Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2282

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 753

Са украјинске стране вести из Угљедара доноси страна.уа:

https://ctrana.news/news/472784-voennyj-zajavil-ch.....edare.html

Украинские части фактически окружены в Угледаре Донецкой области. Об этом написал украинский военный с позывным "Мучной".
По его словам, россияне намеренно не перерезают последнюю трассу на Угледар, возле которой находятся. Они пытаются пробиться севернее - сразу к селу Богоявленка, куда ВСУ могут отступить от Угледара.
Судя по карте Deep State, к Богоявленке российские войска стремятся со стороны Водяного.

Украјинске јединице су фактички окружене у Угљедару, Доњецке области (за мене, одавно, ДНР).
О томе је написао украјински официр са надимком "Мучној" тј. "Брашнави" ("Брашнави је рускојезичан јер да користи украјински био би вероватно "Борошнати" јер је на украјинском брашно - борошно).
По његовим речима, руси намерно не режу послдњи пут за Угљедар, поред које се налазе. Они покушавају да се пробију северније - одмах ка селу Богојављенка, куда ВСУ могу да одступе из Угљедара.
Судећи по карти Deep State, ка Богојављенки, руска војска стреме са стране Водјаног.


Вест непосредно везана уз претходну је да је смењен командант 72. механизоване бригаде ВСУ, пуковник Иван Виник.

https://ctrana.news/news/472783-komandir-72-j-brih.....nosti.html

Пук. Виниик се захвалио официрима, нардницима и борцима 72. бригаде за њихов рад од августа 2022. године, када је преузео команду над бригадом.

Обе вести су од данас, 29. септембра, а по Википедији је Виник смењен још 23. септембра.

72. механизована бригада је стари дужник руса. Касарне су им у Билој Цркви, 80 км југо-западно од Кијева. Постоји од 1992. године. Током рата, почетком августа 2014. године је 1. батаљон бригаде прешао руску границу, без оружја и био интерниран код "неутралне" руске војске код Изварина. 2. батаљон се у исто време пробио из "изваринског" котла.
Од јесени 2016-те па годину дана после се 72. бригада налазила у Авдејевци, учествујући у мањим борбама са јединицама ДНР. За седам година, од 2014 до 2021. године је погинуло 169 војника и официра бригаде.
72. бригада је крајем фебруара 2022. године била у околини Волновахе, али је убрзо пребачена за одбрану Кијева. Бригада је бранила Ирпењ и њени делови су водили тешке борбе са руским ВДВ у рејону села Мошћун, нешто северније од самог Ирпења.
Новембра 2022. године је 72. бригада учествовала у борбама на десној обали Дњепра, према Херсону.
72. механизована, или боље њени делови, бар на овим страницама, позната је као јединица која углавном брани положаје око Угљедара и Водјаног.
Неки делови су летос преведени код Новогродовке на покровском правцу, после пуцања тамошњих украјинских линија пре руским јуришним јединицама.
72. механизована брихада има своја три основна механизована батаљона, тенковски батаљон, пво дивизон са "тунгускама", два самоходна артиљеријска и један дивизион вбр-ова, противтенковски дивизион, извиђачку чету и вод снајпера, поред осталих бригадних делова.
Оно што 72-гу мех. бригаду чини јачом у односу на друге је присуство још два борбена батаљона.
12. самостални моторизовани батаљон, састављен од добровољаца некадашњег наци батаљона Кијев,
и 48. самостални стрељачки батаљон.
Шта се од свих ових јединица налази у самом Угљедару, а шта у околини на правцу Водјаног, ће се видети.
Жесток отпор који пружају у западним деловима виско урбаног Угљедара само показује да ту нису неке новомобилисане јединице, напуњене кроз принудну "бусификацију" ТЦК (војних одсека), већ ветерани.
Гесло или девиза бригаде је: «Україна або смерть» (або је овом случају или).
Шо з ними буде, звичайно побачимо, через не так довгий час...

Поједини учесници ове дискусије имају своје теорије о крају овог рата. Оно у чега сам сигуран је да РФ неће ићи на далека заузимања територија ван уставом и законом РФ зацртаних граница из 2022. године. Значајним ограничавањем оружаних снага УА и самим чином да је рат изгубљен, уз огромне жртве и далеко већи број рањених, било какав даљи отпор ће постати сулуд. Сви они телали, активисти, нацисти и либерали попут дефектног Виталија Портњикова и стотина других дуже времена неће моћи да убеђују да помоћ "само што није стигла".
Украјину чекају, уз војне, доста непријатни политички услови ограничене капитулације:
Ванблоковски статус.
Руски као други службени језик у неким областима и вероватно Кијеву (тамо и сада 70-75 % народа говори на "свом" руском и не воли русе већински).
Повратак про-руских политичких сила и медија на јавну сцену или нека врста официрске дикататуре са забраном нацистичких формација и организација.
Кукњава за струјом из НЕ Запорожје и термоелектрана Донбаса, како би се обезбедио какав-такав рад економије.
Демобилизација и престанак великих ратних плата за већи део мобилисаних војника са фронта. Оштри резови у буџету и кукњава за новцем неопходним за обнову уништене инфраструктуре.
Нови таласи емиграције на запад, РФ или области под руском контролом.
Кукњава за опраштањем дугова.

Могући сепаратистички покрети у три области западне Украјине (Лавов, Тарнопољ, Франковск) којима свеједно Пољска не би дозволила било какву независност, али би улазак у састав Пољске са правима неке аутономије.
У овом случају је врло вероватна руска војна интервенција и обезбеђење енергетског и економског коридора за Мађарску и Словачку преко Карпата без измене граница (Черновецка и Закарпатска област, мањи делови Виницке и Франковске области (Украјински Косів тј. Косов(о)).
Пост-мајданска Украјина је сама себи одсекла грану на којој је седела у виду деценијама фаворизоване УССР, и Хрошчовљевих поклона Крима и Севастопоља. Нема назад.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1500

Падобранци су запалили украјинско борбено возило пешадије у региону Курск

Оклопно возило је погођено дроновима ФПВ 56. Ваздушно-десантног пука, а његове трупе су докрајчене падовима из хеликоптера.
https://t.me/anna_news/71255



online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2358
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Napredovanje Oružanih snaga Rusije kod Zolote Nive.



https://t.me/divgen/55297

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 810 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 5 sakrivenih i 764 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Bane san, Ben Roj, bobomicek, bojan_t, bolenbgd, Denaya, dika69, dok80, Dorcolac, draganca, Georgius, gomago, Hans Gajger, ILGromovnik, Istman, Jeremiah, JOntra, jukeboxer, kovinacc, kybonacci, Marko Marković, MiGac, mikrimaus, Milometer, nenad81, Panter, pedjolino76, pein, Prašinar, proka89, savaskytec, Shinobi, Singidunumac, trajkoni018, Valter071, vathra, Vl veliki, zziko, šumar bk2, 79693