Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2321

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2613

kakve sankcije i slicno.

ide biznis izmedju nemaca i rusa i dalje.

Germany delivered more than 300 ammunition production machines to Russia in 2023 — SWR TV Company

▫️In about 2/3 of cases, equipment from Germany arrives in Russia through Turkish intermediaries. Some of these suppliers are directly connected to Moscow, and some even turned out to be Russian entrepreneurs.
https://x.com/SprinterFamily/status/1844837766930055174

starlink izgleda nije zabranjen iznad ruskih teritorija jer ga rusi sve vise koriste, ima i pisanje washinton posta oko toga, ali je pod paywallom, pa stavljam ovo gde se "ruski"starlinkovi po ukrajincima nabavljaju.
https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-mili.....024-02-13/

i nakon izjava maska oko toga koliko je pomogao ukrajincima, saznalo se neki dan, da on nema nikakve veze sa time, nego da kompletno koriscenje tog sistema placa poljska.
https://english.almayadeen.net/news/politics/polan.....x-services

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2398

U par dana imamo dve naizgled nepovezane vesti.

- Ukrajinska Rada (skupština) izglasala je zakon koji omogućuje da strani državljani mogu biti primljeni u OSU i kao oficiri a ne samo kao vojnici:
https://unn.ua/en/news/rada-allows-foreigners-to-s.....onal-guard

- Britanskoj javnosti pušten je probni balon u vidu vesti o "razmatranju" slanja britanskih vojnika u Ukrajinu (u ulozi "instruktora"):
https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/uk-.....27322.html

Možda su ove dve vesti ipak povezane. Možda ćemo posle puzeće ofanzive gledati i puzeću intervenciju?

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1228

Postoji li neko razumno objašnjenje zbog čega Ukri nisu napali gluškovski rajon pošto su polupali mostove na Sejmu, nego se setili tek mesec dana kasnije, kada su ruske aktive mnogostruko uvećane i prešle u kontraofanzivu kod Snagosti?
Nista mi tu nije jasno, bilo je logično da pokrenu ofanzivna dejstva odmah posle rušenja mosta i za očekivati mi je bilo da se Rusi tada povuku iza reke.

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 809
  • Gde živiš: United Kingdom

U Kurskoj oblasti Ruske snage su izvrsile napad s dva kraka i citav severni dio teritorija koje su drzale Ukrajinske snage ce biti izgubljen, tj VSU ce morati povuci ostatak jedinica koje se nalaze tamo da ne bi zavrsili u okruzenju, VSU ce se pokusati odrzati u juznom delu tj oko Sudze, tako da ce se tamo jos neko vreme voditi borbe, ali mozemo reci da je i njihova sudbina vec zapečaćena.
Generalno gledano vidi se osetan pad morala u VSU koje ce se i dalje nastaviti jer teritorijalci i mobilisani vojnici nisu isto sto i profesionalci i dobrovoljci koji mogu mnogo vise da izdrze i koji ce uvek pruziti mnogo zesci otpor, profesionalni i ideoloski/nacionalno motivisani vojnici imaju veliki stepen posvecenosti/predanosti i oni pruzaju otpor i u situaciji kad je moral/motivacija na slaboj razini. A u VSU je veliki broj takvih izbacen iz stroja.
U jednom momentu pad morala moze dovesti do totalnog kolapsa VSU, i verovatno je to cilj Ruskih stratega.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5917

Ilon Mask nema nikakve veze?

Citat:Kijev, Ukrajina-Elon Musk rekao je da se troškovi održavanja terminala Starlink u Ukrajini približavaju 20 miliona dolara mesečno, a Spacex ne može samostalno da finansira internet uslugu na neodređeno vreme.

https://www.wsj.com/articles/elon-musk-says-spacex.....1665758917


Citat:Američka agencija saopštila je da je Spacex donirao 3.667 terminala i samu internet uslugu, dok je USAID kupio preostalih 1.333 terminala

https://www.reuters.com/technology/spacex-usaid-de.....022-04-06/

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2398

panzerwaffe ::Postoji li neko razumno objašnjenje zbog čega Ukri nisu napali gluškovski rajon pošto su polupali mostove na Sejmu, nego se setili tek mesec dana kasnije, kada su ruske aktive mnogostruko uvećane i prešle u kontraofanzivu kod Snagosti?
Nista mi tu nije jasno, bilo je logično da pokrenu ofanzivna dejstva odmah posle rušenja mosta i za očekivati mi je bilo da se Rusi tada povuku iza reke.
Po svemu sudeći, Ukrajinski su stvar zamislili tako da u Korenjevu budu već drugog ili trećeg dana. U tom slučaju bi napad s juga na Gluškovo bio redundantan i neppotreban. Drugi krak je verovatno predviđen da ide pravo na Rilsk, preko Tetkinog ili preko Krupca. Kako od Korenjeva nije bilo ništa, tako su i ovi pravci morali biti odloženi a ovo preko Vesjolog i duž pruge, samo je pokušaj održanja prisustva u izbočini, naknadno osmišljen. Reakcija na ruski pokret ka Ljubimovki a ne deo prvobitnog plana.
Naravno, ovo je samo moje lično mišljenje. Ne moram biti u pravu.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2709
  • Gde živiš: Beograd

Lako je neku operaciju nazvati suludom i besciljnom, nakon što propadne.

Mišljenja sam da je Kursk bio operacija iz očaja, ali sa nekim ne toliko nerealnim ciljevima, a koja je propala zbog veoma pogrešnih procena neprijatelja (dosta paralela sa invazijom Ukrajine '22).

Ukrajinci su bili svesni da moraju da urade NEŠTO drugačije - situacija u Donbasu je takva da, iako se linije drže, lagano gube, i ne postoji ništa što tu mogu da promene. Svesni da je kontraofanziva duž utvrđene linije fronta danas fantazija (pogotovo nakon što je ona '23 propala kad je razlika u snagama dve strane bila dosta manja), odlučili su se da udare u meki trbuh ruske odbrane, na potpuno neočekivanom mestu.

Sasvim je moguće da su imali više opcionih ciljeva, uz nadu da neke postignu. Ciljevi redom od najlakših do najtežih:

1. Zarobljavanje većeg broja ruskih vojnika radi razmene (sam Zelenski izjavio da je to bio jedan od ciljeva) - delimično nije uspelo jer su i Ukrajinci pretrpeli dosta zarobljavanja, pogotovo u septembru.

2. Prelaženje crvene linije i motivacija stranih partnera da im dozvole da nastave da prelaze crvene linije dostavom novog naoružanja i odobrenjima da se udara duboko u Rusiju - za sad nije uspelo, ali ima još vremena.

3. Privlaćenje ruskih snaga sa drugih frontova u nadi da se zamrzne aktivni front u Donbasu - apsolutni neuspeh, desilo se potpuno obrnuta stvar.

4. Zauzimanje teritorije koja bi mogla da bude korišćena u pregovorima radi razmene - teoretski još uvek nije neuspeh, ali je sasvim jasno da će Rusi pre ili kasnije izgurati Ukrajince

5. Dostizanje Kurčatova i NPP, koja bi bila držana kao talac radi pregovora sa Rusima - neuspeh.

Tako da, ponavljam - operacija je očigledno bila očajnički potez, ali da se odigrala kako je trebalo - većim probojem, većim remećenjem rasporeda ruskih snaga, umrtvljivanjem fronta u Donbasu tj. ukrajinskoj teritoriji i selidbom težišta rata na rusku teritoriju - imalo bi neke poente.

Ovako, Kursk je samo ubrzao propast Ukrajine u ovom ratu.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2519
  • Gde živiš: Beograd

Анатолий Радов:

Citat:Što se tiče Kurske oblasti, trenutno mogu reći da se nastavlja čišćenje u Ljubimovki, dok se u oblasti Olgovke još uvek nalaze pripadnici Oružanih snaga Ukrajine u određenom broju. Zeleni Šljah je pod našom kontrolom, a u Novoivanovki se takođe sprovodi čišćenje. Za Malu Loknju još uvek nema informacija, ali se nadam da će do večeri momci javiti.
https://t.me/motopatriot/28379

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 809
  • Gde živiš: United Kingdom

flash12 ::Lako je neku operaciju nazvati suludom i besciljnom, nakon što propadne.

Mišljenja sam da je Kursk bio operacija iz očaja, ali sa nekim ne toliko nerealnim ciljevima, a koja je propala zbog veoma pogrešnih procena neprijatelja (dosta paralela sa invazijom Ukrajine '22).


Slazem se s dosta toga, mada bih dodao par stvari- psiholosko-propaganda svrha je jako bitna stavka kod VSU operacija u Kursku oblast- pogotovo nakon Ruskih operacija kod Harkova koja je imala poprilicno jak psiholosko-proagandni efekat jer je ogolila mnoge slabosti kod Ukrajinaca, ukljucujuci i korupciju, i Ukrajinci su morali nesto preduzeti, i s te tacke je operacija imala dosta uspeha,
problem u citavoj operaciji je nastao kad je front postao statican, a postao je statican pre svega zato sto su Ukrajinci imali nedovoljno resursa i snaga,
obim operacije bio ogranicen od samoga starta i to je ono zbog cega se moze dovesti pitanje svrsishodnosti citave operacije, iako je nekakvog pozitivnog efekta bilo.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 221

Upad u Kursku oblast, snimanje vojnika sa nacističkim šlemovima iz drugog svetskog rata i maltretiranje stariji građana zaostalih u pozadini. Ja ne mogu da zamislim veći idiotizam koji su Ukrajinci mogli da urade.
Ubili su svaki promil šanse da podriju ratno raspoloženje ruskog stanovništva. Ne samo što su pojačali volju ruskog naroda za borbu, nego su i volju ukrajinskog dodatno snizili.
Jeste da su izgubili dosta tehnike kod Kurska, gube je još uvek. Ali mislim da su na moralnom planu učinili sebi mnogo veću medveđu uslugu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 918 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 3 sakrivenih i 893 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, Bobrock1, ccoogg123, Draganeli, Džordžino, Excalibur13, gomago, ivica976, jackreacher011011, Krvava Devetka, ladro, Mihajlo, milenko crazy north, Mirage 2000N, mnn2, Motocar, nextyamb, opt1, savaskytec, vathra, vladulns, yrraf