Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2336

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 998

Naravno da je alibi i da je skrojen više kao ultimatum sponzorima nego kao plan, samo što čak i propali komičar ima dovoljno mozga da zna da se takvi ultimatumi ne isporučuju na svoju ruku. Sigurno nije lud da misli da kada ga ovi odbiju, ima opciju da samostalno otpočne neke pregovore i izađe iz rata mimo njihovih želja. Ukrajina će ratovati dokle oni budu hteli, a ne on.

Kako god bilo, svašta je na pomolu da se desi do kraja godine.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8883
  • Gde živiš: pecina stroga

CNN ekskluzivno snima nocnu rabotu ukro drondzija koji tuku strateske ciljeve po dubini Rusije.

https://www.cnn.com/2024/10/16/world/video/exclusi.....ldn-digvid

offline
  • Cigi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Jan 2011
  • Poruke: 2870
  • Gde živiš: Novo mesto

G7’s Ukraine loan is at risk
Arrow https://www.politico.eu/article/g7-ukraine-loan-50.....banks-war/
Citat:In June 2024, the G7 pledged a $50 billion loan to Ukraine — a promise they hoped would signal Western unity and display strength. But just a few months later, this commitment risks falling apart.
Kredit za Ukrajinu u iznosu 50 miljardi nema pomaka.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3555

https://x.com/MikaelValterss1/status/1846589325846196251

GP":ANALIZA: RUSKI TERITORIJALNI DOBITI NEĆE ZAVRŠITI RAT PRIJE 2027.

Tempo ruskih teritorijalnih dobitaka raste, ali čak i uz nastavak umjerenog povećanja, ti dobici sami po sebi vjerojatno neće natjerati Ukrajinu da odustane najranije 2027. Odricanje od odgovornosti je, naravno, da manja potpora Zapada, kolaps UkrAF-a ili bi veliki ruski prodor mogao promijeniti sve mnogo brže.

2023. je zapravo bila pat pozicija. Obje strane su uzele nešto teritorija i Rusija je imala neto dobitak od oko 150 km2 (žuto na karti), tj. 1/4000 Ukrajine, to je pat pozicija. Sada mnogi Ukrajinci govore o tome da je Rusija tijekom rujna i listopada zauzela 5,5 puta više teritorija nego tijekom cijele 2023. godine.

To je značajan napredak, ali još uvijek vrlo mali u usporedbi s veličinom Ukrajine. Tijekom prvih 9 mjeseci 2024. RuAF je zauzeo 1558 kvadratnih kilometara (crveno 1), što je oko 0,25% ukrajinskog teritorija. Dnevna prosječna stopa ruskog napredovanja u listopadu veća je nego u rujnu, a vjerojatan je prosjek od 750 kvadratnih kilometara mjesečno od listopada do prosinca.

To bi dalo oko 2250 kvadratnih kilometara (crveno 2) koje je Rusija zauzela tijekom četvrtog tromjesečja. Konačni rezultat od 3500-4000 km2 (crveno 1+2) bio bi oko 0,67% Ukrajine. Puno više nego 2023., ali tim tempom ipak bi trebalo oko 120 godina da se osvoje preostali dijelovi Ukrajine. Vjerojatna linija bojišnice krajem 2024. označena je crvenom bojom na karti 2.

Ako Ukrajina ne dobije puno više pomoći od zapadnih zemalja, neravnoteža između RuAF-a i UkrAF-a samo će se povećati, a još brži tempo napredovanja od strane RuAF-a vjerojatan je 2025. S istim tempom napredovanja kao tijekom Q4, RuAF bi uzeo 10 000 sqkm (ljubičasto 1-3) 2025. i s vjerojatnim udvostručenjem te brzine, 20 000 sqkm (ljubičasto 1-4).

To bi vjerojatno dovelo do potpunog osvajanja Donjecke oblasti, uključujući Kramatorsk i Sloviansk. Osim toga, također postoji određeni napredak u Zaporožju, istočnom Dnjepru, istočnom Harkovu i sjevernom Sumskom području. Pogledajte kartu 2 za vjerojatnu liniju bojišnice krajem 2025., s dobitkom od 20 000 kvadratnih kilometara za RuAF.

To bi se smatralo ogromnim ruskim napretkom, ali bi i dalje bilo samo 3,33% Ukrajine, tj. 24 godine kontinuiranog rata. U stvarnosti to ne bi puno promijenilo za Ukrajinu, ali bi njegovi psihološki učinci bili ogromni, kako među Ukrajincima tako i u javnom mnijenju na Zapadu.

Već se vidi pomak, kako u Ukrajini tako i na Zapadu. Sve veći dio stanovništva više ne vjeruje u ukrajinsku pobjedu i taj bi se trend nastavio ako bi Ukrajina dobila još goru 2025. nego 2024. Ali to ne bi bilo dovoljno da se rat završi.

Razlika između ruskih zahtjeva i onoga što Ukrajina može prihvatiti i dalje bi bila vrlo velika. Glavni problem je u tome što će ruske tvrdnje rasti s vojnim uspjehom, pa čak i ako bi spremnost Ukrajine da prihvate neke ruske zahtjeve također porasla, razlika između obje strane bila bi ista.

Ako je mučni rat 2026. rezultirao još većim ruskim teritorijalnim dobicima, recimo 40 000 kvadratnih kilometara (ljubičasto 1-5), udvostručeno u odnosu na 2025., tada bi spoznaja o beskorisnosti nastavka rata za Ukrajinu svima postala očigledna, ali nekoliko dieharda.

Takav napredak mogao bi Harkov, Sumi, Dnjepar/Dnjepropetrovsk i Zaporizhzhia staviti u ruske ruke. Tada bi također postojala stvarna prijetnja cjelokupnom ukrajinskom teritoriju istočno od Dnjepra i duž Crnog mora.

Čvrsto sam uvjeren da bi takva situacija bila potrebna da Ukrajina odustane i prihvati oštre ruske uvjete, ali nisam siguran da bi Rusija tada željela prekinuti rat. Crnomorske pokrajine zapadne Novorosije (karta crvena linija 3) mogle bi biti previše primamljive i Ukrajina ih vjerojatno neće napustiti bez borbe. To bi moglo dovesti do nastavka ratovanja tijekom 2027.

Ogromno, i malo vjerojatno, povećanje zapadne potpore moglo bi stabilizirati situaciju, a ukrajinski djelomični kolaps mogao bi omogućiti ruski napredak do linije 2026. 2025., ali moja predviđanja su vjerojatniji ishod."

Puno toga zavisi i od situacije na bliskom istoku. Tako da je davat prognoze vrlo težko, ali ipak. Ostaje i pitanje Odese. Gubitak Odese če Nato alijansa težko progutati. Ukre se ionako ne pita ništa.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15177

Микаел се лепо бави множењем, али заборавља да рат исцрпљивања није повезан са помаком у територији. Овај текст је више подршка да могу да још издрже, него што је реална анализа.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2694

Ovaj Solc je klovn. Znaci saljes tenkove i kad fasujes tj ekonomija ti fasuje kazes a pa moramo razgovarati.
Bojim se da nece moci...pogotovo posle Minska.
Mada znajuci Ruse...mozda opet ih svabe prej..u.

@ds69
80000 mrtvih je malo za rat ovakvog intenziteta. Za 3 godine rata u BiH VRS je imala oko 25 hiljada poginulih a nas rat je bio kafanska tuca u poredjenju s ovim ludilom

online
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1706

Koridor ::Ovaj Solc je klovn. Znaci saljes tenkove i kad fasujes tj ekonomija ti fasuje kazes a pa moramo razgovarati.
Bojim se da nece moci...pogotovo posle Minska.
Mada znajuci Ruse...mozda opet ih svabe prej..u.


Vjerovatno ce (nadam se) dobiti odgovor, denacifikacija, demilitarizacija itd...itd. Mr. Green

Ukoliko Rusi prihvate pregovore i mir van proklamovanih ciljeva ove SVO, za mene ce biti znak da su i oni prilicno "izduvali" i iz rata iscrpljivanja ce se preci u fazu odmor i utrka u naoruzanju izmedju dva poluvremena, neki Minsk 3 hebem li ga.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 26001
  • Gde živiš: I ja se pitam...

vathra ::Микаел се лепо бави множењем, али заборавља да рат исцрпљивања није повезан са помаком у територији. Овај текст је више подршка да могу да још издрже, него што је реална анализа.

Управо тако. Није за поређење, али сетимо се колико година није било ''на западу ништа ново''. Ушанчили се, направили праве мале градове из којих им се није излазило, а онда је јача индустрија победила.
Овде су мотиви Украјинаца врло магловити (ако кренемо од постанка независне Украјине, па преко Мајдана), док су Руси дефинисани тачку по тачку. Црно на бело.

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1534

Ако демократе изађу као победници избора наставиће исту политику наредних 4 године.
У неком тренутку мораће да пошаљу буквално своје војнике ако не желе да остану без целог плена у Украјини.

Минимални рок трајања сукоба до 2027 ми је реалан уз могуће продужетке до 2030.

П.С -доста оптимиста на форуму у вези краја сукоба,ничим изазвани....

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 235

Napisano: 16 Okt 2024 19:21

Bobrock1

Ratovaće dok ukrajinski gubici ne dostignu 4% ukupne populacije. I to ne one pre rata. Ili dok ne ostanu bez tehnike i municije. Ili dok im ne uskrate pomoć. I vidu oružja ili novca ili svega.
Sada je svakom ozbiljnom čoveku jasno da je ovo rat iscrpljivanja. Gde mnogo faktora igraju ulogu.
U koliko Ukrajina pristane na ruske zahteve za neutralnošću, demilitarizacijom i teritorijalnim ustupcima to će značiti totalni poraz za Ukrajinu i zapad. Čak i bez Harkova i Odese ovakvi uslovi će u narednom periodu dovesti do toga da Hramova i Odesa postanu ruski gradovi.

Američka koalicija je početkom 1991 godine napala Irak. Mnogo veća i moćnija koalicija je potukla iračku vojsku u dve kampanje. Prvo vazdušnoj pa kopnenoj. Zatim je Irak stavila pod sankcije. I dvanaest godina izvodila ograničene vazdušne kampanje. Sve dokle god nije slomila iračku državu. Tek tada je sprovela invaziju na Irak i ostvarila pobedu u ratu.

Isti princip može da koristi i Rusija. U koliko prisilili Ukrajinu na prihvatanje uslova to će dovesti do uništenja vojnog potencijala, velike političke nestabilnosti, ekonomske propasti. I u periodu od 5-15 godina Ukrajina će sama upasti u Rusku orbitu.

Dopuna: 16 Okt 2024 19:23

SVEVID. ::Ако демократе изађу као победници избора наставиће исту политику наредних 4 године.
У неком тренутку мораће да пошаљу буквално своје војнике ако не желе да остану без целог плена у Украјини.

Минимални рок трајања сукоба до 2027 ми је реалан уз могуће продужетке до 2030.

П.С -доста оптимиста на форуму у вези краја сукоба,ничим изазвани....


Kod Ukrajinaca se sve klima zato i ima optimizma. A i u Americi se mnogo kuva.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1214 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 10 sakrivenih i 1156 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, asdfjklc, babaroga, bojcistv, bokisha253, Boris90, cikadeda, Denaya, DH, dragan_mig31, Georgius, Gosha101980, Hans Gajger, ikan, Insan, JimmyNapoli, jukeboxer, kokodakalo, kubura91, lord sir giga, LUDI, madza, mercedesamg, Metanoja, milan.vukovic, milenko crazy north, milimoj, MILO-VAN, Mirage 2000N, mkukoleca, nebkv, nenad81, novator, ostoja, Petar35, predragc, ruma, sasa87, SD izvidjac, sevenino, Snorks, Srki94, Srle993, stalja, StepskiVuk, vladaa012, voja64, zlatkoa987