Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2362

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2024
  • Poruke: 19

babaroga ::

Uostalom, forum zato i sluzi da se pretabiri sve to i vidi ko laze (izmedju ostalog). I ova tema. Koliko ja kapiram zasto smo mi ovdje.



Kljucno.

Podsetih se pravila foruma: Zabranjeno je iznošenje informacija koje nisu zvanično objavljene u sredstvima Javnog informisanja.

Trenutno na desetine medija trube o tome, sto naravno ne znaci da je tacno, ali je ovo je valjda mesto gde mozemo te stvari da komentarisemo.

Da li je potrebna potvrda MO RF ili samih korejanaca?

Sektor za informisanje VJ '99 ili MO VB se nije oglašavao o prisustvu SAS-a na Košarama i teško ćemo naći u sredstvima javnog informisanja, a opet znamo da su tamo bili.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8902
  • Gde živiš: pecina stroga

Neutral-M ::Cudno mi je da bi rusi dozvolili da zapadni sataliti
mogu snimit zaduzivanje ruskih uniformi, halabuka oko toga im nije u interesu.


Ovo nikako da razumijem? Zasto to nije Rusima u interesu?

Potpisali su sporazum sa SK koji sve to pokriva. Taj sporazum brze bolje guraju kroz Dumu da ga ratifikuju. Sporazum izmedju ostalog predvidja vojnu pomoc u slucaju agrasije na jednu od potpisnica. Vojna pomoc po bilateralnom sporazumu je potpuno legitimna stvar.

Dalje, mi kao da necemo da shvatimo da Putinov zaokret prema Kimu nije samo iz potrebe (za municijom, ili ljudima). Ili iz diplomatske usamljenosti Putina, kao niko nece da se slika sa njim pa aajde zovi Kima.

Naprotiv, to je mozda i najteza posljedica po amere njihove idiotske politike konfrontacije sa Rusima u Ukrajini. Pored naravno ruskog priblizavanjaa Iranu. Ja licno mislim da je radikalna promjena kursa ruske politike prema Sjevernoj Koreji najveci udar americkoj hegemoniji u svjetskim odnosima.

Zasto. Pa zato sto je Sjeverna Koreja na takvoj poziciji da je njeno jacanje (ne samo vojno, vec i politiicko, i ekonomsko) jednostvno nedopustivo u americkim planovima o obuzdavanjju Kine. Iz vise razloga, a glavni je sto je to jacanje direktna pretnja dvoma americkim savezncima u regiji, naravno Juznoj Koreji i Japanu. Amerika to jacanje jednostavno ne moze i ne smije tolerisati. A sva je prilka da ce morati.

Direktna posljedica tog zaokreta je da Kim vise nije potpuno izolovan. Nego je odjednom u STRATESKOM politickom, ekonomskom i vojnom savezu sa drugom vojnom silom na svijetu, sa kojom usput i granichi kopneno.

Rezultat toga je da su decenijski napori Juzne Koreje i Japana u obuzdavanju i lomljenju Sjeverne Koreje (i vojni i politicki, i ekonomski, i ideoloski napori) jednostavno baceni u vodu americkom konfrontacijom u Ukrajini.

Ja sam misljenja da je to svjestan i dalekosezan, promisljen potez opet Putina, a sa namjerom da sto je moguce vise oslabi kohezionu moc USA i njenih saveznika svuda po svijetu.

Tako da, ako malo boolje razmislimo, mozda je upravo u ruskom interesu da Japanci i Juznokoreanci gledaju snimke kako Kimovi specijalci zaduzuju ruske uniforme po Sibiru.

offline
  • Pridružio: 13 Maj 2024
  • Poruke: 19

Intervju sa generalom Alaudinovim.

politika.rs/sr/clanak/638846/General-A.....o-na-Kursk


„Ja sam i tada kada smo se povlačili jednako bio uveren u konačnu pobedu, kao i sada kada napredujemo i probijamo linije neprijatelja na najmanje 10 pravaca”, ističe general i dodaje: „Hvala Zelenskom što je svu tu zapadnu tehniku i resurse koje je imao poslao na Kursk. Uspeli smo skoro sve to da uništimo i iz stroja izbacimo što ranjenih, što ubijenih, zaista ozbiljnu silu od blizu 20.000 njihovih vojnika.”

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 829
  • Gde živiš: United Kingdom

Rotacioni ::Sama cinjenica da je neko dopustio da se bilo ko iz bilo kog razloga priblizi NE Kursk je cisto ludilo. Da je bilo sta palo na Moskvu, isto jedan ozbiljan problem. Koji usput nije obican dron nego bpl sa mlaznim/raketnim pogonom sto je ozbiljan propust PVO elementa.

Uvek ce biti propusta, ali ovde pricamo o zemlji koja je izvrsila invaziju na nekog. Dakle znali su da ce biti sukoba i usli su u sukob nespremni. Cak toliko nespremni da nisu uspeli ni sa svojim "saveznicima" Turcima da se dogovore oko toga da im ovi ne isporucuju oruzje ( pricamo o vremenu kad su sultan i putin bili super drugari, kupovali S400 itd)


Generalno, dobra poruka, no opet moram da ukazem na neke stvari s kojima se ne slazem:
Sama Ruska PVO po mom misljenju radi dosta dobro, nemoguce je pokriti toliku teritoriju, a i tesko je oboriti kad ti naidje roj, pogotovo je tesko s balistickim raketama gde i VSU nije narocito uspesna, a Izrael je po mojoj nekoj gruboj racunici oborio negde 60% Iranskih raketa (mozda koji posto vise) i sad im SAD dolazi u pomoc s dodatnim sistemom.

Nuklearna elektrana Kursk (po mom misljenju) nije nikad bila u opasnosti niti je bila cilj, razlozi napada su bili druge prirode rekao bih da su razlozi psiholosko-propagandni, ali mi se cini i ekonomske prirode.

Sto se nepripremljenosti tice- tu je stvar politickog vrha (i mozda i donekle samog sistema), a politicki vrh sam vise puta kritikovao, sama vojska se cak i odlicno snasla kad se vidi koliko im je falilo razlicitih resursa (pre svega ljudstvo).

yrraf :: da je svaka nabavljena granata koja je poslata Ukrajini koštala tri puta više nego što je bila normalna cena i da ne zalazimo dalje u bastion nekorupcije, čistunstva i organizovanosti. Da ne idemo u činjenice da su plate menadžmenta na zapadu u poslednjih 40 godina uvećane 13 puta a radnicima 18%, da je srednja klasa opljačkana i uništena a bogatstvo koncentrisano u rukama povlašćene oligarhije koja upravlja, proizvodnjom, resursima, medijima i političarima, koja sama sprovodi cenzuru u informacionom prostoru i svim sferama života.

U celini, odlicna poruka- no ovaj deo bih komentarisao: nije slucajno da Sirijus zove "zapad" deonicko drustvo, jer i fabrike naoruzanja su uglavnom u privatnom vlasnistvu, pa je zbog nedostatka artiljerijskih granata u jednom momentu cena istih bila i do 10X iznad fabricke cene (zakon trzista).

Takodje postoji sistemski problem i na zapadu, koji se ponekad naziva "trka pacova" pa dodjemo do toga da je razlika izmedju minimalno placenog radnika i najbolje placenih radnika preko 200 X, tj nejednakost je ogromna sto donosi ozbiljne probleme.
Interesantn je stvar, cak bih rekao i pomalo bizarna da je zbog rata u Rusiji pocelo "oporezivanje" bogatih i oligarha, a s druge strane zbog nedostatka radne snage je prvo vojna industrija pocela da daje dobre plate, pa su onda i drugi morali pa se radnicim digao standard, takodje posto je najvise dobrovoljaca u Ruskoj armiji iz siromasnih delova i tamo se pocelo slivati fina svota novca- rezultat je da se Ruska ekonomija drzi odlicno. Doduse, ne moze ostati doveka na ratnom rezimu, no ljudi koji vode Rusku ekonomiju su se pokazali kao vrhunski majstori.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 956

Jel ispratio neko ovo rusko neuspešno prelaženje Oskola, jel su ovo novi snimci il neki reciklirani ?
https://www.b92.net/info/svet/69386/desant-se-pret.....video/vest

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 763

Док се на овим страницама троше странице и странице на неку будућу пресудну улогу Северне Кореје на СВО, у само Украјини има и других гласова.
Сваког петка увече на youtube каналу Черный Лебедь, бива ток шоу истог имена уз учешће Вадима Карасјова, као модератора још 4 интелектуалца, од којих се повремено пар њих мењају. Разговор се одвија у Кијеву, непосредно у студију, углавном на руском, мада је било повремених учесника који су говорили на украјинском, или ближе суржику. Мислим да се ток-шоу одржава у просторијама некадашњег тв Наш, који је био забрањен одмах по почетку СВО, фебруара 2022. године. ТВ Наш је потом прерастао у youtube канал Вышка (Кула) са преко милион потписника. Вышка је из неких разлога исчезла крајем јула 2024. године.
18. октобра, 2024. године су у дискусији учествовали Андреј Јермолајев, некадашњи директор Националног института за стратешка истраживања при председнику УА, пензионисани пуковник Ољех Стариков (кога неки од учесника на овом форуму гледају), Алексеј Кушћ, познати украјински економски аналитичар и Виталиј Дикиј, познати украјински новинар и медија менаџер, сада са каналом на youtube, јербо нема посла за оне који су оријентисани на добре односе РФ и Украјине...

https://www.youtube.com/watch?v=uKYyxrHMR_U

Основна тема овог разговора од 18. октобра су модалитети завршетка СВО, укључујући и сценарије ограничене капитулације Украјине.
Учесници су изнели разна поређења са капитулацијом Немачког царства 1918-те, Јужним Вијетнамом 1973-75. године, Руско-грузинским ратом 2008. године и са резултатима рата за Нагорно-Карабах.
Алексеј Кушћ је изнео тезу о три такта рата.
Први такт још увек тече, он је увек најкрвавији и има огромне трошкове, да би се у другом такту десила нека пауза, да би потом у трећем такту РФ решила овај сукоб према својим интересима.
Вадим Карасјов мисли да је Украјина превише важна за РФ, да би пропустила прилику да одмах тријумфује. Кушћ мисли да би у случају неке паузе, мушкарци напустили Украјину много више него сада. Украјину по Алексеју Кушћу чека још гора ситуација када се рат заустави.
Виталиј Дикиј очекује непосредне, тајне, преговоре директно између САД и РФ, са неком паузом, да би потом кроз украјинске изборе дошло до формирања нове украјинске власти, која не би имала другу алтернативу него да прихвати резултате тих преговора две велике силе.
Пуковник Стариков мисли да тако огромна армија као што је руска, може да се у недостатку борби брзо "опусти" и почне да расходује веће количине стимулативних средстава, под којима се пре свега подразумева вотка...
Сам разговор је почео са коментаром: Просто нет слов (Просто нема речи).
Већина учесника очекује врло тешку зиму у односу на Украјину. Мисли се пре свега на продужетак пузеће руске офанзиве, наставак удара на позадину, исцрпљивање, али без изразито великих ратних ескалација. Тако бар мисли Андреј Јермолајев.
Вадим Карасјов је поменуо недавну изјаву ђенерала Ваљере Залужног да рат на исцрпљивање иде у корист Русије.
Украјина нема ресурсе и могућности да принуди на мир РФ, па зато тражи не само оружје, већ и живу силу.
Чланство УА у отан ће се поново помињати следећег лета, са вероватноћом да се оствари негде око 2050. године.
Андреј Јермолајев мисли да Украјина треба да се повуче из борби за делове Курске области и да се посвети одбрани и успоравању руске војске на Донбасу, а нарочито на правцу Запорожја.
Оно најважније за Украјину по Јермолајеву би био контакт са кинезима и бразилцима и обнова разговора о њиховом мировном плану и самиту мира.
Пре фебруара се не очекују никакви преговори великих сила на тему Украјине.
Време до фебруара је резрвисано, по очекивању учесника, за борбе на фронту и исцрпљивање УА.
Вот так. Кто находится в состоянии смотреть программу Черный лебедь на русском, пусть посмотрит. Точно не будет зря.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1421

Ukrajincima se ne piše dobro kada uskoro počnu magluštine i naoblaka. Čini mi se da jedino šta njih drži na životu su fpv dronovi.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2015
  • Poruke: 1254

Rotacioni ::@Krvava Devetka

Slazem se da je upotreba dronova relativno nova stvar


Koriscenje komercijalnih dronova na nacinu koji se koriste u Ukrajini nije bas tako novo. Tacnije Rusi su imale prakticno iskustvo jos u Siriji, kad su onomad bradonje u vise navrata napadale VKS u Hmeimu ovakvim dronovima, isto kao i SAA. Znaci imali su i prostor i vremena za pretpostaviti da ce neko u buducnost pri eventualnom sukobu upotrebiti i ozbiljnije i masovnije istu taktiku.

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 829
  • Gde živiš: United Kingdom

Jontra, vojske su veliki i kompleksni sistemi gde se promene ne desavaju preko noci, postoje procesi i procedure, koje se u ratu i krizama se mog preskociti i takodje u ratu ima vise raspolozivih resursa i naucnika na raspolaganju, pa stvari idu mnogo lakse i brze.
Tako je i u mnogim drugim granama, npr za vreme korone su farmacrutske kompanije mogle preskociti mnoge procedure koje inace traju godinama.
I NATO je mnogo zbog rata u Ukrajini brze reagovao nego obicno u povecanju proizvodnje artiljerijskih granata, tenkova i razvoju raznih sistema ukljucujuci i razvoj anti-dron sistema.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1810

Simon simonović ::Jel ispratio neko ovo rusko neuspešno prelaženje Oskola, jel su ovo novi snimci il neki reciklirani ?
https://www.b92.net/info/svet/69386/desant-se-pret.....video/vest


Ono što mogu potvrditi jeste, da nikakvog Ruskog prelaza Oskola nije bilo.

Naslov i uvod texta nemaju veze sa tekstom. Čak se dalje u tekstu i ne spominje Ruski prelaz, već da su napali na Ukrajinski prelaz. Na ovo mogu samo reći, majko moja ko sve piše za novine i kalja ugled pravih, školovanih novinara.

Medjutim i ovako nakaradna vest nam može pružiti dragocene informacije. Tako nam ovaj snimak daje potvrdu da su Rusi bar na trenutak ušli u Krugljanovku i stigli nadomak Ukrajinskog prelaza preko Oskola. Da li su se tu i održali nije mi poznato. To je ovaj kadar iz snimka.



Geolokaciju ovog kadra sam uradio sam i 99% sam siguran da je ova 49.529143, 37.703242
svega 800m vazdušne linije od prelaza. Faktički je presečen sektor na dva dela. Ovaj prelaz preko Oskola čak i da se Rusi za sad nisu održali u Kurgljanovci ima veoma ograničenu funkcionalnost. Previše je to blizu borbenoj liniji da bi se mogao 100% iskoristiti kapacitet prelaza i biti funkcionalan.



Takodje na snimku se ova kuća i lokacija pojavljuju još jednom, kao i još par kadrova iz samog sela. Kao onaj hangar na ovoj lokaciji 49.53578441607736, 37.71898534180822. Ostale kadrove iz sela nisam mogao pronaći na mapi.

Takodje ima par kadrova gde se vidi put Berestovo-Krugljanovka koji je preduslov da se Rusi održe u selu, kao i još neki zemljani putevi.

Da li su svi kadrovi iz istog napada ili kompilacija iz više njih, ne ne mogu tvrditi. Mislim da nisu svi iz istog napada.

Rezime. Rusi su blizu, veoma blizu (AKO VEĆ I NISU) da izadju na obale Oskola i potpuno fizički odseku Kupjansk-Uzlovi i Kupjansk od južnog dela Ukro grupacije.

P.S.

Suriyak je obojio Krugljanovku u crveno....... Sad po tome imamo severni (manji) i južni (veći) sektor Oskol.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1064 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 1015 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, ArchaBasha, Belac91, bladesu, Bobrock1, bokisha253, BORUTUS, BraneS, CrazyDiablo, Dorcolac, DPera, Duh sa sekirom, dzoni19, havoc995, HrcAk47, karevski, Klecaviks, Krvava Devetka, ljuba, loon123, mackenzie, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mile23, milenko crazy north, milimoj, mushroom, ObelixSRB, Parker, Prašinar, proka89, rovac, sabros, styg, Tas011, Tvrtko I, vathra, voja64, Zimbabwe, Zmaj Ognjeni Vuk, Žrnov