Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2377

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1826

Citat:🇷🇺⚡️🇺🇦 Selidovo: tokom noći ruske snage i same iznenađene slabim otporom OSU zauzele su kompletan južni deo grada južno od reke Soljonoj kao i deo visokih zdanja severnije

Prethodni post: https://t.me/front_channel_sr/25986
https://t.me/front_channel_sr/25991



Мада падобранци преносе да и даље није готова прича и да се воде тешке борбе за Селидово Citat:🪖Селидово

Большинство начали писать о том что Селидово взяли, просим не бежать вперед!

Окружили с западной стороны, идут тяжелые бои!
https://t.me/rusich_army/17898

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1714

grenadir ::https://x.com/MyLordBebo/status/1848775497624191171 --- Ovi su potpuno poludjeli.. Izgleda, da zaista nestaje "mesa".. Pre neki dan Španjolski El Pais objavljuje potresne razgovore iz Ukrajine, gdje kaže, da nitko neče više, da se bori i da je samo ove godine do sad dezertiralo više od 50 000 ljudi... I još navodno.. Navodno je Sirski zaukazao povlačenje iz Selidova...

Cuj spustiti prag do 14 godina, kakav monstrum Shocked
Ulgavnom ukoliko nastave ratovati i sledi im taj scenario poput Volkssturma 18 godina i nize i 60+ u istoj jedinici.

Ne znam koliko je pouzdan D. Beric kao izvor, on juce rece da ce Poljaci da preuzmu ulogu timova za mobilizaciju (lov po ulicama i kucama) dok sadasnji Ukri koji so to radili idu na front, ukoliko je ovo istina - Karma je prava kucka Mr. Green .

Izgleda pocinje da nedostaje vojnika, kada ce dostici kriticnu tacku to niko nezna ali kada do iste dodje doci ce do sloma kompletnog fronta ili ce neko treci (Jevropljani) da se ukljuce.

Jos uvijek mi odzvanja "lapsus" izjava Svedskog duznosnika(premijer ili ministar odbrane) koji je rekao nakon neke njihove vojne vjezbe da se se spreme jer ce ucestvovati u velikom Evropskom ratu ta je izjava bili prije kovid krize ako se nevaram, znam da je Lazanski bio ziv i komentarisao je tu izjavu.

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 217

pirke96 ::Po https://divgen.ru/ Rusi zauzeli Serebjanku severno od Severska. Jel ovaj izvor jos uvek relevantan ili prikazuju napamet.На liveuamap пише да преносе вест руског министарства одбране.

Још само да рашчивијамо на форуму (коме бескрајно више верујем него divgen-у) одакле су ушли у Серебјанку и шта се стварно ради на том делу фронта, а посебно преко реке у оним шумама, шта и ко заузима око места Верхнокамњанске, зашто на проукрајинским мапама Белогоровка и Спирне и даље стоје на украјинској страни, итд. итд.

Више пута се овде детаљно анализирала ситуација тог дела фронта (рељеф/топографија...), па да видимо да ли ће Северск са околином из пасиве да пређе у врућу активу. Одавно пишем да ми се чини да би тај "запостављени" део брзо могао да постане јако битан...

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1816

kunktator ::

Upravo je to jedan od razloga zašto mi je V. Novoselka zanimljiva. Kako vidimo, ona uopšte nije neophodna za bilo koji pravac. Kurahovo se može rešavati i bez nje, kao i sve zapadno i severno od Kurahova. Orehov i Guljajpolje takođe.

Zanimljiv mi je baš taj privid značaja. V. Novoselka je veliko raskršće i samim tim, ako bismo samo puteve gledali, reklo bi se da je veoma značajno mesto. Međutim, lokacija joj je takva da skoro ništa važno ne gravitira ka njoj. Bez nje se može u svakoj varijanti ruskog napredovanja, a opet, svaku varijantu može i značajno olakšati. Mesto čije zauzimanje može označiti kraj neke operacije (na širem Kurahovskom sektoru, npr, gde bi ta faza bila okončana izlaskom na reku Mokri Jali) ali i sa kojeg se može pokrenuti nekakva nova operacija (prema zapadu ili severozapadu, pa i prema Kurahovu, iako za to poslednje nema potrebe). A iz Ukrajinskog ugla, ipak bi moglo poslužiti kao osnovica za nekakav ograničen protivnapad koji bi ometao i usporavao ruska dejstva na tom prostoru.
Na to sam mislio kad sam pominjao "dalje namere" obe strane.

Interesantno mesto. A malo smo se njime bavili.


Po meni u ovakovom, trenutnom rasporedu, značaj V.Novoselovke je bitniji Ukrajincima nego Rusima. I sam si naveo razlog.

Sa strane Rusa, značaj V.Novoselovke je u ranijem periodu bio mnogo važniji nego sad. Trenutno, značaj je opao zbog dešavanja na nekim drugim sektorima, koji su smanjili važnost samog gradića. Iako raskrsnica 6 puta, zauzimanje gradiča ne bi imalo neke krucijalne posledice po Ukrajince. A sa druge strane ne bi ni Rusima donelo neke krucijalne dobiti.

Na ovo su uticala dva dogadjaja. Prvi napredovanje južnog Pokrovskog pravca, za koje po svim indicijama pitanje je skorog izbijanja Rusa na samu akumulaciju Kurahovo. I opasno ugrožavanje njenog zapadnog dela, u čijem slučaju bi Kurahovo palo u nezavidan položaj.

Drugi, možda i važniji dogadjaj koji je smanjo važnost gradića je pad Ugljedara. Da se taj bastion Ukro odbrane i dalje držao.V.Novoselovka je mogla odigrati veliku ulogu. Ustvari ja sam nju skoro uvek i posmatrao sa tog aspekta, zalaženje Ugljedaru iza ledja sa te strane. Padom V.Novoselovke, Rusi bi došli sa zapadnog boka, pomoćnoj liniji Šahtjorsk-Uspenovka. I tako ugrozili snabdevanje Ugljedara. Sad više za tim nema potrebe. (Juče sam napisao Konstantinopoljske, što je selo malo severnije od Uspenovke).

Čak mislim da će sad Rusi ići obrnutim principom. Da će prvo uzeti tu liniju, a sam gradić stavljati u obuhvat/klešta. Gradić je u kotlini sa rekom Mokri Jal na čijoj istočnoj obali se nalazi gradić. A obale jaruge su dosta višlje sa zapadne strane. Zato sam juće pisao o zapadnom, levom Ruskom boku kod V.Novoselovke. Mislim da su ga Rusi upravo zbog toga pokrenuli i pripremaju teren kad za to doje vreme.

Ako pogledamo topografiju bliže okoline gradića, mislim da će biti jasnije zašto je pametnije ići u obuhvat nego se upuštati u borbe za njega. Pa makar Rusi do njega stigli preko onog niza sela južnije od njega. Čak i za ta sela, preduslov je pomeranje tog levog boka.

Kao što am juče rekao, stekao sam utisak da Rusi teže i vole doći Ukro odbrambenim linijama sa bokova. Da pažljivo biraju teren kojim će napredovati. Tako me ne bi sad iznenadilo da popusti pritisak na Bogojavljenku i smer ka Uspenovci. Da Uspenovku ustvari krenu da rešavaju preko onih polja južno od Maksimilijanovke sa pritiskom sa juga preko onog niza sela uz rečicu Suhi Jali. I da zbog toga sad guraju u ta polja.

A ovde na Ugljedaru da pojačaju pritisak na Novoukrinsk i Šahtjorsk. Ova dva mesta su sad, posle Ugljedara na najvišljim kotama na tom delu. Ako i kad padne Šahtjorsk, V.Novoselovka pada u pomalo tešku situaciju.



E sad, šta, kuda i kako dalje posle V.Novoselovke je pitanje. Bolje da sačekamo razvoj dešavanja i krenemo da pišemo o tome kad dodje vreme. Jer u glavi mi se mota nešto drugo, mnogo veće i ovaj gradić bi bio južno krilo tih dešavanja. Od njega bi išao pritisak na bok te linije Zaporoškog fronta a glavni pravac bi bio nekih 20-ak km severnije. Da Rusi napokon izadju iz te utvrdjene Ukro zone.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1816

GrammaticalAnalysis ::


На liveuamap пише да преносе вест руског министарства одбране.

Још само да рашчивијамо на форуму (коме бескрајно више верујем него divgen-у) одакле су ушли у Серебјанку и шта се стварно ради на том делу фронта, а посебно преко реке у оним шумама, шта и ко заузима око места Верхнокамњанске, зашто на проукрајинским мапама Белогоровка и Спирне и даље стоје на украјинској страни, итд. итд.

Више пута се овде детаљно анализирала ситуација тог дела фронта (рељеф/топографија...), па да видимо да ли ће Северск са околином из пасиве да пређе у врућу активу. Одавно пишем да ми се чини да би тај "запостављени" део брзо могао да постане јако битан...


U Serebjansku mogu ući iz smera Grigorovke, odnosno uz južnu obalu reke S.Donec. E sad koliko je pametno i svrsishodno zavlačiti se uz reku od Belogorovke sve do Serebjanke, veliko je pitanje.

Pre neki dan sam napisao da je potrebno sačekati da se tu stvari iskristališu, pa tek onda komentarisati moguće dogadjaje. Po meni, mada ne mora biti, tu je najvažnija kota, ona uzvisina severno od Verhokamjanske. Možda Rusi ovim napredovanjem pokušavaju da odseku i izoluju tu uzvisinu a sami ti i samo selo Verhokamjsnske.

Što se tiče Sporna, postoje sa Ukro strane snimci gde gadjaju Ruske položaje severozapadno do sela. Samim tim zbog konfiguracije terena je potvrda sa selo nije pod Ukrajinskom kontrolom. U suštini, tu je samo selo najmanje bitno. Bitne su uzvisine oko njega. Isto kao i kad je u pitanju Ivano-Darjovke i Vjemka. Ili ako krenemo malo zapadnije Fedorovka i Kuzminovke. Ta sela su ništa ako se ne kontrolišu uzvisine iznad njih. Samo bitisanje vojske u njima je smrtna presuda bez tih brdašaca okolo.

Slična situacija je i sa samim Severskim. Ako pogledamo topografiju i Ukro utvrdjenja, najmanje branjen i najlakši pristup gradu i dominantnom brdu zapadno od njega je upravo iz smera Serebjanke. Ako su Rusi stvarno došli u Serebjanku, oni su zaobišli bar 2-3 linije koje se nalaze izmedju Verhokamjanske i Severska.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2713
  • Gde živiš: Beograd

Imam osećaj da se glavnina ukrajinskih snaga povukla iz Selidova još kad su se Rusi približili duž pruge sa južne strane i krenuli da pritiskaju i sa severa. Već tada je ostao samo jedan put, koji bi uskoro pao pod vatrenu kontrolu.

Sad sledi čišćenje odstupnice.

online
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2598



Svež meme

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3568

https://x.com/TobiAyodele/status/1849127434509078882

GP":Ruska vojska je ušla u Višnjevo zapadno od Selidova."

Selidovo izgleda gotova priča. Do kraja sedmice još zastava se podigne. Ma da su več danas nešto podizali kad su došli u centar.

Što se tiče korejaca koji su ušli u Kursk. "Oni če braniti Rusiju od ukra". Neče oni u Ukrajinu. Možda čemo vidjeti borbe izmedju 47. mehanizovane ukro brigade, koja brani odstupnicu i onih korejaca.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1009 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 7 sakrivenih i 975 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, AC-DC, crnitrn, Dežurni pod palubom, Dr.Strangelove, Excalibur13, Fabius, Georgius, havoc995, HrcAk47, ILGromovnik, ivica976, Još malo pa deda, Karla, kljift, Krusarac, laurusri, mercedesamg, Mercury, nebidrag, ozzy, Regrut Boskica, Sirius, Tas011, trutcina, Yellow Pinky, 125