Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

2267

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • 125 
  • Građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2013
  • Poruke: 59

Napisano: 12 Sep 2024 21:14

Zixo
Koju verziju rakete r77 imaju naši migovi niste znali ni vi da odgovorite na vašem sajtu kad je bilo reči o tome. Možda ste u međuvremenu saznali.
Brzina penjanja je čini mi se približno ista ali je mig 29 značajno brzi avion od Rafala.
Po letnim sposobnostima koliko sam čitao nadmašuje. Manevrabilniji je značajno od Rafala.
Naravno da je avionika na Rafalu bolja. Uporedjujete avioniku najnovije verzije Rafala I zastarele verzije mig29.

Civi

Samo sam preneo vest sa Front kanala koji prilično kvalitetno radi i obično je dobro informisan. Ako ste vi u pravu a on pogrešio bilo bi ok.

Dopuna: 12 Sep 2024 21:19

Srle993 ::125 ::🔸Vredno je napomenuti da će novi Rafale avioni Ratnog vazduhoplovstva Srbije zapravo imati kraći domet za borbu vazduh-vazduh u poređenju sa MiG-29 avionima koji su trenutno u njihovoj floti. Dok MiG-29 koristi rakete R-77-1 sa dometom od 110 kilometara, Rafale-ove MICA rakete su ograničene na 80 kilometara. MiG-29 takođe nadmašuje Rafale po brzini i letnim sposobnostima, iako postojeći srpski modeli zaostaju u pogledu modernih avionika.

Izvor: Military Coverage


Wow, je l ovo nesto sto neko na forumu nije znao ili samo ti? Mr. Green

Sta cemo ako na Rafala budu isle R-77-1 rakete, ili sta cemo ako se integrise neka druga raketa dugog dometa Izrael/Indija/Kina, sta cemo ako za par godina kupimo MICA NG ili za par godina nam dozvole Meteor?

odlicno pokriveno za Rafal u dozvolite:


Šta ćemo ako...
Da si pročitao i predhodni tekst video bi da je objavljeno da nema ništa od integracije drugog naoruzanja. Pa sta ćemo Srle ako to bude istina?
A sta ćemo ako dobijemo Meteor? Pa Srle valjda ti je to jasno. Priznacemo Kosovo. Drugačije ga dobiti nećemo a pitanje i tad.

offline
  • dac 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 20 Jun 2020
  • Poruke: 766

Ne znam odakle informacija da ćemo kačiti ruske, kineske ili indijske rakete... na Rafal. Ali mi je to kao da veruješ u Deda Mraza. Posebno kineske i ruske.

online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7201

Al vezete oko glasina... Meteor nema niko na Balkanu osim Grčke, pa ni šire. Hrvati nemaju AESA jer se isti serijski ugrađuje od 2013., a sve i da im odobre Meteor PESA radar na Rafalu vidi lovca do nekih 140km i samostalno im je je svejedno da li kače Meteor ili Mica NG. Ne vide na šta da lansiraju pa im je domet Meteora generalno beskoristan. To je slučaj ako bi oni eto negde napali sami inače raketu može da navodi i drugi avion ako nisu sami (Rafal je izvanredno umrežen avion). Što nije ni bitno realno jer se nikad neće desiti, kako god. Pride je Meteor skupa igračka i svi će ga imati na kašičicu.

Inače, mi zvanično imamo RVV AE a ne R77-1, bar tako piše na panelima isred MIG-29 na svim ovim "sletovima", koja ima domet od 80 km, dok R27 ima preko 100km, što je opet sve generalno nebitno.
Nije se prešlo sa konja na magarca, da li je moglo bolje, možda, pitanje je da li je to bolje dostupno. Dosta zavisi od MICA NG da li će ispuniti obećano po podnošljivoj ceni. Ako da, biće to OK.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 612

@мерцедес
Ф4 стандард би захтевао озбиљне структуралне промене на хрватским авионима који су преко 10 година стари, питање је исплативости целе такве гимнастике …изашло би ко нове да су узели…модернизација јесте наравно могућа али у извесној мери …за почетак , комплетирање листе недостајуће опреме је већ леп финансијски издатак и можда логичан след околности негде у будућности за “ХРЗ”….
А ове теорије завере и политичарење не бих коментарисао…
Само бих се задржао на Живојиновом посту око тренажера и “ЛИФТ” машина…ево мог скромног виђења …број Рафала није коначан и ово је нека иницијална набавка - ми не тражимо замену за Орла , овај тип ваздухоплова више одавно нема перспективу…мишљења сам да би по нас било најбоље да имамо једну појачану ескадрилу са нпр 18 летилица са базирањем на барем два аеродрома , и да се Гаша пошаље у заслужену пензију а замени га Албатрос , МБ 345 или нешто те класе и то не више од 8-10 комада…..с’ обзиром да би школовали кроз године тек неколико пилота за попуну јединице , за преобуку на Рафал момке (и девојке) бих слао у Француску на почетно оспособљавање и затим право у јединицу…
Извињавам се на дужини поста….

online
  • Čivi  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 02 Dec 2015
  • Poruke: 587

@rodoljub

Neki su i dobrano preko 10 godina stari..

170 - EX B 318 from France AF (2005g) - 19g
171 - EX B 315 from France AF (2006g) - 18g
150 - Ex C 124 from France AF (2010g) - 14g
151 - Ex C 131 from France AF (2011g) - 13g
152 - Ex C 141 from France AF (2013g) - 11g
153 - Ex C 144 from France AF (2013g) - 11g

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1JFdfDS...../htmlview#

Kliknuti na Croatian AF, ako već nije automatski, skroz desno su bivše oznake.


http://stanakshot.free.fr/listimm.php?classe=Rafale&nation=France-air-force


https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/d/1JFdfDS...../htmlview#

Klinkunti na French AF gore u kartici...


2030-te biće stari
(20,19,17,17 godina)

kao i..
(25,24) godina - dvosedi

online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7201

Ostaje pitanje da li ce drugih 6 biti mladje.

online
  • Čivi  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 02 Dec 2015
  • Poruke: 587

@dac

To je samo pretpostavka zbog cene (slučaj Indije).

Za našu nabavku Rafale-a se jako malo zna, jer je ugovor pod debelim velom tajne.

Ne zna se ustvari ništa, jer ugovor ustvari nije ni objavljen, osim (po izjavama direktora Daso i naših glava) da su (9+3) za 2,7 mlrd€ sa isporukom 2028-2030.
To je sve što se zna.

Boldovano je jako simptomatično, obrazložiću ispod.




Ali neke stvari vrlo lako mogu da se pretpostave...


-Ono što može da se lako pretpostavi, je da će biti F4.1 (S4.1 naš naziv) standard.
To je na neki svoj način potvrdio i direktor DASO...


Citat:"According to Eric Trappier, the CEO of Dassault Aviation who was also part of the trip, the Serbs should get “the most modern model currently in service in the French army.”

Ali ima i ovaj dodatak novinara...

Citat:He refused, however, to specify whether it is the F3R or the F4.1

https://gettotext.com/by-selling-rafale-aircraft-t.....th-moscow/

Međutim, potpuno nepotrebno pitanje novinara, jer prvo "najmoderniji trenutni model u francuskoj armiji" je F4.1 a ne bilo koji F3.

Citat:The first Dassault Rafale fighter to be upgraded to the F4.1 standard for the French Air and Space Force (AAE) was deployed for operational duty for the first time on February 16, 2024, at Mont-de-Marsan Air Base.

https://www.aerotime.aero/articles/french-air-force-rafale-f4-1-operational


Drugo, ne može da iznosi verovatno precizne detalje ugovora na taj način direktnog odgovora na direktno pitanje.
Treće, svaki taj eksportni standard za strane korisnike radi se na osnovu tada, pri potpisu ugovora, aktuelnog francuskog (F Standarda).

Samo se ne zove F nego u slučaju Srbije će verovatno biti (S - Serbie). Kao što i Hrvatski Rafali zvanično nisu F3R nego C3R (C - Croatie).



S obzirom da je već dve godine na snazi F4, tačnije F4.1 i svi novi nakon B356 su najmanje na tom standardu, izvedeni eksportni standard za Srbiju od 2028. može biti samo i jedino F4.1 iliti S4.1 tačnije.


-Naoružanje nije uključeno, jer nema dodatnih potpisa sa MBDA France (Mica), Safran E&D (AASM Hammer) ili MBDA "rest of Europe" (Meteor, SCALP). To je za sada još jedna poznata.




Dalje se ništa ne zna, ali se spekuliše.
Zašto se spekuliše i šta se spekuliše?

1.Zato što 12 novih Rafala koštaju (na primeru Grčke) 1,1 - 1,2 mlrd€ i kada se to oduzme od 2,7 mlrd€ ukupnih naših..... za "sve ostalo" (infrastruktura, logistika) ostaje 1,5 - 1,6 mlrd € ..

Grčku je to "sve ostalo" za 12 novih koštalo 1,4 mlrd€ sa naoružanjem

Bez naoružanja (simulatori, delovi, obuka) + održavanje je izašlo oko 850 miliona.

Dakle u našem slučaju fali još 650 - 750 miliona preko. Šta može biti za te pare?


Ajde da probam...


Tri su najverovatnija scenarija o kojima može da se spekuliše:

1.Odmah je uzeto sve što treba za 18-24 aparata a naknadna 6-12 aparata će se doplatiti 600 miliona - 1,2 mlrd€ tamo iza 2030-te, jer nam nije hitno.

To je bilo i nagovešteno od najviših glava, kako se pregovara sa nekim zemljama za još 12 polovnih Rafale-a. Verovatno je ta neka zemlja opet Francuska i zato smo dobili odgovarajući datum isporuke za ove nove, jer u ovom ugovoru je verovatno to obećano njima.

To implicira i nabavka 9 jednoseda i 3 dvoseda koja je iznešena u javnost i još jedna je poznata informacija. Tri dvoseda impliciraju, ali ujedno nužno i ne znače nabavku još bar 6 aparata, jer kod Rafale-a su dvosedi borbeni.



2.Uzeto je samo 12 sa svim što treba, ali i platforma koja će biti tako konfigurisana da nosi određeno (po želji) naoružanje (primer Indije), a to je njih koštalo upravo koliko i nas, nekih 220K - 230K po aparatu.


3.Cena je tolika-kolika je, zato što su nam ustupljeni slotovi(porudžbine) za vojsku Francuske.



-U slučaju dva, naknadno može da se kupi naoružanje za čiju integraciju smo hipotetički dodatno platili kodove kod Francuza (poput Indije) i čiju integraciju će nam hipotetički dodatno naplatiti izvođač radova (najverovatnije Elbit). Ugovor sa njima sada nije potpisan, biće hipotetički kad stignu aparati.
To uopšte nije jeftino (nekih 10 miliona po aparatu) jer zahteva čeprkanje i po radaru.

-U slučaju jedan i tri može naknadno da se sklopi ugovor sa MBDA France za MICA (jedino tada moguće je MICA NG, jer tada će im biti završen razvoj i tada će biti standard za F4.1, a sve ranije varijante će biti izbačene iz proizvodih hala) jer se mnogo brže isporučuje, u razvoju je i nije sada neophodno potpisivati.



Dakle,
na varijantu jedan (12+ (6 ili 12) dodati i MICA NG (novi ugovor očekivati za par godina) i to je 40% slučaj.

Za varijantu tri bih rekao da je 50% slučaj jer su svi iznenađeni koliko ih brzo dobijamo + će biti potpisan ugovor za MICA NG kad im se završi razvoj. Zato je sve tako tajnovito i skriveno i zato je cena ovako velika.

Ostalih 10% ostavljam varijanti dva tj. da se naši nadaju kraju Ukrajinskog rata do tada i da imaju plan da uzmu od Rusa, Kineza ili Indijaca svašta nešto i integrišu na Rafala.
Voleo bih najviše je to slučaj, ali ipak mislim da nije.

online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7201

Samo mislim da je potpisivanje ugovora sa MBDA dosta bliže nego par godina.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 612

@Чиви

Слажем се са свим горе наведеним…. кога је занимало могао је из претходно потписаних уговора и јавно доступних информација из истих да изведе математику која може барем неке обрисе и ширу слику да учини јаснијом…што се тиче хрватских Рафала , искрено био сам изненађен када су објављени сер. бројеви и када се видело које су годиште њихови двоседи…

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11143

Sve se nešto mislim da se ona priča o integrisanju ne odnosi zapravo na AASM, koji je kit za boNbe obične.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 694 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 642 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, Bubimir, cvrle312, DH, Dorcolac, draganca, draggan, Excalibur13, HogarStrashni, HrcAk47, Istman, kikisp, kokodakalo, kovac9mm, kubura91, kybonacci, M1los, Mendonca, menges, mercedesamg, Metanoja, mgolub, milenko crazy north, mnn2, mushroom, nebojsag, Petarvu, pristinski korpus, rovac, ruso, Silence, stegonosa, StepskiVuk, tmanda323, tubular, Tvrtko I, Vlad000, VladaKG1980, voja64, Volkhov-M, Wiesel092, wolverined4, xoxxvelja, Zimbabwe, šumar bk2, Čivi