MiG-29 Fulcrum

1575

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Jester  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Feb 2008
  • Poruke: 6766
  • Gde živiš: Srbija

I meni se takođe više sviđa prva šema s tim da treba dodati crnu boju u predelu KOLS.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24232

lacko ::
Danko, uz duzno postovanje piloti su ogroman problem, nije dovoljno samo nekoga odskolovati uz odredjene stndarde da bi se formalno zvao pilot LA. Ja se nadam da je ovo uzeto u obzir i da ce se neke stvari promeniti.

Dobrog pilota cini samo letenje, letenje i letenje i sve sto ide uz to. Za podoficire i ljude koji odrzavaju tehniku se slazem. Sa 20-25h sati godisnjeg naleta po pilotu u sklopu LA nemamo o cemu da pricamo. Cifra mora minimalno da bude 3 puta veca.


Dakle ne samo piloti ( letacki kadar ) nego i tehnicki kadar je veliki problem .Da pitam, koliko trenutno imamo licenciranih dipl. avio-inzenjera za masine 9-12 u 204ab . Vidim da bi trebalo kao dobiti i masine 9-13 a koliko mi je poznato tek za njih nemamo uopste lic. strucnjaka ( avio-inzenjera ) .Od ranije znamo da se verzija 9-13 od 9-12 razlikuje po mnogim avionskim sistemima i podsistemima a tu je npr i radar `Topaz` mesto radara `Rubin` .

Nije samo nabavka ovih 6 aviona u pitanju vec i `nabavka` novog letackog i tehnickog kadra ,strucno osposobljenog ,sa potrebnim naletom ,znanjem i iskustvom .



offline
  • Pridružio: 17 Feb 2010
  • Poruke: 427

najmanji je problem da treća lica i treće firme održavaju i servisiraju avio tehniku, mali problem, ali malo veći račun, ipak ništa novo za avijaciju.

projekti prekvalifikacije iskusnih vojnih avio inženjera i avio tehničara u druga civilna zanimanja sa klauzulom da se neće baviti svojim izvornim poslom su odavno finansirani i implementirani kod nas.

mladi ljudi koji se školuju za te profile već nakon srednje škole napuštaju Srbiju, jer im bolji uslovi bivaju ponuđeni širom sveta.

te dve činjenice su relanost čija je posledica da nema starog stručnog kadra, a da novi neće doći.

da bi se novi formirali i zadržali potrebno im je ponuditi kompetitivne stručne i novčane uslove. za tako nešto treba imati dugoročni plan, budžet i organizacionu stručnost...

offline
  • Pridružio: 06 Jul 2011
  • Poruke: 880

Само да подсетим да су са увођењем тада новог ловца МиГ-21 у СФРЈ неко време боравили совјетски авио-техничари, како би помогли нашим људима да овладају техником одржавања Фишбеда. Такође су боравили и инструктори летења. Хоћемо да бранимо наше небо сопственим снагама, е па мораћемо да се напрегнемо око свега везаног за појачање у ловцима. Слажем се да постоји проблем око пилота и техничара тј. специјалиста код нас, и да нисмо више оно РВ и ПВО ЈНА које је имало све људе потребних специјалности. Међутим, show must go on.Хрвати који немају трејнер за прелазну обуку директо са турбо-елисног Пилатуса шаљу пилоте на обуку за МиГ-21. Руси из своје ВВА шаљу људе на обуку за МиГ-29. Имали смо случај да су неки пилоти из Тигрова отишли на обуку са Г-4 на МиГ-29. Значи наши људи нису глупи, али напор мора да се издржи. Овако сва дискусија се своди на ону народну: Хтели би секс, а да нам не улази.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 3039
  • Gde živiš: Beogard

Nije nikakav problem da se pređe sa G-4 na MiG-29, šta više, to je vrlo logičan korak. Međutim, ogroman je problem da neko ko je za 10 godina karijere napravio manje od 100 sati na G-4 pređe na neku ozbiljniju letelicu. Mislim da to nije dovoljno da pilot veruje u sebe, kamoli u letelicu. Nisu naši piloti ni pametni ni glupi, isti su kao i svi drugi. Koliko lete - toliko su dobri.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Dicus ::Nije nikakav problem da se pređe sa G-4 na MiG-29, šta više, to je vrlo logičan korak. Međutim, ogroman je problem da neko ko je za 10 godina karijere napravio manje od 100 sati na G-4 pređe na neku ozbiljniju letelicu. Mislim da to nije dovoljno da pilot veruje u sebe, kamoli u letelicu. Nisu naši piloti ni pametni ni glupi, isti su kao i svi drugi. Koliko lete - toliko su dobri.

Odlicno zapazanje.
Realno odlicnu dijagnozu su dali i bivsi pilot 29-ke Dragan Ilic i njegov kolega iz skolske avijacije Ljubisa Pavlovic u jednom od najboljih clanaka uradjenih na temu nase avijacije (autor je Igor Salinger).
Iako je proslo 7 godina od tada sve od ovoga i dan-danas stoji!

IgorSalinger-clanak

Citiracu samo najinteresantniji deo:

Citat:Ilić smatra da je jedan od problema srpskog vazduhoplovstva, pored hronične besparice kao glavnog uzroka većine problema, kontinuitet obuke: "Dečaci koji su ostali, tužno je da oni imaju po oko 350 sati naleta za 15 godina letenja i sada, kada su u tim godinama u komandnoj strukturi, treba da rade sve za šta je trebalo da budu obučeni." Ilić smatra da je jedini izlaz iz nimalo ružičastog stanja u srpskoj avijaciji po pitanju trenaže pilota "letenje i samo letenje" i da se uvežbanost pilota ne može prometi preko noći, već su za to potrebne godine ako ne i decenije. "Pa tek kada dostignemo neki nivo obuke da avione prikazujemo po aero-mitinzima", kaže Ilić.

"Letenje je veština – kombinacija intelektualnog napora i manuelne spretnosti. Da bi mogao kvalitetno da letiš, moraš stalno ponavljati ono što si već naučio, ako praviš duže pauze, gubiš veštinu pa moraš praktično ponovo da je stičeš", kaže za "Vreme" Ljubiša Pavlović, nekadašnji nastavnik letenja iz 172. avijacijske brigade RViPVO-a u Podgorici, koji je karijeru nastavio u civilstvu. "To je najbolnija tačka – broj sati naleta, odnosno kontinuitet obuke. NATO standardi su: combat ready (spremnost za učestvovanje u borbi) –120 godišnje i mission ready (spremnost za učestvovanje u misijama) – 180 godišnje." Vazduhoplovstva država na Balkanu su još ispod tog proseka, izuzimajući Sloveniju koja ima isključivo helikoptere i elisno-mlazne avione. Pripadnici lovačke avijacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tvrde da na svojim avionima MiG-21 bisD i UMD uspeju godišnje naleteti od 80 do 100 sati. U srpskom ViPVO-u nalet se rapidno popravlja nekoliko godina unazad uz ogradu da je pridev "rapidno" više zahvaljujući katastrofalno niskoj polaznoj tački nego sadašnjem stanju. Nekadašnji instruktor smatra da se iz zatečenog stanja može izaći jedino "oštrom selekcijom preostalih ljudi, od najvišeg do najnižeg nivoa, nastavkom školovanja malog broja novih pilota, sređivanjem logistike i materijalne baze, popravljanjem statusa pilota – materijalnog i socijalnog, prelaskom na 100 odsto profesionalni sastav, očuvanjem i razvojem opitnih, istraživačkih i proizvodnih i remontnih kapaciteta, kao i oformljavanjem tima stručnjaka koji bi provodio takvu reformu. Pavlović smatra da je potrebno i "osavremenjavanje regulative (pravilo letenja, metodska uputstva...), a posebno u onom delu koji se odnosi na prikazivanje letnih mogućnosti vazduhoplova uključujući i eventualno prihvatanje i implementaciju NATO STANAG 3533."

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2009
  • Poruke: 4963
  • Gde živiš: Šid

offline
  • celik 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 08 Maj 2010
  • Poruke: 1700

Da li bi nabavkom nekog dobrog trenazera, sa sto boljim softverom i hardverom koji bi mogao da stvori realne uslove, mogao taj kvalitet obuke da se podigne na ocekivani stepen? Naravno nista nije kao pravi let, ali tehnologija je toliko napredovala u smeru virtualne realnosti, da vec sada moze da se docara svaka situacija.
U pocetku malo skuplje,ali na duze ...

offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 202
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

...To (tj.simulator STBP-29SD) već postoji na a.Batajnica ...




offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23404
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Od ranije znamo da se verzija 9-13 od 9-12 razlikuje po mnogim avionskim sistemima i podsistemima a tu je npr i radar `Topaz` mesto radara `Rubin` .

Колико знам 9-13 нема радар Топаз већ обични Н019.

Топаз се нашао тек у 9-13С.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 959 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 922 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: antonije64, babaroga, bestguarder, bigfoot, bobomicek, bojank, Brana01, ceman, dekan.m, Dimitrije Paunovic, DPera, Georgius, goflja76, kuntalo, Lošmi, Marko Marković, Matija, Nemanja.M, nemkea71, nenad81, opt1, Petarvu, Sirius, SlaKoj, Srle993, stegonosa, theNedjeljko, uruk, vathra, ZetaMan, 1107