Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2325

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1232

vathra ::Подсетићу да је по украјинском упаду у Курску област на форуму било више анализа које су објасниле зашто је то лоше за Украјинце. Главни разлог је повећање линија фронта, у време кад су Украјинци већ у дефанзиви на целом фронту, ангажовање офанзивно способних снага којих нема довољно и неминовни губици који ће услед тога уследити.
У то време се вртила и погрешна теза да је једна од мета напада Суџа у којој се налази станица за проток гаса ка Украјини. Логично, погрешна теза која се више не спомиње.
Тек неколико дана касније се појавила теза да је могућа мета напада могла да буде нуклеарка у Курчатову. На форуму је нико није помињао, јер је изгледала нереално у светлу тога да је продор заустављен далеко одатле.
Било је и теза да је то велики шамар Путину, али се ни то више не помиње, ни у западној штампи.

Ja sam izneo tu mogućnost oko Kurčatova prvog dana, činilo mi se logičnim da žele da zauzmu nukearku jer neki pametniji cilj u kurskoj oblasti nisam video, i dalje mislim da im ona jeste bila cilj ali nisu prvih par dana imali dovoljno smelosti da idu do kraja.
Takođe sam bio uveren da moraju otvoriti još negde front, npr u brjanskoj oblasti, kako bi razvukli malobrojne ruske snage u tim početnim danima kad ono cvrc.
Nigde logike, trenutno se čini da im je ovo prilično idiotska avantura.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3552

https://x.com/MikaelValterss1/status/1845383895304315353

GP":NAJNOVIJA VIJEST: PALO JE "SELO" LEVADNE, 13. LISTOPADA 2024.

Malo je s nostalgijom reći da je "palo naselje" Levadne na "taktičkom mostobranu Vremika". Zauzele su ga obje strane, možda pola tuceta puta tijekom ukrajinske protuofenzive prošlog ljeta. Ali ja kažem isto što i prošlog ljeta, to nije selo, to je farma. Vidite to na satelitskoj fotografiji."

Situacija se malo usporila na frontu. Ruje oslobodili oko 44 četvornih kilometara prošle sedmice. (https://x.com/Pouletvolant3) Ukri sada samo gube teritoriju odnosno pozicije.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1807

Što se tiče ove Ukro avanture u Kurskoj oblasti, vučem paralele sa Ruskom avanturom kod Volčanska. Možda grešim i pogrešno uporedjujem ova dva dogadjaja ali nekako mi deluju povezano.

Ni jednoj ni drugoj ne mogu prokljuviti šta im je cilj. O nekoj tampon zoni kod prve nema govora. Mnogo malo efektive, jer za takvo što je potrebno mnogo više. A opet vidimo da Rusi ne odstupaju, već se bore za svaki pedalj zemlje, koju su pre jedno dve godine onako nonšalatno napustili.


Prve jedinice sa Ukro strane, koje su gasile požar u Harkovskoj oblasti su upravo one, koje su većinom započele ovu avanturu. Svega 2-3 meseca posle toga. Ove jedinice su mi prva povezica ove dve avanture i već sam pisao o tome.

Opet i sa druge strane, čini mi se da broj angažovanih snaga, nije dovoljan za prodor, kasnije i zadržavanje Kurčatova i prostorije južno od njega do granice sa Ukrajinom. Osim ako nisu računali da je samo zauzimanje nuklearke dovoljna ucena da Rusi ostanu pasivni. Usled pretnje nuklearne opasnosti. Medjutim mislim da bi dovodjenje sveta u takvu situaciju, nuklearne ucene imalo veeeeoma negativne posledice po Ukrajinu u svetu. Ko bi zdravog razuma ostao imun na takvu ucenu? Na dovodjenje čovečanstva na ivicu nuklearnog armagedona.

Ako je cilj vezivanje protivničkih efektiva i slabljenje pritiska na odredjene sektore, onda mogu slobodno reći da je Ruska operacija dala veće rezultate. Ovo bi i ćorav video ali da dam objašnjenje zašto tako mislim.

Da se ne ponavljam, prilažem link ka postu u kojem sam pisao tezu, da je Ruski upad odgovor na pripreme Ukro upada i njihove ofanzive.

posthttps://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-desavanja-u-svetu/Specijalna-vojna-operacija-u-Ukrajini-2024-komentari_2018.html#2660447

Iako su jedinice koje su prve stigle u Harkovsku oblast učestvovale ili još uvek učestvuju u Ukro ofanzivi, Ruski upad i prisustvo u Harkovskoj oblasti još uvek daje rezultate. I to je možda odgovor zašto se Rusi bore za svaki pedalj te zemlje. I dalje je odredjeni, nemali broj Ukro jedinica vezan oko Volčanska. A ne angažovan u Kursku ili diljem "starog" fronta koji popušta sve više na sve više mesta.

Za razliku od situacije kod Ukrajinaca, kod Rusa se za sad ne primećuju problemi koje bi mogli povezati sa upotrebom odredjenog broja jedinica u Kursku. Odnosno da angažovane jedinice fale na "starom" frontu. Za razliku od Ukrajinaca, kojima bi angažovane jedinice kod Harkova, sad dobro došle u Donbasu ili Kupjansku. O onima angažovanim u Kursku da ne pričam. Njih su Ukrajinci sami sebi uskratili na "starom" frontu. A trenutne, kratkoročne dobiti su nikakve. Bar meni laiku koji ne zna šta se dešava iza kulisa. Možda ova Ukro akcija ima neke dugoročne dobiti, koje mi ne vidimo, jer u suštini i ne znamo zašto je pokrenuta.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2024
  • Poruke: 14

I dalje ne mogu da se otmem utisku da su rusi bili upoznati sa ukro planovima za napad na Kursku regiju.

Neverovatno mi je da drzava sa jednom od najjacih obavestajnih sluzbi na svetu, u uslovima SVO na svojim granicama ne moze da bude upoznata sa jednom 'ekstremnom' neprijateljskom akcijom koja ne podrazumeva pojedinačnog spavača nego cele brigade i stotine komada tehnike. Siguran sam da rusi imaju svoje obavestajne izvore koji su viskopozicionirani u Kijievu i NATO-u i da su tu informaciju sigurno morali da zakače. A posebna priča su izvori osmatranja, izvidjanja, svih tehničkih mera kojima se posmatra kretanje neprijatelja i slično u graničnim oblastima.

Verujem da su prosto rečeno, napravili cost/benefit analizu ove PR ekskurzije i pustili da se ona odigra kako zapravo njima odgovara.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1807

@Žoržo

Slažem se sa tvojom konstatacijom. Obrni okreni, Rusi su ti koji diktiraju tempo i tok sukoba. Iako na početku nekih dešavanja ne izgleda tako.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 229

zdrebac ::Sad dosao kuci, posle par piva preletim vesti.
Vidim zeleni napoleon hoce javno da objavi svoj pobednicki plan.
Cim se javno podnosi, to mora da je neka sprdacina. Ozbiljan vojni plan se ne stavlja medijima u ruke.

Sto se kurska tice, i price oio toga, posto vecina ne prati ukro kanale, onda ne vidi i da su i rusi tamo par puta popili batine, narocito oko onih pontona kad su ih ovi uhvatili tokom prelaska istih. A ni ukro fpv dronovi nisu za zanemarivanje, korisceni su i tamo.

I da pitam, pa ko zna nek odgovori, kakav je to cirkus oko kadirova? Hoce nekom da se sveti ili sta.


Svakako da i Rusi imaju gubitke. Bilo je na početku i pogođenih motorizovanih kolona.
Pontone jesu pogađali ali koliko se ja sećam nije bilo uhvaćeno mnogo tehnike. Uglavnom pontonski mostovi i pontonjerci.
Ali kada se sumira, daleko su veći gubici Ukrajinaca. Pa svaki dan ih tuče inohodec. Pogubili su brdo lakih oklopnih vozila. Njih su i najviše koristili. Izgubili su i dosta tenkova. Ima puno snimaka. Pogađali su ih wifi fpv dronovima ali i fpv dronovima sa optičkim kablom. Imali su dosta uhvaćenih himarsa i PVO sistema.
A gde je u svemu tome fabovanje?
Verovatno će se sve završiti do kraja novembra potpunim porazom ukrajinskih ekspedicionih snaga.
Realno za Ukrajinu nema izlaza. Jedina "šansa" im je totalni rat i uključivanje NATO-a. To je sada jasno.
A ko je voljan za takav rizik?
Može se desiti da se iza kulisa dogovore okolne zemlje sa Rusijom i da rasparčaju Ukrajinu. Pre svega mislim na Poljsku. Ona po meni igra najprljaviju igru od svih.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1232

Pa uspeli su srušiti Lenjinovu statuu i masovno se slikali u Pjateročki u Sudži. I to je neki uspeh valjda.

offline
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 27

Kursk (30min)


offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 299

Kubovac ::Sajber pank: ukrajinski operator FPV dronova sa rancem sa radio-elektronskom opremom...vrli novi svet! Shocked




totalno glupava pozerska slika koja nema smisla , ako na ocima imas FPV DJI Goggles 3 , onda ih vjerovatno koristis , mada nema kontrolera u rukama , onda sigurno ne koristis jammer na ledjima koji sigurno gusi freq koju koristi dji 2.4-5.8GHz .... ali eto ajde malo da se slikamo natovareni opremom

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 817
  • Gde živiš: United Kingdom

Logika u ratu, a pogotovo u ofanzivnim operacijama nije uvek korisna. Tj mnoge uspesne operacije nisu bile logicne (barem protivniku), ali jesu bile racionalne.
Npr kod Batinske bitke mesto napada nije bilo logicno, medjutim bilo je vrlo racionalno- alternativni pravac je imao tlo koje je manje odgovaralo tenkovima, mesto razdvajanja 2 armijske komande sto je pravilo probleme Nemcima, bila je dobro mesto za daljnje napredovanje (u datim okolnostima).

Nemacki prodor kroz Ardene je iznenadio i Francuze 1940, a i Amerikance 1944, s time da je kod bitke ‘44-45 Nemacka imala nedovoljno resursa da operacija bude uspesna i to na neki nacin ima slicnosti s VSU upadom u Kursku oblast- nedostatak ljudstva i opreme.

Da li je VSU u Kursku vezao dovoljno Ruskih snaga da bi to imalo efekat? Jedini nacin da to znamo bi bio kad bismo usporedili 2 paralelne dimenzije sveta- jedan u kome je bio upad u Kursk i drugi gde ga nije bilo- i onda bismo videli neku razliku u Zaporozju i drugde.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 900 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 872 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ben Roj, brundo65, darkangel, dekir, deLacy, Dogma21, ILGromovnik, kikisp, kljift, Krvava Devetka, kuntalo, kybonacci, LUDI, milenko crazy north, milos.cbr, moldway, Nemanja.M, oldtimer, opt1, pacika, pein, rovac, tmanda323, Vl veliki, Žrnov