Rusi verovatno tvrde da je broj manji. Poslednje zvanincne izjave koje se secam je onda data u septembru prosle godine od strane Sojga koji tvrdi da je broj poginulih sa njihove strane 5930, a Ukrajinaca 61000.
Jedan od problema na obje strane je sto vojnici ne znaju kako da koriste podveske pa za svako ranjavanje odmah vade i vezu podveske i samim tim pogotovo ako su daleko od bolnice sebi amputiraju te udove i to poprilicno visoko (da vise ne moze). Tesko je ostati pribran ali nije nemoguce isto kao sto stavlja podvesku moze i prvi zavoj tj naravno da prije toga utvrdi ima li ili nema arterijsko krvarenje.
Ovo pricam naravno za slucajeve kad sanitet nije blizu. Kad su bolnicari blizu naravno da je ok staviti podvesku pa da kad dodju do tebe oni mogu pogledati ranu I popustiti (spasiti ud) ili dotegnuti podvesku (uglavnom kraj price).
Koridor ::Jedan od problema na obje strane je sto vojnici ne znaju kako da koriste podveske pa za svako ranjavanje odmah vade i vezu podveske i samim tim pogotovo ako su daleko od bolnice sebi amputiraju te udove i to poprilicno visoko (da vise ne moze). Tesko je ostati pribran ali nije nemoguce isto kao sto stavlja podvesku moze i prvi zavoj tj naravno da prije toga utvrdi ima li ili nema arterijsko krvarenje.
Ovo pricam naravno za slucajeve kad sanitet nije blizu. Kad su bolnicari blizu naravno da je ok staviti podvesku pa da kad dodju do tebe oni mogu pogledati ranu I popustiti (spasiti ud) ili dotegnuti podvesku (uglavnom kraj price).
Da, mac sa dvije ostrice,
Ukoliko je uradjeno dobro sanitetsko obezbjedjenje, jednostavno ne gledas koja je vrasta povrede, stavis podvesku i boli te uvo, za 15 -20 min si tamo gdje treba ali je rana "cista" i ide brze trijaza na visem nivou.
Doktori izgube mnogo vremena dok odviju i ociste ranu od zgrusane krvi da vide kakva je povreda.
To bi bilo u savrsenom svijetu, a u ovom realnom sto gledamo, pretpostavljam da rade to da,na svakih 15-ak minuta se podveska popusta da krv koliko je moguce procirkulise i ponovo doteze, ili se stavlja nova iznad satre a stara popusta ali sevjedno, ogroman problem je ako se zaglavi u transportu.
P.S.
To sa podveskama kopiraju Amere ali ukoliko nemaju tu brzinu pri evakuaciji kao Ameri moze da im bude samo veci problem.
Pa dobro je**** ih blesave, di su im one puške za elektronsko ometanje? Pa neka jednog stave na kraj kamiona neka gleda u nebo s tim. Ili je to samo šminka i ne radi posao? Nisam već dugo to čudo ni na jednom snímku vidio.
Ljudi dinamika rata se drasticno promjenila tako i rad oko zbrinjavanja ranjenih.
Sve nadgledaju BPL i sve gadjaju BPL jednostavno nema se vremena ni mogucnosti za dugo bavljenje problemom.Podvezi i teraj dalje bolje izgubljen ud nego zivot ili da bolnicara poklopi .Zalosno je ali je tako
pitanje je i sa svom tom modernom artiljerijim i osmatranjem, gde je najblize bezbedno za postaviti mesto za zbrinjavanje ranjenih.
ako je jako blizu, to je veliki rizik da izgubis medicionare kojih svakako nikad dosta (uki malo po malo prijavljuju mrtve koji su radili taj posao). ako je jako daleko, medic je bezbedniji ali ranjenom istice vreme tokom prevoza.
ja mislim da se tu ne moze biti pametan, gubi se nesto svakako. to se mora izvagati dobro i u zavisnosti
od mogucnosti date vojske napraviti plan za to.
mislim i da kritici jedne ili druge strane kako ovo rade po ovom slucaju nema mesta.
znam da je popularno napljuvati ukre, ali verovatno svaka vojska koja nema resurse kao najvece sile bi prosla isto ako ne i mnogo gore od njih po tom pitanju.
Ovde se vidi, kako opasno oružje su BPL. Ruje ne bi trebali da šalju oklop ako nemaju ništa da njih zaštite od malih BPL. Treba više izvidjanja pozadine, elektr. ometanja.. barem nešto robotiziranog oklopa, da se razotkrije ekipe BPl ukra, artiljerije........... Ovako neče iči na duži perijod. Težko je posmatrat te snimke, jer se samo nastavlja priča koja ide od ukro ofanzive. No, sada to rade iste gluposti ruje. Nije mi jasno, zašto to ruje isto rade. Biče puno poginulih i osakačenih. Rješenje je puno više robotiziranih platformi na zemlji i u vazduhu, trupna PVO.... Ako več neče da se Avidjevka poravna avijacijom i raketama.
Решење је једноставно...РЕБ се зове...ал има једна мана, онда гасиш и своје БПЛ и дронове...јбг изгледа и једнима и другима су људи потрошна роба...много јефтина...
Ovde se često spomene kako neko od vojnika treba da ima neko oružje protiv dronova, eto recimo tu pušku za elektronsko ometanje ili automatsku sačmaricu, ali ja zametim na snimcima koliko nisu česte prilike da vojnik uopšte uoči dron... Onaj sa bombicama tek uoče kada padne prva bombica a ovi FPV dronovi im se bukvalno zabiju u "zadnjicu" a da ne primete...
Koliko tu uopšte vojnik ima šanse za uočavanje a kamoli za dejstvo po dronu... Mislim, svakako bi dobili veću šansu ali da li bi po napravilo razliku.
Pa trebali bi se koriste bar sistemi za vozilo, ne moraju (a i ne mogu) da imaju bog zna kakav domet, dovoljno je par stotina metara. S tolikim dometom ne mogu da smetaju svojim dronovima. Možda ne mora ni to ometanje, dovoljno je da upozore ljude na opasnost pa da oni mogu da pucaju, mogu da beže.