Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2322

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1415

Ali zbilja se mjesto zove Zeleni Šljah? Za mene pobjednik ovog rata Very Happy

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 811
  • Gde živiš: United Kingdom

Posetilac1 ::Upad u Kursku oblast, snimanje vojnika sa nacističkim šlemovima iz drugog svetskog rata i maltretiranje stariji građana zaostalih u pozadini. Ja ne mogu da zamislim veći idiotizam koji su Ukrajinci mogli da urade.
Ubili su svaki promil šanse da podriju ratno raspoloženje ruskog stanovništva. Ne samo što su pojačali volju ruskog naroda za borbu, nego su i volju ukrajinskog dodatno snizili.
Jeste da su izgubili dosta tehnike kod Kurska, gube je još uvek. Ali mislim da su na moralnom planu učinili sebi mnogo veću medveđu uslugu.


Ko je izgubio vise tehnike u Kursku je diskutabilno, ali i usudio bih se reci i skoro irelevantno jer tehnika jednostavno receno- potrosna roba. Bitno je kako se koristi i koliko se gubitci mogu nadoknanditi (i koliko kosta)- i tu lezi problem kod VSU tj njenih stratega koji celo vreme donose dosta iracionalne poteze- koliko su raketa potrosili na nebitne mete i neke nevazne mostove, zatim neke operacije koje su bile uspesne nisu donesle nikakv bitan znacaj- npr tzv Harkovska ofanziva gde su zauzeli teritoriju koja nije imala neki narocit strateski znacaj niti im je skratila linije- u situaciji kad su Ruske snage bile u kriticnoj situaciji (premalo vojnika) mogli su napraviti mnogo vise, npr mogli su napasti Ruse u Zaporoskoj oblasti- a koju su napali kasnije kad su Ruske snage bile dobro utvrdjene, i vec dobili dovoljno pojacanja.

kad se boris protiv veceg i jaceg protivnika ne mozes razmenjivati "pešaka za pešaka" kao sto su radili u Bahmutu i drugde.
Kljucna stvar u ovom ratu je vreme, umesto da su si produzili vreme koje mogu da istraju, VSU je aparavila upravo obratno- za Rusiju bi bilo kriticno posle 2027 (po mom misljenju) no pitanje je da li VSU moze toliko da izdrzi? Vrlo tesko, ne mogu da preciziram koliko ce tacno da traje rat i kako ce tacno izgledati mapa, ali sam gotovo siguran da smo vec zagazili u drugu polovinu rata.

A propaganda im je bila narocit promasaj- jedini nacin na koji Ukrajina moze da dobije rat jeste da Rusko stanovnistvo izgubi volju za rat, a na samom pocetku su prikazivali snimke pogibije Ruskih snaga uz veselu muziku i sl, a to je imalo negativan efekat i na "zapadnjake", a pogotovo na gradjane Rusije. Koketiranje s nacistickim simbolima i sl je takodje bio vrlo, vrlo los potez.
I jedino sto sada moze spasiti VSU je neki neoceivani niz dogadjaja koji bi im isao na ruku, drugim recima neko cudo.
i na kraju se postavlja pitanje- da li su Ukrajinci kadri za gerilski rat?

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15162

Још два снимка за које није рекао да су дејства фпв дрона који се наводи преко кабла.
На једном снимку дрон пролази поред аута са антенама за ометање и продужава ка тенку.

У оба случаја бих одока проценио да иду брзином од преко десет метара у секунди, и да могу да погоде и спорије покретне мете. Приметан напредак у брзини у односу на раније снимке.

https://t.me/boris_rozhin/140519?single

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5140
  • Gde živiš: Novi Sad

Krvava Devetka ::

Ko je izgubio vise tehnike u Kursku je diskutabilno


Uopšte nije diskutabilno. Ukrajinci su polupani u Kursku za sve novce, tolika količina izgubljene tehnike VSU nije viđena od njihove one čuvene najavljivane letnje ofanzive 2023 godine u Zaporožju.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5310

Nije mi jasno kako se kabal za vođenje nije zapetljao u "tojotu ", pilot drona ga je skenuo malo udesno da prođe pored "tojote" , ali ipak

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 222

Krvava Devetka ::

Ko je izgubio vise tehnike u Kursku je diskutabilno


Diskutabilno? U samo nekoliko minuta su dva ruska btr-a spucala desetak lakih oklopnih vozila.
Gledaj kolikoj je inohodec naulupao. Ne prođe dan da ne bude neki snimak. A šta je sa patriotima? Himarsima? Rusi su ih razbili samo tako.


Ovo je novo vreme sa novim tehnologijama. Nije više kao nekada da može da prođe priča o epskim ruskim gubicima i pobedama zaslužnim isključivo ruskoj brojnošću.
To više ne pije vodu. Sada samo možemo da vidimo šta se dešava. Naravno ko želi.
Ko ne želi može i dalje da veruje MS medijima.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1229

Vojvoda piše na TG da je počela izgradnja velike količine hangara na aerodromima.
Bolje ikad nego nikad.

online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1754

Citat:🇷🇺🚀🇺🇦 Ruske Vazdušno-kosmičke snage uništile su most preko reke u blizini sela Jelizavetovka na Kurahovskom pravcu preciznom raketom H-38ML.

🔸 Most se nalazi oko 3 km od linije fronta. Korekciju udara vrši posada drona „Orlan-30“ iz sastava 238. gardijske artiljerijske brigade.
https://t.me/front_channel_sr/25677

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 34003

Ako za nemari o oklop HIMARS je tu najviše stradao i nešto malo PVO srednjeg i kratkog dometa potom artiljerija. Inače polako izlaze slike i snimci gde rusi pelene napuštenu i oštećenu tehniku. Ima toga dosta i sa Pokrovskog pravca tu su najviše uničtoženi M1 Abrams, M2 Bredli i Leopardi, predpostaviću da je odatle i onaj Leo što završi u Uralvagon zavodu ili ti UVZ.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 811
  • Gde živiš: United Kingdom

Georgius ::

Uopšte nije diskutabilno. Ukrajinci su polupani u Kursku za sve novce, tolika količina izgubljene tehnike VSU nije viđena od njihove one čuvene najavljivane letnje ofanzive 2023 godine u Zaporožju.


VSU je zaista izgubio mnogo tehnike u Kurskoj oblasti, bilo je dosta snimaka koji to potvrdjuju, medjutim i Ruske snage su imale dosta gubitaka i unistene tehnike, trebalo bi to sve pregledati i onda usporediti gubitke sto je dosta tezak zadatak, iz vise razloga.
Ima onih koji se i bave tim, ali iz prethodnih iskustava mozemo reci da i oni nisu bas pouzdani, a sto se sukobljenih strana tice- oni retko kada pokazuju svoje gubitke, vec samo protivnicke- tako da se tu moze steci pogresan dojam.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 995 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 2 sakrivenih i 946 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., acatomic, AleksSE, amaterSRB, babaroga, bladesu, Bobrock1, Boris90, Bubimir, ccoogg123, Dannyboy, DeerHunter, DejanSt, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, DPera, dragan_mig31, filiphr, Fog of War, Gargantua, Georgius, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, Još malo pa deda, krkalon, Kubovac, kuntalo, kybonacci, Lucije Kvint, mercedesamg, milos.cbr, Mirage 2000N, Miškić, Motocar, nick79, operniki, ozzy, Penzula, Prašinar, pristinski korpus, raykan, shone34, Stanlio, trutcina, vaso1, voja64