Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2360

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1810

Što se tiče "rata dronova" slažem se sa Devetkinom konstatacijom. Ni jedna vojska sveta, nije bila pripremljena ni obučena za ovakav intenzitet upotrebe tih malih zujalica. I tu nema nikakvog uticaja korupcija, nepotizam ili šta ti ja znam, kojim se etiketira Ruska vojska. Prosto ni jedna vojska nije bila spremljena na ovakav obim korišćenja ovih malih sukleta. Na to ukazuje više činjenica kako kod Rusa, tako i na zapadu a bogami i na istoku.

Više o ovome mogu nam pisati članovi koji su više upućeni u ovu tematiku. Ja ću pokušati ali kako nisam baš upućen, može da se podkrade i neka greška.

Veoma mali broj specijalizovanih vojnih dronova te veličine. I to sto je bilo razvijeno je u suštini inferiorno u odnosu na civilne verzije koje su pokazale veći stepen iskoristivosti. Samim tim i sredstva otkrivanja i ometanja nisu adekvatno razvijana. Tek sad se ozbiljnije krenulo sa razvijanjem, kako sredstava ometanja, tako i razvoj dronova striktno za vojnu upotrebu.

Formacijski tek sad, kad se uvidela učinkovitost ovih zujalica se pristupilo organizacijskom uvodjenju formacija u vojske. I započeo razvoj i razvijanje načina upotrebe istih. Isto tako započeo razvoj ptotivmera i suzbijanja upotrebe istih.

PVO kratkog i srednjeg dometa. Tek tu je velika, ogromna rupa. Prosto jer niko nije razvijao sredstvo za odbranu od njih. Ovde je problem još više izražen jer ni dronovi veličine Geranja se ne obaraju tako lako tim sredstvima. Pa čak ni sa onima za koje se tvrdilo da mogu. A da ne pričamo o malim zujalicama veličine pola i jednog kvadratnog metra. Niti ima razvijene taktike, sredstva u upotrebi imaju ograničene mogučnosti, niti ima dovoljan broj tih sredstava da se pokrije ogromna dužina fronta.

Prosto te male pošasti se tako brzo prave, u tolikim količinama, da na odredjenom delu fronta, lako prevazidju broj sredstava koji se mogu koristiti protiv njih. Kako u otkrivanju, tako i u ometanju, tako i za uništavanje. Štaviše ovih poslednjih ima i najmanje.

A vidimo da se kontra mere konstantno unapredjuju i da s vremena na vreme iskrsne problem, kako za one koji koriste dronove, tako i za one koji se brane od istih. Jer da je zapad ušao iole bolje pripremljen u rat od Rusa, što se tiče ovog aspekta, smatram da Ukrajinci ne bi imali ovoliko problema sa Ruskim dronovima.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2568
  • Gde živiš: Beograd

I onaj guverner Nikolajevske regije Vitalij Kim ima korejske krvi, čini mi se po ocu.

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2588
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Pokazao je ovaj rat i mnogo problema na zapadu. Da imaju ukupni prozvodnju granata za dve nedelje ozbiljnog sukoba, da im je trećina PO i LPRS sredstava otišla u godinu dana lokalnog sukoba u kome ne učestvuju, da od poljske do Atlantika nema tenkova koliko je polupano u ovom ratu a da je prozvodnja istih mrtva pa se grebe sa dna korejske kace, da izvan SAD ceo NATO nema krstarećih raketa ni za godinu dana ozbiljnog rata, da cela EU nema da nagrebe profesionalne vojske koliko ima Ukrajina sama, da "superiorna" tehnika od 25miliona po komadu traje na ratištu taman koliko i stare sovjetske kante koje su i pravljene sa takvim "rokom trajanja" u planu. Da NATO po sopstvenom priznanju nije spreman za sukob sa protivnikom ranga Rusije i da mu treba minimuu10 godina da se spremi. Koja korupcija, lopovluk, nepotizam i ostale društvene pojave su dovele do tog stanja? Pritom da se podsetimo da je bivši predsednik nekorumpiranog bastiona slobode osuđen u nekoliko predmeta, da je sin sadašnjeg predsednika primao mito od ukrajinskih kompanija, da je predsednica EK ličnim kanalima ugovarala milijarde dolara u vakcinama, da je svaka nabavljena granata koja je poslata Ukrajini koštala tri puta više nego što je bila normalna cena i da ne zalazimo dalje u bastion nekorupcije, čistunstva i organizovanosti. Da ne idemo u činjenice da su plate menadžmenta na zapadu u poslednjih 40 godina uvećane 13 puta a radnicima 18%, da je srednja klasa opljačkana i uništena a bogatstvo koncentrisano u rukama povlašćene oligarhije koja upravlja, proizvodnjom, resursima, medijima i političarima, koja sama sprovodi cenzuru u informacionom prostoru i svim sferama života.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4840

U međuvremenu propaganda na mrežama radi punom parom...

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 245

bojank ::
Bili su mladi, vitki i nauceni da slusaju i Sovjeti 1941. pa su dobili zestoke batine.


Pa dobili su batine od podjednako mladih, vitkih, disciplinovanih nemačkih mladića koji su uz sve to imali bolju opremu i bolju taktičku obuku.

bojank ::
"Zamisli jednog mladog vojnika S. Koreje koji nekoliko godina svaki dan ujutru trči 800 metra kao deo fiskulture."

A to sta on radi svako jutro znas tacno kako?


U pravu si. Zaista ne znam. Samo pretpostavljam. Nekada se kod nas redovno izvodila jutarnja fiskultura i uz marseve i manevre i vojnici na odsluženju vojnog roka su bili u kondiciji.
Ja polazim od pretpostavke da vojnici S. Koreje imaju sličan ako ne i rigorozniji pristup. A vojni rok im traje mnogo mnogo duže.

Suština mog pisanja je pretpostavka da oni mogu biti dobri vojnici u ovom sukobu kao integralni deo ruske vojske. I da njihova pešadija može predstavljati značajan kvalitet u ovakvom ratu.
Dakle to je moja pretpostavka pod uslovom da je Korejska pešadija onakva kakvom je ja zamišljam.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6537

Dok se razvija saga o SK ratnicima koji izgleda imaju stelt karakteristike, u USA lov na vještice se pojačava.

Citat:USA bieten zehn Millionen Dollar Belohnung für Hinweise zu russischer Wahleinmischung

Nagrada od 10mil.dol. za dokaz o umješanosti Rusije u predstojeće izbore.

https://www.welt.de/politik/ausland/us-wahl/articl.....g-aus.html

online
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 737

Posle ovog sukoba očekujem da će u npr. vodu biti bar jedan vojnik zadužen samo za dronove od ometanja do obaranja, da li će to biti neka "sačmara" ili elektro magnetna puška vreme će pokazati.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2712
  • Gde živiš: Beograd

A.R.Chafee.Jr. ::Onako uzgred u Rusiji živi oko 200 000 Korejanaca, građana Rusije. Druga zanimljivost, jedan od njih je bio i premijer DRK. I treće petnaestak godina gradonačelnik Zaporožja je je bio Korejanac.

Najpopularniji sovjetski rok muzičar, Viktor Coj, oko kog i danas postoji ogroman kult ličnosti u Rusiji i drugim eks-republikama, je takođe bio Korejac, po ocu.

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2024
  • Poruke: 33

@Krvava Devetka

Slazem se da je upotreba dronova relativno nova stvar ali mi ne pricamo u ratu koji je poceo juce, vec o napadima koji se i sad desavaju po vecim metama u Rusiji koja su odavno trebala da budu zasticena. Sama cinjenica da je neko dopustio da se bilo ko iz bilo kog razloga priblizi NE Kursk je cisto ludilo. Da je bilo sta palo na Moskvu, isto jedan ozbiljan problem. Koji usput nije obican dron nego bpl sa mlaznim/raketnim pogonom sto je ozbiljan propust PVO elementa.

Slazem se sa tobom da ne moze sad neko da ocekuje od svake zemljle da iznenada bude spremna na sve. Tu si potpuno upravu i to stoji. Uvek ce biti propusta, ali ovde pricamo o zemlji koja je izvrsila invaziju na nekog. Dakle znali su da ce biti sukoba i usli su u sukob nespremni. Cak toliko nespremni da nisu uspeli ni sa svojim "saveznicima" Turcima da se dogovore oko toga da im ovi ne isporucuju oruzje ( pricamo o vremenu kad su sultan i putin bili super drugari, kupovali S400 itd)

Uz duzno postovanje, ne bih se slozio da se na zapadu nesto menja. Cak se odustalo od dosta programa jer se videlo da je Rusija papirni tigar i vidi se jasan prelazak fokusa na Kinu (reforma USMC, izbacivanje tenkova itd). Nema ni nekog velikog skoka u proizvodnji BPL sistema jer ih sad Rusi vec relativno uspesno ometaju. Imajuci u vidu da su po pitanju eletronike uvek iza zapada iz raznih razloga, nije nemoguce ocekivati da ce i zapadna resenja isto delovati na Ruske i da BLP nece imati taj obim upotrebe koji sad gledamo sa izuzetom malih bpl i onih vodjenih kablom za blisko dejstvo. Nagli porast proizvodnje municije je samo posledica neophodnog masovnoh naoruzavanja Ukro snaga. Verujem da NATO rezerve nisu nista manje od rezervi sa kojima je Rusija usla u rat sa tom prednoscu da dobar deo toga nije podeljen.

Kad je Izrael u pitanju, koliko vidimo njihova gvozdena kupola je do sad odlicno radila posao. Jedino gde je bilo nekih gubitaka je ovaj zadnji napad Irana sa vise stotina projektila i tu naravno nema pomoci. Ali eno izgurase oni svoj genocid bez problema.

@grenadir
Hoce, verovatno, ako opet neka jedinica ne pokusa drzavni udar. Neko od oligarha ne ubije cara putina ili se ne pokolju u nekim cistkama ili ako Kadirov nekog ne kokne itd...zabavna je to tvorevina. I onda ce kad pobede da i dalje zavise od izvoza preko Kine/Indije, sa teritorijom sa mnogo neprijateljskog stanovnistva i ko zna koliko mrtvih posle ovog rata i sa kojim dugovima izolovani od sveta. Bice to super pobeda pod uslovom da se desi.
Postoji termin, Pirova pobeda. Izguglaj ga.

@Apok
Kod nas ako mislis na 90e, Bosnu, NATO je paralisao kompletnu RS i Vojska RS/RSK je morala da radi sta joj se kaze. Blokiran je Drina, vraceni su unproforci itd.
Ako mislis na 99, smlaceni su buk pukovi. Vece jedinice nisu mogle da se pomeraju. NATO je imao apsolutno kontrolu vazdusnog prostora. Nije bilo struje. Jugoslavija je izgubila rat i Kosovo je okupirano i pretezno etnicki ocisceno.

Napad na Perl Harbor je iznenadni napad Japana na SAD. SAD su u to vreme skidala svu opremu koju su imale i slale ih na razne nacine saveznicima u Evropi. Slicno vazi i za brodove itd. Dakle SAD nisu napale Japan, Japan je napao SAD. U ovom slucaju Rusija je izvrsila invaziju na Ukrajinu. Dakle znala je sta ce se desiti i pokazali su se potpuno nesposobni.

U Izraelu se desila identicna stvar. Izvrsen je upad dakle Palestinci su znali sta se dogadja a Izrael nije i onda ih je Izrael pocistio i trenutno ih istrebljuje i pravi konc logor od Gaze.

Ne znam koliko je Patriota i IRIS-T sistema polupano do sad. Ono sto znamo je da i dalje dejstvuju skoro uz granicu sa Rusijom. Da Rusija ne moze da koristi helikoptere skoro uopste i da Rusko vazduhoplovstvo daje sve od sebe da ne ulazi duboko u teritorju Ukrajine bez pree potrebe. Nadam se da ti je tu jasan problem.

Voleo bih da mi pokazes sta sam naveo da ne stoji. Jer ovo sto si naveo nema bas smisla.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 442

Si Đinping: "Kina spremna da sa Severnom Korejom širi mir u regionu i svetu" --- Današnja izjava, povodom, 75. godišnjice osnivanja NRK ... Ovo je dosta pojmljivo , po mome i za igrače u Ukrajinskom ratu, ali ako nije, slobodno brišite... Inače jedna od vijesti danas u Rusiji.. "Kazan airport in Russia closed after drone sightings" ... Ne vjerujem, da su Ukri ( čitaj NATO ), toliko glupi ili zadojeni, da bi pokušali sa nekim napadom dronovima na Kazan kad dolaze BRICS lideri... Ili jesu..?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 992 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 940 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bladesu, BraneS, cenejac111, darkangel, Denaya, denisnapast2015, Dorcolac, flash12, Georgius, gomago, ILGromovnik, ivan979, ivica976, JOntra, Komentator, Kubovac, kybonacci, ljuba, LUDI, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, milimoj, minmatar34957, nedeljkovici, Nemanja.M, Nikola00, Parker, pein, repac, rovac, royst33, sasa87, Smajser, Tragač, trutcina, tubular, Tvrtko I, uruk, Vladko, voja64, vukovi, wizzardone, 125