Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2267

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Beograd

U poslednje vreme su sve učestaliji vazdušni udari po Seversku:


video: https://t.me/divgen/55154

_______________________

Citat:Piloti 11. gardijske brigade ne zaboravljaju na pozadinu neprijatelja na Ugledarskom pravcu.
Tri FAB-a su pogodila neprijateljske položaje u Trudovom


Geolokacija: https://maps.app.goo.gl/8t8gm1n8qYEj4hTg8

video: https://t.me/divgen/55155



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2384

Kasnim sa odgovorom, velika gužva, ne stižem ni da ispratim sve postove.
Denaya ::P.S. Čini mi se da je Kunktator u to vreme spominjao i Novomihajlovku i Konstjantinovku u paketu akcije obuhvata Ugljedara.Dakle, i jesam i nisam. Još kad je počinjala ta ugljedarska priča, pretpostavili smo (pravilno, kako se pokazalo) da je potreban nekakav obuhvat. Zašto su Rusi onomad pokušali na iznenađenje i na juriš, to znaju samo oni. Ali gledajući te prve akcije, zaista nisam mislio da će prvo ići na onaj red naselja od Novomihajlovke ka Uspenovki (put su na kraju presekli u Konstantinovci). Pretpostavljao sam da će Rusi sinhronizovano uzeti Ugljedar na jugu i Marinku na severu pa sva ta naselja staviti u poluokruženje. Moguće objašnjenje zašto je ovako ispalo, daću na kraju posta. Prvo jedan pregled, post-festum ovaj put.

Svojevremo sam napomenuo da Ugljedar izgleda kao srednjovekovna tvrđava, pozicija mu je kao u tvrđave pa se i osvaja kao tvrđava, opsadom ili udarom na slabe tačke. Smatrao sam da su slabe tačke garaže na severu mesta i ulaz iz pravca dača, na istoku. Tako bi i išli pravci napada (sredina slike), N označava severni pravac, kroz garaže i taj je uvek i bio najmanje verovatan (isprekidana linija). E je istočni pravac, kojim je pokušan prvi napad a evo i sada su tuda ušli u grad. S je južni krak, od Pavlovke, koji je mogao biti samo vezujući ili pomoćni, zbog konfiguracije terena i zgrada (osim ... ali da ne širim ovo).

Kroz dače je bilo rizično. Naročito dok su Ukrajinci držali "high ground" u okolini. Zato je bilo neophodno da se prvo uzme ostatak onog kamenoloma, rudnika, šta li je već, severno od Vladimirovke, ( 1, na slici). Potom je bilo potrebno osigurati prolaz kod dače, kontrolom male uzvisine koja se proteže od kamenoloma na zapad (2). Ali ni to nije dovoljno jer se ne bi mogla zaista posesti ako se ne eliminiše rudnik. Za rudnik, neophodno je bilo preseći put i uzeti raskrsnicu (3). Što je opet teško održivo ako se ne zauzme ili bar blokira Vodjano. Tek tada se može na rudnik (4). I to je bio neophodan uslov da upad (E) bude održiv. Koliko je tu i u tom momentu bila važna Konstantinovka, teško je reći. Zavisi i od opredeljenih snaga.

S druge strane, zapadno od grada, valjalo je prvo uzeti uzvišenje iznad puta i rezervoara, a na kom se nalazi šumski pojas i pista nekog napuštenog aerodroma iza njega (5). E da bi se došlo do grebena iznad (6). Sa tog grebena mogao bi se napasti severni prilaz gradu ali, kako je to mnogo teži napad (bez mnogo oslonaca), dovoljno je da se odatle pod vatrenu kontrolu stavi put od Bogojavljenke. Međutim, opstanak na tom grebenu zavisio bi kako od supresije ukrajinske artiljerije, tako i od kontrole (ili zauzimanja) Prečistovke. Setimo se da je tu negde stradala jedna ruska kolona (krstić na slici, ne sećam se gde je tačno bilo). I ta kolona je mogla ići ili direktno na greben ili ka Prečistovki. Kudagod, bilo je nedovoljno snaga.


Zaključak. Prvi napad je propao jer nije opredeljeno dovoljno snaga, ukrajinska odbrana je još uvek bila jaka i daleko bolje podržana artiljerijom. Da su Rusi tada zauzeli Ugljedar, sve bi išlo daleko brže, stegli bi Konstantinovku i Novomihajlovku u klešta i lakše napredovali duž taj niz naselja. I tu dolazimo do razloga zašto sve ovo naknadno pišem.
Dešavanja na tom sektoru potvrđuju dve ranije iznošene teze (ili im bar idu u prilog):
- Uz ovoliku prisutnost dronova i sa ovolikim izloženim prostorom, jako je teško napredovati ako nema bar nekakvih naselja ili pogodnog terena na kojem bi se mogle postavljati usputne stanice. Kratki skokovi od mesta do mesta, jedina je taktika koja uspeva ako se ne angažuju veće snage.
- Rusi su izabrali da rade sa ograničenim snagama, radije nego da po svaku cenu operativne ciljeve postižu brzo. Karikiram, viši komandant je mogao reći komandantu sektora: "Imaš to i to na raspolaganju, ako možeš s datim snagama - super, ako ne možeš - ostavićemo za kasnije. Više od toga ti ne dam."



offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1401

Prilog zapadnih novinara iz Pokrovska



Zanimljivo je na oko 5:30 kada pokazuju rad jedne dron jedinice. Zanimljivo mi je da ovako otvoreno pokazju lica, a možda bi i lokaciju netko mogao iskopati?

Na kraju videa je razgovor sa Latvijskim predsjednikom, smiješno je koliko oni podcjenjuju Ruse. Podcjenjivati svog neprijatelja je prvi korak ka porazu.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3376
  • Gde živiš: Makedonija

vashe milenje

Citat:🇷🇺🇺🇸🇨🇳 Россия запустила в Китае секретную программу по разработке и производству ударных беспилотников большой дальности для использования в войне против Украины, пишет Reuters со ссылкой (https://www.reuters.com/world/russia-has-secret-war-drones-project-china-intel-sources-say-2024-09-25/) на два источника в Европейском разведывательном агентстве и отчеты работающего над программой российского оборонного предприятия.

Что пишут:

▪️Программу реализует Ижевский электромеханический завод (ИЭМЗ) «Купол», являющийся дочерним предприятием концерта «Алмаз-Антей».

▪️ИЭМЗ разработал новую модель беспилотника «Гарпия-3» и провел в Китае летные испытания, говорится в одном из документов, который российское предприятие отправило Минобороны в этом году. Позднее компания сообщила, что готова производить беспилотники, включая «Гарпию-3», в больших количествах на заводе в Китае.

▪️Новая модель беспилотника может преодолеть расстояние в 2000 км с полезной нагрузкой в 50 кг, говорится в документах ИЭМЗ. «Гарпия-3» и другие модели беспилотников, произведенные в Китае, были доставлены в Ижевск для дальнейшего тестирования с привлечением китайских специалистов.

▪️В течение восьми месяцев «Купол» будет готов к запуску производства ударного дрона китайской разработки REM 1 грузоподъемностью до 400 кг
Эта разработка станет аналогом американского беспилотника Reaper, пишет агентство.

▪️В отчетах не указано, где в Китае находится связанный с Россией завод по выпуску беспилотников. Однако «Купол» сообщал, что производство займет 80 гектаров и будет рассчитано на выпуск 800 беспилотников в год. Журналистам не удалось выяснить, одобрило ли Минобороны запуск серийного производства дронов.

Верим?

Фото иллюстративное, на нем Wing Loong.




offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Nastavlja se napad na Ugledar. Borbe se približavaju centralnom delu grada. Neprijatelj se brani samo unutar stambenih kompleksa, dok su sve pozicije u području Pavlovke napuštene.





https://t.me/divgen/55159

_____________________________

Citat:Ukrajinske snage su se ukopale u Ugledaru zbog teške situacije koja im onemogućava da napuste naselje na sever. U međuvremenu, rusko ratno vazduhoplovstvo snažno napada zgrade u ovom mestu. Ugledar će verovatno biti teško uništen nakon ruskog osvajanja. Preostale su samo dve mogućnosti za ukrajinske trupe: predaja ili smrt.

https://t.me/Suriyak_maps/3850

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3376
  • Gde živiš: Makedonija

"Trpe Grozni"]По украинским телеграм изворима, украинци су изгубили четири Ф-16
Citat:Извор
https://t.me/intelslava/67124
https://t.me/intelslava/67126
Нормални нема потврде сада за сада. Smile

Дали се рачуна ово ТРПЕ

па не баш пуно
Искрено Говоречи

извор Тамир Шеик,,,,,,,,,,,,https://t.me/mriya24
https://rutube.ru/video/708e25781e5875ad7b9efd5ae0170b45/

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5884

И на слици видимо тачно шта ??

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Beograd

zoran MKD ::

па не баш пуно
Искрено Говоречи



Ovu fotku možeš da eliminišeš,


https://www.airandspaceforces.com/improperly-insta.....-may-2019/

...a za neke druge potvrde treba sačekati.

offline
  • Avala7 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2024
  • Poruke: 26

ccoogg123 ::Prilog zapadnih novinara iz Pokrovska



Zanimljivo je na oko 5:30 kada pokazuju rad jedne dron jedinice. Zanimljivo mi je da ovako otvoreno pokazju lica, a možda bi i lokaciju netko mogao iskopati?

Na kraju videa je razgovor sa Latvijskim predsjednikom, smiješno je koliko oni podcjenjuju Ruse. Podcjenjivati svog neprijatelja je prvi korak ka porazu.


Odabrali su odlicne glumce. Bukvalno Holivud. Jedino sto je tu pravo je ta starija zena i snimci grada.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3376
  • Gde živiš: Makedonija

Шумар Сагласан а 1 слика је шала
и милим да је очито
Наводно и Украински Блогер дао неки инфо..
А АМери нече признати таман и Сателитске снимке да види мо.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 3 sakrivenih i 692 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, Doca, filiphr, Mercury, milenko crazy north, MilosKop, opt1, ruger357, Shinobi, tmanda323, Valter071