Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

2277

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7264

Pa ne bi to predstavili kao "jedenje pite" (zna se koje) već kao uspeh, imali smo dobro ali sad našli još bolje. Bili su džabe šta god. A nadogradnju Orla ponudiće na tržištu za modernizaciju drugih aviona ili koja god druga priča. Migovi svakako lete i dalje.

Pretpostavljam da su postojali neki pregovori za slučaj da se Rafali oduže sa pristizanjem, ali kao dodatni onda su mi nekako realni samo mlađi avioni. Rumuniji F35 stižu tek za 7 godina. Za par godina upotrebe kupovati nešto se ne isplati preterano, mnogo troškova ima oko uvođenja bilo kog aviona. Ili su zamislili nešto kombinovano.

Malo da budu na Bataji kao priprema jer su modernizacijom napravljeni da budu slični Rafalu pa da se prebace u 241. Videćemo. Nešto jesu zamislili da stigne, to je očigledno, ali šta ne znamo.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 34090

Ako nam je u pešadiju bućkuriš što se tiče tehnike i kalibra ne mora se to raditi u avijaciju.
MIGovi će da guraju dok ne dođu Miraži opet šteta baciti solidan avion niti će rat trajati u nedogled niti sankcije u jednom momentu se mora stati i reći ljudi dosta ne možemo više. Zato im Tramp i ne odgovara i svako malo im spominje pobedili su Napoleon pobedili su Hitlera da li ste sigurni da možemo da ih pobedimo.
Onog momenta kad alfa pas krene da popušta sankcije krenuće i EUropske čivave. Eto opet delova za MIGove i opet lete. Što bi se zamajavali sa Miražima 2000 idr kršem kojeg oće i Grci da se reše što bi mi bili deponija. Mi možemo ovde da pišemo želje i čestitke MOD sigurno čita na kraju krajeva njihova je poslednja uz dogovor sa piloti.

Šta ističe na J22 pa ga izbacuje iz upotrebe???



Još jedno pitanje za vazduhoplovne eksperte da li je bolje da top bude u avionu ili da ga nosi u gondoli ispod krila???

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7264

Potcenjuješ pozadinu sukoba. SAD žele a Tramp prvi od svih očuvanje svetske dominacije. Biće relaksirana ekonomija i politički će nastojati da relaksira stvari, ali strateške stvari će još više da zategne. Neke sankcije su tu da ostanu jako jako dugo. Decenijama. Tramp je prvi i pokrenuo mnoga ograničenja da bi obuzdao Kinu (pre svih) ali i sve ostale, EU, Rusiju, svejedno. On je često u nastupu kao neurotični slon u staklarskoj radnji ali potpuno predvidljiv i dosledan u svojim težnjama.
Ko je bio na vlasti kad su uvedena ograničenja prema Rusiji pa je mogao Srbiji da se izveze Pancir ali bi popili goleme sankcije za S-400? Bajden nije. Tako da zaboravimo na to kockanje, kako bude biće.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 614

Сложио бих се са Дикусом, ако и буде Миража биће их у Краљеву…јер у сценарију где РВ има две ескадриле борбених авиона , Мираж видим као прелазно решење за Тигрове док не дођу једног дана Рафали и за њих…мада сам скептик јер ће неко пре обријати брадицу него пустити причу око модернизације Орла низ воду …опет , с’ друге стране , почињу и ту неки чудни ветрови промене да дувају …видећемо …

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2022
  • Poruke: 44

Kos93 ::Ако су американци одлучили да неће да нам продају авионе, каква је прича са Израелским Ф-16 нуђеним Хрватској скоро?

Potrebno je odobrenje Amerikanaca za takvu transakciju, Hrvati i Izraelci su pokušali da zaobiđu sve neophodne procedure, i naravno od posla nije bilo ništa.

@dicus

Upravo to, Miraži na Lađevce, to sam i ja rekao, oni bi relativno brzo mogli da budu prebačeni kod nas. Ako pretpostavimo da će sledeća godina kada su Rafali u pitanju proteći u izradi neophodne dokumentacije i raznih pravnih usaglašavanje itd., 2026. će verovatno krenuti preobuka letačkog i tehničkog osoblja, tako da bismo istovremeno na preobuku mogli da pošaljemo i osoblje za Miraže, što se kaže "o istom trošku".

Šta dobijamo sa Miražima? Prelazno rešenje do druge eskadrile Rafala koju bismo mogli da očekujemo recimo 2035, dobijamo mogućnost da Migovi i Miraži međusobno simuliraju raznorazne taktičke situacije, presretanja na primer, što bi dovelo do jedne zdrave konkurencije i nadmetanja između dve eskadrile, zatim, otvorila bi nam se saradnja sa Grcima, vežbe sa njima i korištenje njihovih poligona, Miraži bi na kraju krajeva povremeno mogli da preuzmu QRA...

offline
  • 125 
  • Građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2013
  • Poruke: 64

Da sačekamo ipak da vidimo da li će biti ista od Miraza. Poslati na obuku pilote za avion koji će ako obuka bude u punom obimu biti u funkciji još nekoliko godina nije baš logično ali nije ni nemoguće. Ako već šalju na visegodisnju obuku pilote onda bi logicnije bilo da se kupi još jedna eskadrila Rafala ( polovnih ili novih).

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2022
  • Poruke: 44

A da ipak pratimo šta se pisalo u prethodnim postovima? U tekstu iz onog francuskog portala piše da, pošto Srbija trenutno nema para za dve eskadrile Rafala, našlo se kompromisno rešenje u trouglu Srbija-Grčka-Francuska, o transferu grčkih Miraža u Srbiju. Ako potpišemo tu drugu eskadrilu Rafala, za koju izgleda jesmo zainteresovani, to može biti recimo oko 2030., što znači da bi Miraži bili aktivni kod nas do 2035, što im daje 7-8-9 godina službe, što je više od "nekoliko godina korišćenja". A donosi nam realno unapređenje sposobnosti i otvara nove mogućnosti, grčke poligone za gađanja, vežbe sa njima itd.

offline
  • Pridružio: 15 Jul 2014
  • Poruke: 238

rodoljub ::Сложио бих се са Дикусом, ако и буде Миража биће их у Краљеву…јер у сценарију где РВ има две ескадриле борбених авиона , Мираж видим као прелазно решење за Тигрове док не дођу једног дана Рафали и за њих…мада сам скептик јер ће неко пре обријати брадицу него пустити причу око модернизације Орла низ воду …опет , с’ друге стране , почињу и ту неки чудни ветрови промене да дувају …видећемо …

Prozivao ih je vrhovni oko rokova vec godinama onako polu-humoristicki, polu-ozbiljno, tipa pita: "Kad ce?", oni odgovore "Godinu i po", on kaze "Znaci tri, ali neka bude pa ako je i za tri".

Ali neki dan je bio malo vise ljut kad je pitao za cini mi se (iz konteksta, zbog vetra i nesposobnosti Tanjuga da nakon desete manifestacije na otvorenom nabavi onu subaru za mikrofon, nije se sve dobro culo) Tamnavu ili Sumadiju, kao "kad ce vise to, koliko godina jos da cekamo", pa mu je se onaj mislio uvlaciti kao da je u pitanju karikatura nekog diktatora: "Imamo mi mnogo toga od vas da naucimo gospodine predsednice", pa mu je ovaj rekao nesto kao "Da, da..samo mi se uvlaci..." i onda ostrije: "Imate da ispunite svoje obaveze prema Kipru i Azerbajdzanu, nemojte da dovodite nas ugled na kocku", od prilike tako nesto.

Tako da je moguce da je nakon 10 godina istekao rok "Mozemo mi to sami da napravimo" ekipi, i da je sad prioritet, dok se moze, obnoviti i opremiti Vojsku potrebnim sistemima sto brze, bez obzira na pare, pre nego sto zajase ekipa koja mozda nece nista nabavljati.

offline
  • 125 
  • Građanin
  • Pridružio: 24 Mar 2013
  • Poruke: 64

Bas prateći prethodne postove zaključili smo da je vest najverovatnije laznjak. Osim toga ako je vest nekim slučajem tačna, treba uzeti u obzir da će do potpisivanja ugovora proći određeni period, pa ukoliko piloti budu išli na napredni nivo obuke to će trajati mnogo duže od godinu i par meseci koliko su hrvati bili na osnovnoj obuci. Tako da će ostati ipak kraći period korišćenja od 7,8 ili 9 godina.

Ne isključujem tu mogućnost ali mi izgleda nelogično.

offline
  • Pridružio: 19 Okt 2022
  • Poruke: 44

Lažnjak? Kako smo to zaključili? Grci su u martu tri dana proveli kod nas, visoka delegacija njihovog RV u poseti našem RV. Šta mi imamo njima da ponudimo, pa da dolaze? Možda neki protivpožarni helikopter kad na Peloponezu bukne požar... ali zbog toga se ne sedi u Beogradu tri dana. A šta oni imaju da ponude nama? Hm...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1001 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 2 sakrivenih i 963 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, Bane san, BORUTUS, ccoogg123, ceman, Centauro, cifra, comi_pfc, dankisha, darios, darkstar101, DejanSt, dekir, djordje92sm, DPera, hyla, ILGromovnik, jeen yuhs, kuntalo, Lazarus, LUDI, maiden6657, mercedesamg, mgolub, milenko crazy north, mkukoleca, pein, Rema000, royst33, Srki94, VJ, Vlad000, yoshich, zastavnik, zixmix, Zmaj Ognjeni Vuk