Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2388

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11212

Ja sve mislim da su oko Kurska naleti na neke domaće Korejance moropehe. I otud to ludilo.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 12

Sad prvi radni komentar!
Bez obzira na sve, jak utisak je da Rusi ovo rade vrlo čudno! Jednostavno nemaju taj momenat! Kao neko ko je iz prve ruke sve to prolazio više godina, moram reći jednu stvar! Možda će se mnogi zgroziti i izvinjavam se na tome! Bez obzira na tehnologiju, avione, kamione - rat je nešto najgore, rat je smrt, rat je psihološko stanje. Tako da ako već moraš da ratuješ, ratuješ brutalno, surovo. Jedna od osnovnih stvari je da protivnik mora da te se boji, da izazivaš jezu, da se ledi krv, da ti to vidi u očima. Tad se bježi, tad se lomi stvar, probijaju se sve barijere… To dobija borbu, bitku, rat…
Gledajući na hiljade ovih snimaka, gledajući ljude, to Rusi nemaju u očima… Zašto ? Vjerovatno pitanje za sociologe, psihologe, antropologe, nekog drugog.. Većina mladih koji ovo pročitaju vjerovatno neće shvatati o čemu govorim…

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19916

milan47 ::Махом се слажем са Бојаном, али има један детаљ, није сличан број ремонтованих/модернизованих тенкова из године у годину, а са 30 посто радне снаге више, јер има више посла са тенковима који су дуже били на ливади, него је нешто друго у питању. Сви ремонтни заводи су оформили и послали теренске екипе које раде негде у на терену у захвату фронта, то је доста одлило радну снагу, тако да тих 30 посто више запослених је само закрпило новонастале рупе. За ремонт или модернизацију тенка апсолутно никаквог утицаја нема стање тенка или колико је дуго багремче расло из њега. Само је битно стање цеви, њу не мењају.
Hvala za komentar, moje razmisljanje o povecanom vremenu za remont je bilo bazirano na reportazi iz UVZ-a gde su objasnjavali da se kod tenkova u dobrom stanju menjaju samo neispravne komponente.
Medjutim, nisam razmisljao u pravcu da oni verovatno prave stek delova, pa da onda svaki tenk za remont "ocerupaju", zamene sve delove, a onda delove sa tog tenka razvrstavaju na ispravne, popravljive i otpis, pa ih onda ugradjuju u sledece tenkove itd. U tom slucaju zaista nema velike razlike u kom je stanju tenk (dokle god su neke osnovne stavari ispostovane) jer zamena delova traje isto. A ovo je zapravo logican nacin kako raditi remont ako imas celu liniju a ne "majstorsku radionicu" Smile
Dobro primeceno da je ljudstvo za terenske ekipe doslo iz fabrika i BTRZ-ova i da je njima zbog toga trebala popuna.

Ostaje jos jedno pitanje na koje nisam nasao odgovor, da li se u tih 1000-1100 remontovanih racunaju i oni koji dodju sa fronta u fabriku/BTRZ ili samo oni koji su pokupljeni sa livade.

offline
  • yagosh  Male
  • Novi MyCity građanin
  • Yagosh
  • Varilac bez maske
  • Pridružio: 29 Jan 2024
  • Poruke: 21
  • Gde živiš: Sanatorijum na ušću Save u Dunav

Simon simonović ::
...
A ako Ameri odluče da istinski povećaju uloge i da pošalju malo veći broj svojih tenkova i još pritisnu svoje saveznike (Poljska, Grčka, Izrael, Južna Koreja), onda Ukrajinci vrlo lako mogu da imaju duplo više tenkova od Rusa...
...


Најбитније је да провере да ли на тим тенковима ради рикверц Wink

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 840
  • Gde živiš: United Kingdom

S ekonomske tacke gledista ima smisla u ovome sto Rusi rade- mislim da su naucili lekciju iz vremena SSSR- a oprema koja se proizvede da trune je gubitak.
Bolje je imati konstantu u proizvodnji, a po potrebi kupiti sa strane, nego graditi fabriku pa je posle zatvarati.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19916

Trpe Grozni ::
...Trenutno osim Juzne Koreje, niti jedna od drugih zemalja ne proizvodi/remontira oklop.

Nemci (u saradnji sa Spancima i Grcima) rade 50ak Leopard 2 godisnje, sto je minimum minimuma da ne zatvore radnju. Ameri remontuju (mada je to vise proizvodnja nego remont, samo se osnovna struktura trupa i kupole ostavlja, sve ostalo, ukljucujuci i kompozitne module oklopa se menjaju) M1, idu Poljacima i Australijancima, valjda jos nekome (Tajvan?). Francuzi remontuju Leclerc u nekom broju, ali proizvodnje nema. Japanci rade isto neki minimum minimuma godisnje, kao i Izraelci. Mada Izraelci imaju veoma ozbiljne remontne zavode.

Prednost Juzne Koreje je sto, slicno Rusiji, osim proizvodjaca novih tenkova kapaciteta oko 150-200ak tenkova godisnje ima i dodatne remonte zavode gde se moze raditi remont i delimicna modernizacija starijih tenkova.

Da dodam, zaboravio sam ranije, sumnjam da ce Indijci da salju tenkove Rusima. Mozda ce da prodaju neke delove koje sami rade (potencijalno one deficitarnije), ali ne i tenkove.

Citat:
Sto se ostalog tice, nemaju dovoljno niti Hirmas-e, niti Patriote za "izvoz".

Ameri imaju, ali ne daju. Ostali zaista nemaju. Imaju sve sto im je ostalo od USMC pre reforme istog, a to nije malo.
Opet cu pregaziti svoje obecanje da necu iznositi stvari za koje nemam bas nikakve dokaze, ali moj osecaj je da ce Ameri da daju ~sta treba Ukrajini da traje sto duze, ali nedovoljno da se ista moze preokrenuti. Zasto - necu ni da ulazim u teorije. Smile

online
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 12

Citat:
U oblasti Cukurina, naše jurišne trupe su ušle u Kremensku Balku na zapadu Cukurina, borba se nastavlja na farmi živine.


Staljin se trenutno okreće u grobu!

P.S. Pišem sa telefona pa ne znam još tačno kako da direktno odgovorim na citat iz prethodnog posta!

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 2035

Citat:Ukrajinci stvarno imaju još vrlo ograničene mogućnosti mobilizacije

Ако је вјеровати Зеленском (једно велико АКО), укри имају још минимум милион ипо резервиста у Украјини.

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 253

Georgius ::Posetilac1 ::bojank

Kolega tvoj problem je taj što si ti svojim položajem na forumu nametnuo svoj autoritet. Meni takvi ljudi idu na živce. Taj tvoj problem je ujedno i problem foruma jer svojim ponašanjem umanjuješ kredibilitet foruma.
Kolega ti sebe predstavljao kao stručnjaka za sve. Pa tako znaš i koliko tenkova može da napravi Rusija. Ko se od radnika i radnica spanđao u Uralvagonzavodu. Da li su efikasni dronovi sa optičkim kablom i da li mogu da se kreću kroz šumu(vidi čuda mogu, ima snimaka pogodaka), znaš i da li je bolji Lavočkin 5 od Jaka 9 itd...
Uopšte nije problem da iznosiš svoje mišljenje. Problem je tvoje ponašanje sa obzirom da si u moderaciji foruma. Mnogi članovi foruma su nestali nakon rasprave sa tobom. Razni provokatori bez problema troluju temu ali kada neko oponira moderatorima u diskusiji sledi ban.

Kako bre možeš da znaš koliko operativnih tenkova ima Rusija ili bilo koja druga država? Kako možeš da znaš koliko tenkova ima Rusija u zatvorenim skladištima? Koji su remontni kapaciteti, stanje tenkova koji su na livadi, broj zaposlenih u zavodima... Kako možeš da znaš u kakvom su stanju američki tankovi? I u kom roku mogu da ih remontuju? Naravno da ne možeš. Ali ti si nametnuo ovom forumu da je onako kako ti kažeš.

Kubovac

Druže ako ne grešim i ti si "stručnjak". Koliko sam ja shvatio ti si laik. A vidim da olako druge etiketiraš.



Moderacija slobodno može da me banuje i briše komentar. Ali mislim da će to biti njihova sramota.


Evo, ukoliko do sutra ne izneseš relevantne podatke koje imaš i kojima ćeš moći da osporiš Bojanove tvrdnje, ja ću te banovati jer nam je svima pun k da slušamo "stručnjake" koji ostrašćeno navijaju za jednu stranu i zamišljaju da po Sibiru imaju milioni tenkova koji samo što nisu spremni za upotrebu.

Bojan svoje podatke skuplja sa ruskih foruma i sa ruskih sajtova i ostalih javnih izvora i onda slaže kockice. Iz čega ti skupljaš svoje podatke? Balkan info?


Slobodno me banuj odmah.
Tako je. Kolega Bojan sakuplja podatke sa raznih foruma. Nije zaposlen u Uralvagonzavodu kao inžinjer u proizvodnji tenkova. Niti je visoki oficir zaposlen u MO RF zadužen za logistiku.
Kolega Bojan je član foruma koji čita i prati razne tematike i razume se u mnoge stvari. Ali on iznosi svoje mišljenje a ne činjenice. Predstavlja se kao Alfa i Omega za sve. U sve se razume i uvek je u pravu. Jedan takav nam jaše celu državu.
Pre nego što me banuješ. Podsetiću kolegu Bojana da je pogrešio oko FPV dronova sa optičkim kablom. Mogu da lete i kroz šumu. I pogađaju mete, svi smo videli. A neće da prizna kada pogreši. Nego ćuti.

I reći ću vam još nešto. Na ovom forumu su laici. Neki znaju puno neki manje a neki ništa. A stručnjake ste najurili vi moderatori. Kolega bojank nije stručnjak. On je laik!
Ti Georgijus dozvoljavaš da planski troluju temu. A brišeš benigne poruke konstantno.
Što se mene tiče slobodno banju. I onako ste srozali forum.

bojank
Kako nije važno da li si bio u Uralvagonzavodu? Pa neke kolege su pisale da su bili. Oponirali su ti pa ih više nema na forumu.


U svakom slučaju pozdrav svima od mene. Dovoljan mi je i telegram.

online
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 12

@bojank BINGO!!! Pa to i jeste cilj…. Konačno da neko misli malo šire i gleda očima. Pa mogu Ameri da naoružaju Ukre da stignu do Moskve za mjesec dana, figurativno govoreći . I da istjeraju Ruse iz Ukrajine. Ali tad bi rat bio gotov, Rusija bi bila na neki način poražena, možda bi Putin otišao i krenuli bi ispočetka. Ali ne, to nije cilj ! Samo dugotrajni rat koji će ih iscrpiti, malo po malo, malo po malo. Godinu po godinu… Tad može doći i do urušavanja Rusije na mnogim poljima. Nije raspad SSSR-A bio prije hiljadu godina. Znamo svi kako i šta se desilo… Za sad se Rusi dobro drže , vidjecemo… Danas ponovo ruska banka digla kamatne stope na 22 posto. Po ko zna koji put za redom. Loš znak!

P.S. Neće Ukrima nestati ljudi. Njih tjera mržnja, a zlo je jače od dobrog. Zlo se može pobjediti samo još većim zlom( čitaj surovost!)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 984 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 6 sakrivenih i 930 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amstel, Asparagus, bestguarder, Bojan85, bojankrstc, branko7, brundo65, ceman, Dannyboy, DavidA, Denaya, djdjurica, djuradj, Dorcolac, HrcAk47, Ibar, ikan, Insan, ivan979, kokodakalo, Logic005, Mihajlo, milimoj, MiroslavD, mkukoleca, mrav pesadinac, MrNo, novator, oldtimer, pein, raykan, RJ, Romibrat, royst33, ruso, Shinobi, Srle993, stegonosa, Tvrtko I, uros, Valter071, vargas, vathra, voja64, Wrangler, xoxxvelja, Zeka-Buljubaša