Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2401

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2606
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Kupjanski pravac. Krugljakovka je oslobođena, naše snage su stigle do oboda naselja Zagrizova.


https://t.me/zovpobedy/13527

____________________________

Selidovski pravac:

Citat:Situacija na frontu Pokrovsk [17:00]:
Ruska vojska je povratila kontrolu nad rudnikom Novogrodovskaja No. 3 severno od Novogrodovke. Pored toga, ruske snage su presekle poslednju snabdevajuću rutu ukrajinske vojske ka Selidovu. Ukrajinske snage nastavljaju povlačenje iz grada preko terena i počinju da se povlače i iz sela Višnjeve.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....5&z=12 ]



https://t.me/Suriyak_maps/4163

Citat:Višnjevo, koje se nalazi zapadno od Selidova, gotovo je u potpunosti očišćeno, pri čemu je veći deo sela pod našom kontrolom.


https://t.me/zovpobedy/13528

________________________________

Citat:Na severu Donjecka, ruske snage su prema izveštajima ušle u naselje Terni s severne strane, uspostavljajući kontrolu nad tim područjem. U međuvremenu, sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga nastavljaju se u severoistočnom delu Torske, što ukazuje na aktivne borbe u toj zoni. Ovi potezi sugerišu koncentrisane napore ruskih snaga da napreduju na frontu u blizini Donjecka, s posebnim ciljem da zauzmu strateške pozicije.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....4&z=12 ]



Citat:Situacija na severoistočnom frontu:
Ruska vojska je preuzela punu kontrolu nad Višnjevom i proširila tampon zonu oko lokaliteta. Pored toga, ruske snage su napravile nova napredovanja u južnom delu Krugljakovke.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....7&z=12 ]



____________________________

Citat:Kurska oblast:
Korekcija u području Martinovke. Naši momci su se malo ranije pomerili na ovom delu. U levoj "Britvi" (označeno žutom) neprijatelj se nalazi u čvrstoj odbrani ograđen preprekama i sa dva mitraljeza.



https://t.me/motopatriot/28818

_________________________

U vezi operacija na frontu ka Šahterskom:

Citat:Dakle, prijatelji, otključavamo „gajdomet“, ali pažljivo ga postavljamo na pojedinačan režim paljbe.

Ovo, naravno, nije potpuni kolaps neprijateljskog fronta (još uvek), ali danas možemo potvrditi vrlo značajan uspeh vojne grupacije „Vostok“.

Na Šahterskom pravcu, za dva dana, marinci i motostrelci uspeli su da oslobode preko 50 kvadratnih kilometara od prisustva neprijatelja. Vrištanje neprijatelja zbog gubitka dela sela Šahtersko i našeg zauzimanja tog naselja… u suštini odgovara stvarnosti. Tokom jučerašnjeg proboja na Šahtersko uništen je najmanje jedan neprijateljski tenk i jedna haubica „Pion“, dok su danas uništena još tri tenka (uključujući jedan „Leopard“) i nekoliko oklopnih vozila. Oko deset vojnika pronašlo je spas u zarobljeništvu. Prilično su se našli u nezavidnom položaju, oni koji su bežali iz Novoukrainke i Šahterskog ka Jasnoj Poljani. Sve pohvale operaterima FPV dronova.

Na istoku takođe situacija ne ide u prilog neprijatelju. Trenutno bez konkretnijih podataka, sutra će sve biti jasnije.

Ne volim da preuranjeno predviđam ili da se postavljam kao analitičar, ali izgleda da se na ovaj način ubrzano stvaraju uslovi za opkoljavanje glavnog čvorišta Oružanih snaga Ukrajine na Vremevskom i Šahterskom pravcu (tu mislim na Veliku Novoselku). S obzirom na to kako je proširen napredak od 7 kilometara od Zolote Nive do Šahterskog u dva dana, moguće je da neprijatelj zaista ima ozbiljne probleme sa rezervama i da će ovakav tempo napredovanja biti zadržan i prema zapadu od Šahterskog.

Sada stavljamo „gajdomet“ na osigurač i prelazimo na Dobrovolje/Bogojavlenku. Mada, čak i sa osiguračem, teško će ostati smiren.

Jučerašnji pokušaj neprijatelja da izvede kontra-napade sa oklopnim vozilima ovde nije urodio plodom. Napredovanje jurišnih grupa grupacije „Vostok“, uz podršku dronova, odvija se prilično brzo. Ukrajinska grupacija ovde je pritisnuta sa svih strana, i, sudeći po poslednja dva dana, ne pokazuje naročitu želju da se bori za već davno izgubljeni ugled Zelenskog, Sirskog i drugih komandanata. I to s pravom.

Ukratko, sve će biti jasno u narednim danima. Pratite nas.


https://t.me/voin_dv/11496

(*gajdomet, + značenje)

_______________________________

Negde u podrumima Selidova, mačka hladna kao špricer:



video: https://t.me/motopatriot/28814

_________________________________

Poslednji izveštaj iz Selidova:

Citat:Za Selidovo se može reći da je završeno! Do jutra će biti očišćeno.

Citat:Situacija u Selidovu:
Iz 30. brigade javljaju da je severna deo Seldova pod kontrolom. Oznaka će biti roza dok ne dobijemo video potvrdu.



https://t.me/zovpobedy/13529
https://t.me/motopatriot/28815

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 459

Napisano: 26 Okt 2024 19:16

.[/quote]
TNI je u 95% slucajeva smece. I svakako, ko god da napise da "Tenk X je najbolji" ulazi u tih 95% bez problema.[/quote] ... Ja to znam, da je TNI smeče.. Ali je ZAPADNO smeče, koje kaže, da je T-72 najbolji i to je poanta mog posta..

Dopuna: 26 Okt 2024 19:19

Ovo je meni zaista nevjerovatno.. Rusi jim lome kičmu na J.Donjeckom frontu a bogami i šire a oni još uvjek nekšto švrljaju po Kursku...

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2606
  • Gde živiš: Beograd

Jbg u kurskoj oblasti im trenutno traje PR kampanja podržana masovnom medijskom halabukom i hvalospevima, neće je ometi nekakva "puškaranja" na jugu.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2020
  • Poruke: 967

Gledam sad Rejnmetal otvara fabriku, prvu od četiri u Ukrajini, Turci će otvariti fabriku za Bajraktare sledećeg leta... i još fabrika je u planu
Ne razumem njihovu logiku...
Da li otvaraju te fabrike na nekim tajnim lokacijama i misle da ih Rusi nikada neće otkriti ili misle da Rusi iz nekog razloga to neće gađati
Ne razumem, ili su ludaci pa troše pare na fabriku koja će biti uništena vrlo brzo po otvaranju ili znaju nešto što mi ne znamo ?

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2606
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se strancima dozvoljava da zauzimaju oficirske pozicije u Oružanim snagama Ukrajine (AFU). Dokument je konačno usvojila Vrhovna Rada 10. oktobra, što potvrđuju i podaci na zvaničnom sajtu ukrajinskog parlamenta.

https://ura.news/news/1052835385

offline
  • 100ka 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 24 Okt 2024
  • Poruke: 5

Simon simonović ::Gledam sad Rejnmetal otvara fabriku, prvu od četiri u Ukrajini, Turci će otvariti fabriku za Bajraktare sledećeg leta... i još fabrika je u planu
Ne razumem njihovu logiku...
Da li otvaraju te fabrike na nekim tajnim lokacijama i misle da ih Rusi nikada neće otkriti ili misle da Rusi iz nekog razloga to neće gađati
Ne razumem, ili su ludaci pa troše pare na fabriku koja će biti uništena vrlo brzo po otvaranju ili znaju nešto što mi ne znamo ?

Zasto da ne otvore, ako neko drugi placa za to? Ne rizikuju kapital kompanije. U prvom slucaju, verovatno placa Nemacka, a u drugom to je ugovoreno jos pre rata i placa Ukrajina (posredno, takodje Nemacka).
Ako fabrika prezivi odlicno, zaradjivace na ugovorima za naoruzanje, a ako je Rusi sruse nikom nista, nisu utroslili svoj novac. OTP (other people's money) je omiljen akronim svih svetskih korporacija.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2717
  • Gde živiš: Beograd

Ako su maperi u pravu, ukrajinski front zapadno od Ugledara se raspada. Istovremeno se ulazi u tri naselja - Bogojavljenku, Novoukrajinku i Šahtjorske.

Izgleda da su ukrajinske linije odbrane na njivama i praznom prostoru zapadno od Ugledara bile veoma tanke ili čak nepostojeće.

Ako Rusi istraju i ako u sledećim nedeljama ne dođe do rasputice, mogu žestok rusvaj da načine na ovom sektoru.


offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 914
  • Gde živiš: RS/BiH

Polako se agonija blizi raspletu.Rusi su slomili elitne Ukro jedinice.Ove nove jednostanvo ne mogu da se drze fali iskustva ,volje ,znanja. U zadnjih nekoliko mjeseci gdje god su Rusi ozbiljno navalili probili su a sad to ide sve brze jer su Ukri izbaceni iz starih dobro utvrdjenih linija.

Sirski je najbolji glavnokomandujuci VSU za Ruse

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3298

Ode i Selidovo:

https://t.me/zovpobedy/13529

online
  • Pridružio: 25 Okt 2024
  • Poruke: 17

Može li neko ko ima iskustva ili znanja o pvo sistemima da nam kaže ili pretpostavi šta se pored PATova sa termovizijom/noćnom optikom, koji su mobilni, koristi za obaranja Geranja tokom noći ???
Šalju ih stalno, ovi obaraju. Znaci potrebno je mnogo municije i raketa. Šta koriste ??? To se troši…
Ako su pvo rakete, npr: iris-t, nasams, osa, strela….to je onda veliki izdatak za Ukre i pitam se kad će da presuši ???

Pa onda da i Geranjima može da se uništava civilna infrastruktura, što je po meni prioritet u slamanju Ukra.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1047 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 5 sakrivenih i 988 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, ajo baba, amaterSRB, ArchaBasha, avijacija, babaroga, Bane san, BORUTUS, Brana01, brundo65, ceman, cemix, cifra, darios, DejanCG, Dimitrije Paunovic, dok80, draganca, Draganeli, Duh sa sekirom, GORDI, havoc995, hyla, Joja, Karla, kolle.the.kid, Lord Nem, mercedesamg, Metanoja, MiGac, milenko crazy north, Nemanja.M, nextyamb, Panter, PEGIN, pein, R_038, radionica1, raptorsi, rovac, sevenino, Sir Budimir, Srle993, Stoilkovic, strelac07, Tas011, UAV operator, vargas, vladas87, vladulns, Zeka-Buljubaša, ZetaMan, zixmix, šumar bk2