Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2316

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 165

fantom_S ::Судбино тужна, зар овако да се погине

t.me/intelslava/68206

Ukri su prvi okačili, tako da je moguće Rus, u svakom slučaju, strašno
x.com/GloOouD/status/1843712012490354691

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2502
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Zaporoški pravac. Kamenskoje. Naše snage su napredovale i proširile zonu kontrole u naseljenom mestu.


https://t.me/zovpobedy/13373

online
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3546

https://x.com/Majakovsk73/status/1844438937001132431

GP":Kurska fronta: Proširena ruska kontrola, VDV je u današnjem napadu prošla kroz Koronevsku cestu, što implicira da je južna dionica ove ceste pod ruskom kontrolom, dok još uvijek nema informacija o ishodu bitke"

Rajon Kursk polako se vrača kuči.

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2018
  • Poruke: 477

Zna li se pouzdano sa koliko jedinica Ukrajinci ratuju u Ruskim oblastima !? I da li su to stvarno Elitne jedinice ili je to bilo samo na početku akcije !? Jedno je očigledno, nemaju namjeru da se povuku dobrovoljno i mora se priznati, dobro se tuku s obzirom da se ratuje na teritoriji Rusije, tako da nema priče o odbrani domovine...

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2502
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Snažan prodor ruske armije na Kurskom frontu: završava se poraz neprijatelja u Ljubimovki, Zelenom Šljahu i Olgovki.

▪️ Oklopne grupe VDV i mornaričke pešadije nastavljaju ofanzivu, probijajući borbene redove okupatora u kurskom pograničju.
▪️ Završeno je uništavanje neprijatelja u Ljubimovki.
▪️ Takođe, VSU beže iz Zelenog Šljaha, koji prelazi pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.
▪️ U Oljgovki se takođe privodi kraju poraz neprijatelja.
▪️ Ruske jedinice nastavljaju napade i učvršćuju se na novim položajima, borbe se nastavljaju.
▪️ Neočekivani prodor mornara 155. brigade ka Zelenom Šljahu u pozadinu VSU grupe u oblasti Ljubimovke naterao je neprijatelja da beži.




https://t.me/RVvoenkor/78524


Izveštaj iz Kurske oblasti o današnjim dešavanjima:

Citat:Danas od ranog jutra jedinice Ruske armije žestoko kontriraju neprijateljskim snagama. Odlučnim napadom jurišne grupe izbacuju okupatore iz nekoliko naseljenih mesta: Sverdlikovo, Zeleni Šljah, Ljubimovka, Olgovka, Tolsti Lug i Novoivanovka. Borci armije pljačkaša i terorista beže ka naseljenom mestu Sudža, napuštajući položaje i masovno pokušavajući da povuku tehniku. Verovatno s namerom da je okupe na jednom mestu i tako omoguće našim FPV operaterima da organizuju uspešan lov.
Takođe, prema večernjim izveštajima sa terena, vojnici legendarne 155. brigade mornaričke pešadije stigli su na severozapadnu periferiju naseljenog mesta Sudža, prateći povlačenje neprijatelja. Prema radio-presretanjima, u redovima neprijatelja beleže se panika i rasulo.
Taktički uspeh na ovom delu fronta ukazuje na stratešku prednost naših snaga. Ovo nije samo lokalna pobeda, već i značajan korak u globalnom kontekstu borbenih dejstava, koji uliva sigurnost u svaki dom i svaku porodicu čiji sinovi i ćerke se nalaze na prvoj liniji fronta. Naše snage nastavljaju napredovanje, potvrđujući svoju moć i nepokolebljivu volju za pobedom. Žestoke borbe se nastavljaju.

S Bogom, Braćo!

https://t.me/NgP_raZVedka/19176

Citat:Kurska oblast. Padobranci iz sastava 106. Vazdušno-desantne divizije (VDV) sprovode jurišno-napadne operacije na autoputu Korenevo - Zeleni Šljah.


video: https://t.me/divgen/56009

__________________________

TV izveštaj iz Gregorevke:
Citat:Prvi kanal je prikazao snimke juriša na Gregorovku iz perspektive prvog lica. Takođe, u izveštaju se navodi naše prisustvo u Serebrjanki.


https://t.me/divgen/56015

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1802

@Šumar bk2

Lepo si ovo napisao " (za razliku od nekih kanala koji ne znaju šta je kontra protivnika, poraz ruskih jedinica i njeno povlačenje)",

Ovo citirano se može projektovati na neke objava MORF koje se ispostave kao "neistinite". A pojedinci TG i X platformama za nekoliko klikova više, to proglase i nazovu kao laž. Možda je u trenutku objave to bila istina. A protivnik je posle toga povratio kontrolu. A za to se sazna nedelju, dve pa i mesec i više kasnije. Samo što u tom slučaju MORF neće objaviti. "e sećate se onog sela od pre mesec dana, pa protivnik ga je povratio".

Suriyak pravi te korekcije, ali i on ponekad u njima kasni po više dana, pa čak i meseci. Jer jednostavno Ukri nisu izbacili snimak ili objavili da su povratili neku poziciju.

Ili situacija kao kod Ivano-Darjovke i Vjemke. Rusi jesu stigli i ušli u sela. Ima video potvrda. Ali u sklopu napada nisu zauzeli dominantne položaje iznad sela i jednostavno sami su ih napustili. Zašto bi držali nešto a pritom bili izloženi neprijatelju na izvolte. Medjutim video potvrde takvog novog stanja su kasnile i sve do tad su bila obojena crveno. A logika i samo delić poznavanja taktike je nalagalo da nisu pod Ruskom kontrolom. I to je objašnjeno zašto je tako na ovom forumu.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2502
  • Gde živiš: Beograd

Da, upravo sam na to i mislio. Neki kanali su operisani od pisanja da je nastupila kontra i da su Ukri ponovo zauzeli neku poziciju, zaseok ili kad se Rusi povuku posle neuspelog pokušaja. Promena je mogla da nastupi i sutradan. Na kraju takvu stvar posle određenog vremena otkriju kanali koji prate video snimke borbi, pa se pojedinci češu zašto Rusi gađaju položaje koje su ranije osvojili.
Suriyak je celog leta bio u nekoj buli i kasnio je, ali se primećuje da je tokom septembra dosta ubrzao izveštavanje. Nekako i on priloži najviše informacija o događajima sa terena, dok ostali pišu diktate kao za poštanski telegram. Oko borbi u Kurskoj oblasti dao je najviše informacija.

Citat:Ili situacija kao kod Ivano-Darjovke i Vjemke....

Sećam se i tvog pisanija oko tih pozicija letos, gde si naveo da ako ne nastave dalje biće u nepovoljnom položaju. Od tada nisu stizale nikakve informacije sa tih pozicija.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 218

šumar bk2 ::
Ima jedna stvar koju sam pročitao pre mesec dana u objavi koja se ticala pogibije (žrtvovanja) one dvojice dron operatera, Gudvina i njegovog kolege, a to je da su oni u onom video testamentu naveli da su komandanti jedinica često izveštavali komandu da je njihova jedinica ušla u naselje od kojeg su još uvek udaljeni, stvarajući tako rizik po samu vojsku. Koji su motivi toga, možemo da nabrajamo, ali ima i takvih slučajeva. Poslednje što su pred smrt kao primer naveli, ako se dobro sećam, to je da je komanda krajem avgusta ili početkom septembra obaveštena o ulasku u Ukrajinsk (Pokrovski pravac) a da su u realnosti tek prilazili periferiji Lisovke (seoce ispred).

Uvek kažem, za sve objave koje su "klimave", sačekajmo par dana da se sve malo izbistri.


Čekaj. Postoji ustrojstvo vojske. Postoje formacije i hijerarhija. Komandant bataljona može da izvesti svog direktnog pretpostavljenog o situaciji na frontu kojim on raspolaže. A pretpostavljeni je komandant puka ili brigade. Ne može komandant bataljona da izvesti vrhovnu komandu da je zauzeto to i to selo.
Dakle odelenje, vod, četa, bataljon, puk, brigada, divizija, korpus, armija, komanda.
To samo znači da na nivou brigade neko laže. Jer komandant puka i brigade sigurno zna stanje na svom sektoru. Pogotovu danas uz ultra moćne kamere i osmatranje bpl. Pa i sam komandant puka ili brigade je u komunikaciji sa svojim podređenima. Ima radio vezu, sluša šta se događa.
Naravno verujem da ima toga. Ali ne verujem da je sistemski problem u pitanju.
Jer izvestiti da si na nekom položaju na kome nisi u mnogome komplikuje pozicije ostalih jedinica u okruženju.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2502
  • Gde živiš: Beograd

Još dešavanja na Kurskom frontu, i juče i danas traje pritisak Rusa i sa severa:


Citat:Kurska oblast. Naše snage su stigle neposredno do Male Loknje. Borbe su u toku.
https://t.me/zovpobedy/13376

@posetilac,
Mislili su na komandanta brigade (Zlo) i njegove pomoćnike, rekli su da su lažno izveštavali vrhovnu komandu.
U cilju što sažetijeg posta i priče nisam se lepo izrazio, mislio sam na najviše komandante koji su bili nadređeni i jedinici kojoj su i ova dvojica pripadali.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15156

После данашњег снимка одлично изведеног напада на украјинске ровове јуришном пешадијом и ударним дроновима, појавио се и снимак мало другачије изведеног напада

https://t.me/boris_rozhin/140385

Борац на мотору прелази отворену пољану и прилази рововима противника. Уочљив је дим, могуће од претходног бомбардовања због ког су се браниоци повукли у заклон.
Нападач оставља пуњење са 30 кг експлозива у заклон браниоца и враћа се назад.

Ова акција спада у жанр "If it looks stupid but it works, it ain't stupid".
Питање само још колико пута ће да ради, не може више пута да се прода иста фора.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1007 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 3 sakrivenih i 966 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Ben Roj, bigfoot, Bobrock1, ccoogg123, ceman, DeerHunter, Georgius, GhostOfSparta480, gomago, Insan, ivica976, ivicasimo, Još malo pa deda, Kubovac, lord sir giga, mackenzie, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, moldway, nebojsag, nuke92, raykan, robertino, Romibrat, rovac, Sićko, SR-3m, Srle993, Titan, trajkoni018, trutcina, vaso1, vlad4, Žrnov, šumar bk2, 125