Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2392

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 454

Samo, da ne bude i što se naoružanja tiče posle nekih iznenađenja, kao, kod slamanja ekonomije sankcijama, ratovanja sa ašovčičima i čipovima iz veš mašina, da ne pričam o totalni osami Putinovog režima globalno... Dugo se Rusija ( a vjerovatno i Kina, kao i Iran i još po koji ), sprema za ovaj rat, koji je neminovan ... Sve od tako zvanih "arapskih revolucija" po Bliskom istoku, gdje su bile smenjene Sino-Ruske elite na vlasti... Tako, da je brojanje oklopa, PVO sistema i čarapa po internet izvorima sasvim legitimno i boguslužno djelovanje ali, koliko je zaista istinito, ne znamo... Ali več sad je sasvim jasno, da je netko u svim tim računicama debelo pogrešio, jer koliko se meni čini, Rusija bi morala več barem godinu i po dana ležati u prašini ekonomski slomljena ...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Feb 2011
  • Poruke: 745
  • Gde živiš: Bratislava

Neko ovdje napisa da bi uz izdašniju američku pomoć, Ukrajinci prošetali do Moskve, ali eto, neće Ameri, njihov cilj je dugotrajni rat!?!?
Izgleda da živimo u nekim paralelnim svjetovima!
Tvrdnja da Rusi ne mogu mobilisati, jer eto, odmah ide nova Oktobarska revolucija, tvrdnja da "stružu tenkove" sa dna lonca, tvrdnja da mogu brže, pa ne mogu brže... Itd, itd.
A jevropa u qrcu... Skoro deceniju i po, radio sam po raznim fabrikama u auto-industriji, VW, Pežo, Jaguar Land Rover, dobar posao, servisiranje robota, završio razne kurseve u KUKA akademiji, engleski sistem robotike na spajanju karoserije i podvozja, tzv "Mariage", a evo me danas u Bosni, jer prosto, sve gore navedene fabrike, ili smanjuju posao, otpuštaju radnike ili sele dio proizvodnje u Meksiko, Kinu, Brazil.
Čudim se da mnoge kolege na forumu, ne prate dešavanja u evropi, ali znaju ili su nekim naučnim metodom iz psihologije, ušli u glavu Rusima, pa mnoge stvari znaju bolje od samog rukovodstva te zemlje, koja svaki čas samo što se nije raspala...

Hebem ti život.

offline
  • 100ka 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 24 Okt 2024
  • Poruke: 2

bojank ::
Rekao sam da od oryx-a mozete uzeti ~*0.75 bez problema, verovatno i .80 sada kada je morao da smanji kolicinu muljavine (iz vise razloga), kao sve tenkove izbacene iz borbe. Po prici ljudi iz poljskih remontnih radionica (bilo na forumu vise puta) oko 60% tenkova izbacenih iz borbe su potpuni gubitci (ovo je primetno vise* od 40% 1973). Od ostalih 40% je popravljivo je oko polovine u poljskim uslovima, ostatak mora da ide u BTRZ/fabriku.
Znaci da 3000 * 0.75-0.80 = 2250-2400 tenkova izbacenih iz borbe, da uzmemo 2300 radi lakseg racuna. 2300 * 0.6 = 1380 ide u otpis. Da opet zaokruzimo na 1400 radi lakseg racuna.
Znaci da su totalni gubitci nadomesceni, ako ne kvalitativno onda barem kvantitativno.

Bojane, problem sa brojevima koje iznosite, je sto uporedjujete podatke koji su prosli odredjeni nivo provere i suda vremena, u vezi gubitaka iz Jom Kipur rata 1973. godine, sa anekdotalnim izvorima pojedinacnih aktera u sukobu koji trenutno traje, u jeku propagandnog rata i to onda ekstrapolirate na celu situaciju oko, u ovom slucaju, tenkovskog arsenala. Dakle, problem je u metodologiji jer je uzorak veoma mali i subjektivan.Takvi podaci su jednostavno neupotrebljivi za kvalitetnu statisticku analizu, bilo da se radi o tenkovima, jabukama ili necem trecem.
Posto je vecina na forumu veoma osetljiva na poruke upucene licno njima i shvata ih kao ad hominem napad, verujte da mi to nije bila namena.
Ocekujem da se ozbiljne analize procena gubitaka i odnos izmedju otpisanih i vracenih tenkova pojave nekih 3-5 godina posle rata u strucnoj literaturi.

online
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 13

@vukovi

Pretpostavljam da si iz Prnjavora, Kremne ili okoline…
Ti misliš da mi pišemo sve ovo zato sto mrzimo Ruse ? Pa ja bih licno dao sve na svijetu da su oni poravnali sve do Berlina. Ali nisu i neće, jer ne mogu. Pa zar ne vidiš da se krvari za svako selo sa 20 kuća . Korupcija je najveći neprijatelj države, naroda, vojske. Jača je od atomske bombe… Ne treba da ulazimo u glavu Rusima, imamo oči.

I da, Ameri hoće da ovo traje do unedogled. I znaju oni šta rade, i nikad, ali nikad, ne podcjenjuj Amere.

I da, mobilizacija u Rusiji ne dolazi u obzir. Jednostavno ruski čovjek neće da ratuje u Ukrajini. Tako je kako je.

I da, po svemu sudeći i Putin pokušava da pokrene neke pregovore, po principu obostranih ustupaka.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 764

Док се овдашње странице убрзано пуне извештајима о последњим мерењима дужине хуев, само да констатујем рывок или пробој руса код Златне Њиве (Золотая Нива). Знам да ће поштовани Шумар ову вест пренети знатно квалитетније, са све картама, али нисам могао да издржим. Дрма се фронт према Курахову и Великој Новоселци...
Победа за нами!

https://divgen.ru/

Трофим, С нами Бог:

https://www.youtube.com/watch?v=w72vxY3r3Vk

Сколько было склок,
Сколько было слов в оправдание трусости,
Сколько в деревнях горевало вдов
Из-за подлости, глупости.
Но сходил Святый Дух в земное,
И вставали полки стеною,
Чтобы веру русскую спасти...

Колико је било свађа,
Колико је било речи за оправдавње кукавичлука,
Колико је у селима туговало удовица
Због подлости, глупости.
Али силазио је Свети Дух у земаљско,
И устајали су пукови као стене,
Да веру руску спасу...

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 454

https://coinmarketcap.com/community/articles/671b6620deab3536c82fd248/ --- Po najnovijim podatcima MMFa, Rusija pretekla Japan i postala 4. najjača ekonomija...

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 34120

Glede gubitka oklopa da bi se išlo napred i zauzela tačka "B" treba čelik i meso da to odrade međutim svi zaboravlja šta to prethodi art priprema i povrh svega FABovke sa UMPK modulima.
Trenutno najveće gubitke u oklopu bukvalno obe strane trpe od FPV dronova sa kumulativnim BG i PT mine.
Krene ruski oklop napred 2x T72/90 i 2x BMP 2 ili 2x BTR 82 ili nalete na TM 62 ili ih pogode sa FPV dronovima potom sa istim + dronovima bombardirovšik i sa bombicama doslovno masakr Iraku i komadaju preživeli desant.
Ukro kolona u napadu 4x MRAP MaxxPro ili Buldog ili 6x Kozak 2 kao podrška neki M1 Abrams ili T64/72 i još M2 Bredli isti slučaj ili nalete na TM62 ili ih srede sa FPV ili Lancetima. Konkretno na početku Kurske operacije Ukro oklop je najviše stradao od FPV dronova i Lanceta i tu i tamo pokoji u zasedu pogođen sa RBRom.
Bojan je u pravu za uništavanje napuštene tehnike bila ona oštećena ili ne sa obe strane. Uglavnom na ledinci čuču napušten/oštećen tenk, BVP, MRAP, Borna kola dođe mali dron bombardirovšik sa bombicama i baci ili jednu ili dve unutar otvora ili ga zapali ili ošteti unutra sve (tenk i BVP) ovi ostali stradaju od FPV dronova.
Sve već ima na forumu dokumentovano na MCM verziji Oriksa ili Lostarmora, samo što se ne detaljiše. Mr. Green

DS fali ti "budet za" Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2717

@vukovi

Pa trubim i ja da Evropa itekako prolazi kroz deindustrijalizaciju punom parom sto i jeste cilj amerike ali i rusa i kineza (vjerovali ili ne tu se slazu lagano). Evropa to maskira kao i Rim sto je radio, kojekakvim ligama sampiona i olimpijadama dok god central na banka stampa evrice ali posto evro nije vezan za naftu nego je vezan za ekonomski rast prevashodno njemacke, krah ce biti nemilosrdan. Vec rekoh, svabe ce celu industriju preseliti ili u aziju ili u ameriku...Bice vrlo zanimljvo.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15192

milan47 ::Махом се слажем са Бојаном, али има један детаљ, није сличан број ремонтованих/модернизованих тенкова из године у годину, а са 30 посто радне снаге више, јер има више посла са тенковима који су дуже били на ливади, него је нешто друго у питању. Сви ремонтни заводи су оформили и послали теренске екипе које раде негде у на терену у захвату фронта, то је доста одлило радну снагу, тако да тих 30 посто више запослених је само закрпило новонастале рупе. За ремонт или модернизацију тенка апсолутно никаквог утицаја нема стање тенка или колико је дуго багремче расло из њега. Само је битно стање цеви, њу не мењају.
То је добра поента.
Ранијом анализом смо дошли до тога да су у овој години потврђени губици руских тенкова мањи него што је производња.
Али далеко је веће питање стање технике која већ две и по године ратује. Ту је потребно прилично одржавања.

bojank ::Opet cu pregaziti svoje obecanje da necu iznositi stvari za koje nemam bas nikakve dokaze, ali moj osecaj je da ce Ameri da daju ~sta treba Ukrajini da traje sto duze, ali nedovoljno da se ista moze preokrenuti. Zasto - necu ni da ulazim u teorije. Smile
То је можда тачно што се тиче технике, ту могу да дају још.
Али је проблем што немају довољно муниције. Ту је главно уско грло. Могу да испоруче још Хајмарса, топова итд, али немају довољно муниције да пошаљу ни за ово што је остало од испоручене опреме.
Остаје питање само да ли су могли да испоруче још Абрамса и Ф-16. Један проблем је што би ремонт трајао, као и обука људства. А други и можда битнији је што на оваквом бојишту реално и немају шта да траже...

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1827

Mediator ::
+ Nekoliko dana nisam pratio forum i sad vidim neka talasanja, valjda prouzrokovana sporim tempom na bojištima


Vidi se da nekoliko dana nisi pratio forum. Evo jedan kratak rezime ako si ga preskočio u ovom moru "talasanja" izazvano stanjem na frontu. I tu nije sve napisano, ima toga još, samo se treba pažljivo pratiti informacije.

https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2672570

Ovde se iskristalisalo par forumaša, koji ako se pažljivo čitaju, napišu 1000x bolje i pametnije nego 1000 telegramdžija i Xsandžija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1006 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 954 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, bestguarder, Bojan85, bojankrstc, branko7, ceman, Dannyboy, DavidA, Denaya, djuradj, draganca, Excalibur13, HrcAk47, Ibar, ikan, Insan, ivan979, kokodakalo, Mihajlo, milimoj, Milometer, MiroslavD, mrav pesadinac, Nemanja.M, novator, oldtimer, Panter, pein, raykan, RJ, Romibrat, royst33, ruso, Shinobi, Srle993, strelac07, Tvrtko I, uros, Valter071, vargas, vathra, voja64, Wrangler, xoxxvelja, Zeka-Buljubaša