Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2404

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2719
  • Gde živiš: Beograd

Ruska zastava u centru Bogojavljenke

Pade mesto za 24 sata, bukvalno

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1949
  • Gde živiš: Republika Srpska

ObicanUser ::Sta da ocekujemo posle pada Selidova?
Koji pravac ce biti prioritet Rusima? Kurahovo?


Jug je najperspektivniji, razvoj dogadjaja stavlja jug kao prioritet za ruse. Moguce je da UA komanda namjerno usmjerava ruski ofanzivni potencijal, al to je opet cisto nagadjanje. Meni neki postupci nisu jasni kod UA. Mislim da oni u pozadini spremaju nesto, artiljerijska vatra sa njihovo strane djeluje da je dosta umanjena u odnosu na ranije. Moguce da nagomilavaju municiju za kontranapad. Al ok, da ne sirim dalje....

Cinjenica je da je Selidovo najvece mjesto koje su rusi zauzeli posle Avdejevke. Nije razruseno i moze da posluzi kao ozbiljan logicsticki cvor u buducim operacijama. Moje neke pretpostavke kazu da ce se ici na zauzimanje okolnih mjesta oko Tsukurina i poravnanje sa Kurahovskim rezervoraom. Zatim napredovanje prema Andrivki i odsjecanje glavne rute snabdijevanja za Kurahovo i ne samo grad nego za citavu UA grupaciju koja se nalazi izmedju Kurahova i rijeke Suhi Jar. Kazem glavne jer ova koja ide preko Uspenivke ce uskoro biti prekinuta ako se nastavi rusko napredovanje na Shahterskovo, Novoukrainku i Bogojavljenku. Ukratko pomenuta UA grupacija bi mogla u duvucnosti da se nadje u slicnoj situaciji kao i UA snage u Neveljskom dzepu.

Takodje Velika Novosilke postaje dosta ranjiva sa boka u ovom razvoju dogadjaja. Rusi mogu da krenu da pritiscu iz pravca Shahterskova i Zolote Njive lagano.

Sto se tice Pokrovska ne vjerujem da ce biti nekih velikih pomjeranja u skorije vrijeme. Nastavice po svom oprobanom planu da napreduju duz pruge od Selidova prema Pokrovsku. Istovremeno ocekujem da pokusaju zauzeti Lisivku i ova okolna mjestasca Dachesnko, Zeleno, Novi Trud, Schevchenko... itd. Poprilicno sam siguran da kad se preduzme ozbiljniji korak na Pokrovskom frontu da ce on biti u pravcu Mirnograda. Kad bi ovaldali svim navedenim Very Happy imali bi odlicne startne pozicije za konacan napad na Pokrovsku prateci prugu iz dva pravca, gomilu drvoreda koji vode u urbana podrucija periferije itd. Medjutim siguran sam da je UA ulozila napore da se dobro utvrdi oko Mirnograda i Pokrovska.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 34137

Evo snimak sa Geranja bilo je pitanje kad će kamere doći i dočekasmo
https://m.vk.com/wall-123538639_4361908

Slika kamere
https://m.vk.com/wall-123538639_4361908

offline
  • Pridružio: 16 Dec 2020
  • Poruke: 19

Ovo izgleda kao da idu na presijecanje velikog dijela na južno-donjeckom frontu. Spajanje zapadno od Kurahova velikom širinom od rezervoara preko Andrijevke do Bogatira.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1828

Sinoć se dosta toga napisalo a zavredjuje neke bolje i opsežne diskusije. Tako ću iskoristiti ovaj post da krenem sa pisanijom....
laki_bb ::

+ nisam pročitao da su Rusi krenuli u gonjenje neprijatelja


babaroga ::Ne gresis, bas je tako. I to jos od pocetka puzajuce ofanzive. Ja sam jos kod Avdejevke cekao gonjenje danima i nisam mogao da vjerujem da se Rusi slikaju po Avdejevci, a od gonjenja nista.

Ocigledno da je u pitanju doktrinarna odluka da se ratuje tako. Rade samo jurisni odredi. Sa ogranicenim, taktickim ciljem. Napasti i uzeti objekat taj i taj, i to je to. Onda povlace jurisnike, dovlace obicnu pjesadiju da sredi zauzeto i preuzme odbranu i sutradan jovo nanovo na nekom destom pravcu.


Cenjeni kolega se dotakao onog o čemu razmišljam i planiram da napišem jedan post. Kolega je u ovom postu napisao sažetak onog što se primećuje kod Rusa a tiče se napadnih akcija. Zbog ovog je napredovanje takvo kakvo jeste. Lesopolos po lesopolos, selo po selo. Na ovo mogu dodati samo to, da su te napadne grupe male, brojno stanje efektive za napad, odredjeno u zavisnosti od veličine i važnosti napadnutog objekta. Neretko vidimo da se napad vrši sa 2-3 oklopnjaka podržani sa jednim tenkom. Skoro nikad ne prelezi broj da se posle tog objekta može bez rizika i eventualnih posledica po napadača napasti naredni sledeći objekat u nizu. A to odredjuje kako broj jurišnika, tako i broj linijaša odvojenih za osiguranje dostignute pozicije. Mislim da ovakvim načinom, Rusi teže da sa što manje ljudstva i gubitaka, ostvaruju napredak na terenu. Jer u slučaju napada na naredni objekat u nizu, u sklopu iste akcije, jurišnu grupu koja je zauzela taj objekat stavlja u rizik. Jer prvi objekat nije osiguran ni potpuno očišćen. Izbegavaju potencijalne džepove otpora koji mogu naneti iznenadne gubitke. To takodje iziskuje veću koncentraciju efektive na pravcu napada i malom prostoru koji samim time postaju lakša meta za artiljeriju i dronove. Tek po potpunom osigaranju prvog objekta ide se na naredni.


Citat:DA bi gonio, napad mora da bude esaloniran. Da neko ostaje i sredjuje zauzeto, i osigurava bokove, ili siri klin, a da drugi esalon ide dalje u gonjenje. ILi obratno, prvi goni, a drugi cisti i drzi iza.

Toga zasad nema. U stvari, klinovi se sire, ali gonjenja nema.


Usko povezanom sa onim gore. Iako to nama daje privid da se branioc konsoliduje, mi nemamo predstavu šta se uopšte dešava. Piso sam ranije o sistemu odbrane Ukrajinaca, da se povlače tek kad je baš gusto, ali sledeći naredni položaj nije prazan, već je zaposednut od iste ili neke druge jedinice. Tako da ovaj način odbrane primorava protivnika na konstantan borbeni dodir i ne dozvoljava brz prodor u pozadinu, bez značajnih gubitaka napadača. Ako je u prvoj ili drugoj godini rata, ovakav način napadanja omogućavao protivniku konsolidovanje pa je tempo napredka bio mali, u ovim trenutcima vidimo da to Rusima ne predstavlja problem. Rezime šta se promenilo ću dati na kraju posta.

Mislim da se klinovi šire po principu kao i do sad, mic po mic, lesopolos po lesopolos ali je tempo ubrzan pa imamo dojam da se to radi u sklopu jedne napadne operacije.

Citat:I jos da dodam, ne vidim ja jos bjekstvo ukra. Jos uvijek se izvlace u kakvom takvom borbenom poretku, uglavnom neometeni osim artiljerijom i dronovima.

Sto se tehnike tice, nemaju ukri tehnike na prvoj liniji. Jer nema sta da trazi tamo u ovom zlu od zujalica i konstantnom osmatranju. Niti Rusi drze tehniku na liniji. Ja cak mislim da nema tehnike skoro nista ni po taktickoj dubini, recimo do 15 - 25km. KOd ukra mozda i dublje, zbog naravno Lanceta. Sve sto kace ove male zujalice, tu drzati tehniku je besmisleno i nemoguce.

Kod obe strane tehnika je posakrivana i u rezervi, i koristi se samo u akciji.


Ovde kako to izgleda je očiti primer koji sam obradio prilikom napada na Pivdenodonbaški rudnik. Ili napadi na onu utvrdu kod Verhokamjanske. Polazna pozicija oklopa je daleko iza prve linije dodira. Mi u 99% slučaja vidimo napad samo u završnoj fazi. Bilo da snimci dolaze sa Ruske ili Ukro strane. Ista situacija je i sa Ukro strane. Pogotovo što se tiče tenkova. Veliki procenat pogodjenih i uništenih je par km od linije dodira. Ili u prilasku liniji ili na nekim zasednim pozicijama, odakle su pokušali sačekati protivnika u napredovanju.


Ono što je očito, Rusi su malo promenili sistem napadanja. To se primećuje u poslednje vreme. Sada organizuju masovnije angažovanje efektive za napada na širem području obuhvaćene prostorije u napadu. Razlog ovoga je verovatno stanje OSU sa ljudstvom i MTSom, posebno sa artiljerijom. Vidno je opao intenzitet granatiranja u fazi odbijanja napada. Rusi se samim tim osećaju komotnije i bezbenije pa napadaju na širem području i u veću dubinu teritorije ako okolnosti dozvoljavaju. Kao ovo kod Šahtorskog.

Druga okolnost koja ovo omogućava ovakvo delovanje na potezu izmedju Očeretina i V.Novoselovke, jeste što su Rusi izašli iz zone uredjene obrane sa gusto rasporedjenim odbrambenim položajima. Jesu oni još uvek u zoni uredjene odbrane ali rastojanje izmedju ti položaja se povećalo. Ukri pokušavaju da zatvore te rupe sa na brzinu uradjenim manjim položajima ali oni ne mogu pružiti adekvatnu bezbednost vojnicima u njima. Mislim da ćemo videti manevarski rat tek kad Rusi izadju iz te utvrdjene zone odbrane Ukrajinaca. A boga mi, Rusi se polako približavaju tom području.

Pisao sam o tim linijama druge, treće, četvrte linije odbrane. Ima tu velikih rupa i praznog prostora. A Rusi su skoro svakoj došli sa boka. Mnoge su u opasnosti da budu napadnute čak i sa ledja ili odsečene od ostatka odbrambenog sistema. O tome u nekom narednom postu koji će biti pokretanje diskusije na tu temu, nekog posta napisanog sinoć.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 988 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 2 sakrivenih i 953 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, A.R.Chafee.Jr., Apok, Asparagus, babaroga, ceman, cifra, Cirkon, cvrle312, Denaya, Georgius, gile58, Istman, ivica976, kalens021, Kubovac, kybonacci, Lidija, mercedesamg, minmatar34957, MiroslavD, panzerwaffe, procesor, raso76, Rogan33, Romibrat, Srle993, vathra, Vlada78, voja64, vukovi, zastavnik