk-Myrnograda nastavit će se okruženjem (7), prvo na jugu, ali kasnije čak i na zapadu i sjeveroistoku.

Ove dvije posljednje faze vjerojatno će se nastaviti u 2025., ali će vjerojatno biti završene tijekom zime. Ako UkrAF odluči ne povući se, borbe bi se mogle odužiti i biti mnogo krvavije, ali ako se ukrajinski zamor od bitke nastavi širiti, preostale okružene trupe mogle bi odustati puno brže nego ranije tijekom rata.

Čini se vrlo jasnim da je ruska operativna taktika izbjegavati frontalne napade što je više moguće i zauzeti zemlju djelomično okružujući Ukrajince i prisiljavajući ih na povlačenje. RuAF također koristi uobičajenu slabost u ukrajinskim utvrdama, naime tankost ukrajinskih obrambenih linija. To omogućuje probijanje ukrajinske obrane na posebno slabim točkama i napad na preostalu liniju obrane s leđa.

Niža kvaliteta i motivacija mnogih novijih ukrajinskih jedinica također olakšava napredovanje RuAF-u većom brzinom nego ranije. Ovo bi moglo postati još očitije ako UkrAF bude išao iz zastoja za zastojem tijekom jeseni i zime."

Ugledar če brzo biti osloboden. Ukri če se provuči ako več nisu kroz one dva, tri drevorede, koji idu prema sjeveru. Ostalo če isto ukri se povuči u zadnji tren. Nema predavanja večih ukro jedinica, kad bi to počelo, kraj bi bio dosta bliži.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33857

Tuu širem rejonu Ugljedara ima dosta čistine polja i šumskih zasada malo manje naselja bar gore do Kostjatinovke. Veća je gustina od Kostjatinovke duž Suhi Jali reke na tom delu bi trebala biti bitna Uspenovka koja je na tom delu jedno manje čvorište. Do iste je najbliži put preko Bogojavljenke i Trudova po gugl mapi Ugljedar-Bogojavljenka putem ima nekih 14km i Ugljedar-Uspenovka putem 23km.



offline
  • krasta 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 02 Dec 2015
  • Poruke: 20

S2M ::Kako izgleda vožnja pod vatrom😱
youtube.com/shorts/fAMQtorG3h4?si=1wWG061Dz-CmuDRx


Mislim da su ovde dodati zvučni efekti na video Wink

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1785

Juče sam napisao analizu onog napada na zasad uz prugu pored Cukurina. Nestade struje na blic i propade mi sav trud. Posle me mrzilo da pišem opet.

E sad zašto to spominjem. Zbog onog terikona pored kojeg su vozila prošla. Po svim mapama do tog dana, terikon nije prikazivan da je pod Ruskom kontrolom, već pod Ukrajinskom a neki su ga pripisivali sivoj zoni. Ulaz u terikon je sa juga i Ukri su ga morali napustiti čim su se Rusi približili zgradana rudnika južno od njega. Inače da nisu, ostali bi zaglavljeni na njemu. A na snimku se jasno vidi, da Rusi nikad ali nikad ne bi mogli proći pored njega da su tu Ukrajinci.

Ali nisu ni u oporniku na severnom ulazu u Cukurino, jer da jesu, Rusi opet ne bi mogli tuda proći. Jer je na svega 200-250m od puta kojim su stigli Rusi. Tako ako su Rusi zauzeli te položaje uz prugu, pristup Cukurinu im je otvoren.

Mislim da se nešto slično dešava i kod Ugljedara. Rusi su prisutni na nekom delu, koji nam crtači mapa (Suriyak, DivGen i ostali) ne prikazuju. Jer ni sami nemaju informacije o tome. Mislim da je to na osovini Vodjane-Bogojavljenka, jer ta osovina ima dosta veći uticaj na Ugljedar, nego osovina Prečistovka-Novoukrainsk.

Ovu sumnju mi potkrepljuje snimak rušenja ulaza u rudnik br. 3. Iako crtači i izvori pišu da su Ukri prisutni u severnom delu rudnika, ona dva vojnika ne bi mogla onako nonšalantno da pridju, postave eksploziv i potom sa bezbedne daljine snime rušenje. Njihov prilaz je opušten, bez opreza i bojazni koji bi trebao da se ispolji ako je protivnik u blizini. Mislim da su Rusi ugrozili put Bogojavljenka-Ugljedar koji je prouzrokovao ovaj kolap kod Ukrajinaca.

Za dalje posle Ugljedara, važi sve ono što smo pisali. Sad samo još lakše, jer te dve osovine neće imati zasebne bokove, već će biti spojene i delovati kao jedna celina sa dva kraka. A možda bude i samo kedan na Bogojavljenku ili Novoukrainsk. Uostalom videćemo. Ja lično bi preferirao oba.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2275
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Невское в ЛНР освобождено от украинской оккупации.


https://t.me/divgen/55048

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1770

Dake Ima dva nacina na koji ovaj rat moze da se nastavi narednih meseci
.
1. Drasticna promena taktike od NATO i Ukrajinske strane da se proba nesto novo rizicno sto bi mozda zaustavilo Ruse u najbrzem mogucem roku, i stvorio sansu za kontra napad tipa leto 2023 ali uspesan uz nove igracke i.. Mislim da je to svima jasno i da se to zove "zelenkov pobednicki plan" koji ameri nece da predloze iz mnogo razloga, a Ukrajinci moraju da ga predloze i reklamiraju jer su im i neki Americki senatori trazili plan strategije da bi nastavili dotok milijardi $. Plus druge opcije nemaju! Ovako dalje ide u suprotnom pravcu od oslobodjenja.

2. Nastavakistim dosadasnjim kursem bez drasticne promene od strane NATO, i pustiti Ukrajince da nastave da krvare uz konstantno sporo povlacenje koje vremenom vodi u sve brze povlacenje..
3. dodaj #3

Sve mi je teze da zamislim ovako da se nastavi u 2025. Varijanta 1

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2275
  • Gde živiš: Beograd

Pogled na Ugledar iz vazduha, ključa na sve strane:



video: https://x.com/WarHunter2222/status/1838585310944337932

Citat:Sa Ugledarskog pravca dolazi veliki talas zarobljenika. Uskoro će na mreži biti mnogo video snimaka sa kuvarima i stolarima iz 72. mehanizovane brigade.
https://t.me/divgen/55045

_________________________________

Citat:Napredovanje ruske vojske ka Torskom


https://t.me/divgen/55049

_______________________________

online
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 934

Jedino sto im preostaje je eskalacija.
Gađanje Rusije i razne pr akcije...
A Rusi nipošto ne bi trebali da se upecaju ninakakve mirovne pregovore... to bila samo zamka i prevara.
Kao što smo i mi svedoci od 1991 do danas svaki dogovor, ugovor bilo usmeni ili pismeni sa Zapadom i njegovim satelitima se završio prevarom.... A Rusi nakon Minska bi toga morali da budu svesni.
Jedino mogu da pregovaraju sa vojskom u Kijevu, ili makar na Djepru, svaki pregovori pre nego što vojno postignu to bi bili prevara i kupovina vremena od strane Zapada i Ukrajinaca

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3502

https://x.com/Kalibrated_Maps/status/1838572038895673601

GP":Ukrajinske snage napustile su položaje južno i zapadno od Vuhledara. U gradu je možda još prisutna ukrajinska prisutnost i treba ga u potpunosti očistiti."

U toku je skračivanje linija ukra u rajonu Ugljedara.

online
  • Pridružio: 10 Nov 2020
  • Poruke: 74

DejanCG ::Kinesko oklopno vozilo ZFB-05 u zoni SVO.


Znaci mozemo da stikliramo i Kinu kao stranu u sukobu?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1055 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 9 sakrivenih i 1003 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., arsa, bobomicek, bojan_t, cavatina, Dannyboy, darionis, Denaya, Draganeli, dragon986, Excalibur13, FOX, ikan, Istman, Jeremiah, JimmyNapoli, Koridor, Kubovac, kuntalo, marsovac 2, mercedesamg, Mercury, milan.vukovic, milenko crazy north, mkukoleca, mrav pesadinac, novator, Oscar, panzerwaffe, pein, Prometeus, Qaxentius, rajkoplje, royst33, sasakrajina, Shinobi, Simon simonović, Sirius, theNedjeljko, trutcina, vobo, Zerajic