MiG-29 Fulcrum

2001

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 280

"Dakle prvo navedes da je upustvo upotrebe R-27R/ER na MiG-29S a onda kazes da nema nista od gadjanja dva cilja tim raketama kod 9.13S sto je u potpunoj suprotnosti spram onog sto stoji u citatu kojeg si naveo . "

Sad sam proverio i na google translate koji si tvrdio da koristis i u obe verzije prevoda (srpski i engleski) recenica pocinje sa "planirano je" i zavrsava se sa "trenutno nije implementirano".

Ja sam recimo pre vise decenija planirao da radim malo a da zaradjujem mnogo ali to trenutno isto nije implementirano.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12566

ray ban11 ::
@mean

Sta da kazem,pa kakav je to radar AN/AWG-8 nego kako ti rece `meh. radar`,tj radar sa meh. skeniranjem jel tako, ( meh .usmeravanje snopa ) .Sta imaju AIM-54A ,ona prva verzija, pa PARS pobogu ,INS+PARS ,neki izvori navode kombinaciju PARS+ARS u zavrsnoj fazi ( dvokanalna RGS kao kod R-77-1 ) .Tek je AIM-54C imala u celosti digit. elektroniku ,racunar i novu ARGSN.


Koji bre to neki izvori navode da ima i ARS svuda lepo pise da je to ARS raketa? Preteca AIM-54A je AIM-47 od koje su uzeli motor i aerodinamiku i Eagle raketa od koje su uzeli aktivni tragac:
https://soapbox.manywords.press/2017/02/07/resurrected-weapons-aam-n-10-eagle/

Elem upravo to sto svaka AIM-54 ima svoj radar omogucava F-14 da gadja sest ciljeva u istovremeno jer u zavrsnoj fazi rakete ne zavise od AWG-9.

Dakle kvaka je u zavrsnoj fazi to je problem za PARS i to zna svako ko je citao o pvo sistemima, ne mozes gadjati vise ciljeva koji su na slicnoj daljini od radara u zavrsnoj fazi sa radarima koji imaju klasicnu antenu, zato skuplji pvo sistemi su imali vise nisanskih radara da bi mogli gadjati vise ciljeva, i tek sa uvodjenjem PESA/AESA nisanskih radara taj problem je resen.

Evo ti primer Aegis krstarice i tu se to lepo vidi:



Ukupno cetiri SPG-62 nisanska radara:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/USS_Ticonderoga_CG-47.jpg



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24234

Zeka_Peka ::
Sad sam proverio i na google translate koji si tvrdio da koristis i u obe verzije prevoda (srpski i engleski) recenica pocinje sa "planirano je" i zavrsava se sa "trenutno nije implementirano".

Ja sam recimo pre vise decenija planirao da radim malo a da zaradjujem mnogo ali to trenutno isto nije implementirano.



Sta pises ti covece e, kakav GT i bakraci ,pa sad se vadis na nekakav prevod jel .Fino ti pise `predusmotrena rabota` /predvidjena radnja ... itd itd ,dakle vezano za frekventna ponavljanja u rezimu Podsvet i onda kaze da ce omoguciti upotrebu dve rakete na dva cilja .U vezi sa SUV-29 se kaze da to nije moguce ,dakle kod 9.12 i 9.13 tj tadara N019 nije moguce istovremeno navodjenje dve rakete na dva razlicita cilja .Je li SUV-29S omogucava upotrebu dve rakete na dva cilja,omogucava ,time je prica zavrsena .Po tebi sad ispada da radar Topaz uopste i ne omogucava gadjanje dva cilja sa dve rakete ,smesno .Topaz za razliku od Rubina omogucava osvetljavanje dva razlicita cilja ,to je poenta,da li se ciljevi gadjaju raketama koje imaju INS+PARS ili INS+ARS ,to je nebitno .Rekoh vec imate u VKS raketu R-77-1 koja ima INS+ARS/PARS .

@mean

Koja AIM-54A i ARS ??? Nema ta raketa ARS vec PARS ,rekoh samo neki ,pojedini izvori navode kao da je imao kombinovanu tj dvokanalnu RGS ( PARS+ARS ) ,no to mi je tesko za poverovati .Tek kod verzije C su oni ugradili TWT tj aktivni -zraceci kanal.

Dakle treba li AN/AWG-9 svo vreme da osvetljava 6 ciljeva ,treba isto kao sto to treba N007 za 4 cilja .Osvetljavanje ciljeva treba kad se ciljevi gadjaju bilo raketama sa PARS bilo sa ARS ,kad ovaj ARS postane aktivan ,tek onda prestaje osvetljavanje cilja/ciljeva .Pa F-14A je koliko mi je poznato mogao da nosi i 6 AIM-7M jel tako i sta nije sa njima mogao da gadja 6 VC-a u kratkom roku ???

Arrow http://www.seaforces.org/usnair/VF/Fighter-Squadron-24-Dateien/image040.jpg

Citat:Development of the improved AIM-54C missile was undertaken in October 1976 with Hughes delivering the first engineering devel­opment models in August 1979. An increased emphasis was placed on the missile after the Iranian revolution to minimize the usefulness of any information about the AIM-54A that might have fallen into Soviet hands. Pilot pro­duction of 30 rounds for fleet evaluation began in early 1981 and the first production missile was delivered on 27th October 1981.

The AIM-54C featured a new DSU-28C proximity fuse, a new digital electronics unit, inertial navigation reference system, and a solid-state receiver-transmitter. The Navy had a stated requirement for 3,467 of the missiles, to be produced at a peak production rate of 60 per month at a total cost of $4.1 billion.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 280

"Control & Guidance. Both missiles use the Hughes
AWG-9 Doppler radar fire control system, with an
infrared subsystem. The central processing computer is
built by Control Data Corporation. The missile
incorporates command/inertial guidance through the
mid-course and active terminal guidance; the onboard
guidance system is designated DSQ-26, the detection
device is designated the DSU-28, and the safety fuze
the FSU-10/A. "

April 28 � First AIM-54A launch from an F-14 Tomcat. The aircraft was flying from Point Mugu.
November � Navy breaks new ground with several first recorded during a single flight: This was the first multiple launch from an F-14A aircraft, and the first multiple launch against multiple targets by a military crew. The missile performed satisfactorily. LCDR Donald G. Klein and Lt. Jack H. Hawyer were the F-14A crew for the historic launch. (Da to moze raketama AIM-7 ne bi ovoliko cekali).

Sto se ostalog tice - stvarno strasno. Citat je iz uputstva za upotrebu rakete R-27ER koju je tada od MiG-ova 29 *samo* "S" mogao da koristi, nigde se ne spominje kako ih lansirati na dva cilja odjednom, samo se u jednom pasusu objavljuju neka razmatranja koja do zakljucenja pisanja uputstva nisu zazivela u praksi i za njega je to "gotova stvar".

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23404
  • Gde živiš: Beograd

Имамо ли инфо када је писано то упутство за МиГ-29С? Да ли је могуће да ако је то било крајем 80-тих да је од тада дошло до промена које заиста омогућују ракетирање два циља ракетама Р-27?

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12566

@Ray


izvor je:



Ko sto vidis i AIM-54A je aktivna raketa samo sto je koristila analognu elektorniku.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24234

zixo ::Имамо ли инфо када је писано то упутство за МиГ-29С? Да ли је могуће да ако је то било крајем 80-тих да је од тада дошло до промена које заиста омогућују ракетирање два циља ракетама Р-27?

Kako krajem 80tih, MiG-29S se proizvodio teko od 1991g i tokom 92ge usao u neke jedinice VVS.1994g je uveden u naoruzanje kad i ona R-77A .

Zeka_Peka :: Citat je iz uputstva za upotrebu rakete R-27ER koju je tada od MiG-ova 29 *samo* "S" mogao da koristi, nigde se ne spominje kako ih lansirati na dva cilja odjednom, samo se u jednom pasusu objavljuju neka razmatranja koja do zakljucenja pisanja uputstva nisu zazivela u praksi i za njega je to "gotova stvar".

Da mi vidimo to upustvo u celosti ,nema sta tu strasno biti .Fino i jasno pise da je omoguceno gadjanje dva cilja sa dve rakete a sto ranije nije bio slucaj kod Rubina .

@mean

Da to nije neka podvala Kongresu mozda ? Mr. Green

Vidim da je predhodni citat valjda sa ovog sajta :

Citat:The C model of the AIM-54 is also capable of operating in a severe electronic countermeasures environment, and features= upgraded target detecting devices, electronic units, receiver-transmitter units, and autopilots, as compared with the AIM-54A.

Nego sta cemo sa ovim ? Mr. Green

Citat:Because the AN/AWG-9 incorporates a track-while scan feature, it is possible to launch and guide as many as six AIM-54 missiles against separate targets, while scanning for additional targets.

Arrow https://www.forecastinternational.com/archive/disp_old_pdf.cfm?ARC_ID=1066


Ovo je njegova tema a ne Macor i Finiks .

Autora nema ,spreman za sim. -manevarske BVB .

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23404
  • Gde živiš: Beograd

Citat: Kako krajem 80tih, MiG-29S se proizvodio teko od 1991g i tokom 92ge usao u neke jedinice VVS.1994g je uveden u naoruzanje kad i ona R-77A .

ОК свеједно прошло је 26 година од уласка у јединице.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 280

"Имамо ли инфо када је писано то упутство за МиГ-29С? Да ли је могуће да ако је то било крајем 80-тих да је од тада дошло до промена које заиста омогућују ракетирање два циља ракетама Р-27?"

Ne znam sta da ti kazem. Ono sto je meni poznato je da je 13. Aprila 1998. na Malezijski M43-12 primerak ugradjen radar N019ME (potom i na ostale). Gadjanje dva cilja se spominjalo u kontekstu rakete R-77. Nas vojnotehnicki glasnik je pisao o vezbi sa Australijskim F/A-18 tokom koje je navedeno da je jedan od aspekata vezbe bilo simulirano lansiranje R-77 i poredjenje dobijenih vrednosti sa Australijskim raketama.

1998 Peru je kupio jos tri MiG-29 od Rusije da dopuni prethodni kontigent nabavljen od Belorusije i oni su na slican nacin predstavljeni javnosti. Tesko je reci u oba slucaja kada su i koje rakete primljene jer nije realno ocekivati da javni izvori bas razlikuju vezbovne i "prave". Negde sam cuo da je Malezija prvi veliki kontigent pravih dobila uz Su-30MKM. U svakom slucaju tesko mi je da bilo sta tvrdim na ovu temu.


offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23404
  • Gde živiš: Beograd

А јесмо ли некада видели ракете Р-77АЕ на малезијским МиГ-29Н? То су дорађени 9.12.

Перу је купио три 9.13СЕ који су могли да носе Р-77АЕ.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 378 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 2 sakrivenih i 365 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acatomic, aramis s, branko7, esx66, FileFinder, jackreacher011011, nick79, Panter, SlaKoj, zlaya011, šumar bk2