Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2395

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4844

bojank ::...
U JNA bila je zabranjena upotreba nekih od novijh 120mm MB mina iz MB 120mm M43 sovjetskog i trofejnog porekla, vec su se mogle koristiti samo iz MB M52/M74/M75.
Pitam se da to nije razlog.


Za minu OF-843 je važila opšta zabrana korišćenja sa šestim dopunskim punjenjem iz konstrukcionih razloga iz bilo kog bacača. Tek verzije OF-843/1 i kasnije sa debljom košuljicom su mogle da idu na 6 punjenja.
Iz knjige o municiji.



Iz pravila za M52/38



Pravila za kasnijie modele MB ne poznaju upotebu ove sovjetske mine ali se zabrana u principu može primeniti i na njih.
E sada špekulacija, ako su ovi suvi geniji M62 sa 6 dopunskih punjenja ubacili u ovu matoru drtinu i samu pojednostavljenu u odnosu na M38 to je direktan put u na*eb.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1621

Citat:Ситуација на фронту Курахово: руска армија је напредовала западно и југозападно од Цукурине и ушла у локалитете Новодмитровке и Кремене Балке. Поред тога, руске снаге су преузеле контролу над 45% Горнjаka док се украјинска војска полако повлачи са тог места (руске трупе су почеле да нападају рудник Кураховскаја Селидовугол да би убрзале украјинско повлачење).






https://t.me/Suriyak_maps/4152

online
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 244

raykan ::Nije bas tako jednostavan slucaj sa poredjenjem GDP PPP kao sto na prvi pogled izgleda (iako sam veliki protivnik posmatranja samo GDP parametra). Samo u stanju rata moze da dodje do izrazaja ta Ruska premoc u industrijskoj proizvodnji, resursima, niskim troskovima proizvodnje, drugim recima GDP PPP. U miru, Nemacka i posebno Japan su dosta ispred Rusije, jer njihova proizvodnja ima mnogo vecu dodatu vrednost i samim tim profit.. Samo pogledajte na sta lice Ruski gradovi van Moskve i Pitera a na sta recimo Japanski, i sve ce biti jasno. Rusi slabo zaradjuju na svojim proizvodima, izuzev energenata su to sve proizvodi male dodatne vrednosti, ili opet naprednije proizvode pravi skoro iskljucivo za svoje trziste (oruzje).

A za to vreme nemac zavalja neku sklopociju od auta za 50 000+ (karikiram, ali je blizu poenti).


PPP je "Purchasing power parity"

Upravo je onako kako sam naveo.

Svi sastojci za pravljenje pljeskavice su u Rusiji jeftiniji nego u Njemackoj i Japanu, tako kad se finalni proizvod sklopi, prosjecna plata ih moze vise kupiti nego u Njemackoj i Japanu.

To se odnosi na sve proizvode koji se proizvode u Rusiji i ne zavise od uvoza.
Izvinjavam se za off

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1827

Mediator ::@Denaya: Zaista ste mi učinili čast što ste se osvrnuli na moju objavu, jer ste verovatno najbolji najbolji u oblasti taktike na forumu. Sve je u redu, lepše spavam kaf pročitam da su Rusi oslobodili ovo selo, ono selo, ovaj ili onaj grad, terikon, leposadku, bilo šta. Ali, suština je, dokle puzajuća ofanziva, kuročka, može da traje, posle očiglednog fijaska iz februara 2022? Cilj nije ispunjen, naci vlast nije uklonjena, kako dalje, kad zapadna pomoć stalno pristiže, da li mogu da izvrše Rusi mobilizaciju ili ne, mi to ne znamo, dokle će narod biti "spreman" da gine, a ne zna se cilj. Posle svega, NATO je bliži Rusiji, nego ikad pre SVO. Pokušavam da se ne bavim teorijom, niti ostrašćenošću, već se rukovodim realnošću i razmišljanju običnog čoveka.

Prvo, hvala na komplimentu iako sebe ne doživljavam da sam najbolji u tom segmentu.

Moj odgovor je na vašu opasku kako sam nazvao spojler a tiče se tempa dešavanja na frontu. Svi mi bismo voleli da se ovo završilo tamo negde u Martu-Aprilu 2022.godine. Ali nije i Rusi su odabrali ovakav način vodjenja SVO. Zašto je to tako oni najbolje znaju. Kad kažem Rusi, naravno da se odnosi na vlast i najviše vojne strukture. I mi tu ne možemo ništa.

E sad, da li mogu brže, energičnije, o tome možemo samo špekulisati i nagadjati. Iako sam pobornik teorije da je u današnje vreme, pored ove silne tehnologije i sredstava osmatranja, teško ostvariti veću/veliku koncentraciju efektiva za napadne operacije, niko me ne može ubediti da Rusi sad ne mogu skupiti 100-150k vojnika, stotinjak tenkova, isto toliko raznih guseničnih oklopnih vozila i bar 100-150 točkaša. Od svakog sektora da izuzmu 5-10k vojnika eto ti te sile. A opet to ne bi mnogo narušilo balans snaga jer su Ukrajinci u defanzivi sa skresanim krilima ofanizivnog potencijala. I sad preko Šahtarska (Pein ipak mi lakše Šahtjorska Very Happy ) za dva tri dana protutnjati do Bagatira i Andrejevke. To je svega 15-20km vazdušne linije. Izolovati sektor Kurahovo sa bar 15-20k Ukrajinaca u njemu a verovatno i više. To bi sigurno ubrzalo tempo i dinamiku celog rata ali Rusi to ne rade, već idu mic po mic. Ponavljam se, ali zašto je to tako znaju oni.

Planirao sam da napišem jedan post o primenama taktika u napadu. Zašto nema dubljih prodora, već ako ga ima to je svega 2-3 km, veoma retko veće od toga. Da se linija uvek ravna pre nego se krene napred i da je zbog toga tempo ovakav kakav je. Ali nikako da se nakanem već nedelju dana.

online
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 155

Citat:Pa ja bih licno dao sve na svijetu da su oni poravnali sve do Berlina. Ali nisu i neće, jer ne mogu. Pa zar ne vidiš da se krvari za svako selo sa 20 kuća . Korupcija je najveći neprijatelj države, naroda, vojske. Jača je od atomske bombe… Ne treba da ulazimo u glavu Rusima, imamo oči.

I da, Ameri hoće da ovo traje do unedogled. I znaju oni šta rade, i nikad, ali nikad, ne podcjenjuj Amere.


Amere ne podcjenjuj nikad ali nikad ... I zato Ruse podcjenjuj uvjek ali uvjek!!!
Rus hoce odma da porazi Ukrajinu ali ne moze ... Amer moze da unisti ruse odma ali nece hoce polako ...
Hm ... Zanimljivo

offline
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 13

Citat:Tvrtko I

Svi sastojci za pravljenje pljeskavice su u Rusiji jeftiniji nego u Njemackoj i Japanu, tako kad se finalni proizvod sklopi, prosjecna plata ih moze vise kupiti nego u Njemackoj i Japanu.


—- To jednostavno nije tačno! Pogledaj ovde i uporedi i izračunaj koliko možeš da kupiš paketa jaja, hljebova, mlijeka, za jednu platu u Kazanju:

numbeo.com/cost-of-living/in/Kazan?displayCurrency=EUR

E sad to isto izračunaj i uporedi u Minhenu npr:

numbeo.com/cost-of-living/in/Munich

Samo gorivo jeftinije u Rusiji.
Sajt je pouzdan, nas čovjek iz Beograda je to radio. Ažurirano u oktobru 2024.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 639

Tvrtko I ::
PPP je "Purchasing power parity"

Upravo je onako kako sam naveo.

Svi sastojci za pravljenje pljeskavice su u Rusiji jeftiniji nego u Njemackoj i Japanu, tako kad se finalni proizvod sklopi, prosjecna plata ih moze vise kupiti nego u Njemackoj i Japanu.

To se odnosi na sve proizvode koji se proizvode u Rusiji i ne zavise od uvoza.
Izvinjavam se za off


Jako mi je dobro poznat termin. To mi je struka.
Inace, i on je dosta neprecizan, samo manje neprecizan od "obicnog" gdp.

offline
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 13

Napisano: 25 Okt 2024 21:23

Citat:@Romibrat

Amere ne podcjenjuj nikad ali nikad ... I zato Ruse podcjenjuj uvjek ali uvjek!!!

—- Ruse ne podcijenjujem uopšte, nego PROcijenjujem 😀

Citat:Rus hoce odma da porazi Ukrajinu ali ne moze ...
—-To je tačno !

Citat:Amer moze da unisti ruse odma ali nece hoce polako ...
—- Ne može odmah, zato radi polako. Da može odmah, on bi to uradio još juče.

Dopuna: 25 Okt 2024 21:43

Nego moj skromni osvrt na vojsku Sjeverne Koreje. Iako ne znamo skoro ništa o tome, ko, gdje , šta, koliko kad, moram samo reci jednu stvar.

Sjeverna Koreja nije Srbija koja je poslala 10-20K vojnika u ispomoć ili šta već.
Pa da se neko istresa i piša po nama.
Sjeverna Koreja je nuklearna sila sa dometom bojevih glava od 15K kilometara. Ne smije se brat Kim od uveta do uveta dzaba😀
Gutaju se knedle zapadnjacima ovih dana. Nije bas lako odlučiti šta i kako dalje.

Tipujem u slučaju eskalacije da će uvući Južnu Koreju na ovaj ili onaj način!

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 34123

Čita se MCM i u UVZ pa ljudi odlučili da počaste i nekim sličicama Bojan može da opiše šta je šta evo jedna ostale su na linku

Osatak slika Arrow https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_4361087

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1621
  • Gde živiš: na zalasku sunca




Пресложили ЕРО на куполи?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 864 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 2 sakrivenih i 828 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Asparagus, bojan_t, BraneS, brundo65, cikadeda, comi_pfc, cvrle312, darionis, DavidA, DonRumataEstorski, Grond, hyla, ILGromovnik, Insan, Istman, milenko crazy north, milos.cbr, MiroslavD, nebidrag, Nikola00, NoOneEver Dreams, ostoja, Prašinar, Romibrat, saputnik plavetnila, stalja, styg, tmanda323, Tvrtko I, vaso1, Vl veliki, yrraf, zlaya011, Žrnov