Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2402

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2010
  • Poruke: 377

Možda grešim, ali nigde do sada nisam pročitao da su Rusi krenuli u gonjenje neprijatelja u povlačenju. Tako je bilo i u Ugledaru, tako je bilo u Nju Jorku i sada u Selidovu. Nisu se ganjale i ukrajinske jedinice na Kurskom pravcu, nema puno ostavljene tehnike niti rasula u bekstvu.

Povlačenje pod borbom, organizovano izvlačenje jedinica i tehnike, čak i one oštećene, govori u prilog tome da je Ukrajinska vojska još uvek dobro organizovana i operativno sposobna.

Daleko je još od kraja kakav priželjkujem.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5944

^ ^ Žele da taj problem riješe sa posebnim dronom presretačem

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8920
  • Gde živiš: pecina stroga

Meni se takodjer cini da se cijeli taj juzni sektor ukro fronta od Torecka do Velike Novoselke jednostavno nece odrzati. Na mnogo mjesta je nacet.

Ovaj prodor od Zolotae Njive na Sahtersko je bas dubok. I desio se brzo. Za dva dana su presli brisani prostor od 7 kilometara i zakacili se za Sahtersko.

To su vec ozbiljne rupe u odbrani. Plus, nema tu puno objekata na terenu (naselja, rijeka, sume) iza Sahterskog na koje bi se neka pomocna odbrambena linija mogla osloniti.

Plus, i Selidovo su izgleda ocistili.

Ja da se pitam, sljedeci cilj Andrejevka. Udar sa obe strane. Jedan krak od Sahterskog, drugi od Selidova.

Al vjerovatno nece biti tako. Nece jos. Rusi su to, i vjerovatno nece mjenjati sistem koji radi. Znaci, lokalni takticki prodor, par kilometara, pa onda na drugom mjestu, pa na trecem.

Vidjecemo.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8920
  • Gde živiš: pecina stroga

laki_bb ::Možda grešim, ali nigde do sada nisam pročitao da su Rusi krenuli u gonjenje neprijatelja u povlačenju. Tako je bilo i u Ugledaru, tako je bilo u Nju Jorku i sada u Selidovu. Nisu se ganjale i ukrajinske jedinice na Kurskom pravcu, nema puno ostavljene tehnike niti rasula u bekstvu.

Povlačenje pod borbom, organizovano izvlačenje jedinica i tehnike, čak i one oštećene, govori u prilog tome da je Ukrajinska vojska još uvek dobro organizovana i operativno sposobna.

Daleko je još od kraja kakav priželjkujem.


Ne gresis, bas je tako. I to jos od pocetka puzajuce ofanzive. Ja sam jos kod Avdejevke cekao gonjenje danima i nisam mogao da vjerujem da se Rusi slikaju po Avdejevci, a od gonjenja nista.

Ocigledno da je u pitanju doktrinarna odluka da se ratuje tako. Rade samo jurisni odredi. Sa ogranicenim, taktickim ciljem. Napasti i uzeti objekat taj i taj, i to je to. Onda povlace jurisnike, dovlace obicnu pjesadiju da sredi zauzeto i preuzme odbranu i sutradan jovo nanovo na nekom destom pravcu.

DA bi gonio, napad mora da bude esaloniran. Da neko ostaje i sredjuje zauzeto, i osigurava bokove, ili siri klin, a da drugi esalon ide dalje u gonjenje. ILi obratno, prvi goni, a drugi cisti i drzi iza.

Toga zasad nema. U stvari, klinovi se sire, ali gonjenja nema.

I jos da dodam, ne vidim ja jos bjekstvo ukra. Jos uvijek se izvlace u kakvom takvom borbenom poretku, uglavnom neometeni osim artiljerijom i dronovima.

Sto se tehnike tice, nemaju ukri tehnike na prvoj liniji. Jer nema sta da trazi tamo u ovom zlu od zujalica i konstantnom osmatranju. Niti Rusi drze tehniku na liniji. Ja cak mislim da nema tehnike skoro nista ni po taktickoj dubini, recimo do 15 - 25km. KOd ukra mozda i dublje, zbog naravno Lanceta. Sve sto kace ove male zujalice, tu drzati tehniku je besmisleno i nemoguce.

Kod obe strane tehnika je posakrivana i u rezervi, i koristi se samo u akciji.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1843

Ево и вести о тим иностраним фабрикама у Украјини Citat:В августе 2025 года турецкая авиастроительная компания "Baykar" собирается закончить строительство завода по производству БПЛА в Украине.

Генеральный директор "Baykar" Халюк Байрактар ​​сообщает, что предприятие готово на 80%.

Я так понимаю это стоп цель договоренностей между нашими сторонами?
https://t.me/rosich_russia/68502
Citat:❗️Первый из четырех заводов Rheinmetall на Украине уже работает, также готовится выпуск БМП Lynx — гендиректор концерна Армин Паппергер.

По словам Паппергера, сказанным в интервью украинским журналистам, второй завод уже находится "на подходе".

Передачу первой партии выпущенных на территории Украины современных немецких БМП Lynx количеством в 10 машин планируется начать уже в конце текущего года.

"У нас много хороших планов. Первый завод уже работает. Украинская оборонная индустрия-это наш партнер. Сейчас у нас есть производственное предприятие и предприятие по обслуживанию. В конце года мы уже будем иметь первую сверхсовременную боевую пехотную машину Lynx на Украине" - заявил гендиректор.

Сейчас Rheinmetall находится на пути к строительству порохового завода и завода по изготовлению боеприпасов на территории Украины, а также планируют наладить выпуск систем ПВО в стране.

"Возможности будут очень хорошими. Производственная линия №1 будет нацелена на танки. Возможности порохового производства и боеприпасов будут направлены на двойное или даже тройное производство по стандартам НАТО, которых у вас нет на данный момент... Также будет изготовление артиллерии и боеприпасов для танков там", – поделился Паппергер.

Напомним, что ранее стало известно об открытии совместного украино-немецкого предприятия Rheinmetall по ремонту БМП Marder 1A3 и танков Leopard 1A5.

Один вопрос во всем этом - их бомбить вообще собираются?
https://t.me/bmpd_cast/21237
Citat:🔥 „Рајнметал“ отворио први погон у Украјини - Медведев: Русија ће обезбедити свечани ватромет

Као што смо раније обећали, радујемо се свечаном руском ватромету на месту производње, написао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације на свом Телеграм налогу уз одговарајући снимак.
https://t.me/sputniksrbija/95822

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2717
  • Gde živiš: Beograd

Управо тако, за гоњење је потребан много масовнији и изложенији покрет, а без обзира на то што се пешадија на терену повлачи у најгорем расулу, иза линија фронта и даље вреба украјинска артиљерија и рој дронова спремни да раставе нападаче у парампарчад.

Односно, у таквим условима, велика изложена механизована колона која би кренула да гони непријатеља у повлачењу, прошла би не превише различито од колоне која напада статичног непријатеља - лоше.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19924

grenadir :: ... Ja to znam, da je TNI smeče.. Ali je ZAPADNO smeče, koje kaže, da je T-72 najbolji i to je poanta mog posta..
Ne shvatas, ali hajde jos jednom da probam:
Ne postoji "najbolji" tenk. Jer su svi skup surovih kompromisa koji cine da sve sto neki dobije na jednom delu performansi bude pregazeno na nekom drugom od strane drugog tenka.
Recimo ruski tenkisti masovno preferiraju T-80, a ne T-72. I sta sada, da li je onda on "naj-najbolji" posto je T-72 "najbolji"? I sta onda sa T-90M, da li je on "naj-naj-najbolji"?
Shvatas sada kolika je svaki tekst koji prica o "najboljem tenku" glupost?
Dobar tekst ce napisati "U praksi dobre strane tenka X na bojnom polju su A, B i C, a lose su D, E i F", a ne da pise o "najboljima".

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 138

sta se drugo moglo ocekivati , kada su genealisimusi u Kijevu poslali "decu" na edukativnu eskurziju u Rusiju,gde su izgubili brdo tehnike i gomilu ljudstva , bas u treutcima kada se ukro odbrana pocela ozbiljno kruniti.Tripovali su da ce Rusi brzo da prebacuju jedinice u Kursku oblast da zaustave prodor,kad ono mosha,Rusi ni da pocrvene od stida. Jedinice koje sada trebaju da zatvaraju rupe bacene su u bunar
Ovde bukvalno vazi narodna "Mozes kako hoces ali ne mozes dokle hoces".Kada se samo setim kakva je cika i dreka bila zbog hoholjskog upada u Rusiju,od izdaje rodine do brutalnog samara Rusiji.Rezultate te avanture upravo gledamo

offline
  • Pridružio: 27 Avg 2024
  • Poruke: 9

Sta da ocekujemo posle pada Selidova?
Koji pravac ce biti prioritet Rusima? Kurahovo?

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8920
  • Gde živiš: pecina stroga

Ako je uzeto Selidovo, Kurahovo vise nije pravac. Kurahovo je sad budzak.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 860 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 1 sakriven i 838 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: avijacija, bigfoot, Bojadin Strumski, ceman, cikadeda, Dannyboy, DejanSt, Doca, dozorni, DPera, dragoljub11987, Excalibur13, Leonov, m0nstrum_, milenko crazy north, Sir Budimir, Sićko, Zeka-Buljubaša, zlaya011, Zoca, šumar bk2