Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2367

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2594
  • Gde živiš: Loznica Srbija

E sad sam sve pročitao. Finska prijateljska uber neutralna zemlja na granici Rusije? Pa tako neutralni i prijateljski Rusiji dobili odobrenje da kupe F-35 2021? Nemoj da se zajebavamo. Finska i Švedska su se "igrali" neutralnosti dok je SSSR bio dovoljno jak da može da ih ugrozi, čim su videli da su pali, krenula je intenzivna saradnja sa NATO i to je tako očigledno. Da se razumemo, ne trvdim ja da je sistem u Rusiji dobar i da ne greši, naprotiv, samo tvrdim da ovo što im se stavlja na savest nema veze sa mozgom. Taj isti Putin im je prvih 8 godina vlasti išao niz dlaku, koordinisao spoljnu politiku i video sebe kao faktor koji će integrisati Rusiju na ovaj ili onaj način sa zapadom i da će mu oni dati mesto koje on misli da Rusija zaslužuje u tom društvu. Nije dobio ništa od toga. Dobio je puzajuće stezanje obruča oko jedine stvari koja Rusiju još čini relevantnom, a to su strateške nuklearne snage i to je postalo brutalno jasno 2008. Od tada, nije bilo nikakvog načina da se izbegne konfrontacija sa zapadom, nisu hteli ni da čuju tako da su sve odluke donete posle toga od strane Rusije apsolutno iznuđene.

Jednostavno, priča kako je sve ovo posledica suludih odluka nekakvog Putina je najobičnija zapadna propaganda. Videli smo šta se dešava već decenijama, videli smo dve dijametralno različite Rusije u periodu 1990-2008 i posle i videli smo koliko je Rusija "dobila" saradnjom. Rusiji je na zapadu namenjena omča i to je jasno, da li je u izbegavanju te omče neko u Rusiji napravio loše odluke jer nije udario ranije, pametnije, oštrije i sl. o tome možemo diskutovati i vrlo sam sklon mišljenju da je trebalo ranije i oštrije da se eskalira sa ruske strane, ali ovde priča ide kako je u Rusiji na vlasti nekakva debilna ekipa morona, koja iz čista mira zaoštrava odnose sa zapadom a svi su ih oberučke prihvatili. To je debilna priča.

Što se tiče ekonomije, oni rastu u sred vrlo ozbiljnog rata dok ih je odsekla najbogatija i najrazvijenija trećina planete. Ako tako propadaju potrajeće ta propast. Od početka rata, po realnom GDP su preskočili Nemačku i Japan i postali peta realna ekonomija sveta.



Što se tiče odnosa snaga zapada i ostalih, pogledati GDP NATO+saveznici 2000. naspram Kine i Rusije i pogledati danas. Nebo i zemlja. Ne postoji šansa da Kina bilo koji ekonomski interes stavi ispred bazičnog strateškog interesa opstanka države, koji je direktno ugrožen ako Rusija padne. Država sa kojom se graniče, koja ima sve bitne resurse koji im trebaju i nuklearni arsenal najveći na svetu, da njih puste niz vodu zarad izvoza u države koje im ne priznaju ni bukvalno granice a kamo li šta više? Potpuno suluda teorija.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6539

Citat:Finska je jos eksremniji primer gde su potezi 4D sah genija iz Kremlja direktno ugurali neutralno prijateljsku zemlju u NATO i tu prosto nema rasprave bez ozbzira da li se to nekom svidja ili ne.

Kojom to retorikom prema Finskoj je Rusija gurala istu u NATO??
Genijalna misao, par ekselans.

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2024
  • Poruke: 40

@yagosh

Naravno nisam mislio da treba bukvalno da napisem da rasprava nije zabranjena ali ako treba ubuduce ce biti naglaseno. Valjda je jasno da o lako proverljivim cinjenicama ne moramo da raspravljamo.

@yrraf
Ne znam sta si sve dosad procitao ali mozes da pogledas veoma lako neku kratku istoriju odnosa Finske/Rusije na vikipediji od hladnog rata na ovamo.
Imas neke naucne istorijske cinjenice koje lako mogu da se provere. Finska se jako trudila da izbegne bilo kakav sukob sa SSSR ostane neutralna/prijateljski naklonjena drzava. Od diplomatske i politicke neutralnosti do nabavke oruzja iz SSSR, Finska je tu uvek ok stajala zbog veoma burne istorije sa Rusijom i straha od invazije. Cisto informaticno, prva zemlja koja je dobila mig21 je bila Finska, dakle cak i pre zemalja Varsavskog pakta. Na svakom koraku, cak i za vreme raspada SSSR Finska se trudila da ne provocira to sto je danas Rusija. To se menja sa Ruskom invazijom na Ukrajinu.

Mislim da si moj osvrt na politicke brljotine Putina shvatio kao na direktnu kritiku Rusije kao agresora u globalu sto ne smatram. Mi se tu potpuno slazemo. "Zapad", SAD da budemo precizni, se nisu promenili ceo taj period 2000ih u odnosu na hladni rat a one je i dalje isao preko toga kao budala. Ja mu bas to pored mnogo drugih stvari stavljam na teret. Da je istog trenutka po izbijanju puca u Ukrajini izvrsena neke demokratsko policijska bla bla opearcija stabilizacije Ukrajine sa kompletnom Ruskom vojskom, mi danas ne bi imali Rusiju u ratu. Nekom bi tamo na zapadu bilo jasno gokle ce se ici. Gruzija je odlican primer gde su evropljani veoma fino prestali da se javljaju posle onog rata a secas se kako su bili ratoborni posle one ekskurzije u Libiji.

E bas te Putinove odluke imaju za posledicu ovo sto imas danas u Ukrajini i Finsku u NATO paktu na 2 metra od drugog po vaznosti grada u Rusiji. Apsolutna vlast, apsolutna odgovornost.

BDP kao pokazatelj bilo cega je totalno besmislena glupost koja ne pokazuje realnu vrednost privrede u kumulativu. Konkretno.
Slozices se da ostrva Gernzi/Dzerzi/Crna gora i Ukrajina nisu ekonomski lideri i da Ukro rast od 5.3 posto ne znaci apsolutno nista. Tu smo i mi negde kao ekonomski tigar. Jasno ti je da nema potrebe tu dalje nesto da se prica.

Ukratko privreda Kine je zasnovana na predvidjanju rasta na koji se kladi njihova berza, ove godine je ispod 5%. Njihova privreda zavisi od izvoza na Americko trziste. Od Rusije dobijaju jeftine energente koje isto mogu da dobiju sa bliskog istoka. Sutra da se Rusija raspadne, not great, not terrible. Rusiji treba Kina, ne obrnuto. Kini treba Americko trziste bez kog ne mogu nista.

Ovo sto sad vidimo kao "rast" Ruske ekonomije je ratna privreda. To nije stvarni rast "normalne" ekonomije. To sto neko otvara 10 fabrika i pravi 100 tenkova dnevno daje ogroman stimulans BDP interno i poveceva plate itd ali u jednom trenutku to mora da stane, i onda to sve neko mora da plati. Tu ces da vidis sta je stvarno stanje Ruske privrede, koja je ponavljam, oslonjena na izvoz energenata privredi EU koja je dramaticno usporila, privredi Kine koja je takodje usporila i izvozu tih energenata za manju lovu zbog sankcija preko Indije i Kine koje uzimaju deo (i dalje smanjuju zaradu). Britanija je stancala sve i svasta za vreme WW2 i posle bas zbog te ratne ekonomije do 80ih imala bonove za hranu i placala dugove i prodavala ostatke imperije.

Ovo je veoma plastican pokazatelj privrede u snazi valute (ima ogranicenu vrednost u dokazivanju bilo cega) ali ti daje neke naznake da stabilisanje valute, zabrana bankrota, nus vi kredita u ekonomiji (drzava garantuje manje vise beskrajne dugove jedno vreme firmama) dosta nategnuto drze Rublju stabilnom i to nije lako niti odrzivo u nedogled jer se placa na duze staze. Ideja da rat donosi dobro Rusiji je potpuno nerealna.



@S2M
Da vidimo...Carska Rusija je osvojila Finsku...pa je SSSR napao Finsku...mozda su malo nervozni kad su videli da Rusija vrsi invaziju na Ukrajinu...sta ti mislis ? Ja mislim da ih je mozda malo to poguralo na neku stranu ili su samo odlucili bez nekog razloga da postanu meta za Ruske nuklearne bombe jer im dosadilo pecanje. Ko ce ga znati.

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 89

@Rotacioni odlican post!!

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1538

Неможе нико победити англоамере у мекој моћи јер они штампају паре од којих праве дизниленд и конфор који је примамљив сваком,сви би лепо да живе.

Тек дедоларизацијом тај дизниленд којим маме сваког у своје редове може да се уруши,до тада свако ће желет парченце таквог живота,ту је снага каубоја.

Али тај дизниленд троши ресурсе који на дуже стазе до 100+ година могу да се обезбеде у Сибиру.

Па знамо изјаве запада по питању Сибира и да је заједнички итд.

Због тога и овај рат да се склони ввп и доведе папет и да се врате 90е.

П.С-Финска и Шведска су ратовале против Руса кроз историју па је природно да их се плаше,ништа спорно осим процене да ли је тај страх утемељен у овом тренутку и овој русији,а на њима је то да процењују о њиховом туру се ради и они су проценили како су проценили уз велику гурку амера кроз њихов апарат одгајања политичара које постављају где науме да извршавају наредбе...

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2594
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Za Finsku sam jasno naglasio "posle raspada SSSR-a". Do tog momenta su vodili odličnu politiku koja je trebala biti uzor Ukrajini i svim bivšim sovjetskim republikama i satelitima, samo su tada Finsku vodili mnogo pametniji ljudi od debila koji su tamo danas u vrhu države. Kad je bila nabavka Mig-21 u Finskoj? Šta lete poslednjih 35 godina?

Ako smo se složili da Rusija ili Putin nisu imali izbora osim da eskaliraju u Ukrajini i da ulete, bez obzira da li su to uradili 2014. ili 2024. složićeš se da bi reakcija Finske bila ista. Dakle ako su ove dve tvrdnje tačne, onda je savršeno nebitno iz ugla članstva Finske u NATO kada se desila eskalacija u Ukrajini zar ne?

Što se GDP tiče, jasno sam stavio Realni GDP ono što se naziva PPP GDP i vrlo je bitan parametar za sagledavanje ralne ekonomske moći neke države tj. njene mogućnosti da proizvodi robe i usluge, dakle eliminiše onaj problem da 1000 DOlara u Srbiji ne kupuje isti broj stvari i usluga kao u SAD. Veoma veoma bitan ekonomski parametar. Što se Kine tiče, opet ponavljam, SAD direktno ne priznaju teritorijalni integritet Kine i zvanično im podmeću nogu gde god stignu, ne postoji teoretska šansa da Kina kao prioritet svoje politike stavi izvoz u SAD. Urušavanje Rusije znači kineske neprijatelje na granici sa Kinom i znači kontrola Kini neophodnih resursa os strane ljudi koji ih direktno nazivaju neprijateljima. Da li ti je jasno koliko su te dve stvari kritičnije za Kinu nego izvoz bilo čega bilo gde.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3563

https://x.com/Kalibrated_Maps/status/1848379216879915395

GP":Ruske snage su napredovale na sjever kroz Kruhlyakivku duž istočne obale rijeke Oskil."

Dobro su se učvrstili izgleda, očekivao sam da če iči najprije prema jugu.

offline
  • Pridružio: 15 Nov 2022
  • Poruke: 53

Рубља је оборена управо да не би морали ништа да плаћају из будућности, тако су стабилизовали буџет. Ту је једини проблем скок инфлације али је она сада почела да пада и нека није прешла 10%, што је за Русију релативно мала инфлација.
Руске девизне резерве се не смањују, што значи да се рубља не брани.
Тако Русија није направила грешку СССР. Али зато онај ко губи резерве је Саудијска Арабија јер држи непроменљив курс. Иако оде нафте још доле, а већ је прениско за њихов буџет, биће озбиљних проблема.

Русија сваке године има $100 милијарди суфицита у трговини услугама и робама, дакле $100 милијарди сваке године уђе више него што изађе. У таквим условима могу да праве колико пуно тенкова и неће ништа плаћати у будућности.


Како се трошио новац пре рата? Тако што је Русија "паркирала" своје суфиците у банке на западу и америчке обвезнице, па им остаде заробљено пуно новца. Или тако што су олиграси куповали јахте од милијарду евра на Азурној обали.

Ја мислим да је и производња тенкова у Русији много корисније од тога.
Иначе ти се тенкови троше. Такође освајају неке руднике, пољопрувредно земиљиште и људе. Стварају сулове да се новац поврати а не да тенк соји у складишту без икаквог значаја као у време Хладног рата.
Плус што кроз развиј војне технике се развија научно-технолошка делатност иако је потрошња на војску.

Кина расте око 5% јер је план да толико расте. Ако би расла више вршила би огромна притисак на своје и туђе ресурсе. Кинези дозирано подижу и спуштају потрожњу кроз монитарну политику према банкама. Да хоће да је дигну на максимум плаћао би нафту, струју, гас и храну неупоредиво скупље.
Раст од 5% за данашњу кинексу економију је велики. Кина је номинално око или већа од целе ЕУ а по паритету је већа од САД за 20-30% и далеко изнад ЕУ, дупло.

Кина зависи од Русије више него обрнуто. Ако се Русија окрене западу, Кина је готова јер она нема довољно сировина, зато се толико окреће елктрификацији све од железнице до аутомобила. Кина је тренутно највећи увозиник нафте. Уовзе више него што Русија прави годише за себе и друге. Ако им Русија оде, Амери контролишу Персијски залив и Малајски мореуз и све значајније морске путеве. Једини независни извор према Кини је Русија.
Кинески извоз свек године пада у значају кинеског БДП. Кинези нису луди, виде шта се дешава већ 10ак година где им блокирају извоз и уништавају технолошка предузећа попут Хуавеи и ЗТЕ.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 50

Финци и Швеђани имају своју историју односа, углавном непријатну за Финце. Да не би Руса ни језик им не би опстао, ни то што су данас. Међутим они су се првом приликом престорјили на Запад. Са Хитлером омануше. И опет су

offline
  • Pridružio: 15 Nov 2022
  • Poruke: 53

Финци су познати превртачи. Ту је више питање за оне који су са њима у савезу.
Немци, који никако да науче лекције, се поново пале на Финце. А ти исти Финци су им током једне ноћи окренули леђа 1944 и побили гомилу војника а пре тога највећи у нападу на СССР, гори и од Немаца.
Ако осете да запад губи, ето њих код Руса.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1040 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 5 sakrivenih i 995 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, amaterSRB, aramis s, babaroga, Ben Roj, bojcistv, boris.zic, Boris90, Dannyboy, djboj, Djokkinen, Dorcolac, ivan979, kikisp, Klecaviks, kolle.the.kid, Kubovac, kybonacci, Lazarus, Leonov, ljuba, lord sir giga, mačković, Mercury, Metanoja, MiG-29M2, milenko crazy north, milimoj, Nemanja.M, Niko Bitan, raptorsi, Rogan33, Romibrat, S2M, Stoilkovic, Vatreni Zmaj, Wrangler, zixmix, šumar bk2, 125