Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

2274

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • 125 
  • Građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2013
  • Poruke: 64

tangosix.rs/2024/24/09/milos-vucevic-detal.....ke-avione/
Mislim da je i ranije trebao ovo da kaže da ne bi bilo sumnje koliko je bilo. Cenjen je očigledno i j10 i ocenjen kao dobar avion ali NATO ne da dovođenje tog aviona, ako govori istinu. Tako da padaju u vodu teorije " strucnjaka" o konstrukcionim greškama na avionu koji druga armija na svetu koristi tako masovno.

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2022
  • Poruke: 44

125 ::https://tvfront.rs/analize/francuzi-ponovo-pokrenuli-pricu-da-srbija-nabavlja-grcke-miraze-2000-5-trka-beograda-i-tajpeja-ko-ce-pre-do-letelica/

Gde ima dima ima i vatre.

Ako pratimo "fabulu radnje", u martu nam je visoka delegacija grčkog RV bila tri dana u poseti, onda je letos neki grčki vazduhoplovni portal preneo vest da smo zainteresovani za njihove Miraže, a sada i Francuzi pišu o tome, uz napomenu da su pregovori počeli u maju, i da je Francuska odobrila prodaju.

Jedino što, po meni, ti Miraži bi išli na Lađevce kao zamena za Orlove, a nikako na Batajnicu kao zamena za MiGove, jer... već 2026. bi letačko i tehničko osoblje 101. eskadrile trebalo da krene na preobuku za Rafale, tako da nema teorije da se istovremeno obučavaju i za Miraže.

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3197

Ti Mirazi bi mogli biti dopuna
Van svake pameti je da menjaju nesto odmah,posebno ne 29ke
Cemu onda modernizacija,kupljeno naoruzanje i dokup tako velikog broja 29ki,bacene pare
Znaci ima smisla da budu dopuna u 101 jer sam siguran da ce odredjen broj 29ki biti neupotrebljiv mnogo pre isteka propisanog,ako neki vec i nisu
I da perspektivni piloti lete na njima,to jest prevashodno oni planirani za Rafal
Zatim kako Rafali budu pristizali da se Mirazi predaju 241
Da ako do tad koliko toliko zazivi modernizacija Orla da i to ne budu bacene pare

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7264

Apsolutno bi bila dopuna, tako je i najavljeno. Malo poetski ali to, belo, crveno vino i roze. Svakako je otvoreno rečeno da će neko vreme leteti uporedo i MIG-29 i Rafali. Miraži, ako se uzmu najnoviji, imaju još dosta života u sebi, a verovatno kako se nekad bude dokupljivao Rafal (što je moguće jer dokup je daleko, daleko, jeftiniji od uvođenja novog aviona) oni se samo proslede dalje. Ili se napravi još jedna eskadrila, ko zna. Ovde vreme pravi čudna rešenja.

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2022
  • Poruke: 44

Svakako se slažemo da ti Miraži ne bi odmah menjali 29tke. Ima smisla i ovo što vas dvojica pišete, da budu dopuna u 101. eskadrili. Ali postoji mogućnost da ih pola završi na Batajnici, a pola na Lađevcima, pogotovo što na osnovu konfiguracije kupljenih Rafala (9+3) i još nekih izjava nadležnih, možemo naslutiti da težimo ka dve eskadrile Rafala. U tom slučaju nema razloga da se prema Batajnici i 101. odnosimo kao majka, a prema Lađevcima i 241. kao maćeha. Uz to, Lađevčani bi uz te Miraže i infrastrukturu koja bi se paralelno gradila, u hodu prihvatili tu hipotetičku drugu eskadrilu Rafala.

offline
  • Avala7 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 15 Jun 2024
  • Poruke: 28

Jak-130 je u tehnoloskom zaostatku za blizancem M-346, i sa losijim motorom. Sa ovim najavljenim Jak-130M bi trebalo da ga "prestigne" i da ima bolji motor. I jedan i drugi su znatno losiji od Koreanca. Kineza necemo kupiti zbog politike. (gvozdene zavese koju NATO postavlja u Evropi prema ostatku sveta, bas kao Staljin posle rata)

Sto se tice "okruzeni smo NATO, pa nam ne daju", nije problem okruzenje, vec sto smo okupirani NATO-om. I to kroz sopstvenu vlast. Pre par nedelja je Aleksandar Pavic pricao kako je prilikom posete ruskoj dumi imao prilike da pita ljude iz nekakvog komiteta za vojsku (tako nesto), da li Rusiji smetaju srpski Rafali, rekli su mu ne. Onda je pitao, u slucaju da je Srbija kupila ruske avione, da li bi problem bilo dopremanje, odgovorili su mu da tu nema tehnickih problema, lako bi se resilo, problem je politicka volja iz Srbije.

Gde god se pise za Miraze, mi, Francuzi, Grci, pise se o 12 komada (10 + 2). Zasto ne svih 24, koliko sam shvatio da ih ima?

offline
  • 125 
  • Građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2013
  • Poruke: 64

Da, diskutabilno je da li Vucevic govori istinu ali pretpostavljam da bi ga neko iz tih zemalja mogao i demantovati a za sada to niko nije uradio. Pavić nije bio sa delegacijom visokog ranga već je to neki niži esalon pa su i njihove informacije diskutabilne. Medjutim tacno je da smo mi sami sebi veliki problem pa teoretski i Paviceva info može biti tačna.

I meni je čudno da se kupuje 12 Miraza pogotovo što su 14, 2007. godište, a ostali koji su stariji bi sigurno mogli biti izvor rezervnih delova. Bilo bi dobro da se uzmu svi dakle 14 (9 jednoseda i 5 dvoseda) iz 2007 i 10 starijih.

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7264

@Darko_X
Mislim da nema smisla pola pola. To bi verovatno bila glavobolja. Gde stignu stigli su.

@Avala7
Nema tehničkih problema, tačno, a tehnički problemi su bukvalno dotur avionom, brodom ili čime već, problem je politički svakako ali ne u Srbiji. To što jednom Lavrovu komšije nisu dale da preleti u Srbiju nije bio tehnički problem, avion mu je bio ispravan ali niko nije hteo da da dozvolu za prelet do Srbije.

Možemo da se pravimo da nije tako i da izmišljamo svašta ali svet JE u sukobu. Još pre rata nam je rečeno da nam slede sankcije ako uzmemo S-400, postoji dokument SAD od pre rata, odluka, kojim se jasno definiše za šta slede sankcije, ne samo nama već svima u svetu. Za pojedinačne ugovore veće od milijardu dolara, određenu opremu i slično. Turskoj piju krv na slamčicu zbog S-400 ali su prevše bitni da bi ih prejako zviznuli. Zato je kod nas mogao Pancir ali nije mogao S-400. Zato sve kupovano po par komada.

Te sankcije su posle samo proširene. Znamo, javno objavljeno i ne možemo da se pravimo da ne postoje. Egipat koji nema nikakav problem sa preletom nije smeo da uzme Su-35 zbog istih i zbog otvorenih i javnih pretnji pretnji, Indonezija isto, a ona još imala opciju da ih plati robom (znači skoro džabe pa i to džabe na rate) a ne kešom.

Hoću da kažem i ti sa kojima se priča su neki političari, a većina se nešto i ne pita. Mogu da daju neke opšte odgovore i to je to.

@125
Još ne znamo da li je to oko Miraža realna priča, možda iskoči nešto levo, uzmu neki školski i kažu to je to. Sa druge strane, možda u paketu uzmu i avione i S-300 pa kažu evo vam strateškog rešenja (što je malo verovatno jer S-300 i nisu baš grčki već kiparski).

Al definitivno živimo u zanimljivo vreme.

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3197

Pa cist dokaz toj tvrdnji je da nam nikada nisu isporucili placenu tehniku,Mi35M i Mi17V5
Tu nije bila potrebna nasa politicka volja jer je sve vec bilo placeno
Jednostavno oni to nisu mogli da odrade zbog trenutne situacije

offline
  • Pridružio: 04 Jan 2009
  • Poruke: 71

nebkv ::Pa cist dokaz toj tvrdnji je da nam nikada nisu isporucili placenu tehniku,Mi35M i Mi17V5
Tu nije bila potrebna nasa politicka volja jer je sve vec bilo placeno
Jednostavno oni to nisu mogli da odrade zbog trenutne situacije


Mlakar je u jednom potkastu rekao (boletova ucionica) da je novac za helikoptere uredno vracen...
Tako da nema nista od novih Mi-35M i Mi-17V5

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 773 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 764 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bestguarder, Boris90, comi_pfc, ILGromovnik, Japidson, pein, royst33, Shilok