Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2297

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15142

Украјински генерал Кривонос потврдио да је Залужни, тада начелник ГШ, био рањен прошле године.
https://t.me/boris_rozhin/139685

Ко се сећа епизоде, Руси су тврдили да су погодили командно место.
После неког периода Залужни се појавио кратко ошишан, што су проруски Тг канали тумачили да је знак боравка у болници.
Ово сад је прва незванична потврда рањавања.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 757

Данашња (4. октобар 2024. године) страна.уа тј. ctrana.news доноси чланак о претресу куће Тетјане Крупе (64 године), руководиоца Центра медицинско-социјалне експертизе и члана Обласног савета Хмељњицке области, испред либералне Слуге народа, Зе-коња. Ухапшен је и њен син, Олександр (34 године), руководилац Пензионог фонда у Хмељњицкој области.
Претрес је обавила Државна служба за истраге, познатија као ДБР на украјинском и ГБР на руском. разлика је томе што се на украјинском каже державне а на руском государственное бјуро...

https://ctrana.news/news/473067-v-khmelnitskom-mat.....istov.html

На радном месту Тетјане Крупе су нашли 100.000 долара. а у кући су нашли 5.244.000 долара, 300.000 евра и 5 милиона гривњи тј. преко 100.000 евра. Паре, које се виде на фотографијама су биле свуда, по ормарима, ладлама и у нишама по зидовима...

Г-ђа Тања је пре улазак инспектора ДБР-а покушала да избаци из куће торбу са пола милиона долара.

Кроме того, оказалось, что семье чиновников принадлежит немалое состояние: они владеют 30 объектами недвижимости в Хмельницком, Львове и Киеве, девятью элитными автомобилями, корпоративными правами на 48 миллионов, гостинично-ресторанным комплексом на почти 3 тыс. кв.м в одном из парков Хмельницкого. За границей в их собственности недвижимое имущество в Австрии, Испании и Турции. На валютных зарубежных счетах семья накопила почти $2,3 млн.

Осим тога, показало се, да породици функционера припадају и друга богатства: 30 објеката непокретности у Хмељњицком, Лавову и Кијеву. 9 елитних аутомобила, хартијама од вредности на 48 милиона гривњи, хотелско-ресторанским комплексом на скоро 3000 м², у једном од паркова Хмељњицког. Преко границе су поседовали непокретност у Аустрији, Шпанији и Турској. На девизним рачунима у иностранству породица је накупила скоро 2,3 милиона долара...

Средства масовног информисања пишу да је Тетјана (Тања) Крупа била заслужни лекар Украјине (такве титуле тамо постоје), и главни лекар Медицинско-социјалне експертизе, тј. поликлинике која је одлучивала о инвалидности у целој области у мирно време а у ратно време о способности мобилисаних за војну службу...

Муж јој је био један од руководилаца пореске управе.

Тања Васиљевна Крупа, члан савета, на сајту Обласног савета Хмељњицке области:

https://km-oblrada.gov.ua/krupa-tetyana-vasilivna/

Једини разлог зашто су похапшени би се на руском дефинисао као: не поделились, а на украјинском: не поділилися.
Жадность (укр. жадібність) је на руском проклетиња.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2445
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Cukuruino: Naše snage su prešle prugu i izbacile neprijatelja iz zapadnog dela sela, čime su preuzele kontrolu nad samim selom. Neprijatelj drži odbranu na farmi živine zapadno od Cukuruina (označeno na karti).


https://t.me/zovpobedy/13315

Citat:Zauzimanjem Ugledara, ukrajinske snage izgubile su prirodnu ispostavu koja im je omogućavala da nadgledaju kretanja ruske vojske. Sada su Rusi ti koji mogu kontrolisati ukrajinske pokrete na teritoriji južno od puta H5 (tj. u Marinskom i Kurahovskom okrugu). Ruska vojska će ubrzati napredovanje na ovom području zahvaljujući prednosti koju su stekli, s ciljem povezivanja sa snagama u Pokrovsku. Kada to bude ostvareno (približno do kraja godine), počeće pripreme za zauzimanje Velyke Novosilke.

https://t.me/Suriyak_maps/3950

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3534

https://x.com/GeromanAT/status/1842209744284520481

GP":Sektor Ugledar:

"Primili smo izvještaje da je počeo napad na predgrađe Bogojavlenke s istoka.""

Ovaj grad ne može se uzporediti sa Ugljedarom, bile su prognoze, da če zbog manjka utvrdenja vrlo brzo past. Još jedna interesantna vijest.

https://x.com/Zlatti_71/status/1842217843028271240

GP":Prema bivšem zapovjedniku ukrajinskih specijalnih snaga, Serhiyu Kryvonosu, ruska vojska je napala zapovjedno mjesto ukrajinskih oružanih snaga odmah nakon poziva iz ureda Zelenskog, pri čemu je vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni za dlaku izbjegao smrt. Krivonos i bivši saborski zastupnik Borislav Bereza izjavili su da je Zalužni prošle godine bio teško ranjen na fronti u Zaporožju."

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1794

kunktator ::Počeo i divgen da se bavi putevima:
https://t.me/divgen/55618

Sva je prilika da će posle Cukurina Rusi ići pravo na kurahovski rezervoar. Uskoro ćemo videti kakva je odbrana Gornjaka i Kurahovke. Da li će ih Ukrajinci uporno braniti ili ne?


Mislim da neću pogrešiti niti preterati ako napišem da se na ovom forumu, u analiziranju stanja i dešavanja na frontu, mnogi faktori koji utiču na to, prvo spomenu ovde. Ili smo bar medju prvima. Tako smo još davne 2022. u naše analize ubacili uzvišenja, puteve raznih kategorija, šume, šumske zasade, terikone, reke, rečice pa i potoke sa svojim jarugama. Kad se setim koliko smo jurili da nadjemo pontonske prelaze i jednih i drugih. Sad ne možeš naći kvalitetnu analizu a da ne sadrži te faktore.

kunktator ::Da, tako je. Prugom ili putem. Pitanje odbrane Gornjaka zanimljivo mi je zbog dinamike. Jasno je da će sva ova mesta pasti ili će ih Ukrajinci na kraju napustiti. Nije sasvim jasno kada. Ima tu još uvek mesta za solidne snage (ako ih uopšte Ukrajinci imaju) i dve ili tri linije odbrane, a koje bi mogle usporiti Ruse i eventualno odložiti nekakav pokušaj okruživanja prodorom do rezervoara, zapadno od Kurahovke. A ipak bi sve te linije zavisile od te jedne komunikacije koja ide severnim obodom rezervoara (Stari Terni - Berestki - Ilinka). To mi je interesantno, hoće li Rusi to odmah seći (što bi moglo biti donekle rizično) ili će natenane uzimati naselja i terikone.
Nemam sad vremena za bolju sliku, neka ovo posluži kao ilustracija:


Vidimo da su Rusi usporili/stali na severnom ulazu u Gornjak. Ušli su u prve kuće i tu se ugnezidli. Ali zato zapadni bok ne miruje. Cukurino je pred padom. Rudnik izmedju ova dva mesta pod Ruskom kontrolom. Pritisak je već izvršen na Izmailovku i Novoselidovku. Znači nemaju nameru tu stati. Sad da li će ići na obuhvat ili će uzimati naselja jedno po jedno videt ćemo. Ja sam iskreno za varijantu obuhvata. Ako se odluče na obuhvat sa zapadne strane, ja iskreno ne vidim neki veliki rizik. Nisu sad to neke razdaljene, tu je u pitanju 4-5km. A Rusi mogu iči u obuhvat širine bar 5-6km. Sasvim dovoljno. Imali su Rusi većih rizika od ovoga da bi stigli dovde. A opet nisu imali nikakvih posledica.

Gore kod Cukurina pomerili su se prema Selidovu. Ok ili osiguravaju taj smer ili vrše pritisak na grad sa juga. I jedno i drugo je OK. Prugu su već prešli severno od Cukurina i iskazali nameru da bi hteli i na zapad. Jer da ne žele mislim da bi ostali kod pruge. Kako je istočni deo naselja rešen, ostaje da se reši i zapadni, pa da se ostvare predospozicije dalje ka Novodmitrovci i tako prići sa boka prvim položajima te linije odbrane. Koja počinje negde kod tog sela i prostire se pravcem ka zapadu. Kao što već znamo, bilo je borbenih aktivnosti usmerenih na Izmailovku i Novoselodovku. Ovde je Novoselidovka pod moranje. Iako je sad Izmailovka, posle pada onog rudnika, Ahilova peta sistema odbrane, bez Novoselidovke nema ni obuhvata. Znači ta dva sela idu u paketu. Uzimanjem Izmailovke, Gornjaku se sad pored pretnje sa severa, otvara pretnja i sa zapada. Ali i putu C051128 koji je posle gubitka Izmaila jedan od jedina dva preostala puta snabdevanja. Drugi je C051128 koji ide uz jezero. Malo kasnije o njima. Nije baš tako jednostavna stvar za Ukrajince sa tim putevima. Nemaju oni dalje dobru vezu sa Ilinkom i Berestki time i propusnu moć.
Ipak su Gornjak i Kurahovka gradići čija odbrana iziskuje solidan broj boraca a time i dobre logističke rute sa solidnom propusnom moći. A ova dva puta sa svojim zemljanim delovima nisu.

Da bi se osigurao zapadni bok Novoselodovke, moraju da se uzmu Kremina Balka (koja posle pada istočnog dela Cukurina je neodrživa) i izbiti na prugu kod Voznesenke. Da li će se uzimati i selo videćemo. Jer je na nižoj poziciji od one strane jaruge. Tad se izbija na jarugu, koja opet ima višlju zapadnu obalu. Nije to bog zna šta ali.......Po koji put. Ukri tu imaju nešto rovova i položaja, ali jaruga dobro dodje i Rusima. Neka prirodna prepreka, slično kao gore kod Grodovke. Ona jaruge rečice Kazenji Torec. Rusi bi tako zapadni bok oslonili na tu jarugu. A posle je rešili sa severne strane iz smera Novodmitrovke. Ali o tome neki drugi put. Sad nas zanima jug. To bi mogla biti neka hipotetička prva faza obuhvata.

Ukrajinci u Gornjaku i Kurahovci bi već bili u problemu. Više nema asfaltne veze. Asfaltni put C051128 ima vezu sa asfalnim putem C051108 na dva mesta. Ali oba su zemljani putevi. Crno na mapi ispod. Štaviše onaj uz jezero je više staza nego put.



Po dostizanju prve faze, Rusi mogu da se spuštaju na jug prugom ili putem a boga mi i oboje istovremeno. Tu su prepreke žuti kvadrati, Ukrajinske otporne tačke. Kao što sam već spomenu gore u postu, Ukri su u problemu već kod prve faze. Samo deo ostvarenja druge faze, Ukrajinci su u ogromnim problemima a završetkom druge faze i u potpunom okruženju.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2702
  • Gde živiš: Beograd

Bogojavljenka deluje da će da bude novi ''pupoljak'' u fazonu Peščanog, Progresa i slično, savršena pozicija za to

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 181
  • Gde živiš: Zvezdara

Čitam članak u Forbsu i nešto ne mogu da razumem. Ukrajinci se i dalje zakopavaju u ovoj ofanzivi na Kursk za koju niko nije dao dobro objašnjenje u čemu je poenta. U redu, uspeli su napraviti prodor na slabom branjenom delu granice, uzeli su gradić Sudžu koji deluje strateški važan u tom regionu, malo je falilo da uzmu Korenovo a pretilo je da stignu i do nuklearne elektrane. Kasnije su Rusi napravili mini kontraofanzivu zauzeli Snagost i poboljšali su poziciju južno od reke Seim koja se bila ugrožena zbog otežane logistike.

Možda je smisao bio da dignu moral i iskukaju još para, odvuku elitne jedinice i tehniku iz Donbasa, da stave elektranu van pogona... Na kraju je postalo jasno da kada se sabere i oduzme, pitanje da li je bilo vredno truda.

Ono što mi sada nije jasno, zbog čega posle svega Ukrajinci prže svoju najbolju tehniku koju imaju da bi uzeli neko selo Veselo?

Pa sve da im uspe i da uzmu i ono Gluškovo i Tetkino, da stignu do Lgova i Rilska što je otprilike sigurno da se neće desiti, koja je tu ideja i koju razliku pravi dok im se front u Donbasu raspada?

Evo, ni autor članka ne zna, pa ako neko ima ideju neka mi objasni.

forbes.com/sites/davidaxe/2024/10/02/t.....sk-oblast/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 945 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 7 sakrivenih i 897 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, 9k38, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Ana820, Asparagus, Bluper, Boris Bosiljčić, Denaya, dora, Dzoni90, flash12, FOX, Georgius, gomago, ivan979, Ivica1102, kikisp, Koridor, krkalon, Krvava Devetka, kybonacci, ladro, mercedesamg, Milos ZA, mnn2, Oscar, Prašinar, raketaš, royst33, sombrero, Stija zmija, suponik, t84dar, tmanda323, Trpe Grozni, vathra, vobo, wolf431, Žoržo, 125