Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2394

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2024
  • Poruke: 10

@Denaya: Zaista ste mi učinili čast što ste se osvrnuli na moju objavu, jer ste verovatno najbolji najbolji u oblasti taktike na forumu. Sve je u redu, lepše spavam kaf pročitam da su Rusi oslobodili ovo selo, ono selo, ovaj ili onaj grad, terikon, leposadku, bilo šta. Ali, suština je, dokle puzajuća ofanziva, kuročka, može da traje, posle očiglednog fijaska iz februara 2022? Cilj nije ispunjen, naci vlast nije uklonjena, kako dalje, kad zapadna pomoć stalno pristiže, da li mogu da izvrše Rusi mobilizaciju ili ne, mi to ne znamo, dokle će narod biti "spreman" da gine, a ne zna se cilj. Posle svega, NATO je bliži Rusiji, nego ikad pre SVO. Pokušavam da se ne bavim teorijom, niti ostrašćenošću, već se rukovodim realnošću i razmišljanju običnog čoveka.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 913
  • Gde živiš: RS/BiH

Kako su Ukri sebe sa Kurskom svojevoljno rastegli preko krajnjih granica proucavace se u ratnim knjigama godinama nakon sto se ovo zavrsi.Ne mogu slikari i glumci biti vojskovodje pa to ti je ....

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19916

Samo da dodam nesto sto se tice pregovora - za vreme 2.s.r. je bilo pokusaja kontakta i pregovora izmedju SSSR i Nemacke, Nemacke i Britanaca/Amerikanaca itd.
Zasto mislite da takvih kontakta i slicno nema danas?

online
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 244

@Zeka-Buljubaša ili/i @Rotacioni (ili nesto slicno)

Mnogo si toga napisao, samo dati skrenem paznju na neke logicke nedosljednosti.

"...Korupcija je najveći neprijatelj države, naroda, vojske. Jača je od atomske bombe… Ne treba da ulazimo u glavu Rusima, imamo oči...."

Mene je malo strah da pomislim da je istina ono sto ti tvrdis, jer ako tako korumpirana, trapava, nesposobna Rusija prestize Japan i Njemacku, sta ce tek biti kad rijese te probleme.

Potvrdjeno je da je Rusija prestigla Njemacku i Japan po GDP PPP.
Da pojasanim, jer Rotacioni to nije razumio.
To znaci da Rus za prosjecnu platu moze da kupi vise pljeskavica nego nijemac i/ili Japanac.

A sto se tvojih prijatelja "amera" tice....oni nisu globalni subjekt nego objekt. Oni rade ono sto im se kaze.
Od trenutka kad je Bendzamin Franklin posudio pare od evropskih bankara, oni slusaju sta im se kaze.
Pokusavali su da se otrgnu, kao Kenedi,medjutim Linkoln je bio najznacajniji sa stampanjem "Greenback"" ali to je sredjeno 1913 (FED act), od tada GG (Grupa Gradjana) stampa pare "nezavisne" USA :-)

Rat u Ukrajini je samo mali dio velikog sukoba izmedju Kine i GG.

Usput, nema mira u Ukrajini bez izbacivanja Bandere iz Kijeva, to se zove denacifikacija, i desice se ili za pregovarckim stolom ili na ratistu (sa ili bez tenkova)

offline
  • beowl  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 1007

100ka ::
Bojane, problem sa brojevima koje iznosite, je sto uporedjujete podatke koji su prosli odredjeni nivo provere i suda vremena, u vezi gubitaka iz Jom Kipur rata 1973. godine, sa anekdotalnim izvorima pojedinacnih aktera u sukobu koji trenutno traje, u jeku propagandnog rata i to onda ekstrapolirate na celu situaciju oko, u ovom slucaju, tenkovskog arsenala. Dakle, problem je u metodologiji jer je uzorak veoma mali i subjektivan.Takvi podaci su jednostavno neupotrebljivi za kvalitetnu statisticku analizu, bilo da se radi o tenkovima, jabukama ili necem trecem.
Posto je vecina na forumu veoma osetljiva na poruke upucene licno njima i shvata ih kao ad hominem napad, verujte da mi to nije bila namena.
Ocekujem da se ozbiljne analize procena gubitaka i odnos izmedju otpisanih i vracenih tenkova pojave nekih 3-5 godina posle rata u strucnoj literaturi.


Kolega 100ka mi je dao šlagvort za jednu ilustraciju, takođe bez ikakve prozivke ili loše namere prema bilo kome.

Ja skoro deset godina vodim jedan veliki projekat. Suva analitika je u pitanju, prikuplja se brdo podataka svake godine, pa se onda ti podaci sređuju i iz njih pažljivo izvlači šta se može izvući od zaključaka. Kvalitet podataka je sve, jer od tog kvaliteta direktno zavisi i kvalitet izvedenih zaključaka. Svake godine ja i moj tim potrošimo stotine radnih sati i kopamo gde god stignemo kako bismo dobili što kvalitetnije podatke. Često moram da pročitam čitave publikacije i potrošim 2-3 sata da bih pronašao samo jednu bitnu brojku koja mi fali, i tako u nedogled, projekat traje po 4-5 meseci godišnje.

Šta hoću da kažem? Kada je u pitanju tema kojom se bavi naš projekat, mogu da potpišem da danas niko na svetu nema bolje i kvalitetnije podatke od mog tima. Isto tako, mogu da potpišem da je moj tim u apsolutno najboljem scenariju negde na 65-70% tačnosti kada su podaci u pitanju. Dakle, nakon skoro decenije rada i hiljada utrošenih sati, mi iz te drenovine možemo da iscedimo taj procenat tačnosti.

Koliko god mi da pročitamo, obradimo i trostruko proverimo, uvek će faliti. I to ne malo. Neke stvari jednostavno ne znamo i nema šanse da ih saznamo, ali je tačno da znamo više od drugih.

Pri tome imamo luksuz da podaci kojima se bavimo podležu maloj ili nikakvoj propagandi, pa samim tim ne moramo da trošimo vreme na čišćenje šumova i odvajanje lažnih vesti od pravih.

Eto, toliko.

offline
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 13

@Tvrtko I

Sebe smatram ozbiljnim čovjekom i ne pratim vijesti tipa Dejan Lučić. Tako da za te podatke koje iznosiš moraš da se obratiš njemu za odgovor.

Nisam rekao da je Rusija suromasna nego korumpirana do srži.
Inače takvi prirodni resursi, skoro pola zemljine kugle, takva pamet i tehnologija-i samo 144 miliona stanovnika, oni bi morali da budu 5 puta bogatiji od Svajcarske.

Inače, Ameri mi nisu prijatelji, bombardovali su mi kuću .

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 34123

To to tavariš Denaja pisao sam i ja pre mesec dana možda malo jače da bi rusima bilo zgodno (samo da te ispravim nije Šahtjorsk nego Šahtarske) Preko Šahtarska i Jasne Poljane krenuti ka Kostjatinopolju time cvikaju nekoliko puteva kad se rascveta od ta dva mesta.

online
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 244

Zeka-Buljubaša ::@Tvrtko I

Sebe smatram ozbiljnim čovjekom i ne pratim vijesti tipa Dejan Lučić. Tako da za te podatke koje iznosiš moraš da se obratiš njemu za odgovor.

Inače, Ameri mi nisu prijatelji, bombardovali su mi kuću .


Nikad cuo za Dejana Lucica...

Na koje podatke mislis? GDP PPP ili o "amerima"

U oba slucaja UKUCAJ u google...Moj boze, ti si gori nego sto sam mislio.

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 841
  • Gde živiš: United Kingdom

Mediator- Ne radi so o puzajucoj ofanzivi, vec o taktici- VSU ima ogranicen broj artiljerijskih itd.- i kad Ruske snage nastupaju ne mogu efektivno da svuda dejstvuju- tj kad bi Rusi delovali na jednom pravcu mogli bi da skoncentrisu vatrenu moc i stvari bi bile gore po Ruske snage.
Tj sa ovim brojem ljudstva je ovo verovatno optimalna taktika.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 639

Nije bas tako jednostavan slucaj sa poredjenjem GDP PPP kao sto na prvi pogled izgleda (iako sam veliki protivnik posmatranja samo GDP parametra). Samo u stanju rata moze da dodje do izrazaja ta Ruska premoc u industrijskoj proizvodnji, resursima, niskim troskovima proizvodnje, drugim recima GDP PPP. U miru, Nemacka i posebno Japan su dosta ispred Rusije, jer njihova proizvodnja ima mnogo vecu dodatu vrednost i samim tim profit.. Samo pogledajte na sta lice Ruski gradovi van Moskve i Pitera a na sta recimo Japanski, i sve ce biti jasno. Rusi slabo zaradjuju na svojim proizvodima, izuzev energenata su to sve proizvodi male dodatne vrednosti, ili opet naprednije proizvode pravi skoro iskljucivo za svoje trziste (oruzje).

A za to vreme nemac zavalja neku sklopociju od auta za 50 000+ (karikiram, ali je blizu poenti).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 874 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 841 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Asparagus, bojan_t, BraneS, brundo65, cikadeda, comi_pfc, cvrle312, DavidA, DonRumataEstorski, Grond, hyla, Inner-Cell, Insan, milenko crazy north, nebidrag, Nikola00, NoOneEver Dreams, ostoja, Prašinar, Romibrat, saputnik plavetnila, stalja, styg, tmanda323, Tvrtko I, vaso1, Vl veliki, yrraf, zlaya011, Žrnov